ingrid gurine

Enkelte ganger håper jeg så inderlig at folk bare tuller.

  • 30.12.2010 - 22:15

I det siste har jeg begynt å bruke nettsiden blogglisten for å finne frem til blogger. Ja, etter snart ett år med blogging er jeg også blitt en iherdig bloggleser! Det er derimot ikke Voe og Heidi Alexandra sine blogger jeg leser (selv om det er en del underholdning i å lese dem, når sant skal sies), men heller de som blogger om ting som jeg blogger om - samfunn, religion, politikk, fattigdom og nød. Du vet, sånne ting som folk flest finner kjedelig.

Uansett, jeg klikket meg inn på bloggen kjappis (trykk på kjappis for å komme til bloggen) og innlegget "Burka og niqab - et reelt problem eller ikke?" rett og slett fordi tittelen engasjerte meg. Jeg leste innlegget mens jeg ristet og nikket med hodet; ristet der bloggeren bak innlegget ristet, og nikket der vedkommende nikket. Endelig noen som er enig med meg når det kommer til disse plaggene!
For at dere lettest skal forstå innlegget mitt videre, copy-paste'er jeg begynnelsen av "kjappis"s korte, men utrolig gode, innlegg og håper på at vedkommende ikke blir sur (jeg tar jo tross alt ingen ære for teksten):

"Flere steder i Europa er det innført forbud mot Burka og Niqab, eller slike forbud diskuteres. Er dette nødvendig for å sikre likestilling og fremme integrering eller er dette et angreps på folks frihet? Mange mener at disse plaggene er undertrykkende og i strid med våre "vestlige" verdier, men er ikke forbud mot enkelte klesplass også et angrep på frihet og våre verdier? Skal staten fortelle oss hva vi kan kle på oss når vi skal ut på gata?"Endelig noen som forstår! Man trenger så visst ikke noe forbud mot burqa og niqab for det er slettes ikke "nødvendig for å sikre likestilling og fremme inegrering". Et slikt forbud vil snarere være "et angrep på folks frihet". Spør du meg, vel å merke. Jeg har full forståelse for at folk tenker annerledes enn meg (og vedkommende som inspirerte meg til å skrive dette innlegget).
Det jeg derimot IKKE (og ja, det krever både fete typer, understreking OG store bokstaver) har forståelse for, er at enkelte nordmenn kan være så tankeløse, respektløse, intolerante, uetiske, overlegne, ja, at vi kan være så... bestemmende og kontrollerende! Disse menneskene kommer til landet vårt fordi de ikke lengre kan bo i sitt land, og som om ikke det var et stort nok tap skal vi gå hen og ta fra dem kulturen deres også? Jeg kjenner jeg blir så frustrert!!

Du lurer sikkert på hvorfor jeg skriver dette, når vedkommende som skrev innlegget jeg snakker om var enig med meg? Vel, på vedkommendes blogg (likt som på min), finnes det noe som heter kommentarfelt. Der var det ikke bare tankefulle, respektfulle, tolerante, etiske, medmenneskelige, inkluderende og fornuftige nordmenn som hadde skrevet, men også den strake motsetning; den nordmann som mener at landet vårt burde vært fritt for innvandrere fordi alle innvandrere driver med dank. Oh, yeah, and I quote:

"(...) kle invandrerkvinner inn i lakener slik at vi slipper å se dem. Tross alt, det å ha seg med onkler og tanter resulterer i innavl som du sikkert er et resultat av. Spennende og se hvordan slekta din ser ut om 100 år, hehe" - Anonym (så klart!)

"Islam er som kreft.
Hvis man bekjemper det tidlig,er mulighetene for å overleve større.
Hvis man ignorerer det,sprer det seg og resultatet blir alltid fatalt" - også anonym (stort sjokk)

"kan de ikke bare dra tilbake dit de kom fra, så kan de gå med hva de vil." - fremdeles anonym...

Hvor mange av disse "anonyme" hadde turt å sagt noe slikt som dette foran en som faktisk ønsker å bruke burqa/niqab? Det at de gjemmer seg bak skjermen og ikke står for det de sier, viser at de innerst inne vet at dette er uakseptable ting å si (og i det hele tatt tenke!). Folk er forskjellige. For enkelte muslimer er nok kristendom kreft også! Det er tross alt vi som driver med misjonering av religionen vår!

Fundamentalisme? Hva er det?

  • 04.10.2010 - 21:15

I gårsdagens innlegg, som du finner ved å trykket her (er du søt og snill og grei og svarer på spm i slutten av innlegget?), spurte jeg om noen kunne finne en definisjon på en fundamentalist. Jeg fant det nemlig temmelig vanskelig å finne selv, så, håpefull og godtroende som jeg er, håpte jeg på at en av dere kanskje kunne hjelpe meg. Dere sviktet da, for å si det slikt, for jeg fikk kun inn én - EN - kommentar på hva en fundamentalist er. Huff huff, engasjerte dere er!

I alle fall, i kommentaren som kom fra Vibeke (www.porphyra.blogg.no) stod følgende:

"Fundamentalismen er visst vanskelig å klassifisere, men det har noe med at de tenker i svart/hvitt - ingen gråtoner. For eksempel:
- De som satte opp Darwins evolusjonsteori mot Bibelens skrifter
- Anti-vitenskapelig tolkning av religiøse skrifter.

Fundamentalister vil holde fast ved de religiøse grunnlæringene, og nekter å godta/respektere annerledes tenking enn deres egen."
"Heldig" som jeg var skulle jeg ha religion i dag, så da spurte jeg rett og slett læreren min om hun kunne en enkel definisjon på hva en fundamentalist er. Det fikk jeg; en fundamentalist er en bokstavtenker. De holder seg innenfor det som er vanlig, og går aldri utenfor dette. At da fundamentalister kunne finne på å skyte eller kaste syre på afghanske kvinner som gikk uten burqa (se gårsdagens innlegg, link lenger oppe), er da fordi de syntes dette var nytenkende. De vil ha ting slik de er og alltid har vært. Temmelig konservative med andre ord?

Ta en titt innpå www.porphyra.blogg.no - en blogg om alt fra film og musikk, til NOKA og Vibeke's liv :-) Kos dere! Gi meg gjerne tilbakemelding om hva dere syns.

Burqa - et muslimsk klesplagg eller et plagg for overklassen?

  • 03.10.2010 - 16:42

I dette innlegget skrev jeg to-tre setninger om noe jeg hadde lest om i Åsne Seierstad sin bok Bokhandleren i Kabul. Jeg leser nemlig den boka nå. Det kan ta litt tid før jeg blir ferdig med den ettersom det er så mye annet jeg må lese i tillegg. Tenker da på skole..


Trykk på bildet for å lese om, evt. kjøpe, boka, fra Cappelen Damm

Uansett, i Bokhandleren i Kabul leste jeg litt om hva det såkalte muslimske klesplagget burqa var for noe. Personlig har jeg alltid knyttet det sammen med Koranen, at det en eller annen plass i muslimenes hellige bok står at kvinner skal dekke seg til når de er ute blant andre. At burqa derimot var et klesplass funnet opp av en afghansk konge, Habibullah, som regjerte mellom 1901 og 1919 hadde jeg ingen anelse om.
Klesplagget var først og fremst ment som et plagg for overklassen. Kong Habibullah påla sine 200 kvinner å bruke den heldekkende burqaen, slik at ikke andre menn skulle bli fristet av deres "vakre ansikter når de var utenfor slottets dører." På denne tiden var burqaen et tegn på status - enkelte av kongens prinsesser hadde til og med burqaer sydd med gulltråd!
Mot 1960 var det flere og flere av Afghanistan sine mektige og rike kvinner som valgte å kaste klesplagget. Mange gav den til sine undersåtter - vaskehjelper, barnepiker, syersker, etc. Da overklassen ikke lenger brukte burqa, men underklassen fortsatte bruken, ble klesplagget raskt et tegn på fattigdom. Den daværende afghanske prinsen, prins Daoud, ønsket derimot totalforbud mot det heldekkende plagget, og en lov om dette kom i 1961. Først på 1970-tallet ble derimot denne loven fulgt stort sett av alle.  Ifølge Seierstad var det derimot ikke trygt av kvinnene å gå utendørs uten en burqa; de risikerte nemlig å bli skutt i leggen eller få syre i ansiktet av fundamentalister (link og anbefaling i eget innlegg til den som gir meg en brukbar definisjon på en fundamentalist!) Da Afghanistan ble et muslimsk land under borgerkrigen - 1989-1992 - ble det en økning i antall kvinner som brukte burqa, og da Taliban kom til makten i 1996 var det ikke en eneste kvinne i Afghanistan som ikke dekket seg til utendørs. Klesplagget som kong Habibullah en gang brukte for å kle sine 200 kvinner, ble nå et tegn på Talibans makt og kvinners undertrykkelse.

Nå, i år 2010, er burqaen et tegn på at kvinner i muslimske land er underlagt muslimske menn. Selv om det stadig er flere og flere som tørr å legge fra seg det heldekkende klesplagget, er det mange som ikke tørr. Konsekvenser som steining, pisking og utskjelling skremmer.

Hva synes du om bruken av burqa? Legg igjen svar som kommentar. Dersom mange nok svarer, skriver jeg et innlegg om norske ungdommers syn på dette heldekkende klesplagget.


Innlegget er skrevet etter å ha lest
kapittelet "Bølgende, blafrende, buktende"
, side 95 til103,
i Åsne Seierstads mye omdiskuterte bok
Bokhandleren i Kabul.

Andre innlegg relatert til Afghanistan og/eller islam:


Norsk skole i strid mot menneskerettighetene?

  • 19.08.2010 - 09:45
Dette er gammelt nytt, det er bare jeg som ikke har visst om grunnen før i går. Jeg snakker om hvorfor faget KRL plutselig skiftet navn til RLE. Jeg tenkte meg at det var noe med at et fag i den norske skolen ikke skole inneholde mer av én religion enn noen andre, og K'en står jo for kristendom. Jeg hadde jo forsåvidt rett i det, men at menneskerettighetsdomstolen var involvert ante jeg ingenting om. Før i går.Norge har skrevet under på FNs menneskerettighetskonvensjon (du kan lese den her), og har dermed pålagt seg å følge disse og tillate at andre stater og organisasjoner kritiserer landet om artikkelene i konvensjonen blir brutt.
I 2004 ble Norge kritisert av FNs menneskerettighetskomité for at KRL-faget "ikke formidlet livssynene på en tilstrekkelig nøytral og objektiv måte" (fra læreboka Politikk og menneskerettigheter). Dermed måtte det omorganisering til i dette faget. KRL ble derfor til RLE - Religion, Livssyn & Etikk.Jeg - som er 92-modell - har ikke fått undervisning i RLE, men i KRL. Jeg syntes ikke at faget tok mer hensyn til kristendommen enn til andre religioner. Ja, fagnavnet inneholdt Kristendom, men jeg fant dette naturlig ettersom Norge faktisk er et kristent land. Hvorfor kan man ikke lenger ha en statsreligion? Det viktigste må da være at man er fri til å melde seg inn og ut av hvilke som helst religion og livssyn. Det er ingen som tvinger norske statsborgere til å være medlem av den norske kirke, og det er heller ikke slik at om man først har blitt medlem så kommer man aldri ut derfra igjen. Derimot er det en helt fri statsreligion. Hvor kommer problemet inn?

Det er et faktum at KRL ikke lenger er et fag i den norske skolen. RLE har overtatt. Hvor stor forskjell er det egentlig mellom de to fagene?

Første dag i Ramadan.

  • 11.08.2010 - 17:59
På vei fra bussen til jobb i dag fikk jeg følge av en kollega fra Tjetjenia. Hun fortalte meg at i dag var første dagen i den muslimske fastetiden ramadan. Selv skulle hun faste sammen med sin mann, men ungene fastet ikke. Jeg bestemte meg der og da for å skrive et innlegg om ramadan.

Ramadan sammenfaller alltid etter den første fullmåne etter den niende måneden - i følge islamsk kalender. Den varer i 30 dager, og mellom soloppgang og solnedgang skal de fastende muslimene avstå fra mat og drikke, sex og krangling.
Fastemåneden er én av mange viktige høytider for verdens muslimer - som teller mellom 1.3 og 1.7 milliarder mennesker. Islam er den nest største religionen i verden, etter kristendommen.
Tida for ramadan varierer med ca. 11-12 dager hvert år ettersom den islamske kalenderen følger månen og ikke sola. De siste fem årene, derimot, har ramadan alltid vært i løpet av høstmånedene.

I år kommer den derimot på sensommeren, og varme temperaturer kommer til å gjøre årets ramadan ekstra tøff. Det sier seg selv at å gå uten mat og drikke fra soloppgang til solnedgang er en tøff opplevelse. Min kollega fortalte meg at hun følte at huden fikk en annen lukt, en vond lukt. Hun har også passet på å få tillagt ferien sin under fastemåneden.
Meningen med ramadan er å lære muslimene blant annet ydmykhet, utholdenhet og lydighet. Dersom man ikke klarer fasten, kan man gjøre opp for seg ved neste års ramadan eller betale en bot til en fattig muslim.
Som nevnt ovenfor skulle ikke ungene til min kollega faste. Hun fortalte meg at det var kun dem som var voksne og friske som fastet. Muslimene utsetter seg selv ikke i fare for å følge religionens ritualer, men tar hensyn til at ikke alle er i stand til å gå så lenge uten et skikkelig kosthold.

Når fasten er over blir det storfest for muslimene. Da feirer de Id ul-fitr - en fest som kan sammenlignes med kristendommes juleaften. Glade og fornøyde over å ha bestått enda en faste til ære for Gud, fester verdens muslimer med rene klær, bønn, sosialt samvær og ikke minst - et bedre måltid.

Lykke til med ramadan!En ung gutt feirer starten på ramadan med fyrverkeri i Gaza By. Foto: TV2


- Ingrid Gurine.
hits