ingrid gurine

Øst-Afrika - for en fantastisk natur.

 • 20.03.2012 - 21:18


Alle foto: www.nationalgeographic.com

Hvor ble det av Greenpeace?

 • 28.12.2011 - 11:28

Tidligere var jeg veldig miljøbevisst - V-E-L-D-I-G. Hva enn jeg gjorde, tenkte jeg på hvordan det påvirket jordkloden. Jeg skulle ikke ta billappen, men kjøre kollektivt hele tiden - de gangene jeg ikke kunne gå eller sykle. Jeg sluttet å spise kjøtt ettersom det var ganske miljøødeleggende, jeg sluttet å spise alt som ikke var nødvendig å spise for å overleve. Jeg valgte bevisst økologiske produkter, og handlet ikke mer klær, interiør og annet enn det jeg trengte. Det beste var å få ting second-hand. 

Dessverre er det altfor enkelt å påvirke meg. Har du sterk nok innflytelse over meg, bare for ei lita stund, kan du få meg til å endre personlighet totalt. Og det var det altså noen som klarte. Kompiser som terget meg fordi jeg støttet Greenpeace, slekt som klagde fordi jeg ikke spiste kjøtt, kjæreste som ikke godtok at jeg ikke spiste snop og drakk brus, meg selv som ikke helt klarte å være tilfreds med at jeg var annerledes enn andre. For man er annerledes (dessverre) om man er miljøbevisst. For folk flest bryr seg ikke. For å quote en god venn, viss familie brant mesteparten av pappen: "eg bryr meg ikkje fordi at når det tilslutt blir så gale at jordå kan gå under, finne di opp ein maskin som kan suga opp alle klimagassane i atmosfæren". Og det kan jo hende at det skjer, men spør du menneskene og regjeringene i land som er og kommer til å bli sterkt påvirket av klimaendringer, ønsker de heller at man skal handle utifra føre-var prinsippet. 

Jeg mottar fremdeles nyhetsbrev fra Greenpeace, men jeg leser dem ikke. Jeg tenkter fremdeles på miljøet og hvordan endringer i det kan skade kulturer og samfunn på jorda, men jeg handler ikke. Det eneste jeg gjør er at jeg ikke spiser så mye kjøtt. Kanskje det er på tide å ta i ett tak for klimaet på jorda igjen? Det siste jeg vil er jo at det skal bli ødelagt..  

"To be great, is to feel great and act great."

 • 03.12.2011 - 17:40Hvordan lage en god powerpointpresentasjon?

 • 23.09.2011 - 10:18

Denne videoen håper å gi deg svaret på hva du ikke må ha med for at presentasjonen din skal være god:

Hentet fra: http://www.aftenposten.no/kul_und/article4235003.ece

Vi har vel alle vært vitne til en powerpointpresentasjon som inneholder alt for mye tekst, feil tekst, ingen bilder, for mange bilder, eviglengevarende animasjoner, kjedlige presentasjoner og andre presentasjoner. Det mange ikke ser ut til å forstå, er at en presentasjon som var god i åttende klasse ikke nødvendigvis er god i tredje klasse på videregående. I likhet med annen kunnskap, må presentasjonene forbedres med årene. 

Da jeg lærte å lage powerpointpresentasjon var jeg 13 år gammel, og vi skulle lære hvordan selve programmet fungerte. Det resulterte i overdreven bruk av animasjoner - teksten fløy inn og forsvant ut som persienner i takt med når du snakket, osv. - og lydeffekter var en pluss og noe som var kult. Fem-seks år senere, derimot, skulle presentasjonene være enkle, animasjoner var nærmest fy-fy og lydeffekter skulle kun være med om det var en viktig del av emnet (les: sang, dikt, video). Ikke alle følger med i trenden, powerpointpresentasjoner med klassiske feil som dem vist i videoen eksisterer fremdeles, og i så stort antall at flere og flere lærere nærmest forbyr bruk av powerpoint under fremførelse. 

Hva er ditt forhold til powerpoint?

Visste du at...

 • 05.07.2011 - 16:16

...44% av norske sjåfører har opplevd å sovne bak rattet,
ifølge en ny undersøkelse foretatt av Statens Vegvesen?

Annerledes ferietur? Ja takk!

 • 25.05.2011 - 18:49

Da jeg som sekstenåring var travelt opptatt av å søke rundt etter annerledes feriereiser, endte jeg opp med en språkreise. Lærerikt og underholdende, mye fritid og soling (ettersom jeg var i Spania). Nå er det derimot andre reiser som tiltrekker meg. Jeg har for eksempel veldig lyst å reise på opplevelsesreiser for å se kjente, gamle byggverk og kulturer samt unik natur. Mest spennende finner jeg Angkor Wat-templene i Kambodsja, øya Kreta og andre unike øyer i Hellas, Macchu Picchu oppe i Andesfjellene i Peru, Vanuatu i Stillehavet og (ikke le) Island. Ah, det ville være en drøm å få oppleve alt dette!
På den annen side er det en annen type ferie som tiltrekker meg mye - om ikke enda mer - enn denne nevnte opplevelsesferien. Det ville vært en drøm for meg å tilbringe noen uker eller måneder på et barnehjem, naturreservat, skole eller lignende som frivillig arbeidende. Da ville jeg fått minner for livet og en utrolig lærerik opplevelse, jeg ville blitt kjent med mange nye mennesker og opplevd en helt annen kultur - alt uten å få betalt for det. Problem? Å nei, betalingen jeg får i form av glede, erfaring, styrke og engasjement er mye mye større og mer langvarig!

Det finnes en rekke organisasjoner som legger til rette for at du enklest mulig skal kunne bruke ferien din til å hjelpe andre på en eller annen måte - det er bare til å søke rundt. Personlig synes jeg X-plore har det beste tilbudet for meg, og man skal ikke se bort i fra at jeg tar meg en reise til et annet land og en annen kultur om noen år som frivillig arbeidende. Tenk for en opplevelse å ha med seg videre i livet!


Foto: www.x-plore.no


Du kan lese mer her. Nå gleder jeg meg til spennende brosjyre i posten : )

Overraskende og gledelig mail.

 • 09.05.2011 - 09:59

Hei!

Jeg var uten internett hele helga grunnet Landstreffet i Stavanger. Da jeg kom hjem i går ble det derfor ihugga maillesing. Litt spam, litt reklame, litt random og én overraskende og gledelig mail. Jeg hopp og spratt (mildt sagt) da jeg leste den. Den kom fra Nobels Freddsenter i Oslo, og de hadde lest bloggen min. Vedkommende som sendte meg mail opplevde meg som engasjert, og dette likte h*n. Jeg fikk derfor en invitasjon til å komme til dem i Oslo på en utstillingsåpning, nå på torsdag. Utstillingen heter TRANSIT og handler om hvordan det er å være flyktning, fra Nansens tid og frem til i dag.
Jeg anser dette som en ypperlig mulighet til å lære noe mer og oppleve noe som jeg kan dele med dere på bloggen etterpå. Jeg håper bare at kontaktlæreren forstår hvor heldig jeg er som får denne muligheten, og lar meg få fri fra skolen en dag :)

Hva hadde dere gjort?

Hvordan utføre hjerte- og lungeredning på voksne (livreddende førstehjelp).

 • 04.05.2011 - 12:38

1) Hva har skjedd? Reagerer pasienten?
- Tenk på din egen sikkerhet før du undersøker pasienten.
- Få overblikk!
- Se på!
- Snakke med!
- Ta på!

2) Gi frie luftveier og sjekk om pasienten puster normalt.
- Sjekk bevissthet.
- Gi frie luftveier.
- Sjekk åndedrett i 10 sek.
- Sjekk sirkulasjon.
- Bevisstløs, men puster normalt? Legges i sideleie med frie luftveier.

3) Skaff hjelp! Ring 1-1-3
- Ring 1-1-3!
- Behold roen.
- Hvem ringer?
- Hvor ringer du fra?
- Hva har skjedd?

4) Ingen tegn til liv? Start hjerte-lungeredning 30:2!
- Trykk 5-6 cm midt på brystkassen 30 ganger med en takt på ca 100 per minutt.
- Gi frie luftveier og gjør 2 innblåsinger.
- Fortsett med 30:2.

Kilde: Røde Kors Førstehjelp

Luksusliv.

 • 24.04.2011 - 20:52

Tenk, de aller fleste nordmenn har en bil tilgjengelig like utenfor husdøra si. Om en ikke har det eller mangler sjåfør fordi en selv er for ung, finnes det buss, tog og båt som går flere ganger i timen. Har man vært ute på byen eller av andre grunner ikke er i stand til å kjøre selv og/eller finne frem til et busstopp, kan man ringe et nummer og en bil kommer kjørende, plukker deg opp og slipper deg av nærmest på dørkarmen til hjemmet ditt. Tenker man noen ganger over hvor heldig man faktisk er?
I andre deler av verden går folk i flere kilometer hver dag på vei til skole eller jobb, for å hente vann eller føre dyrene på beite. I landsbygda finnes det kanskje én bil (som oftest pickup) som kjører inn til nærmeste by om morgenen fullastet med arbeidssøkende mennesker, for så å returnere igjen på kvelden - like fullastet. Veien fra bygda til byen er sjelden asfaltert, og inneholder mange store hull. En real humpetur, kan man si! Bussene er for det meste privateid, og kjører under prinsippet "Hopp av når du er fremme, jeg taper penger av å stoppe for å slippe deg av". Taxi er for dyrt, en drøm i det fjerne.Tenk, alle nordmenn trenger kun å bære søpla rett utforbi husdøra si. Der står det nemlig en dunk som jevnlig blir tømt av noen andre enn deg selv. Noen gjør "drittjobben" for deg, du unner deg den luksus det er å bare forbruke, forbruke og forbruke, uten å streve med å kvitte deg med all søppelet forbruket resulterer i. Er du klar over hvor heldig du faktisk er?
Andre mennesker har ikke engang tilgang på halvparten av de forbruksvarene du unner deg til daglig, men søppel oppstår uansett. Det er derimot ingen dunk utenfor husdøra deres som samler opp søppelet for dem, ei heller noen som kommer og tømmer denne dunken med jevne mellomrom! Søppelet hoper seg opp ute på "gata", det er ingen som samler det inn og frakter det til en miljøstasjon - hva er en miljøstasjon?Føler du deg heldig?

Det lille diktet for meg og alle andre som blir mobbet fordi de er "så lave"!

 • 31.03.2011 - 20:49

Liten?
Jeg?
Langt i fra.
Jeg er akkurat stor nok.
Fyller meg selv helt,
på langs og på tvers,
fra øverst til nederst.
Er du større enn deg selv kanskje?


Jeg er den lave. Det demotiverende er at alle de andre på dette bildet har vokst siden det ble tatt,
bortsett fra jeg...


Inger Hagerup har skrevet diktet, og det heter Mauren.

Det nærmer seg vår...

 • 30.03.2011 - 09:59

Grotesk.

 • 24.03.2011 - 13:13

En 24 år gammel amerikaner som har tjenestegjort i Afghanistan, er blitt dømt til tjuefire års fengsel for drap på sivile afghanere. Sammen med fire andre soldater skal han - bevisst - drept sivile afghanere. De dannet et slags "drapsteam", med inspirasjon fra en stabssersjant som skrøt på seg lignende hendelser i Irak og hvor enkelt det var å drepe noen med en granat. Dette skriver Aftenposten på sine nettsider.

Drapsteamet skal ha kuttet av fingre for å beholde dem som krigstrofeer. Det skal ha blitt tatt bilder av soldatene smilende sammen med de døde uskyldige afghanerne de nettopp hadde drept.


Denne personen har bevisst drept sivile i Afghanistan.
Foto: Scanpix.

Hva får mennesker til å handle slik?
Hele hendelsen er bare grotesk og umenneskelig.

Du kan lese mer her.

Skremmende krefter.

 • 11.03.2011 - 20:21

Jeg skjønte ingenting da jeg tok en titt innom nettaviser for første gang i dag. Noe dramatisk hadde tydeligivs skjedd. Noe hadde skjedd, som fikk folk til å tenke tilbake på andre juledag 2004.
I morgentimene i dag (fredag) ble nemlig Stillehavsområdet rammet av et jordskjelv som målte 8.9 på Richers skala. Episenteret (hvor jordskjelvet oppstod) lå like utenfor østkysten av Japan, og her er flere byer blitt hardt rammet. Bygninger i hovedstaden Tokyo, som er kjent for å ha høye skyskrapere, skal ha svaiet i over en halvtime etter at jordskjelvet var over.

Som om ikke et jordskjelv bringer nok skade, forårsaket det også en tsunami. Episenteret lå nemlig ute i havet. Det skal ha blitt sendt ut tsunamivarsel til 53 land, hvorav noen allerede har blitt truffet (Taiwan, Japan, USA), mens andre venter på å bli truffet i de sene nattetimer.

Det sjokkerer meg at jordskjelvet ikke var varslet på forhånd. Jordskjelv er ikke sjeldne i Japan grunnet dets beliggelse på kontinentalplata, og landet (og landene rundt) skal ha god overvåking av jordskorpa for å kunne gi beskjed når et jordskjelv er på ferde. Det var det derimot ikke denne gangen.

På nettet kan man se videoer av vannet som kommer strømmende innover landområdene. For vannet finnes ingen hindre; biler blir feid med så lett som bare det.


Jeg sender varme tanker til mine medmennesker i Japan som har blitt hardest rammet. Store arealet er oversvømt, og et stort område av en by med mange tusen innbyggere står i full flamme. Måtte tallene på døde være mindre enn fryktet.

Alle foto er fra reuters.com

Regn.

 • 01.03.2011 - 22:51

"En er en, og to er to
vi hopper i vann
vi triller i sand
Sikk sakk,
vi drypper på tak
Tik tak,
det regner i dag.
Regn, regn, regn, regn,
øsende regn,
pøsende regn.
Regn, regn, regn, regn,
deilig og vått,
deilig og rått.

En er en, og to er to
vi hopper i vann,
vi triller i sand.
Sikk sakk,
vi drypper på tak.
Tik tak,
det regner i dag"

- Fascinerende dikt av en fascinerende mann, Sigbjørn Obstfelder. Skrevet i 1893....ahh, passer godt inn her jeg sitter og leser om værvarsling!

Gangfelt og trafikksikkerhet.

 • 16.02.2011 - 20:05

(Innlegget er en del av Jentenes Trafikkaksjon)

For snart ei uke siden skrev jeg innlegget "Påkjørt og drept". Jeg skrev om en liten gutt på åtte år som var blitt påkjørt og drept da han gikk over veien ved et gangfelt. Jeg spurte om det ikke var noe å forbedre - og pekte først og fremst på at byens (Haugesund) gangfelt var ganske nærme kryss. I den snaue uka som har gått, har jeg lagt merke til hvor gangfeltene er i forhold til kryssene når jeg har vært ute og kjørt. I nærmere alle tilfeller er de like ved krysset - ofte til og med over alle veier som fører til krysset også.

Hvorfor er det slik? Er det bare jeg som føler at det ville vært tryggere å passere veien et lite stykke bortenfor krysset? Er det farten de har tenkt på når de har plassert gangfeltene - at bilister ikke har fått opp farten skikkelig? Vel, hva med at å kjøre i et kryss krever en del oppmerksomhet ovenfor andre biler. Har man gangfeltene noen meter lengre bort, vil sjåførene få tid til å løfte blikket en ekstra gang for å få oversikt over fotgjengere.

Jeg mener da at enhver person med vettet i behold heller ønsker å gå noen meter lengre, enn å risikere å bli påkjørt når de krysser veien.

Ser at mange av dere er enige med meg. Mange snakker om opphøyde gangfelt og opplysning av dem. Jeg synes allikevel at plasseringen av gangfeltet er vesentlig - de andre bilene som krever oppmerksomhet er jo der selv om gangfeltet er opphevet og opplyst. Ja, vi må sakke farten ekstra og i mørke kan man se fotgjengerne bedre, men et sekunds uoppmerksomhet kan allikevel få fatale følger. Hva med å lovfeste at alle gangfelt skal være så så mange meter borte fra et kryss, opphevet og godt opplyst? Det skal jo være trygt å passere et gangfelt.Hvordan er gangfeltene (de fleste) der du bor?

Påkjørt og drept.

 • 10.02.2011 - 18:34

Det er så altfor mange fotgjengere som blir ofre for trafikkanters grådighet og uoppmerksomhet. I min nærmeste by, Haugesund, er det spesielt én gate hvor mange liv har gått tapt. Det er ikke lenge siden forrige gang, og i dag skjedde det igjen. Denne gangen en ung gutt (alder foreløpig ukjent). Intetanende om hva som skulle skje, krysset han veien over et gangfelt klokka 16 i dag. En lastebil kom kjørende fra rundkjøringen kun et steinkast bortenfor, og kjørte på gutten. Han døde på stedet.

(Foto: Haugesunds Avis)

Slike hendelser er ufattelig triste, og får en til å tenke på hva en kan gjøre for å hindre at slikt skjer. Det må være trygt å spasere over et fotgjengerfelt ? det er tross alt meningen at man skal gå over det. Såklart er det viktig at fotgjengeren også følger med, som myktrafikkant har du også et visst ansvar i trafikken, men når ulykker allikevel skjer må man gjøre noe.

Ulykken i dag skjedde som sagt i et fotgjengerfelt, knapt et steinkast bortenfor en rundkjøring. I rundkjøringen nord for denne igjen, er det en lignende situasjon. Jeg kjører selv i den sistnevnte rundkjøringen ofte, ettersom jeg har en hybel der oppe. Jeg kjører alltid ekstra forsiktig gjennom denne rundkjøringen. Hvorfor? Fordi med alle bilene både til høyre og venstre, foran og bak, deg, er det fort gjort å glemme fotgjengerfeltet som kommer like etter avkjørselen til rundkjøringen. Dette får meg til å stille følgende spørsmål; hva med å plassere fotgjengerfeltene lenger borte fra rundkjøringene? Da får bilister en mulighet til å få et ekstra overblikk over veien de nettopp har entret før de skal kjøre over fotgjengernes ?sone? på veien.

(Foto: Haugesunds Avis)

Hva sier dere? Er jeg helt fjern eller kan dette ha en virkning?

For å lese artikkelen i HA, trykk her. Det er også her bildene er tatt ifra.

Litt mindre. Hver dag.

 • 01.02.2011 - 18:41

Statnett i samarbeid med Enova har startet en kampanje for å hindre at vannivået i kraftmagasinene synker fortere enn de blir fylt opp. Vannivået er nå nede på et alt for lavt nivå, men det er svært små justeringen som skal til for å hindre at nivået synker enda mer drastisk.

Det handler om å spare strøm. På den måten bidrar man til at vannivået i kraftmagasinene holder seg stabilt, mens man samtidig får en lavere strømregning. I pose og sekk, med andre ord.

// Statnett / Enova

Som en del av denne kampanjen nevner Statnett og Enova en rekke justeringer du kan gjøre for å hjelpe til. Dette er enkle justeringer som ikke vil påvirke din livskvalitet eller noe, men faktisk heller bidra til en mer positiv hverdag.
Her er noen av justeringene du kan gjøre for å bidra til stabilt vannivå og en lavere strømregning:

 • Ikke bruk tørketrommelen - den sluker strøm og er slettes ikke nødvendig. Tørk heller klærne (og håndklærne) på stativ eller andre energivennlige tørkemetoder.
 • Ikke la elektriske apparater stå i stand-by - det betyr bruk av strøm, ikke mye, men med mange som gjør dette blir det litt
 • Ikke skru på vaske- og oppvaskmaskin før de er helt fulle
 • Senk temperaturen i huset med én grad - du sparer opptil 5% på det
 • Senk temperaturen når du sover eller ikke er hjemme - ikke nødvendige å ha det like varmt og lunt da
 • Dusj kortere og bruk litt kaldere vann
 • Bruk sparedusj - eldre dusjer bruker opptil 24 liter i minuttet i følge Enova, mens nye sparedusjer bruker mindre enn 10! Her er det altså en god del å spare
 • Ikke la vannet stå å renne når det ikke er i bruk (f.eks. når du pusser tennene eller såper deg inn i dusjen)
 • Skru av lyset i rom du ikke oppholder deg i
 • Skift til sparepærer
 • Monter bevegelsessensor

 

For mer, sjekk ut littmindre.enova.no. Enkelte av justeringene er også en del av WeAreWhatWeDo sine aksjoner som jeg presenterer her på bloggen. Trykk her for å finne ut mer :-)

Du kan også bli med i en konkurranse i forbindelse med kampanjen. Trykk her for å komme til den. Jeg vet ikke helt hva jeg syntes om den ettersom man kun kunne velge ett alternativ og jeg gjør flere, fikk liksom ikke gitt uttrykk for hva jeg faktisk gjør. Det var om å gjøre å finne ut hva jeg gjør mest og hva som bidrar til lavere strømforbruk mest.

Noen justeringer du allerede har innført i hverdagen, eller noen du kunne tenkt deg å innføre?

Visste du at... - om fattigdom i Norge

 • 31.01.2011 - 19:38

...utifra EUs definisjon på fattigdomsgrense lever nærmere 100.000 barn i fattigdom i Norge?


// Foto: Aftenposten.no

Kilde: mamma.no

Fartsgrense . som pynten på kaka?

 • 24.01.2011 - 19:32

Etter at jeg fikk lappen for to måneder siden er det noe jeg blir utrolig frustert over når jeg er ute og kjører. Greit nok, jeg opplevde det før også, men skyldte på ?L-en? bak på bilen. Nå derimot, når jeg kjører uten påklistret varemerke og holder fartsgrensa, er det ingenting å skylde på når det fremdeles skjer.

Jeg snakker om forbikjøring. Jeg har blitt forbikjørt kjørende i åtti i åttisonen i svinger, over sperregrenser, på åpne strekninger, på glatt veibane, i tåke, med lav sol midt i ruta og så videre. Skiltene står der, klart og tydelig; 80! Når det virker som om folk ikke enser dem, begynner jeg å lure på om de bare er til pynt.

Jeg tok dette opp med en bekjent, og svaret var at ?ingen holder jo fartsgrensa?! I følge han skulle vi visst alltid ligge litt over. Faren min er ikke noe bedre; han støtter råkjørerne ved å blinke dem forbi om de kommer tett oppi ham bak!
Det nekter derimot jeg å gjøre. Fartsgrensene er der for en grunn. Lar jeg folk kjøre forbi meg når jeg holder den fastsatte fartsgrensa, godtar jeg at vedkommende (og andre likesinnede) kjører for fort. Det vil jeg ikke. Folk får heller godta å ligge i åtti i åttisonen, og komme ett minutt senere frem ? det er tross alt mye bedre enn å ikke komme frem i det hele tatt fordi forbikjøringen ikke gikk som planlagt!
Så, spre ordet; fartsgrenser er IKKE som kakepynt ? kakepynten kan man fint klare seg uten ettersom kaka smaker det samme med eller uten, men uten fartsgrenser er man dømt til å mislykkes.

Ett bilde sier mer enn tusen ord...

 • 21.01.2011 - 13:10

Hva sier dette bildet?

Visste du at... - om klima

 • 18.01.2011 - 17:05

...framveksten av jordbruket hindrer en ny istid i å bryte ut? Hadde ikke mennesket begynt med jordbruk for mangfoldige tusen år siden, ville vi mest sannsynlig vært på vei mot en ny istid nå.
Hvem er Maria Amelie?

 • 13.01.2011 - 15:01

Dagens store nyhet handler om ei 25 år gammel kvinne som visstnok skal ha bodd ulovlig i Norge i åtte år. Hun heter Maria Amelie, og er det som kalles papirløs - hun har søkt om asyl, fått avslag, men ikke returnert til hjemlandet. Det kan være mange grunner til dette, men det som er uttalt i forbindelse med denne kvinnen er trusler og forfølgelse, i følge aftenposten.no.
Maria Amelie skal ha vært på flukt sammen med sine foreldre fra hun var tolv år. De kommer opprinnelig fra Kaukasusområdet i Russland, men ingen vet helt hvor i dette området Amelie og hennes familie har sine røtter. I 2000 tok familien seg inn i Finland, og kom til Norge to år etter. Her søkte de om asyl, og Maria som var mindreårig da, ble med på lasset innunder morens asyl. Moren og faren fikk avslag, og fikk beskjed om å returnere til hjemlandet. Dette ble imidlertid ikke gjort, og familien bør ikke klandres for dette ettersom de oppga at det ikke var trygt for dem i hjemlandet.

Nå er Maria Amelie blitt 25 år. Hun er godt integrert i det norske samfunnet, har fullført videregående skole og tatt en mastergrad ved NTNU i Trondheim. Allikevel har hun ikke fått lov til å være "lovlig norsk". Da hun prøvde å søke om opphold igjen i fjor, på egne premisser og ikke under morens navn, ble hun avvist. I går kveld etter en forelesning ble hun arrestert av politi, og fraktet til et ventemottak. Utlendingsnemnda sier at hun vil bli sendt ut av landet.

Hvorfor alt dette blusset rundt denne ene kvinnen? Slike saker dukker opp gjevnlig, ettersom det er mange som oppholder seg ulovlig i Norge.
Saken er den at høsten 2010 utga Maria Amelie ei bok kalt "Ulovlig norsk", hvor hun berettet hvordan det er å være papirløs i Norge. Med dette ble hun et ansikt for alle de papirløse i Norge, og boka skapte debatt i media. Det skal visstnok ikke være på grunn av boka at Amelie ble arrestert, men man kan jo aldri vite. Amelie på sin side angrer ikke på at hun skrev boka. Hun sier følgende på spørsmål fra intervjuer fra aftenposten.no om hun tror boka er skyld i at hun nå sitter på ventemottak:

"Nei, det ville vel skjedd uansett, men da ville ingen visst om at det skjedde. Nå har jeg i det minste fortalt historien, den som UNE og UDI ikke har vært interessert i å høre. Jeg kan forstå at UDI er i en vanskelig situasjon, men de har ikke satt seg godt nok inn i lovverket."

Alle nyhetssendinger, menneskerettighetsorganisasjoner og aviser har arrestasjonen av Maria Amelie på agendaen i dag. Hovedpunktet ligger på at hun burde fått tatt opp igjen asylsøknaden sin, og fått den godkjent. EN så integrert person kan ikke sendes ut av landet. Hvilke signaler sender det? Når blir man egentlig norsk?
Jeg sier; slipp Maria Amelie fri!

Jeg fikk veldig lyst til å lese boka hennes nå, "Ulovlig norsk". Noen som har lest den, og har noen ord å si om den?

Ellers; signér underskriftskampanjen under dette innlegget, og spre budskapet om at Maria Amelie er arrestert på dårlig grunnlag, er en fullverdig nordmann og bør få bli i Norge!

Visste du at...

 • 07.01.2011 - 13:12

...i landet Sudan i Afrika bor over 90% av bybefolkningen i slumområder, og 20% av hele befolkningen er underernært?


FOTO: Redd Barna

I dag eller i morgen kommer det et mer omfattende innlegg om Sudan i forkant av folkeavstemningen i sør om løsrivelse søndag.

Glemt, men ikke over.

 • 02.12.2010 - 18:02

19. august skrev jeg dette innlegget om en fatal situasjon. Nærmere fire millioner mennesker ble gjort hjemløse på grunn av naturens vrede. Mange mistet familiemedlemmer og venner; nærmere 2000 mennesker mistet livet. Flere land ble rammet, blant annet India og Afghanistan, men det var ett land som måtte ofre langt mer enn de andre, nemlig Pakistan. Vannmassene som kom som følge av at elva Indus flommet over. Naturkatastrofen er glemt og borte fra mediene, men situasjonen i Pakistan er fremdeles langt i fra bra.


© Røde Kors

I nr. 4 av Røde Kors Magasinet i år kunne man lese om de nær én million menneskene som fremdeles bor under telt og presenninger etter at flomvannet tok husene deres i juli/august tidligere i år. Pakistan er ikke et tropisk land; vinteren der kan være hard. 13% av befolkningen er feil- eller underernært, og sammen med vinter, dårlig husly og mangel på mat (matmangel er fremdeles et stort problem etter naturkatastrofen) ser menneskene der nede med skrekk og gru mot vinteren. Røde Kors er også bekymret:

"Familier har mistet alt de eier. De har ikke nok mat, rent vann eller husly og de kan ikke leve slik gjennom vinteren. Derfor ber Røde Kors-forbundet nå om ytterligere økonomiske midler for å fortsette nødehjelpen" - generalsekretær i Røde Kors, Børge Brende.

Enkelte steder i Pakistan, som Sindhprovinsen, er fremdeles store landområder dekket med vann. Dette påvirker 700.000 mennesker, ifølge Røde Kors, og nærmere 65 000 mennesker har enda ikke fått hjelp grunnet vannet som isolerer dem fra resten av Pakistan. Røde Kors prioriterer dette området, samt Punjab, i første omgang, og regner med å utdele mat til 350.000 mennesker.


© Reuters.

Ett bilde sier mer enn tusen ord...

 • 01.12.2010 - 13:42

...hva sier dette bildet?


(nettavisen.no)

Indeks for menneskelig utvikling

 • 06.11.2010 - 20:20

Jeg synes egentlig navnet høres litt fælt ut - indeks for menneskelig utvikling. Jeg tenker da spesielt på det siste; hvordan kan en indeks forklare noe om hvordan vi mennesker har utviklet oss?
Indeksen kommer sammen med en årlig rapport fra FNs utviklingsprogram (UNDP). Jeg har ventet spent på årets rapport, mye grunnet en lignende rapport fra nyhetsbladet Newsweek hvor Norge havnet på en 6. plass! Jeg regner med at de fleste har hørt snakk om at "Norge er verdens beste land å bo i". Vel, HDI-rapporten (forkortelse for indeksen for menneskelig utvikling, eller Human Development Index som den originalt heter) fra tidligere år er årsaken til dette - Norge har nemlig toppet listen en rekke år, blant annet i fjor (heder og ære og link i eget innlegg til den som gir meg tallet på antall ganger Norge har toppet HDI-listen!!). Kjære nordmenn, vi toppet årets liste også!

HDI-rapporten skal fungere som en indikator på hvordan helse, økonomi og utdannelse står til i verdens land. Det er derimot ikke alle land som er med på listen - det må en rekke fakta og informasjon til for at et land skal få en plass på lista. I tillegg må landet være anerkjent som stat av FN. For å nevne et land som ikke er på listen, kan jeg si Somalia. Landet er preget av borgerkrig og alvorlige konflikter, og det er vanskelig å få tak i nok informasjon til å kunne plassere dette landet på lista. Jeg har også hørt småsnakk om at tilstanden i landet er så fæl at ikke engang FN har fredsbevarende styrker der (hørte det da jeg var i Kenya, men det kan være ting har endret seg siden). I alle fall; det er noe over 200 land i verden, men "kun" 169 er representert i årets HDI-rapport.

Det første jeg sjekket var såklart hvor Norge låg. Dette fant jeg fort ut ettersom 1. plassen er den første du ser. Så sjekket jeg hvem som lå nederst. I fjor var det Niger (Afrika) som kom dårligst ut, tett etterfulgt av Afghanistan (Midtøsten) og Sierra Leone (Afrika). Det gledet meg derimot å se at Afghanistan har klatret høyt opp på listen dette året - fra nest verst til en 155. plass. Den menneskelige indeksen (som går fra 0 til 1, hvorav 1 en best - ingen land har derimot dette fordi det er alltid rom for menneskelig utvikling) til Afghanistan har økt fra 0.342 til 0.349 - en forbedring med andre ord! Kanskje soldatene der nede ikke gjør en så altfor dårlig jobb allikevel?


For mer informasjon om HDI'en til Afghanistan,
trykk her.

Når det kommer til "mitt hjerteland", Kenya, har landet hatt en økning fra 0.464 til 0.470. Kenya ligger forøvrig over gjennomsnittet for menneskelig indeks for området det ligger i, Afrika sør for Sahara. Området er derimot ett av de fattigste på jord.
Kenya ligger "på topp" av landene med lav menneskelig utvikling. Jeg håper at de til neste år vil være "gode nok" til å komme under kategorien middels menneskelig utvikling.


Silvia og Sambria merker sikkert ikke så mye til fremgangen landet deres har,
men deres barn vil nok nyte godt av den når den tid kommer.
For mer informasjon om Kenya's HDI - trykk her.

Videre følger en oversikt over plasseringen på årets HDI-rapport for en rekke land - hovedsakelig land som er nevnt på bloggen:

 • Norge: 1. plass - 0.938
 • Argentina: 46. plass - 0.775
 • Russland: 65. plass - 0.717
 • Georgia: 74. plass - 0.698
 • Mongolia: 100. plass - 0.622
 • Indonesia: 108. plass - 0.600
 • Papua New-Guinea: 137. plass - 0.431
 • Haiti: 145. plass - 0.404

 

Landet som kom dårligst ut i årets rapport var Zimbabwe, fulgt av Kongo og Niger.

Hva vet du om FNs HDI-rapport?
Kan du si meg for mange ganger Norge har toppet listen?

Visste du at...

 • 22.10.2010 - 11:33

...12% av dødsfall blant mødre i Latin Amerika skjer i forbindelse med komplikasjoner under usikre aborter?
Tallet står i fare for å stige ettersom Nigaragua, innførte en ny lov i 2008 som totalforbød abort.
Kilde: Amnesty Internationals rapport om Nicaragua og landets nye abortlov

"Dette er ikke filmen som holder tilbake, og det er heller ikke filmen du glemmer så lett." - Natt og Dag

 • 05.10.2010 - 21:20

Kommentaren over ble gitt til en film som kom ut i fjor (2009). Den var nominert til hele 6 oscar, vant to av dem, men satte sitt spor i hjertene til alle de som så filmen. Mitt hjerte inkludert.

Jeg så denne filmen "litt seint". Jeg er ikke typen som springen til kinoen med en gang det kommer en ny film, heller ikke om det kommer en film jeg har lyst til å se. Jeg husker jeg så traileren til denne filmen, og tenkte "denne må jeg se!", men ble det noe av meg? Nei..
På vei hjem fra Afrika, derimot, fant jeg denne filmen. På flyet vi reiste med var det en liten tv-skjerm foran alle slik at man kunne velge hva man ville se selv. Alt i fra tv-serier, til filmer og dokumentarer. Jeg endte da altså opp med denne filmen. Kanskje et dumt valg, ettersom jeg var på et fly. Du kan si jeg er glad for at det var et nattfly, og at de fleste rundt meg sov, for jeg var ikke stille gjennom denne filmen. Jeg både gråt og lo! Off..

Filmen jeg snakker om, handler om incest. Den handler om en far som misbruker sin datter. Den handler om en sekstenåring som blir gravid for andre gang. Den handler om ei mor som ikke bryr seg, men som i bunn og grunn egentlig er ødelagt etter mange år med mishandling. Den handler om Precious.Jeg hadde glemt ut denne filmen. Denne vakre, men fæle, triste, men gode filmen hadde jeg glemt. Helt til en blogger minnet meg på det; www.feminist.blogg.no, i dette innlegget (linken blir åpnet i et eget vindu/fane). Her minnet hun meg også på boka/filmen The Color Purple som handler om så å si det samme. Boka har jeg nå bestilt, sammen med Karen Blixens Out Of Africa, og de er snart på vei hjem til meg. Min aller første netthandel!

Uansett, i dag gikk jeg til innkjøp av Precious. Jeg har allerede sagt til kjæresten min at han skal se den med meg, for jeg vet ikke om jeg orker å se den alene. Som anmelderen i Natt og Dag sa:

"Dette er ikke filmen som holder tilbake, men det er heller ikke filmen du glemmer så lett."

På linken til innlegget til "feminist" kan du lese mer om både Precious og The Color Purple, samt se trailer til filmen av førstnevnte.

HAR DU SITT PRECIOUS? HVIS IKKE, FIKK DU LYST TIL Å SE DEN NÅ?

Visste du at...

 • 30.09.2010 - 20:57

...i Afghanistan under Taliban, var det forbudt for kvinner å bruke og i det hele tatt å kjøpe neglelakk? Straffen kunne være så brutal som at fingertuppene til kvinnene som brukte dette ble kuttet av!Kilde: Seierstad, Bokhandleren i Kabul

Prevensjon: Det er ditt liv, det er ditt ansvar. Verdens prevensjonsdag 2010

 • 25.09.2010 - 14:12

Verdens prevensjonsdag er en kampanje med en visjon om at all graviditet her i verden er ønsket. Med denne dagen ønsker man å spre budskapet om beskyttelse under sex til flest mulig unge, slik at de er klar over konsekvensene ubeskyttet sex kan gi. Årets motto er "Prevensjon: Det er ditt liv, det er ditt ansvar", som er nevnt i tittelen på dette innlegget. Dagen blir "feiret" årlig hver 26. september. Norge "tjuvstartet" litt, og hadde satt opp et opplegg i går.

På den internasjonale kampanjen sin hjemmeside, your-life.com, finner man en del fakta om ungdom, sex og prevensjon. Jeg nevner noe statistikk undersøkelser viser:

 • 14% av alle jenter har sex før fylte fjorten år.
 • 56% av alle jenter bruker p-piller.
 • 57% av alle tenåringer tror de vet nok om sex og prevensjon.
 • 8% av alle tenåringer tror det er en sikker prevensjonsmetode å dusje eller ta et bad etter å ha hatt sex (!).
 • 52% av alle tenåringer har hatt ubeskyttet sex.
 • 56% av alle tenåringer har hatt et one night stand.
 • 22% av alle tenåringer har vært utro mot sin partner.

Hvilke grunner har tenåringer til ikke å bruke prevensjons?

 • Liker det ikke (10%)
 • Utilgjengelig (24%)
 • Glemte det (10%)
 • Andre grunner (55%)


For å lese mer, besøk your-life.com og verdensprevensjonsdag.no


"The stories from Pakistan you're not being told" - www.tedchris.posterous.com

 • 03.09.2010 - 19:02
Bloggeren Chris Anderson postet et innlegg på tirsdag hvor han skrev om tilstanden i Pakistan og verdens reaksjon. Han skriver på en utrolig god måte! Det er nesten som du må le selv om det han skriver om er dønn alvorlig. Jeg håper jeg ikke bryter noen regler nå, men jeg vil i alle fall copy-paste innledningen til innlegget for at dere skal forstå hvor god han faktisk er;

"I've been watching the media coverage of the Pakistan floods with growing frustration. With 20m homeless, this has been one of the worst humanitarian tragedies of the decade, yet seems to be less important to the world than whether an Islamic center is built in New York or exactly how much money Tiger Woods lost in his divorce.  We're talking 20 MILLION people. It as if
 the entire populations of London and New York had to abandon their homes, and no one thought it was a big deal."

Ja, det var på engelsk!


Bildet er tatt fra innlegget nevnt her, og viser hvordan elva
Indus har flommet over.

Jeg vil oppfordre alle til å lese dette innlegget. Er du ikke så god i engelsk, bruk google translate til å oversette :-) Tro meg, det er verdt det!

Ha en fin kveld videre! Nå skal jeg ut og gjøre veiene utrygge.

The Stories From Pakistan You're Not Being Told

Jeg har også skrevet flere innlegg om flommen i Pakistan tidligere:
- Den verste flomkatastrofen i Pakistan på over 30 år (1)
- Den verste flomkatastrofen i Pakistan på over 30 år (2)
- Støtt flomofrene i Pakistan - gi med hjertet!

Visste du at...

 • 02.09.2010 - 14:45
...homofili ble i Norge ansett som en psykiatrisk diagnose frem til 1978?!
Den verste flomkatastrofen i Pakistan på over 30 år.

 • 19.08.2010 - 20:37
I går la jeg ut dette innlegget for at folk enkelt skulle vite hvordan og hvor de kunne gi et par slanter til flomofrene i Pakistan. Meningen var at jeg like etter skulle poste et innlegg om hvor stort omfanget av flommen er, men slik ble det ikke. Det innlegget kommer derimot nå. Bedre sent enn aldri!


http://www.guardian.co.uk/world/2010/aug/19/pakistan-floods-obama-aid-increase


Det svært folkerike landet i Midtøsten har vært preget av flom i nærmere tre uker, og over fire millioner er gjort hjemløse. Åtte millioner skal ha behov for øyeblikkelig hjelp. De store vannmengdene har vasket bort landsbyer og tettsteder, veger og broer på sin ferd.
Blant hjelpemannskapet finner man representanter fra ulike islamistiske grupper, deriblant Taliban. Den amerikanske senatoren John Kerry sa etter sitt besøk i katastrofeområdet at det er viktig å få gjort store endringer straks. Hvis ikke kan det bryte ut frustrasjon, og Taliban kan utnytte seg av denne for å opparbeide respekt og et godt rykte blant de pakistanske innbyggerne. Dette er noe John Kerry ikke ønsker.
Flommen skal også ha ødelagt store deler av landets avlinger, og så mye som 1/3 av pakistanerne skal være rammet av flommen på en eller annen måte. Den pakistanske regjeringen må også handle matopprør og sosial uro.

Aftenpostens reporter i Pakistan, Kristin Solberg, kunne i dag fortelle om en stor andel syke blant flomfrene. Sykdommer som diarè, kolera og kraftige forkjølelser florerer blant ofrene. Spesielt utsatt er barn. Sykdommene kommer blant annet av forurenset drikkevann og dårlig hygiene.


Foto: Reuters.


Til nå har Pakistan blitt lovet nærmere 317 millioner amerikanske dollar av stater og organisasjoner verden over. Norge er den femte største bidragsyteren, med et lovet beløp på 14.8 millioner dollar.
Enda har det ikke kommet inn nok penger, og FN har etterlyst 2.8 milliarder kroner til.
Har du bidratt? Trykk her om svaret er nei, og vis din sympati for dine medmennesker.

Grafen under er laget av Reuters, og viser en oversikt over flommen i Pakistan og dens konsekvenser:


http://graphics.thomsonreuters.com/RNGS/2010/AUG/PAK5.jpg

Den verste flomkatastrofen i Pakistan på over 30 år.

 • 08.08.2010 - 12:53
Det sies at et bilde sier mer enn tusen ord. Dette innlegget om naturens vrede for tiden i Pakistan vil derfor være preget av mange bilder og lite tekst. Dersom ikke annet er nevnt, er bildene tatt fra Reuters.


Gutt venter på mat i en tilfluktsleirFlomofre samler sammen treverk fra deres ødelagte husSultne og desperate pakistanere venter på matprovianterSlik ser det ut i Pakistan for tidenFlyfoto over PunjabprovinsenHjelpearbeiderne jobber på spreng for å hjelpe flest muligNærbilde av naturens krefterVann er et kraftig element som kan føre til store ødeleggelser på sin ferdFlomofre blir reddet av et helikopter fra et hustak

Naturen har sterke krefter som er mennesket overlegent. Disse bildene er et sikkert bevis på det. Derimot har vi mennesker opplevd flom og andre naturkatastrofer så lenge vi har eksistert. Tettere bebyggelse, flere mennesker og bygging i risikoområder er faktorer som har ført til at naturkatastrofene som rammer oss nå bringer mer skade og tap av liv enn de som rammet verdens befolkning for hundre år siden.
Var det dette vi ønsket oss da vi begynte å bosette oss tettere og tettere?


- Ingrid Gurine

Siden sist - hva har skjedd?

 • 07.08.2010 - 14:06
Grunnet dataproblemer har jeg ikke fått blogget skikkelig på nærmere en uke. Dette ergrer meg, spesielt når det er så mye som har hendt den siste uka. Økonomien til Hellas går fortsatt nedover, Russland herjes av skogbranner som i følge Aftenposten.no har tatt livet av minst 52 mennesker, en iransk menneskerettighetsaktivist er på vei til Norge, åtte leger - seks amerikanske, en britisk og en tysk - er blitt funnet drept i Afghanistan, Pakistan har blitt rammet av en forferdelig flom som skal ha rammet 12 millioner mennesker og tatt livet av 1600 personer, og sist men ikke minst - Kenya har vedtatt en ny grunnlov.

Verden stopper tydeligvis ikke opp selv om dataen min kapitulerer. Som om jeg ikke visste det fra før av. Både gode og vonde hendelser har skjedd, og mennesker har blitt født og mennesker har mistet livet.
En fryktelig naturkatastrofe herjer Pakistan. Landet flommer over og innbyggerne flykter. Det regner mer enn jorda klarer å absorbere, og vannet legger ut på ville veier.
Mens vannet herjer i Pakistan, herjer det motsatte element i Russland. Nærmere 600 skogbranner har rammet landet som følge av den verste hetebølgen på 30 år. Nå fryktes det også at brannene skal gi radioaktiv forurensing.

Naturen har sine metoder på å la oss mennesker få vite at vi ikke behandler jorda slik den vil bli behandlet. Drastiske forandringer må til for å bedre både jorda og jordas befolknings levestandard.

Hva gjør du for å bedre jorda og jordas befolknings levestandard?- Ingrid Gurine

Visste du at...

 • 31.07.2010 - 18:10
...det er både penge- og miljøsparende å bruke oppvaskmaskin? Maskinen bruker mindre vann og energi enn håndvask, så lenge du husker å fylle den skikkelig opp.
..med mindre du gjør som vedkommende på bildet nedenfor da.
Vakre bilder fra National Geographic

 • 12.07.2010 - 17:59

Grizzlybjørner på matjakt (foto: Duncan Crawdord)


En sjelden albinoaligator (foto: Jak Wonderly)


Hamarstammen i Etiopia, (foto: Randy Olson)


En typisk indisk familie sorterer hvetekorn, (foto: April Maciborka)


En elefanttrener sjekker tennene til elefanten sin


Urbanisering? Buddhistisk munk i Kina med fast food fra Burger King.


Brasilianere feirer San Juan


To unge, ugandiske piker danser og koser seg


Guttunger koser seg i en sølepytt, Bangladesh.National Geographic - Photographiy

Hjelp til å redde liv...

 • 08.07.2010 - 19:34
På facebook er jeg medlem i ei gruppe kalt hjelp til å redde liv... . Der får man instrukser på hvordan man skal vite om en person får slag. Slag (i dette tilfellet hjerneslag) er fellesbetegnelsen på hjerneinfarkt og hjerneblødning. Det finnes en rekke ulike typer slag, og årsaker kan blant annet være åreforkalkning, hodeskader og for tidlig fødsel. Noen risikofaktorer er høy alder, høyt kolesterol og sigarettrøyking (trykk her for mer).Inne på den ovenfornevnte gruppa kan man lese følgende om hvordan man kan se om en person har blitt rammet av slag:
 • Be personen om å le
 • Be personen om å løfte begge armene
 • Be personen om å si en enkel setning sammenhengende
Med andre ord skal det ikke være så vanskelig å finne ut om en person blir rammet av et slag, men slik er det dessverre ikke. Før man kommer så langt, må man få inntrykk av at personen blir rammet av slag. Sløvt toneleie og lammelse på den ene sida av kroppen er typiske symptomer på slag. Viktigst av alt er det derimot å reagere raskt! Desto raskere personen får behandling, desto større er sjansen for at vedkommende overlever.

Jeg skriver dette innlegget fordi jeg selv har vært vitne til at en person fikk slag. Jeg reagerte ikke. Jeg sto og så på at vedkommende hang over et armlene. det var kun meg i rommet. Jeg visste ikke at vedkommende satt der og fikk slag. Personen døde en uke etterpå...
Jeg har blitt fortalt i ettertid at det ikke var min feil. Jeg kunne ikke vite at vedkommende fikk slag. Jeg er jo bare sytten år og helt uten erfaring, men jeg klarer ikke å la være å tenke på det. Dersom jeg hadde reagert, hadde vedkommende fremdeles vært i live?

Så til alle dere som leser dette; hvis dere ser noen som ser ut til å være preget av lammelse på den ene sida av kroppen, og henger f.eks. over et armlene, REAGER!Vet du hva dette er?

 • 23.06.2010 - 12:53

Sexundervisning & HIV

 • 13.06.2010 - 21:59
Har jeg sprø venner eller har jeg sprø venner? I dag hadde de nemlig sexundervisning med lillebroren min på åtte år! Stakkar, gjemte seg under et teppe og ble dritflau. Det meste de nevnte visste jo ikke han hva var, og godt er det, for en åtteåring skal ikke vite hva 69 og morgenbrød er! Vi fikk oss en latter da, men stakkar gutt...
Grunnen til at vi var samlet en gjeng, var fordi vi skulle spille twister. Vi har gjort det noen ganger dette siste året, og det er kjempemoro : ) Virkelig noe å anbefale å gjøre! Desto flere, desto bedre. I dag var vi bare fire stykker, men vi fikk nå moro utav det allikevel....og til alle dere som ikke fikk med dere Girl, Positive på FEM i kveld; dere gikk glipp av en utrolig bra film! Filmen handlet om tenåringer og HIV, og filmens hovedperson fant ut at hun hadde blitt smittet av viruset under et one-night-stand med naboen.
Mange tror kanskje at HIV/Aids er et virus/en sykdom som kun er vanlig blant de fattige i Afrika, men svært mange i den vestlige verden er også ofre:
- I 2007 var det 42 registrerte tilfeller av heterosexuelle som ble smittet mens de bodde i Norge, mens 99 ble smittet før de kom til Norge.
- Samme året fikk 13 HIV via sprøytemisbruk, og 9 barn ble født med viruset.
- 9 HIV-smittede fikk AIDS i 2007, og 9 døde som følge av denne sykdommen.


Så ikke tro du er sikker selv om du bor i et velstående land!


Gå og kok hodet ditt!

 • 30.04.2010 - 16:10

Hvorfor banner man egentlig?
Litt merkelig spørsmål kanskje, men har du noen gang tenkt over det?  Jeg personlig har aldri reflektert over hvorfor vi bruker slike ord, og hvor ordene har sitt opphav.
På tirsdag hadde vi derimot en liten samtale omkring temaet banning i spansktimen. Jeg går i en spanskklasse hvor godt over halvparten ikke interesserer seg for å lære spansk. Dette frustrerer nok spansklæreren vår, fordi noen ganger kommer hun med enkelte utbrudd. Hun sier ikke alltid ordene direkte ut, men vi skjønner jo hva hun ønsker å si... Hun har nok lagt merke til at mange av oss synes det er fascinerende, og ofte spør om hun kan si noen spanske banneord til oss.
På tirsdag tok hun da altså temaet opp, på grunnlag av interessen vi har vist for temaet. Jeg må bare si at hun ikke ramset opp en rekke banneord! Hun er jo tross alt lærer, og en veldig språkinteressert lærer (hun kaller seg selv for en språknerd). Hun fortalte oss bakgrunnen til hvordan ulike banneord har oppstått, og dette fant jeg veldig interessant. Jeg hadde jo, som nevnt ovenfor, aldri reflektert over hvorfor vi bruker banneord.Opphavet til banneord varierer fra kultur til kultur, alt etter hva som er tabu i den enkelte kulturen. I Norge har de fleste banneordene opphav i gudstro. Mange av banneordene henviser til ulike steder, ting og/eller personer fra kristendommen. Som for eksempel faen (fanden), satan, helvete og herregud. Sistnevnte er et ord som folk flest ikke anser som et banneord lengre, men spansklæreren fortalte at da hun gikk på barneskolen var dette et av de styggeste ordene man kunne finne på å si.
Etter å ha fått vite hva som er opphavet til banning, forstår jeg bedre mormor når hun får helt kav når jeg sier fader. Mormor synes nemlig dette er det styggeste banneordet man kan si, og kanskje var det det for noen tiår siden?

I andre kulturer, har banneordene opphav i andre tabu temaer, slik som kroppslige ekskrementer (shit), incest (motherfucker) og sex (fuck you). Banneordene som har opphav fra disse områdene, er veldig vanlig i blant annet England og latinske land. I tillegg er det i disse landene veldig populært å henvise til noen sin mor. Da på en noe nedlatende måte, som i hijo de puta (horesønn).


Det som jeg fant aller mest interessant, var at enkelte kulturer finner ting som er helt vanlige i d
en vestlige kulturen, som tabu. Et eksempel er Maoriene på New Zealand. Dette er en etnisk gruppe som finner hode tabu. Det verste banneordet man kan si på deres språk - maorisk - er "GÅ OG KOK HODET DITT".
Vi lo godt da...Jeg sitter her noe rød i fjeset etter å ha skrevet dette innlegget, men jeg fant temaet så interessant at det var verdt å skrive et innlegg om det. Håper dere likte det, og fra nå av får et annet syn på banning!
Earth Day: Give Earth A Hand (Greenpeace)

 • 22.04.2010 - 20:23

Jeg inviterer dere alle på en delikatessemiddag

 • 29.03.2010 - 22:40


Kan jeg by på et par sprøstekte granskudd?


Eller hva med noen strandsnegler, en av mange delikatesser fra sjøen? Smaker ekstra godt med sitron til.


Til attått vil du vel ha en havsalat, bestående av flere ingredienser fra havets flora, slik som tang?


Og sist, men ikke minst: Vi skal alle unne oss med en god, varm kopp løvetannte : ) Denne fantastiske planten, som faktisk er en urt, kan brukes til så mangt. Både blomstene, bladene og røttene er spiselige og kan brukes til te, i supper og i salater. Nam nam.Alle ingredisensene skal vi så klart gå ut og sanke selv. Ta med støvler, vi skal vasse i vannkanten på jakt etter strandsnegler og tang. I tillegg ser jeg at det er meldt regn i morgen, så på med regnbukse og regnjakke til skogstur for å sanke planter og granskudd.
Ut på tur, aldri sur!
(NB! Merk deg at hele dette innlegget er skrevet ironisk)

Det snør, det snør...

 • 15.03.2010 - 12:42
Jeg trodde det skulle bli vår jeg nå. Med regn og mildvær i begynnelsen av forrige uke, så jeg frem til et snøfritt landskap. Jeg var klar til å legge vinterjakka fra meg for sesongen, og ta frem tøyskoene.
Men nei...
Snør det ikke jammen meg igjen!?

I helgen var jeg på besøk hos kjæresten min i Hommersåk. Da jeg skulle dra hjem i går kveld, begynte det å snø kraftig da jeg var komt til Sandnes sentrum. Da var klokken sju. Jeg ble møtt av en kraftig haglestorm da jeg skulle gå fra ferjen ombord i bussen, og det snødde så og si kraftig hele veien fra ferja og hjem... Veiene var helt hvite, alt var hvitt.
Litt av en vår!

Jeg er - og har vært fryktelig lenge - lei av snøen. Det finnes grenser på hvor mye snø man kan ha, og hvor lenge den skal ligge. Jeg er enig i han/hun som lagte facebook-gruppa "2010 var året jeg ble lei av snø" og lignende grupper.


Snø er ikke bare idyll.

Så snø; forsvinn. Nå vil jeg ha vår : )
hits