ingrid gurine

Aksjon #60:

 • 25.02.2011 - 10:25

- Husk navnene til folk!

Hva er vel flauere enn å ikke huske navnet på noen du har møtt før? Auch.
I tillegg er det lite koselig for vedkommende som blir glømt navnet på - "er jeg virkelig såå lett å glemme?"

Neinei, prøv å huske navnene på folka du møter! :-) Så slipper du å stille andre i et dårlig lys og samtidig drite seg selv ut.Er du "flink" til å huske navn?

Aksjon #59:

 • 24.02.2011 - 09:41

- Gi komplimenter!

Lite, om ingenting, løfter et menneske's selvtillitt som et rosende kompliment. Har en medelev/kollega fått seg en ny fin jakke eller kanskje klypt seg? Har noen du kjenner blitt forfremmet eller gjort en annen god ting? SI DET!

Gratulerer med ny sveis. Du kledde det! ;-)

En aksjon man bør gjøre hver dag, flere ganger til dagen :-) Folk som har fått noe nytt/gjort noe bra, fortjener kompliment og ros.

Aksjon #58:

 • 23.02.2011 - 09:53

- Ikke lad mobilen mer enn nødvendig!

De fleste mobiltelefoner trenger kun to timer med lading for å få fullt opp batteriet. Det er med andre ord ikke nødvendig å lade mobilen noe lengre, ei heller å lade den opp over natta. En enkel og grei aksjon alle kan gjøre :-)Gjør du dette?

Aksjon #57:

 • 22.02.2011 - 15:56

- Kos deg med en fairtrade-dyrket kaffe/te/kakao!

Fairtrade, fairtrade, fairtrade. De byr jammen meg på mye godt. Så mye at WeAreWhatWeDo har laget en egen aksjon ene og alene for deres varme drikker. MmmMmmMMMmm. Så i dag skal man rett og slett bare kose seg med en god kopp kaffe/te/kakao - og vite at folka bak den faktisk tjente på å lage den til deg :-)

Jeg har skrevet et eget innlegg om fairtrade - les det her! Anbefales om du ikke vet hva det er.

Enjoy!Handler du bevisst fairtrade?

Aksjon #56:

 • 21.02.2011 - 09:46

- Kjør sammen til jobb/skole!

AKsjon #56 har som mål å hjelpe til med å redusere utslipp og samtidig gi en hyggelig opplevelse. Den går nemlig ut på at man kjører sammen til jobb - i én bil - i stedet for at alle kjører for seg selv. Mindre utslipp!
Det mest ideelle er jo såklart å ta bussen eller toget, men om dette ikke er aktuelt for deg kan du høre med naboen eller en venn som skal samme veien om ikke de kunne tenke seg å sitte på. Dere kan dele på å kjøre, og i tillegg til de ovenfornevnte årsakene sparer man også penger ;-) Tre fluer i én smekk.


...men ikke flere enn hva loven tillater ;-)

Er dette noe du gjør?

Oppsummering over aksjoner denne uken.

 • 20.02.2011 - 19:13

Jeg er trøtt og sliten, det har vært ei hard uke! Foreldrene mine har vært bortreist, og mormor (som skulle holde hus mens de var borte) ble syk så jeg har vært husmor denne uka. Det tar på, spesielt når man ikke er vandt med den ekstra påkjenningen! Plutselig var det en ekstra å lage frokost og niste til, noen å hjelpe med lekser, samt behov for å lage skikkelig middag til tre. Høres kanskje ikke så gale ut, men i tillegg til hektisk skolehverdag med prøve på prøve på prøve - ja, da blir det litt for mye ekstra påkjenning. Jeg ble rett og slett syk.

Jaja, nok om det. Poenget var i alle fall at jeg derfor ikke har fått gjort så mange aksjoner selv denne uka, sånn bortifra de jeg alltid gjør (ikke koker opp mer vann enn nødvendig, skrur elektriske apparater helt av, etc.). Jeg har handlet inn litt fairtrade, gjort noe gøy noen dager, men ellers har det bare vært hektiske dager!Aksjonene jeg har presentert på bloggen, derimot, de skal du nå få på rekke og rad;
- Gjør noe gratis
- Finn ut hvor lunsjen din kommer fra
- Resirkulér papir (done it)
- Finn ut hvor mange planeter ditt forbruk krever (done it - anbefales på det sterkeste!)
- Ikke vær en "ide-killer"
- Bruk en penn fra begynnelse til slutt

Hvilke aksjoner har du gjort denne uken? :-)

Aksjon #55 (litt forsinket):

 • 19.02.2011 - 18:12

- Bruk en penn fra begynnelse til slutt!

Kulepenner er sjelden en mangelvare i Norge (sett bortifra på skolen hvor alle tror at man kan klare seg fint uten), og man kan få kjøpt nye og fulle for en tier. Mange bruker en kulepenn litt, for så å kvitte seg med den til fordel for en flunkende ny en - når den "gamle" fremdeles er fullt brukbar. Søppelfyllinger er ifølge WeAreWhatWeDo fulle av halvtomme, brukbare kulepenner som kunne vært brukt til å skrive mange mange ord.

Derfor går aksjon #55 ut på å bruke disse pennene helt til det ikke er mer blekk igjen i dem. Med andre ord; helt til du er nødt til å kaste dem (i bosset, såklart) fordi den ikke lengre er tjenestedyktig.


Er du litt raus med kulepennbruken?

Aksjon #54:

 • 18.02.2011 - 15:26

- Ikke vær en "ide-killer"!

De fleste har opplevd gleden av å komme på en genial plan for å for eksempel slippe unna en plikt. De fleste har dessverre også følt skuffelsen av å bli møtt med negativ respons på disse planene. Dagens aksjon går ut på å prøve å finne det beste i de geniale ideene (som for andre ikke er fullt så geniale) i stedet for å tråkke oppfinneren ned på gulvet. Kanskje inneholder ideen noe som er brukbart?Har du råd til hvordan man kan finne det beste i ellers håpløse ideer?

Aksjon #53:

 • 17.02.2011 - 12:45

- Finn ut hvor mange planeter ditt forbruk krever!

Dette anbefaler jeg alle å gjøre. Testen er på engelsk, så om du har problemer med å forstå kan du bruke google translate. Testen er å finne på WWF sine sider, og resultatet kan være sjokkerende. Den tar under fem minutt å ta.

Jeg velger å tro at jeg lever med et forbruk som er bærekraftig for planeten vår - den gang ei. Selv som vegetarianer, bevisst strømbruk, lite shopping og andre tiltak trenger jeg 2.94 planeter for å tilfredsstille mitt forbruk!Ta testen her, og skriv ditt resultat i kommentarfeltet nedenfor.

Aksjon #52:

 • 16.02.2011 - 13:25

- Resirkulér papir!

Dette har jeg forstått at man er flinke til i enkelte kommuner i Norge hvor det finnes sortering av rest-, mat- og papiravfall. Derimot kan ting alltid bli bedre! Mange kaster kun artikler som er rent papir - pappesker, kartonger, o.l. - og kaster artikler med papir og f.eks. plast i restavfallet. Ofte går det derimot an å separere de to fra hverandre, og kaste plasten for seg og pappen for seg. Slik får man sortert all papp man bruker uten å engasjere seg så mye :-)Sorterer/resirkulerer dere papir der du bor?

Aksjon #51:

 • 15.02.2011 - 09:57

- Finn ut hvor lunsjen din kommer fra!

Er maten du spiser opprinnelig fra andre land eller verdensdeler? Handler du (bevisst eller ubevisst) epler og agurker fra Spania i sesongen for norske frukt og grønnsaker? Spiser du en masse importert mat? Drikker du flaskevann?

Å handle og spise mat som ikke kommer fra Norge, fører til økt utslipp av klimagasser som følge av transporten av matvarene. Ifølge WeAreWhatWeDo vil en kiwi fra New Zealand fraktet med fly til Europa føre til utslipp av klimagasser fem ganger så mye som dens egen vekt. Pass derfor på å handle norske produkter når disse er tilgjengelige. En fin ting er å se etter følgende merke;


...matvarer merket med dette er garantert fra Norge.

En annen ting å være obs på er at halvfabrikert mat og kjøtt-, fisk- og kyllingprodukter som ikke er i "rene" former, ofte har vært på lange reiser før de når matbordet ditt. Selv om fisken er fisket i Norge, kan det godt hende at den er renset i Kina og at fiskepinnene er laget i Litauen. Så tenk deg om før du handler noe, og bidra til mindre utslipp av klimagasser.

Handler du bevisst norsk?

Drink Fairtrade!

 • 14.02.2011 - 17:59Aksjon #34

Aksjon #50:

 • 14.02.2011 - 15:20

- Gjør noe gratis!

Man trenger ikke alltid betale for seg for å gjøre noe nyttig her i verden, ei heller trenger man ikke å bli betalt for å hjelpe. De fleste organisasjoner tar gladelig imot hjelp fra frivillige - om det så er for å dele ut flyveblader, jobbe på et barnehjem eller aktivisere asylsøkere. Lista er lang! Er det en spesiell organisasjon du engasjerer deg i, kan du kontakte dem og høre om hva du kan bidra med som frivillig.

Kommunen din har kanskje også en ordning for å hjelpe de som ikke har det så godt i lokalsamfunnet. Å jobbe gratis som leksehjelp eller som samtalepartner kan både være givende og lærerikt for begge parter.

Alt her i verden trenger ikke å koste penger. Å gjøre noe for å hjelpe andre for "ingenting", er kanskje mer givende enn å gjøre noe for å hjelpe andre for penger. Gjør du en handling gratis, av fri vilje, hersker det ingen tvil om at du faktisk bryr deg.

Her følger noen linker hvor du kan finne informasjon om frivillig arbeid innenfor de nevnte organisasjonene:
- Røde Kors
- Redd Barna
- Frelsesarmeen
- FN
- Frivillighet Norge


FOTO: Frivillighet Norge

Jobber du frivillig?

Oppsummering over aksjoner denne uken.

 • 13.02.2011 - 16:02

Da var enda en uke gått, gitt. Skal si det går fort! Her på min side av tastaturet foregår det mye prøvelesing for tiden; nettopp ferdig med religion og historie, nå følger geofag, norsk og politikk. Anyone wanna trade?
Til tross for lekselesing, klarer jeg å putte inn litt interessedyrking i hverdagen samt myyye avslapping (jeg trenger det, så jeg har looov). Demonstrasjoner i Midtøsten, befolkningsproblemer, konflikten i Afghanistan og andre aktuelle samfunnstemaer er blitt fortært og fordøyd. Jeg er klar for en ny uke.

Aller først må jeg derimot oppsummere ukens aksjoner. For dere som enda ikke har fått det med dere (eller som leser bloggen for første gang); jeg presenterer en aksjon fra organisasjonen WeAreWhatWeDo ca. hver dag (om morgenen), og disse skal hjelpe deg et skritt videre i å leve som et godt medmenneske både for samfunnet og miljøet.
Så, hvilke aksjoner har jeg presentert denne uken?
- Gi bort nummeret ditt til fem stk i nabolaget (for å bli kjent, tilby hjelp, etc.)
- Bruk begge sidene av arket (for å spare papir, penger og miljøet)
- Kjøp en "WeAreWhatWeDo"-bok (for å få mer innsikt i aksjonene)
- Gjør noe du synes er gøy minimum 30 min hver dag (min aksjon, for å få mer overskudd i hverdagen)
- Lær mer, gjør mer (kunnskap er makt)

Jeg gjør såklart så mange aksjoner som jeg klarer i løpet av en uke. Denne uka har jeg blant annet handlet fairtrade (tips: Starbucks har kommet i butikkene, og de er fairtrade), ikke bruke mer vann enn nødvendig, skru helt av elektriske apparater og ikke bruke plastikkposer.

Hvilke aksjoner har du gjort denne uka? :-) Du finner hele lista over presenterte aksjoner her.

Aksjon #49:

 • 11.02.2011 - 10:49

- Lær mer, gjør mer!

WeAreWhatWeDo sin aksjon #49 henger godt sammen med mottoet for bloggen du leser nå; kunnskap er makt! Lærer man mer, kan man gjøre mer. Man får mulighet til å bli mer engasjert i samfunnet, innenfor politikk og ta avgjørelser for hvordan livet ditt skal utarte seg. Du får flere muligheter - klarer du å få kunnskapen til å dreie seg om skolerelaterte temaer, kan karakterene bli gode og du kan bli så å si hva du vil.

Så, hvordan skal du tilegne deg kunnskap?
- Les avisa!
- Gjør leksene dine!
- Følg med på nyhetene
- Se heller på National Geographic eller DIscovery fremfor MTV og E!
- Les bloggen min (hehehehehe)Jeg kommer også med en liten anbefaling om et magasin senere i dag, et magasin som tilegner deg enorme mengder kunnskap hver måned :-) Stay tuned!

Hvordan tilegner du deg kunnskap?

Aksjon #48:

 • 10.02.2011 - 14:26

- Gjør noe du synes er moro i minimun en halvtime hver dag!

WeAreWhatWeDo hadde ingen aksjon #48, så denne har jeg "funnet opp" selv.
I vår stressende hverdag er det viktig å sette av tid til noe man liker å gjøre. Det fyller en med energi og mot, og en mestrer mer. Derfor sier jeg at aksjon #48 skal være å gjøre noe man synes er moro minst en halvtime hver dag :-)


For meg ville det muligens vært å se en-to episoder av favorittserien <3

Hva liker du å gjøre?

Aksjon #47:

 • 09.02.2011 - 12:56

- Kjøpt en av bøkene til WeAreWhatWeDo!

Organisasjonen som har kommet frem til disse aksjonene har også utgitt en rekke bøker. Aksjon #47 går enkelt og greit ut på å kjøpe en eller flere av disse bøkene - ikke for at WAWWD skal tjene penger, men for at du skal tilegne deg nyttig kunnskap. Jeg skal derfor presentere titlene på bøkene for dere og legge til link hvor dere kan finne dem ved tittelen, så kan dere lese om dem dersom dere er interesserte. NB: Bøkene er på engelsk!

Teach Your Granny To Text & Other Ways To Change The World (barnebok)

Change The World For A FIver

Change te World 9 to 5

Change the World for 10 Bucks

Noen av bøkene finnes også i tysk/spansk versjon, om dette skulle være aktuelt.Gi beskjed om du har kjøpt noen, da! ;-)

Aksjon #46:

 • 08.02.2011 - 09:45

- Bruk begge sidene av arket!

Når du skriver, pleier du å kun skrive på den ene siden før du henter frem et nytt ark? Ikke gjør det - det er tross alt fullt mulig (og med mening) at du skal skrive på begge sider av arket. Jeg bruker kulepenn, og jeg klarer det fint uten at det blir vanskelig å skille mellom det som står på den ene sida og det som står på den andre (om du skjønner!). Grunnen til at du skal gjøre dette er 1) fordi du kan, 2) fordi du på denne måten sparer penger (du trenger færre ark) og 3) fordi du sparer miljøet (produksjon/avfall). SUPERT!

Det ovenfornevnte gjelder da om du skriver for hånd, men hva om du skriver på datamaskinen og skal kopiere ut? Jo, da kan du trykke på noe som gjør at skriften kommer ut på begge sidene - altså, har du skrevet to datasider, kommer det ut på ett ark. Fatter? Problemet er bare at jeg ikke vet hvordan jeg gjør dette. Noen som føler seg kallet til å hjelpe? :-)Viste det seg at du bruker unødvendig mye papir?

Aksjon #45:

 • 07.02.2011 - 09:59

- Gi nummeret ditt til fem personer i nabolaget ditt!

Da jeg først leste denne aksjonen, ble jeg litt forundret; hva skal dette være godt for? Hva om man ikke kjenner naboene sine, da er det vel litt risky å gi bort nummeret sitt?
Derimot er det jo nettopp derfor du skal gi bort nummeret ditt - mange, altfor mange, kjenner ikke naboene sine. Vi vinker høflig når vi kjører forbi nabodama som er ute og triller barnevogn, men det blir sjelden noe mer.

WeaAreWhatWeDo mener det derfor er på tide å gripe tak i situasjonen; ta initiativ til en sammenkomst, kanskje grillfest (om sommeren vel å merke) eller "leke-date" med alle ungene i nabolaget. En flott vei å starte på, er å gi bort nummeret ditt. På den måten har dere mulighet til å kontakte hverandre når som helst, og trenger ikke vente med å planlegge noe til dere tilfeldigvis slumper borti hverandre en gang (noe som kan ta år og dager).
Personlig vet jeg om én god, men ikke anbefalt, måte å bli kjent med naboen på; da bilen min hadde kjørt nedover på ville veier, måtte jeg banke på til naboene for å få hjelp. Heheeee. Ente med at jeg fant ut hvem naboen var ;-)

Kjenner du naboene dine, eller trenger du å utføre denne aksjonen i nærmeste fremtid?

 

Oppsummering over aksjoner denne uken.

 • 06.02.2011 - 18:07

Hei, og god søndag! :-)

Jeg er ikke verdens "beste" blogger om helgene, da er det FRI - ja, med store bokstaver. Det krever en god del tid å sette seg inn i emnene jeg blogger om. Jeg vil jo ha det så riktig og bra som mulig!
Jeg tenkte at jeg hver søndag fremover skal prøve å ha en liten oppsummering over aksjonene jeg presenterer på bloggen ca. hver dag. I tillegg tenkte jeg å nevne hvilke aksjoner jeg selv har gjennomført i uken som har gått, både som en slags inspirasjon til dere og et spark i ræva til meg selv.

Uken aksjoner har vært å gi en klem til noen, resirkulere/gi bort de gamle brillene dine, plante noe i hagen sammen med et barn og å si i fra om et område er besøplet. Om man har gjort alle disse aksjonene har man bidratt til å skape et godt sosialt fellesskap, hjelpe dem som trenger det, og gjøre nytte ut av ting som ikke gjør store nytten ut av seg nå.
Aksjonene jeg har gjennomført denne uken (kremt), er følgende: gi en klem til noen, ikke koke opp mer vann enn nødvendig, la biler komme til på veien, ikke la vann renne unødig, bruk krus i stedet for plastikkopp, skru av lys i rom jeg ikke oppholder meg i, gi vekslepenger til veldedighet, og skru helt av apparater som ikke er i bruk. Det viste seg visst å være flere enn jeg trodde!Ta en titt over oversikten over alle presenterte aksjoner her, og skriv hvilke aksjoner du har gjennomført denne uken :-)
Noen som har forslag til aksjoner?

Aksjon #44:

 • 05.02.2011 - 14:39

- Si i fra om et område er fullt av søppel!

Dersom jeg skal peke på én ting med naturen i dagens samfunn som ikke er pent, må det være alt søppelet som ligger rundt omkring. Under busker, i grøftekanten, på fortauet, rundt lekeplasser og hudområder, og så videre. Jeg er nesten sikker på at om du skal ta deg en tjue minutters gåtur - er du garantert til å se minst to artikler som ikke hører hjemme i naturen. Gjengangere er flasker/bokser og sjokoladepapir, for ikke å snakke om alle tyggisklysene som finnes på de mange mil med fortau man har i Norge!
Jeg finner det faktisk utrolig provoserende at enkelte mennesker kan være så late at de ikke gidder å gå de få meterene til nærmeste bosspann eller putte bosset i lomma til de er kommet hjem! Det aller aller aller verste er når man ser folk kaste søppel fra seg rett ved siden av bosskorga! Går det an!?Jeg kaster aldri søppel ute i naturen - det kan jeg trygt skrive under på. I tillegg blir jeg sur - ja, sur - når folk jeg er med kaster søppel der de ikke skal kaste det. For å komme med et eksempel; forrige lørdag var jeg med noen kompiser, vi hadde vært og handlet på McDonalds (fy fy). Jeg kjørte, og han som satt framme med meg spurte om jeg ikke kunne åpne vinduet. Jeg tenkte som så at han sikkert ville ha litt frisk luft, så jeg åpnet vinduet - og han kastet ut papiret som hadde vært rundt burgeren. Ahh, da ble jeg sur, Kjell!

Søppel er lite fint i naturen, enkelt og greit fordi det ikke hører hjemme der. Om nærområdet ditt er "beriket" med søppel, si i fra til kommunen! I tillegg er det også en mulighet å arrangere dugnad - samle alle til søppelplukking. Når søppelkasterne vet at de er nødt til å plukke søppelet opp selv senere, kan det kanskje hende at de slutter å kaste søppel der det ikke skal være? ;-)Kaster du søppel i naturen?

Aksjon #43:

 • 03.02.2011 - 11:48

- Plant noe i hagen sammen med et barn!

Egner seg ikke så godt på denne årstiden, men det er noe man kan notere seg i bakhodet til våren kommer. Å plante noe sammen med et barn skaper godt samhold dere i mellom - i tillegg til at de fleste barn synes det er kjempemoro. De vil vente i spenning uke etter uke på at veksten skal vokse opp, og når den har vokst opp vil de følge med på når den blir større og større før den til slutt bærer en vakker blomst eller noen søte bær.

Om du ikke har noen småsøsken eller barn selv du kan gjøre dette med, finnes et alltid søskenbarn, nabounger, tanteunger, venner's unger og så videre. Barn finner man uansett. Sørg for at det bare er et barn du har god tone med og omgås jevnlig, ellers vil ikke opplevelsen bli like stor :-)Har du gjort dette noen gang?

Aksjon #42:

 • 02.02.2011 - 11:25

- Resirkulér brillene dine!

Oh yeah, enda mer resirkulering! Husk at det ikke bare dreier seg om å sortere plast fra glass og hive det i søppelet, men at det også omhandler å gi bort fullt brukbare ting man ikke lengre har bruk for, som for eksempel et par gamle briller.

Det er estimert at rundt 200 millioner mennesker på jorda trenger briller, men ikke har råd til å kjøpe dem. Voksne som har dårlig syn kan ikke gjøre jobben sin, mens barn som har dårlig syn har problemer med å lære på skolen. Til gjengjeld er det mange rundt om i verden (som f.eks. i Norge) som har minst to par briller. WeAreWhatWeDo ønsker at du skal sende disse brillene til noen som trenger dem mer, ettersom å ha på seg to briller på en gang ikke fører til at man ser dobbelt så godt. So, ship them away :-)

Noe du kunne tenkt deg å gjøre?

Dessverre har jeg kun ett par briller som jeg trenger selv, men den dagen jeg investerer i et nytt par skal de gamle (sett at de er fullt brukbare) sendes til noen som trenger det.

Aksjon #41:

 • 01.02.2011 - 09:07

- Gi en klem til noen!

Kjenner du noen som er i "I need a hug"-humøret i dag? Noen som har hatt det litt tøft eller som snart skal oppleve noe tøft?
Lite virker mer oppløftende enn en klem. Det bidrar til å løfte både humør og energi, ikke bare for den som får en klem, men også for den som gir.Er du raus med klemmene dine?

Aksjon #40:

 • 29.01.2011 - 15:53

- Bli medlem i noe!

Om du har en interesse for, la oss si scrapbooking, er det enklere, koseligere og mer interessant å utføre interessen sammen med folk som deler den. Er du med i en jentegjeng som vil scrapbooke f.eks. barndomsminnene sine sammen, kan dere enkelt velge en dag som passer best for alle - slik blir du bruke tid på interessen din denne dagen. Det blir en del av uka di, en del av det travle tidskjemaet ditt, og tida blir brukt til både noe du liker og til å være med noen du har felles interesser med. Slettes ikke dumt! Dette gjelder da forsåvidt også lignende interesser, som maling, strikking, tegning etc. Tenk så kjekt å stolt kunne vise frem mesterverket sitt til andre enn familie!
Liker man å drive med sport som lagspill, kan man spørre om å få lov til å delta i det lokale laget. Dersom det ikke finnes noe lokallag der du bor, kan du gjøre som en rekke gutter gjorde her jeg bor; de dannet seg sitt eget, og tapte med stil og godt mot den laveste divisjonen i norsk fotball, 7. divisjon ;-)
Er du heller en som meg, som interesserer seg for politikk og samfunn, kan et medlemskap i et ungdomsparti komme godt med seg. På den måten får du lest deg opp i hva vedkommende parti synes (velg såklart det partiet som er nærmest dine synspunkter), og du får også en mulighet til å delta selv gjennom seminarer, årsmøter og lokalt/regionalt lag. Det finnes også mange ungdomsorganisasjoner for de store veldedighetsorganisasjonene, slik som Redd Barna, Røde Kors og Naturvernforbundet. Søk litt rundt - det er verdt det :-)

Selv fikk jeg beskjed om at jeg var en SVer under en diskusjon med en som gikk i klassen min på VG1, og jeg måtte jo finne ut om dette stemte. Jeg fant frem til ungdomspartiet til SV - Sosialistisk Ungdom (SU) - og ble så overbevist om at "dette var meg" at jeg meldte meg inn samme dagen, og er medlem den dag i dag. Amnesty kom noen måneder senere, da jeg etter grundig gjennomtenkning fant ut at det var menneskerettigheter jeg ville engasjere meg mest i, og for noen måneder siden ble jeg medlem i Røde Kors. Tre ting med andre ord, men det går så fint atte ;-) hoho.

Bare husk, at gleder blit større når man deler dem.
Er du medlem i noe? I så fall, hvorfor akkurat den/det?

#39:

 • 27.01.2011 - 11:56

- Handle lokalt!

Det er ikke bare produksjon av varer som fører til utslipp og avfall, men transporten av varene fører også i alle fall til store deler av førstnevnte. Derfor er aksjon #39 å handle lokalt - ikke kjør lengre enn nødvendig for å handle, benytt deg av nærmeste tilgjengelige butikk. Handle heller ikke epler, gulrøtter og salater fra land i Europa eller Sør-Amerika dersom butikken har gode alternativer fra Norge, aller helst fra ditt nærområde. Det tjener både du, butikken og samfunnet rundt på :-)Handler du lokalt?

#38:

 • 26.01.2011 - 10:26

- ikke kok opp mer vann enn nødvendig!

Jeg er en ihugga te-elsker - ingenting over, ingen ved siden (utenom sjokolade, da). Når jeg skal koke opp vann til de gode, sunne teene mine, passer jeg på å ikke ta mer enn nødvendig. For å si det slik, om jeg skal koke opp te til en liten kopp tar jeg liten hensyn til "minimumet" på vannkokeren. Dette har jeg gjort siden den var ny, og den har ikke tatt skade av det (om dere har en stålting nede i på kanten, må dere uansett passe på å dekke den fordi det er den som varmer opp vannet). Med andre ord; kok kun opp det vannet du trenger :-)

Hvorfor. spør du kanskje? Å koke opp vann (om man gjør det i en kjele på komfyren eller med en vannkoker) bruker man strøm. En del strøm går til waste om man koker opp mer vann enn man faktisk trenger, for så å helle det som er til overs ut i vasken. Man sløser også med vann.

Så, neste gang du skal koke vann - kok kun det du trenger! :-)


Mmm, nå fikk jeg lyst på yogite!

#37:

 • 25.01.2011 - 16:48

- La biler komme til på veien!

Denne aksjonen kom jo i grevens tid ettersom jeg postet et innlegg i går (som var en del av Jentenes Trafikkaksjon, Trygg Trafikk) om forbikjøring og fartsgrenser. Nå handler det ikke om å la folk kjøre galmann om de vil det, men at man skal ta hensyn til andre biler. Dersom du er sjåfør selv eller om du er en oppmerksom passasjer, hender det ofte at du ser lange køer fra sideveiene i rusjtiden - biler som skal inn på forkjørsveien, men som ikke slepper inn fordi det er så mye trafikk. Neste gang du opplever dette, kan du som sjåfør sakke ned farten og blinke med lysene og slippe en bil ut fra sideveien. Du vil nok få et vink og et smil fra vedkommende :-) Om du er passasjer, kan du be fører om å gjøre det nevnte. Turen din vil nok kun bli forsinket med noen sekunder.Gjør du dette?

For andre aksjoner, trykk her.

#36:

 • 24.01.2011 - 09:19

- Ta deg tid til å lytte!

Mange der ute i verden, i byen, nabolaget eller til og med vennekretsen trenger til tider noen å åpne seg opp til. Da er det viktig at den personen det blir lytter til hva vedkommende har å si. Om det dreier seg om en krangel med kjæresten, pengetrøbbel, dødsfall i nær familie eller selvmordstanker - du skal være der. Å lytte til andre medmennesker er en utrolig viktig aksjon å gjøre. Hvem vet, kanskje ender du opp med å redde et liv!

I Storbritannia (hvor WeAreWhatWeDo holder til) går 12 millioner fast på antidepressive medisiner, mens i Norge har tallet økt kraftig de siste tyve årene. Selv kjenner jeg folk som går på slike medisiner, og det gjør kanskje du også. Mange er i tillegg flau over å innrømme at de bruker "lykkepiller", og forteller ingen om det. Da er det i alle fall viktig at du som venn, nabo eller klassekamerat viser at du er der for vedkommende når det ser ut til at h*n har en vanskelig tid.
Ta dere tid til å lytte, lesere - det tjener både du og andre på!

#35:

 • 21.01.2011 - 10:04

- Skriv til noen som har inspirert deg!Aksjon #35 er en virkelig tankevekker. Bare å lese tittelen fikk meg til å begynne og tenke; hvem har inspirert meg? Hvem er årsaken til at jeg i dag er bevisst på hvordan jeg lever, hva jeg spiser, hvordan jeg tenker og hva jeg gjør mot andre? Det første navnet som dukker opp mens jeg sitter her og tenker, er litt klisjé å skrive. Det er jo ei dame som har inspirert mange! Hvor mange av dem hun har inspirert som har gått i retning å hjelpe fattige og belyse deres situasjon, er vel derimot ikke så mange. Hvorfor jeg tok ordene i den retningen, er uvisst. Jeg oppfattet vel ordene som en måte å finne frem til deg selv på, og da jeg fant meg selv viste det seg at jeg brant for mennesker i fattigere strøk.

Jeg snakker om Oprah. The Oprah. Hvor mange har ikke hun inspirert liksom? Skal jeg krympe det enda lengre inn, kan jeg kommer frem til en spesielt Oprah-sending som mildt sagt endret meg totalt. Episoden som gjorde meg til vegetarianer, til samfunnskritisk, til engasjert ungdom. Episoden som kanskje reddet meg litt? Gjorde meg voksen?
Episoden startet i alle fall en ny epoke i livet mitt, en jeg fremdeles er inne i. Jeg er langt i fra mett av denne tiden, gleder meg til hva mer den kan bringe.

Kathy Preston heter personen som var gjest i den omtalte Oprah-sendingen. En forfatter av en bok kalt "Quantum Wellness" - en bok jeg straks kjøpte inn etter å ha sitt sendingen hvor den ble omtalt.
Boka handler om hvordan du kan bedre livet ditt ved å gjøre noen enkle (og noen vriene) justeringer - du må bli bevisst på hva du spiser (spis ikke ting av dyr, produkter som inneholder sukker, koffein, gluten eller alkohol), gjør noe moro hver dag, mediter, visualiser, tren litt daglig, jobb med deg selv, hjelp de rundt deg, og finn frem til ditt åndelige deg.
Jeg lykket på to områder; jeg begynte å spise bevisst og jeg startet å hjelpe folk rundt meg. Det andre forblir en drøm i det fjerne. Meditasjon er utrolig vanskelig, for ikke å snakke om hva visualisering (å se for seg at du f.eks. springer og springer og springer, for å få hjernen til å tro at du faktisk har god kondis) er!

// weheartit.com


Jeg kjøpte som sagt boka, og har den hjemme. Den ble utlest for snart to år siden, men budskapet i den forblir glemt - i alle fall i det daglige livet. På tide å ta det frem igjen?

Hvorfor fairtrade?

 • 20.01.2011 - 20:47

Har du noen gang sitt et produkt merket med dette symbolet?

Dersom du ikke bare gikk rett forbi det og kjøpte et produkt uten symbolet, men stoppet opp og tok med det dette produktet, kan du være sikker på at du har gjort en god handel - ikke bare for deg, men for både produsent, importør og jorda vår. Hvorfor det?

"Fairtrade er et handelssystem som er basert på partnerskap mellom produsenter i Sør og forbrukere i Nord. Fairtrade sikrer produsenter i Sør markedsadgang og rettferdig råvarebetaling, slik at bøndene og arbeiderne kan ta styringen over sine egne liv, planlegge fremtiden og bidra til positiv utvikling i lokalmiljøet. I tillegg er Fairtrade-merket en konkret og pålitelig løsning for importører og forbrukere i Nord som ønsker å bidra til rettferdig handel og bærekraftig utvikling i Sør." - www.fairtradenorge.no


// fairtradenorge.no

Med andre ord; bak et fairtrade-produkt står rettferdighet. Det er ikke slik at arbeiderne som plukket kakaobønnene til sjokoladen du spiser nærmest ikke tjente noe på arbeidet, og at de store flernasjonale selskapene tjente seg søkkrike på andres bekostning. Nei, kjøper man fairtrade-produkter kjøper man produkter som alle involverte parter har tjent rettferdig på. Fairtrade = rettferdighet både for den ene og den andre.

Det som er så greit med dette merket, i tillegg til det gode det representerer, er at det er enkelt å finne. Store dagligvarekjeder som Obs! og Meny har et bredt utvalg. Det finnes fairtrade bananer, kaffe, sjokolade, kakaopulver (som til og med den lokale Ica'en hos meg har, og de har ikke mange varene skal jeg si deg!), sukker, juice (den er knallgod - i alle fall den fra Lerum, appelsin), te (nam nam), bomull og blomster. Ja, produktene er litt dyrere, men med den gjennomsnitlige nordmannens lønning blir man langt i fra ruinert av å handle disse produktene i stedet for First Price eller lignende!

#34:

 • 20.01.2011 - 11:08

- handle fair trade!

Fair-trade produkter garanterer at personene som står bak produktene tjener en rettferdig del av det de har stått for. Dersom man handler fair-trade kan man være stolt over produktene sine! Som WeAreWhatWeDo sier det; "(...) if you buy a fair-trade banana you can be proud of your banana. And there are few feelings in this world that are better than being proud of your bananan".MER OM FAIR-TRADE SENERE I DAG! :-)

#33:

 • 18.01.2011 - 12:46

Resirkulér bøkene dine!

Har du liggende noen gamle bøker fra da du var liten, og som du vet at du ikke kommer til å få bruk for ved seinere anledninger? Har du en helt eske (eller kanskje flere) stående på loftet, nedstøvet og full av gamle magasiner?

Noen kan kanskje få nytte av disse bøkene og magasinene som for deg er foreldet. Derfor går aksjoin #33 ut på å resirkulere bøkene dine. Det trenger ikke bety at du skal rive papir fra plast og kaste bøkene på søppeldynga, men a du skal donere bøkene til det lokale biblioteket for utlån, eller du kan høre med et lege- eller tannlegekontor om de trenger noen magasiner til å ha på venterommet.

Noe som er gammelt og ubrukelig for deg, trenger ikke være det samme for alle andre. Jeg hadde lest gladelig et ukeblad fra syttitallet eller en gammel utgave av Sigrid Undset sine bøker. Jeg regner med at jeg ikke er den eneste...?

#32:

 • 17.01.2011 - 15:54

Gjør noe du tror du ikke kan gjøre!

Det er enkelte ting man tror man ikke kan, og noen ganger har man rett. Vi mildt sagt suger i enkelte ting - alle har noe de ikke er gode til. (Som magneten på kjøleskapet mitt sier; "Ingen kan alt, men alle kan noe".) Derimot er det noen av de tingene man tror man ikke kan, som man faktisk kan. I noen tilfeller hender det også at vi er temmelige gode i dem.

Jeg vet at jeg er dårlig til å tegne - det er jo trossalt en grunn til at jeg hater å tegne. Derimot, når prøvde jeg å tegne sist? Hvem er det egentlig som definerer hva som er en fin tegning?

La oss ta en titt på et bilde av en kjent maler;


Med all respekt til kunstneren, Pablo Picasso, men er dette fint? Det er velgjennomført, god, verdensberømt kunst, men ærlig talt; det ser ikke så veldig fint ut! Poenget mitt er at det finnes ingen klar definisjon på hva som er fint, og da er det jo feil av meg å si at jeg ikke er flink til å tegne? For hvem vet, kanskje noen synes at min "kunst" er like fantastisk som andre synes Picasso's er?

Det er vel nå jeg skal sette meg ned for å tegne, men jeg har verken blyant eller papir. Fargeblyanter har jeg heller ikke! Jeg kan også trygt skrive under på at dersom jeg prøver å tegne i dag, vil dagen ende opp som en katastrofe (les: Ingrid hater å gjøre ting hun ikke kan). Derimot kan jeg prøve å gjøre noe annet jeg mener at jeg ikke kan, som å løse ferdig et kryssord helt uten hjelp? Kun fantasien (og lysten) setter grenser.

Hva tror du at du ikke kan, men som det kanskje kan vise seg at du kan allikevel?

#31:

 • 14.01.2011 - 10:57

Aksjon #31 bidrar til redusert bruk av vann og muligens strøm (er ikke sikker på siste). Uansett, den er utrolig enkel å gjennomføre! Jeg har gjort det siden jeg begynte å gjøre dette selv, og har vanskelig for å forestille meg at noen faktisk ikke gjør det. Jeg er derimot temmelig klar over at det er mange som burde lære seg å gjøre denne aksjonen morgen og kveld, da en jeg har veldig kjær liker å la alt stå på under kveldsstell (haha). Aksjon #31 går ut på å skru av vannet mens du pusser tennene.

Det burde vært en selvfølge. Bruker du vannet når du har tannbørsten i munnen? Det tar knappe to sekunder å skru av og på kranen, så å bruke det som unnskyldning er bare teit. Så, fra nå av; skru av kranen når du ikke trenger å ha den på!!!! Utrolig at noe så enkelt (og temmelig logisk) skal være så vanskelig å gjennomføre... Si meg, hvorfor er det egentlig vits å ha på vannet når du pusser tennene?

Fakta: Å la vannet renne mens du pusser tennene, tilsvarer sløsing av 6 liter vann per minutt!
Is it worth it?

#30:

 • 12.01.2011 - 11:04

Dagens aksjon er kjempeherlig - jeg lover. Kjente smilet breie seg over hele ansiktet da jeg leste tittelen på aksjon #30. TIttelen sa "bake something for a friend", og hva er vel koseligere enn det? Det koster lite, er personlig, og både smaker og gjør godt. Nam nam.

Så dersom det finnes en liten baker i deg, ta frem den nedstøvede oppskriftsboka du har etter mormor, og finn frem noe godt som du kan bake. Ring deretter til en venninne/kompis, og inviter henne over på kaffe og kos en lillelørdag verdig :-)Har du noen gang bakt noe til noen for å glede vedkommende?

#29:

 • 11.01.2011 - 10:44

Aksjon #29 henger sammen med aksjon #13; det handler om resirkulering av elektriske artikler. #13 gikk ut på å resirkulere mobiltelefonen din, mens denne aksjonen jeg presenterer i dag går ut på å resirkulere noe større. Aksjon #29 sier nemlig at du skal resirkulere datamaskinen din.

Hva gjør du med datamaskinen når du har oppdatert den til en nyere modell? Noe av følgende som blir illustrert her?

En datamaskin skal ikke kastes i søppelet. Den inneholder mange forskjellige ting, og må resirkuleres separat. Sett at den faktisk er ødelagt, og ikke bare "for dårlig" for deg. Da kan du, som bildet ovenfor illustrerer, donere den til en lokal skole?

Så, hva bør du vite om resirkulering av datamaskiner? Følgende er tatt fra nettstedet digoo.info, og er temmelig nytt og lærerikt for meg også:

"Computer resirkulering er en fantastisk måte å bidra til å holde verden tryggere og miljøet rent. Datamaskiner er utvilsomt nyttig, men mange av deres komponenter er utrygge for miljøet når de ikke håndteres riktig, og dessverre, får bare en brøkdel av datamaskiner kjøpt resirkulert på riktig måte. For å møte dette problemet, er det nå mange forskjellige måter å resirkulere datamaskiner og de ulike delene som følger med datamaskiner som blekk.

metoder for resirkulering datamaskiner kan komme i mange former. Noen nonprofit grupper spesialister i å ta donert datamaskiner, fikse dem og gi dem til lav inntekt mennesker eller fortjenstfull virksomheter i samfunnet. Ancient datamaskiner kan brytes ned i mindre deler for gjenbruk i nye datamaskiner, som bidrar til å eliminere unødvendige produksjon av nye deler. Selskapene som gjør datamaskiner kan være villige til å kjøpe tilbake nylig kjøpt datamaskiner, som de kan videreselge som brukt eller bryte ned for deler. Ved hjelp av enten en anerkjent datamaskin resirkulering byrå eller videreselge maskiner til forhandlere er vanligvis den beste måten å sikre at alle deler er behandlet i de minst miljøskadelige måte."

(beklager språket, artikkelen må være oversatt til norsk via google translate, men informasjonen var god og nyttig, så tok den med allikevel)Har du en gammel datamaskin som ligger og støver ned i et bortgjemt kott? Kontakt selskapet som har distribuert den, og spør hva du kan gjøre for å resirkulere den!


 

#28:

 • 10.01.2011 - 10:14

Dette skulle jeg virkelig ønske at jeg klarte å gjøre hele tiden. Det hender jeg klarer å gjøre det en dag iblant, men etter å ha gjort det én gang blir det lenge til neste gang. Noe i meg stopper meg fra å gjre det, fra å leve, leve fullt ut. WeAreWhatWeDo sin aksjon #28 går nemlig ut på å leve fullt ut; aksjonen sier at du skal gripe dagen. Carpe diem.

Det du ønsker å gjøre i dag, skal du ikke utsette til i morgen. Gjør det . Hvem vet, kanskje morgendagen ikke kommer?
De sier at for at man skal leve skikkelig, må man leve som om i dag er din siste dag. Du må gripe dagen i dag, ikke i morgen.

Ønsker du å si til noen hva du virkelig føler for dem, gjør det. Ønsker du å reise utenlands, undersøk mulighetene. Ønsker du å treffe ei gammel venninne du ikke har sitt på lenge, besøk henne. I DAG. Ikke utnytt det du kan gjøre i dag til i morgen. Grip dagen, carpe diem, sieze the day. Jeg skal i alle fall bli flinkere til å utføre denne aksjonen, både for min egen del og de rundt meg sin del.Lurer du på hvorfor du skal gjennomføre denne aksjonen; gjennomfør den og se hva som skjer. NB: Konsekvenser som varmt hjerte, glødende kinn og bredt smil kan forekomme. Tørr du ta sjansen?

"Sieze the day, or die regretting the time you lost..."
- Avenged Sevenfold - Sieze the day

 

 

Har du gjennomført denne aksjonen?

#27:

 • 07.01.2011 - 09:42

Denne aksjonen gir deg en mulighet til å få andre folk til å tenke stort om deg, samtidig som du bidrar litt ekstra til en god sak. Aksjon #27 går nemlig ut på å betale litt ekstra når du handler i veldedighetsbutikker. La oss si at på ditt lokale kjøpesenter annonserer en butikk at dagens inntjening skal gå til Redd Barna. Dersom du da kjøper noe for 50 kr, betal 60. Enkelt og greit ;-) Ti kroner har ingenting for deg å si, men kan bety alt for noen andre.Har du gjort denne aksjonen?

#26:

 • 06.01.2011 - 09:20

Aksjon #26 hos nettstedet/organisasjonen WeAreWhatWeDo er en jeg ikke kan gjennomføre. Jeg er rett og slett ikke "godkjent" til det, om man kan si det slik. Med andre ord; så har jeg prøvd meg!
Aksjon #26 går ut på å gi blod. Jeg har skrevet om dette før på bloggen, i håp om at en av mine lesere "kunne gi blod for meg". Trykk her for å komme til det innlegget, hvor det står mer informasjon om blodgivning.
Dersom du synes dette høres OK ut, eller du vil vite mer om hvor du skal ta kontakt, gå inn på www.giblod.no :-)

Er du blodgiver eller kunne du tenkt deg å bli det?

#25:

 • 05.01.2011 - 11:30

WeAreWhatWeDo sin aksjon #25 kan gjennomføres daglig. Dersom du for eksempel er glad i å ta deg en kopp kaffe i løpet av skole-/jobbdagen, kan dette være et tips til deg. Ta med deg et krus hjemmefra! Aksjon #25 går nemlig ut på å bruke krus i stedet for plastikkopp. Dette skal alle klare vel?

På skolen min er det noen elever som har begynt med dette. Hva som er grunnen til at de har gjort det ,vet jeg ikke, men mindre søppel, sparing av penger og mindre produksjon kan det kanskje være? Disse elevene har i stedet med seg enten et tykt, ikke-lett knuselig krus hjemmefra eller en termoskopp (typisk slik man har i bil). Ikke dumt ;-)

En lignende ting man kan gjøre som går ut på det samme (redusere søppel, minke produksjon, etc.) er å ha med seg vannflaske hjemmefra hver dag i stedet for å kjøpe vann. Både penger, søppel og produksjon spart!Gjør du dette?

#24:

 • 04.01.2011 - 09:52

Jeg ler. Det sjokkerer meg at folk faktisk ikke gjør det som av WeAreWhatWeDo er aksjon 24. I Storbritannia blir det brukt over 4 millioner pund hvert år på å plukke opp dette som folk intetanende spytter ut. Vi har vel alle fått en ubehagelig opplevelse når vi har tatt tak i en stol for å sitte oss bedre, og tatt på dette. ÆSJ. Alt dette på grunn av at enkelte folk ER LATE og ikke gidder å finne et bosspann. "Det er jo bare tyggis". Yeah right, si det når det blir brukt flere millioner på å rydde de opp og gir mange en ubehagelig opplevelse!
Som du sikkert har skjønt by now, aksjon 24 går ut på å kaste tyggegummien din i bosset! Enkelt og greit - dette må du gjøre. Med mindre du synes det er helt OK å ta på en tyggis i et uheldig øyeblikk, stå blant hvite klatter når du venter på bussen og nyte synet av det som engang var et grått fortau. Tenkte meg det ja...

Så, folkens: KAST TYGGISEN I BOSSET!!! Til ettertanke; i Singapore kan man faktisk bli anmeldt dersom man spytter en tyggis ut på gata. Så det så. Stygge saker, så kast den i bosset neste gang!Igjen, ÆSJ.

For mer tyggisprat, sjekk ut dette.

#23:

 • 03.01.2011 - 13:34

Aksjon #23 er en utrolig koselig aksjon. Lett er den å gjennomføre også, da den allerede burde være en del av din familie/dine romkamerater/venninner sitt daglige liv. Aksjonen skal bringe med seg glede og sosialt samvær, for ikke å snakke om mindre stress og angst (som undersøkelser visst nok viser).

Aksjon #23 går ut på å spise sammen oftere! Enkelt? Det burde det være. Dersom dere har en stressende hverdag, kan dere dele på oppgavene slik at ting tar kortere tid. Én dekker på mens en annen snur hamburgerne, mens en tredje rører i sausen. En middag trenger ikke ta så lang tid å lage i stand, og skivemat tar i alle fall kort tid!Min familie har alltid spist de fleste måltid sammen, både til stor glede og stor ergelse for oss barna. Noe som aldri har vært klagt på, er middagsmåltidet. Det har vært "common knowledge" for oss at middag spiser man sammen - rundt kjøkkenbordet. En lærdom jeg kommer til å ta med meg resten av livet også ;-)

Spiser dere sammen?

 

Presentasjon av aksjon #22:

 • 31.12.2010 - 14:15

"Boring but important. Write your will (testamente). Even if you're not about to croak. You can buy a Make A Will pack from a stationery shop for just 99p. Or you can draw up a will online. And then you can make sure your goodies don't go to the baddies."


Har du gjort denne aksjonen?

Presentasjon av aksjon #21:

 • 30.12.2010 - 16:31

Jeg endret litt på tittelen på aksjonene slik at folk lettere forstår at det ikke er snakk om ting man må gjøre i dag, men ting man kan notere seg og huske på, og gjøre en dag det passer. Enkelte av aksjonene håper jeg jo at mange gjør flere ganger, kanskje til og med hver dag. At dere for eksempel gjør det til en vane å dra ut stikkontakten på elektriske apparater som ikke er i bruk (aksjon #12), slik jeg har gjort det (til stor irritasjon for både kjæreste, venner og familie, hoho).

Aksjonen jeg skal presentere i dag har jeg allerede gjennomført en rekke ganger. Denne aksjonen har jeg hatt som vane "å gjennomføre" i flere år nå, dette også til stor irritasjon for mange, noe jeg helt ikke forstår. For dagens aksjon går nemlig ut på at man skal skru av lys i rom man ikke er i. Når jeg da går ut av kjøkkenet/stua, skrur jeg av lyset, men ikke alle finner det like gøy å gå inn i et mørkt rom etter meg.

Rom man i alle fall bør skru av lyset i når man ikke er der, er baderom og soverom. Disse rommene er ikke oppholdssted, slik som stue og kjøkken er, så man kan fint mørklegge disse rommene enkelte tider av døgnet uten problemer. Eneste konsekvens er kanskje en litt lavere strømregning neste måned? Det er jo ikke så veldig negativt.


Du må nok skru av lysene selv dersom du ikke har en hund som gjør det for deg.

Så folkens; lær dere å skru av lysene i rom dere ikke oppholder dere i. Det bør spesielt to av mine brødre lære seg...
Skrur du av lys i rom du ikke oppholder deg i?

Dagens aksjon - #20:

 • 29.12.2010 - 12:41

Dagens aksjon er lett å gjennomføre, men vanskelig å oppdage. Det er mye man ikke ser. Aksjon #20 sier at du skal finne ut hva pengene dine går til. Har du for eksempel investert i et selskap som støtter narkotikaproduksjon og våpenhandel?
WeAreWhatWeDo sier at for å finne ut dette, skal du stille banken/selskapet/etc. om følgende: "kan du forsikre meg om at investeringene mine ikke skader planeten og mine medmennesker?". Dersom alle gjorde dette, vil banker/selskaper og andre som støtter uetiske ting, straks legge merke til det og forhåpentligvis endre kurs.

Har du gjort dette?

Dagens aksjon - #19:

 • 28.12.2010 - 15:34

Dagens aksjon går ut på å få folk til å le. Som de sier, en god latter forlenger livet! WeAreWhatWeDo sier at for å få folk til å le skal du lære dem en ny vits. Enkelt og greit; dette er noe de fleste kan gjennomføre! :-)

Har du en god vits du vil dele med andre?

Den forrige vitsen jeg lærte meg ble fortalt av lillebroren min på 9: to TVer gikk over en vei, men så ble den ene påkjørt. Da sa den andre: kom igjen, flatskjerm! hohoho
Dagens aksjon - #18:

 • 27.12.2010 - 11:01

It's time for actions again! En liten periode med lite blogging fører også til en periode med lite aksjoner. Jeg begynner nå der jeg slapp, på aksjon #18. Husk at selv om jeg presenterer én aksjon hver dag, betyr ikke det at denne aksjonen må bli gjennomført denne dagen. Jeg presenterer dem, dere leser dem og husker på dem (innbiller jeg meg i alle fall). De kan gjennomføres når som helst; finn en tid som passer deg.

Dagens aksjon er for noen enkel, mens for andre vanskelig. Aksjon #18 går nemlig ut på at du skal lære deg å være vennlig på et fremmet språk. Det vil si at du skal lære deg enkle ord som hallo, takk, værsågod, på gjensyn etc. Noen kan allerede et fremmedspråk; jeg kjenner folk som snakker tysk, fransk, spansk og arabisk, men hva med å lære seg litt kinesisk? Eller farsi? Kanskje til og med russisk? Use your imagination :-)WeAreWhatWeDo presenterer oss for det arabiske ordet for hallo og hadebra (som forøvrig er det samme): salaamu Alaikum.

Hvilket vennlig ord kan du på et fremmed språk, og hva er det? :-)

Dagens aksjon - #17:

 • 08.12.2010 - 12:11

Dagens aksjon er også lett å gjennomføre. Spesielt nå som det har falt snø (i alle fall på Vestlandet) har man god grunn og en bra mulighet til å gjennomføre aksjonen. Dagens aksjon bidrar til et lykkeligere liv ved at den forventer at du er mer aktiv og den bidrar til en bedre verden ved at du bruker mindre strøm. Aksjon #17 er enkelt å greit å prøve å se mindre på tv. Det klarer du vel å gjennomføre?

Det som er så flott med denne aksjonen, er at den kan sammenslås med minst to andre aksjoner jeg har presentert på bloggen. Blant annet å være aktiv i 30 minutter og å dra ut stikkontakten i TV-apparatet (den trenger jo ikke være i når tv'en ikke er i bruk).Har du/skal du gjennomføre denne aksjonen?

Dagens aksjon - aksjon #16:

 • 07.12.2010 - 10:31

Dagens aksjon er en handling som alle bør kunne gjennomføre. Selv om du har fast jobb, deltidsjobb, eller ikke jobb i det hele tatt. Dagens aksjon går nemlig ut på å gi vekslepengene dine til veldedighet. Om det så er femti, tjue, ti eller fem kroner til overs etter handelen, putt dem i bøssa som står ved disken. Dersom ikke butikken du handler på i dag har en slik bøsse, som kan gå til enten UNICEF, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp eller andre, spar vekslepengene og putt dem i ei bøsse på en annen butikk. RIMI er en butikk som ofte har slike bøsser, for ikke å snakke om McDonalds.

Mange tenker at det ikke lønner seg å gi vekslepengene; hva duger vel en tjuekroning til? Dersom du er en av dem, ber jeg deg regne ut et regnestykke: dersom hver person som er innom butikken til dagen, la oss si 400, gir fem kroner hver. Hvor mange penger blir det i løpet av ei uke?

Alt lønner seg. Tjue kroner for deg er ingenting, tjue kroner for et menneske i nød kan bety mye. Så gi vekslepengene dine til veldedighet, og bidra med å gjøre verden til et bedre sted.

Et annet alternativ er å gi penger til tiggere. Dette er derimot ikke noe jeg vil anbefale (se forrige innlegg). Man kan heller aldri være sikker på om vedkommende er offer for menneskehandel.

Gir du vekslepengene dine til veldedighet?

Dagens aksjon - aksjon #15:

 • 06.12.2010 - 09:16

Dagens aksjon passer ikke til alle. Selv er jeg litt i tvil om jeg kommer til å fullføre den. Dagens aksjon handler nemlig om organdonasjon, at man skal melde seg som en. Jeg har full forståelse for dere som ikke ønsker å gjøre dette, ettersom jeg selv ikke vet om jeg vil gjennomføre det. Tanken på at mine organer skal bli plassert i et annet menneske etter min død, er en smule creapy, men tanken på at de vedkommende som får mine organer kan leve videre er jo en god tanke? Da får man gjort nytte for seg selv etter at man er bortevekk.

Uansett, dagens aksjon er at du skal melde deg som en organdonor. Grunnen til at du skal gjøre dette er at du kan bli med på å redde liv. Det er mange som venter på en lunge-, hjerte- eller benmargstransplantasjon, og at nettopp du melder deg som organdonor for disse organene, kan redde disse personene. Det er såklart visse kriterier for å kunne være organdonor, man må f.eks. dø av hodeskader og ikke ha vært syk av kreft og HIV/aids.

Dersom du synes dette høres ut som noe for deg, kan du klikke deg inn på organdonasjon.no (ikke www). Der finner du mye nyttig informasjon samt at du kan melde deg som organdonor.

Er det forresten noen som vet hvor mange som står i transplantasjonskø i Norge?


Slikt ser et donorkort ut - et bevis på at du er en organdonor. (organdonasjon.no)

Hvordan er ditt syn på organdonasjon, og kommer du til å gjennomføre denne aksjonen?

Aksjon #14:

 • 03.12.2010 - 09:38

- tilbring tid sammen med noen fra en annen generasjon.

Hvorfor? Forskjellige generasjoner lærer forskjellige ting. Eldre folk har mer kunnskap og erfaring enn deg, yngre folk minner deg på at det er viktig å ikke glemme å være et barn innimellom. Selv om aldersforskjellene er store og du vanligvis ikke ville omgås med disse personene, kan en tid med dem gi deg en erfaring du sent vil glemme.
Hvordan? De fleste har besteforeldre og/eller småsøsken, og du kan spandere litt tid sammen med dem. Bli med broren din og klatre i trær eller bli med bestemora di på basar. Dersom du vil spandere tid sammen med noen du ikke kjenner, kan du jo ta en tur på nærmeste eldresenter og høre om du kan få lov til å lese høyt for noen der eller synge for dem. Det setter nok både pleiere og pasienter stor pris på :-) En lekeplass er en mulighet for å spandere tid med mennesker fra den yngre generasjonen. Bruk fantasien - men husk at dette skal være en koselig stund for både deg og de du tilbringer tiden med. Gjør derfor noe som begge parter liker.

Jeg arbeider på et eldrehjem, og tilbringer derfor en del tid sammen med den eldre generasjonen. Etter at jeg begynte å jobbe der - for 2.5 år siden - har jeg vokst personlig og blitt et bedre medmenneske. Det å høre på hva de har å si, være der for dem, og gjøre det du kan for å gjøre deres hverdag så god som mulig, er virkelig en gave.
Når det kommer til den yngre generasjonen, liker jeg å spandere tid sammen med min yngre bror. Han er jobbemann og deler gjerne sine arbeidsmetoder med meg (og de andre i familien, for den saks skyld). Det er også stor stas når storesøster vil se på film sammen med ham - så stor stas at det er det samme hvilken film han ser på, bare jeg vil se den med ham.


Julaften i fjor.

Tilbringer du tid sammen med andre generasjoner?

Aksjon #13:

 • 02.12.2010 - 10:03

- resirkuler mobiltelefonen din.

Hvorfor? En mobil som ikke lenger funker etter dine behov, kan leveres inn i butikker som selger elektriske artikler. Elkjøp er én av disse butikkene. Det internasjonale selskapet Telenor tar en grundig sjekk på de innleverte mobiltelefonene, resturerer dem og sender dem til land i Asia hvor mobilene er fullt brukbare for mennesker. I tillegg skal visstnok telenorkunder som leverer inn sine brukte mobiler, få 50 gratis sms som takk.
Hvordan? Ta med mobilen - inkludert batteriet - til en elektrisk butikk, og levér den der. Husk at batteriet skal resirkuleres separat fra resten av mobilen (så vidt jeg har forstått det) ;-)Skal du samle opp de gamle mobiltelefonene som ligger rundt i huset, og resirkulere dem?

Aksjon #12.

 • 01.12.2010 - 10:02

- skru helt av elektriske apparater når de ikke er i bruk.

Hvorfor? En TV som står på standby bruker mye strøm, selv om den praktisk talt ikke er i bruk. Ifølge WeAreWhatWeDo vil britene spare 66 millioner pund til sammen i løpet av et år dersom de skrur helt av tv-apparatene sine om natten. Det er veldig mye, det!
Hvordan? Ikke bare trykk på av-knappen; dra ut stikkontakten i tillegg!

Personlig har jeg gjort dette helt siden jeg ble bevist på det. Det var da jeg gikk VG1, altså for to år siden. To av kompisene mine fant det ufattelig irriterende at jeg dro ut alle stikkontakter på apparater jeg ikke brukte, og for å provosere meg stakk de inn alle stikkontakter de hadde (mobillader, pc-lader, stikkontakt til tv, stereo etc.) før jeg kom på besøk. De hadde det visst veldig moro med å kødde med mine prinsipper. haha.Lar du elektriske apparater stå i standby?

Aksjon #11:

 • 29.11.2010 - 11:00

- Tren litt hver dag.

Hvorfor? Det er anbefalt av både helseeksprerter og Helsedirektoratet at man bør være fysisk aktiv minst tretti minutter hver dag. Dette for å øke forbrenningen, minske sjansene for å utvikle hjerte- og karsykdommer samt diabetes type 2. Listen er lang - så kom deg ut!
Hvordan? Du kan melde deg inn i et treningssenter, eller så kan du ta turen til butikken til fots. Du kan også legge av tretti minutter til en gåtur ute i det fri - godt for både kropp og sjel!


Foto: Helsedirektoratet.

Er du i fysisk aktivitet tretti minutter til dagen?

Aksjon #10:

 • 27.11.2010 - 17:13

- skru termostaten ned med én grad.

Hvorfor? I løpet av ett år skal visstnok strømregningen ha blitt redusert med 10%, ifølge WeAreWhatWeDo.
Hvordan? Skru termostaten ned ett hakk ;-) Kanskje ikke så egnet i denne kulda vi har nå, men etter at den har gitt seg, kan man jo skru ned temperaturen i huset.Hva står din termostat på?

Aksjon #9:

 • 26.11.2010 - 13:30

- hold fartsgrensa!

Hvorfor? Fartsgrensa er der for en grunn. Veiforholdene er ikke gode nok til å kjøre fortere enn det som står, så hold fartsgrensa. Du kan så klart kjøre i lavere fart dersom det f.eks. er glatt, men alt med måte.
Hvordan? Kjør i 60 der du skal kjøre i 60. Vanskeligere er det ikke :-)Holder du fartsgrensa?

Aksjon #8:

 • 25.11.2010 - 12:29

- "dusj sammen, spar vann!"

Hvorfor? Enkelt å greit for å spare vann. Dersom man tar et bad sammen med en du er glad i (det være kjæreste, venninne, småsøsken eller barn) sparer man oppimot 80 liter vann! I tillegg til vannet man sparer, sparer man også en del strøm ettersom de fleste foretrekker å bade i varmt vann.
Hvordan? Det trenger vel ikke noen nærmere forklaring? ;-)Skal du gjøre / har du gjort denne aksjonen?

Hvorfor plante et tre?

 • 24.11.2010 - 16:55

Dagens WeAreWhatWeDo-aksjon sa at man skulle plante et tre. Jeg skrev at dette var nyttig å gjøre for å hindre at andelen CO2 i atmosfæren blir så altfor høy. Avskoging er et internasjonalt problem, og dersom man kan gjøre noe for å hindre at alle trær på jord forsvinner, ja, så bør man det! Derfor kan du med god samvittighet dra til nærmeste hagesenter, kjøpe frø/et tre og plante dem/det i hagen din.

"Trees renew our air supply by absorbing carbon dioxide and producing oxygen." - fra wearewhatwedo.org

For å i det hele tatt gidde å gjøre dette, må man vite hva avskoging kan føre til og hvor reelt problemet er. Nøkkelordene her er CO2 og global oppvarming. Disse to faktorene henger sammen; en økt andel av førstnevnte fører til en økning av sistnevnte. Mange nordmenn synes dette høres bra ut; det er jo så kaldt her i Norge fra før av! Spesielt nå på denne tida av året, når gradestokken kryper langt ned under 0 grader, er det mange som forguder global oppvarming. TIl dere kan jeg bare si; det er snakk om en global oppvarming, ikke norsk oppvarming. Det vil si at selv om den globale temperaturen øker, trenger ikke den gjennomsnittlige norske temperaturen å øke. Faktisk så er sjansene store for at en økt global oppvarming og det som følger med det (endring i havstrømmer, blant annet) føre til at landet vårt vil få et klima som ligner på det Grønland har i dag. Høres dette fristende ut?

Trær (sammen med andre ting i naturen, deriblant havene) absorberer/lagrer CO2. Når et tre blir felt, vil det ikke lengre ta opp CO2, og når dette treet en gang blir brent (slik som det meste blir i dagens samfunn) vil den mengden CO2 som har blitt lagret inne i det, gå ut i atmosfæren. Dette i seg selv fører ikke til global oppvarming, dersom treet blir erstattet av et nytt tre. Dette skjer dessverre ikke, derfor må oss vanlige dødelige hjelpe til. Derfor handler dagens aksjon om å plante et tre, for deg, meg, jorda, alle som bor her og alle som engang kommer til å bo her.

Det er såklart ikke slik at du plante et tre den dag i dag. Bare ha det i bakhodet, og plant et tre når det passer deg best :-)For å lese om aksjonen og gi tilbakemelding på om du har gjort det eller ei, trykk her.

Aksjon #7:

 • 24.11.2010 - 12:24

- Plant et tre!

Hvorfor? Avskoging er et stort internasjonalt problem som fører til 1) økte utslipp av CO2 og 2) færre trær som opptar CO2. Til sammen fører dette til en økt andel CO2 i atmosfæren, som igjen fører til økt global oppvarming.
Hvordan? Kun fantasien setter egentlig grenser. Du kan dra til et hagesenter, kjøpe et tre og plante det i hagen din, ellers så kan du trykke her og kjøpe x antall trær for x antall kroner som blir plantet av The Nature Conservancy.

Fakta om saken kommer i eget innlegg senere i dag!Personlig har jeg plantet ett tre - dette gjorde jeg i landsbyen Kaputiei ca. to timer utenfor Nairobi, Kenya. Siden jeg ikke finner bildet av meg og treet jeg plantet, blir det et bilde av en i reisefølge og "hennes" tre :-)


Skal du plante et tre?

Aksjon #6:

 • 23.11.2010 - 11:08

- ta offentlig transport så ofte som mulig.

Hvorfor? Man sparer jorda for skadelige utslipp! Tenk deg om alle de som tok samme buss som deg til skolen skulle blitt kjørt i hver sine biler. Hadde blitt en del utslipp det... I tillegg skal det visstnok være tryggere å ferdes på veien i buss enn i bil. På sjøen risikerer man ikke å havne i rusjen, og togene går til sine tider det meste av døgnet.
Hvordan? "Glem" bilen hjemme, og ta buss/båt/tog til skolen. Dersom avstanden ikke er lang skader det heller ikke å ta bena fatt. Frisk luft er jo bare bra :-) For ikke å snakke om at det er mye mer sosialt å kjøre til skolen sammen med andre, enn å sitte alene i en bil!

Hvordan kom du deg til skole/jobb i dag?

Aksjon #5:

 • 22.11.2010 - 08:38

- "smil til verden, og verden smiler til deg"

Hvorfor? Altfor mange her på jord (og spesielt alfor altfor mange nordmenn!) går rundt på gata/skolen/jobb og ser ned i gulvet som om vedkommende kun bryr seg om seg selv. I dag skal vi se opp og smile til alle vi møter - slik at både din dag og deres dag blir en stor suksess.
Hvordan? Som sagt - se opp og smil! ;D


Du er aldri vakrere enn når du smiler, blir det sagt.


Skal du se opp og smile i dag? :-)

Aksjon #4:

 • 20.11.2010 - 16:40

- lær deg grunnleggende førstehjelp!

Hvorfor? Det kan ta knappe fire minutter før noen med blokkerte luftveier dør, men åtte minutter for en ambulanse å komme til stedet. Med et kurs i grunnleggende førstehjelp kan du lærer deg hvordan du skal redde det livet øyeblikkelig.
Hvordan? Røde Kors arrangerer førstehjelpskurs. Ta kontakt med ditt lokale lag, og finn ut når de holder neste kurs!Kan du grunnleggende førstehjelp?

Aksjon #3:

 • 19.11.2010 - 11:48

- bytt ut minst én vanlig pære med en sparepære!

Hvorfor? Ifølge WeAreWhatWeDo sine hjemmesider kan hver sparepære spare deg for 37 kroner. Ikke så mye for hver enkelt, men tenk hvor mye det blir til sammen? I tillegg bruker sparepærene mindre strøm, slik at ikke bare du - men alle andre, inkludert planeten vår - tjener på det.
Hvordan? Neste gang du skal skifta pære, gå til innkjøp av en sparepære i stedet for en vanlig pære. For all del; ikke kast pærer du allerede har kjøpt! Det blir jo dobbel-waste, hvis du skjønner.Vanlige pærer eller sparepærer?

Aksjon #2:

 • 18.11.2010 - 19:29

- Les en historie sammen med et barn!

Hvorfor? Dere begge tjener på det - ungen får være en halvtime lengre oppe, mens du får lest litt i de bøkene du leste i da du selv var barn.
Hva kan du gøre? Tilby deg å legge lillebror/lillesøster, og les litt for h*n før leggetid, "lån" en annen sin unge, kun fantasien setter grenser.

Jeg pleide å lese for lillebroren min som er ni år yngre enn meg (han er nå ikke interessert i å bli lest for - leser selv). Han syntes det var kjekt å bli lest for, og jeg koste meg. Ville jo helt lese korte bøker, hadde ikke så mye ro i rumpa, men det var nå koselig de fire-fem minuttene det varte.Skal du gjøre det?

Aksjon #1:

 • 17.11.2010 - 18:52

- Bruk færre plastikkposer!

Hvorfor? I USA bruker hver person i gjennomsnitt 167 plastikkposer hvert år, og hver av disse kan bruke opptil 500 år på å "forsvinne".
Hva kan du gjøre? Bruke shoppingsbags! På norsk kalt handlenett. De koster ikke mye - og både du og miljøet tjener på det.

Jeg har selv tre stykker, men må bli flinkere til å huske på den når jeg går for å handle. Mora mi, derimot, er veldig flink. Hun husker dem så å si alltid - men putter dem alltid nederst i handlekorga slik at vi må vente temmelig lenge før vi kan ta varene oppi. hehe.Ifølge VG Nett er det ikke bare bevist at miljøet tjener på at du kutter ut plastikkposen til fordel for handlenettet. Lommeboka de vil også bli gladere for det! De skriver at i følge Grønn Hverdan bruker en norsk familie på fire opptil 1000 (!) plastikkposer pr år, og med tanke på at hver enkelt plastikkpose koster alt fra 0.50 kr til 1 kr, kan du spare helt opp til 1000 kroner i året på å bruke handlenett! Trykk her for mer.

...og til fashion-freaks: Det er faktisk trendy å bruke handlenett.

"We Are What We Do"

 • 16.11.2010 - 15:48

Er du en av dem som tenker at din innsats ikke nytter? At selv om du tar bussen til skolen i stedet for å kjøre selv, vil ikke det løse verdens miljøproblemer - ikke en gang bittelitt? Da er dette noe for deg. "We Are What We Do" er en global bevegelse som ønsker å inspirere folk til å bruke hverdagen til å bedre miljøet og samfunnet. Disse småtingene, som å ikke la vannet renne mens du pusser tennene eller ha med en pose når du skal handle i stedet for å kjøpe en ny, kaller de actions. Fremover skal jeg presentere disse aksjonene - og med dette prøve å inspirere dere til å bruke hverdagen til noe nyttig.

Er du med?

 


 

AKSJONER:

 1. Bruk færre plastikkposer
 2. Les en historie til et barn
 3. Bytt ut vanlige lyspærer med sparepærer
 4. Lær deg grunnleggende førstehjelp
 5. Smil til verden, og verden smiler til deg
 6. Reis kollektivt så ofte som mulig
 7. Plant et tre
 8. Dusj sammen
 9. Hold fartsgrensen
 10. Sku termostaten ned én grad
 11. Tren litt hver dag
 12. Skru helt av apparater som ikke er i bruk
 13. Resirkuler mobiltelefonen din
 14. Tilbring tid sammen med noen fra en annen generasjon
 15. Meld deg som organdonor
 16. Gi vekslepengene dine til veldedighet
 17. Prøv å se mindre på TV
 18. Lær deg å være vennlig på et fremmed språk
 19. Få folk til å le
 20. Finn ut hva pengene dine går til
 21. Skru av lys i rom du ikke er i
 22. Skriv ditt testamente
 23. Spis sammen oftere
 24. Kast tyggisen i bosset
 25. Bruk krus i stedet for platikkopp
 26. Gi blod
 27. Betal litt ekstra
 28. Grip dagen
 29. Resirkulér datamaskinen din
 30. Bak noe til en venn
 31. Skru av kranen når du pusser tennene
 32. Gjør noe du tror du ikke kan
 33. Resirkulér bøkene dine
 34. Handle fair-trade
 35. Skriv til noen som har inspirert deg
 36. Ta deg tid til å lytte
 37. La biler komme til på veien
 38. Ikke kok opp mer vann enn nødvendig
 39. Handle lokalt
 40. Bli medlem i noe
 41. Gi en klem til noen
 42. Resirkulér brillene dine
 43. Plant noe i hagen sammen med et barn
 44. Si ifra om et område er besøplet
 45. Gi nummeret ditt til fem personer i nabolaget
 46. Bruk begge sidene av arket
 47. Kjøp en av bøkene til WeAreWhatWeDo
 48. Gjør noe du finner gøy i minst én halvtime hver dag
 49. Lær mer, gjør mer
 50. Gjør noe gratis
 51. Finn ut hvor lunsjen din kommer fra
 52. Resirkulér papir
 53. Finn ut hvor mange planeter ditt forbruk krever (anbefalest på det sterkeste!)
 54. Ikke vær en "ide-killer"
 55. Bruk en penn fra begynnelse til slutt
hits