Oljeboring i nordområdene - lønnsomt eller ei?
(Følgende er en skoleoppgave i faget Geofag 2)
"For over ti år siden fremmet den daværende regjeringen, med KrF i ledelsen, forslag om å ikke starte oljeboring i sjøen rundt Lofoten, Vesterålen og Senja ? de såkalte nordområdene. De ønsket dette grunnet det særskilte økosystemet i området, med rike fiskeforekomster og en ressurssterk kyst. Da en ny regjering kom i 2005 under ledelse av Arbeiderpartiet, var innstillingen fremdeles den samme; nordområdene skulle fredes for oljeboring.
På knappe fem år har innstillingen derimot endret seg. Nå diskuteres det mer enn før om utredning av oljeforekomstene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, og seismiske undersøkelser (studier av hvordan lydbølger forplanter seg gjennom jordskorpa for å finne ut om det skjuler seg petroleumsforekomster der, Terra Nostra 2008) har allerede blitt gjennomført. Det er blitt kartlagt at området skjuler rike forekomster av olje og gass, og en rekke organisasjoner, staten ved Oljedirektoratet inkludert, frister med tanken på å utvinne disse ressursene. På den andre siden står miljøforkjemperne og fiskerinæringen. Hvem har rett?
Det er ingen hemmelighet at petroleumsvirksomhet fører til miljøskadelige utslipp. Dette innrømmer til og med oljeindustrien, men de tar også klart standpunkt i at de jobber kontinuerlig mot reduksjon av de skadelige utslippene og rensing ved raffinerianlegg. Når det kommer til nordområdene, som tidligst vil være i drift i 2025, kan oljenæringen da argumentere med at kunnskapen og rensingen rundt utslipp innen petroleumsvirksomhet kan være kraftig forbedret innen da. De ønsker med dette å utkonkurrere miljøvernerne.
Et annet argument ojenæringen bruker for å fremme sin sak om oljeboring i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, er økningen i arbeidsplasser virksomheten vil gi. En rapport utgitt av Oljeindustriens Landsforening tidlig i 2009 viste at oljevirksomhet i nordområdene vil gi opptil 2000 nye arbeidsplasser i Nordland. Oljen kan ha en verdi på 600 milliarder kroner. Nettopp dette med penger spiller en vesentlig rolle i debatten. Norsk oljevirksomhet vet at det er penger å tjene på å utvinne olje i nordområdene, og at oljen som finnes der er trengende hos den norske befolkningen og verdenssamfunnet generelt. Oljenæringen sier også at dersom ikke de utvinner denne oljen i nord, vil et annet land sin olje erstatte behovet for olje, og dette landet har ikke nødvendigvis så god kunnskap og beredskap som det norsk oljenæring har. Et utslipp ved en slik oljeboring kan få enda større konsekvenser enn et utslipp i Norge. Et annet argument er det faktum at Norge kun har hatt ett stort utslipp i tida hvor det har vært aktiv oljevirksomhet i landet ? i 1977 på Ekofiskfeltet i Nordsjøen. Sjansene for et utslipp er derfor relativt små.
Nei-sidens sterkeste argument, ødeleggelse og forstyrring i fiskebestanden, blir svart ved at oljevirksomhet er en kortvarig virksomhet og at de seismiske undersøkelsene kun vil foregå i et avgrenset tidsområde med hensyn til fiskebestanden. Det påstås også at dersom fiskene blir skremt bort på grunn av seismikken, vil de returnere straks de seismiske undersøkelsene er ferdige.
Når det kommer til organisasjonene og virksomhetene, for ikke å snakke om bygdene, som kjemper mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, er nettopp fiskebestanden ett av de klareste argumentene; havområdet er ett av de viktigste gyteområdene for torsk. Dersom det blir startet oljevirksomhet i området, kan dette ødelegge for torskens reproduksjon og føre til en minket bestand, noe som igjen vil ødelegge økosystemet i området ettersom én dyreart påvirker en annen. Området er også særegent når det kommer til fugleliv og pattedyr.
Det andre klare argumentet for nei-siden er konsekvensene oljeindustrien har på miljøet. Det er, som nevnt, ingen hemmelighet at petroleumsvirksomhet fører til miljøødeleggelser, se bare på ulykken i Mexigogulfen april/mai 2010 og følgene den fikk. Skal Norge, som et forbilde for verdens mindre utviklede land, gå foran og være et av verdens mest forurensende land? Miljøforkjemperne mener at Norge heller burde brukt pengene som kreves for å kartlegge og bore etter oljen i nordområdene, til å utvikle den fornybare energien og dermed gå foran som et godt eksempel på verdensbasis. Her kommer altså økonomien inn i bildet også ? ja, vi kommer til å tjene godt på oljevirksomheten i nord, det er jo tross alt bevist, men inntektene er kortvarige. Satsing på "evigvarende" fornybar energi vil derimot ikke tjene det norske samfunnet med kortvarige inntekter, men inntekter langt inn i den fjerne fremtid. Kortvarigheten i oljevirksomhet er også et argument nei-siden bruker når det kommer til arbeidsplassene oljeboringen vil føre med seg. Mange arbeidere og ingeniører vil få arbeid der og da, men hvor skal disse ta veien når oljen en gang tar slutt? For det gjør den ? innen hundre år kan det være tomt for olje på verdensbasis.
Så, hvem bør vinne frem i denne debatten? Er det ja-siden med sine argumenter om penger, arbeidsplasser og forbedringer av rensing når det kommer til olje og utslipp, eller er det nei-siden med fiskerinæringen, miljøet, kortvarigheten og selve Tellus i ryggen?
Spør du meg, bør vi la oljeforekomstene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ligge i fred slik de er. Det har vist seg at olje ikke er en energikilde å satse på ettersom den tross alt ikke varer evig. Pengene som kreves for å utvinne olje (det er snakk om milliarder) kan heller brukes til utvikling av langtvarende energikilder, såkalte fornybare energikilder, som vind-, vann- og bølgekraft. Det er en tryggere, langsiktig for ikke å snakke om tillitsvekkende og fornuftig vei å gå med tanke på at lille Norge langt oppe i nord er et forbilde for de mange fattige land i sør. Med andre ord; oljeboring i nordområdene er ikke forsvarlig å gjennomføre."
Kilder:
NRK Nordland - http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.6505618
Nasjonal Digital Læringsarena - http://ndla.no/node/11469
Oljeindustriens Landsforening - http://www.olf.no/no/Faktasider/Miljo1/havmiljo/
Egne kunnskaper
Lærebok: Terra Nostra, Oslo, 2008