ingrid gurine

Italienere om Utøya.

 • 15.08.2011 - 20:21

Jeg bor i et bokollektiv, og her bor det blant annet en mann fra Italia. Mens vi spiste satt vi og snakket, og til slutt kom vi inn på italias regjering med Berlusconi og fascistiske borgermestere. Han likte dette svært dårlig, og var glad for å komme bort fra en slik regjering. Etterpå spurte han om jeg hadde hørt hva en italiensk representant i EU-parlamentet hadde uttalt angående Utøyamassakren. Dette hadde jeg ikke hørt om, og han fortalte: representanten (som jeg ikke fikk navn på) hadde sagt at det gjerningsmannen gjorde på Utøya var akseptabelt. I tillegg skal han ha sagt at manifestet som ble skrevet i forkant ikke bare var akseptabelt, men også kjempebra. Jeg ble helt målløs. 

Et kjapt søk på internett bringer meg til ei side hvor det står om en italiensk journalist som skal ha uttalt at "ungdommene på øya var egoistiske og uskikkede".  Jeg blir helt satt ut.

Jeg vet ikke med journalisten, men den italienske representanten i EU-parlamentet skal ha gått offentlig ut og beklaget seg til Norge. Du kan lese mer om uttalelsen til representanten her og om beklagelsen her. Dette var bare noe jeg måtte dele.

Vond dag og kveld.

 • 22.07.2011 - 23:11

Jeg har ikke ord. Hendelsene som har hendt i Oslo og på Utøya i kveld er helt forferdelige. Det blir en lang natt med lite søvn for mange nordmenn i dag. Jeg håper de skyldige blir tatt, og får den straffen en slik handling fortjener. Det er ikke enkelt og kjekt å være nordmenn i dag, men som Stoltenberg sa under pressekonferansen for litt siden: "Jeg har et budskap til de som angrep, et budskap til de som står bak. Et budskap fra hele Norge. Dere skal ikke få ødelegge vårt demokrati og vårt engasjement for verden. Vi er en liten, men stolt nasjon. Ingen skal få bombe oss til taushet". 

Always look on the bright side of life *plystring*

 • 28.03.2011 - 12:35

Når prøven går i dass og hverdagen generelt er et slit, er det vanskelig å få opp humøret. At FrP har gått ned med 4.7 % etter overgrepssaken, er derimot rene lykken! Må være første gang jeg smiler i dag..
Fortsett nedover mot bunnen, FrP - det er der dere hører hjemme!


Slutt å smile, Siv Jensen.


Da var Elevtinget 2011 over.

 • 11.03.2011 - 18:39

Bloggen har vært preget av lite bligging denne uka, og de innleggene jeg har skrevet har så å si dreiet seg om én sak; nemlig skolepolitikk. Jeg føler derimot at årsaken til den ensidige og dårlige bloggingen er god nok, så jeg anser meg selv som unnskyldt.

Nå er jeg derimot kommet hjem. Ja, allerede. Jeg bor ikke så langt borte fra Bergen, så med bussen som gikk klokka tre var jeg hjemme på 2.5 timer :-) Før de fleste i det hele tatt har kommet seg bort fra Bergen. Heldige meg.
Nå følger derfor et obligatorisk oppsummeringsinnlegg. I uka som har gått har vi (tillitsvalgte ved over 350 skoler) debattert og vedtatt hva Elevorganisasjonen skal jobbe og stå for det kommende året. Vi har bestemt at vi ønsker å kjempe for en bedre rådgivningstjeneste i den norske skolen, at lærlingene skal ha lovfestet rett til læreplass, samt forbedre vurderingskulturen i den norske skolen. Det viktigste av alt, synes jeg derimot er at vi har bestemt hva OD-prosjektet (som er en del av Elevorganisasjonen) skal gå til i år (til høsten). Det stod mellom tre forslag - SAIH (Bolivia og Nicaragua, utdanning av urfolk), Redd Barna (Kambodsja, bygging av ungdomsskoler på landsbygda) og Plan Norge (Rwanda, satse på økt utdanning av jenter) - hvorav sistnevnte fikk flest stemmer. Med andre ord kan ungdom i Rwanda se frem til at norsk ungdom skal gi en dag for å tjene inn penger slik at de kan få nye skolebygg, lengre utdanning, tilgang på skolebøker, stipend om de er fattige, samt lære om sine rettigheter. Det er jo tross alt en menneskerett å få utdannelse! Du kan lese mer om Plan Norge sitt prosjekt i Rwanda ved å trykke her.

Det har vært en lang og slitsom uke. Jeg har møtt mange nye, ultrasosiale mennesker som alle viser engasjement for forskjellige ting. Jeg har hilst på lederen i SU og dets "moderparti" SV. Jeg har hatt heftige diskusjoner om alt fra obligatorisk sidemål, via statskirken, til elefantkondomer. Vi (eller, de andre, ikke jeg, hehe) har plagt vettet av de andre hotellgjestene, og okkupert de fleste spisestedene ved Torgalmenningen i Bergen. Alt i alt kan man konkludere med at både elevtingsdeltakerne og innbyggerne i Bergen by er glade for at Elevtinget 2011 er over! :-)

Jeg har enda ikke fått bildene på dataen (mangler ledningen), men det kommer!

Nervevrak.

 • 09.03.2011 - 00:54

Som jeg troor at jeg har nevnt, så er jeg altså på Elevtinget - elevenes "høyeste organ". Her deltar jeg sammen med rundt om 500 hundre andre elever fra både videregående og ungdomsskole. I dag (tirsdag) var andre dagen, og også den lengste. Vi satt fra klokka ni til tjueto (med pauser, så klart), noe som var ganske trøttende. Dagen var dessuten veldig givende - i alle fall for dem som har utnyttet sin talerett. Å få sagt hva man synes og mener, gjør virkelig noe med oss som mennesker. Vi viser (forhåpentligvis) at vi kan noe, at vi vet noe, at vi faktisk duger. I tillegg viser vi at vi faktisk tror at det vi mener har interesse for andre. Med andre ord; F*** JANTELOVEN!Anyhow, jeg har da trosset janteloven i dag, og vist at jeg tror at jeg har noe vetig på lager. Jeg skrev meg opp til å ha et innlegg, gruet meg lenge lenge lenge (og værre, værre, værre for hvor nærmere det ble min tur), trodde jeg skulle besvime, ville trekke meg, ble dårlig - men fullførte. Noe upresist og off subject, MEN jeg snakket i alle fall for en stor forsamling om noe som jeg bryr meg om. I fare for å gjøre noen sure, unngår jeg å gå nærmere inn på hva jeg snakket om annet enn at det gjaldt sidemål og at jeg ikke holdt med flertallet av norske skoleelever og ungdomspartiene til Høyre og FRP. Joho.

Jeg var et nervevrak før, under og etter innlegget mitt, men sitter igjen nå med en god følelse ettersom jeg faktisk turde å ta sjansen. Andre som kanskje bør tørre det samme? ;-)

Kjært barn har mange navn.

 • 02.03.2011 - 19:36

Gadafi, Gaddafi, Gadaffi, Kadhafi, Gadhafi.... and the list goes on.Opprøret fortsetter nede i Libya. Landet mellom Tunisia og Egypt var nesten dømt til å få en revolusjon, med én og samme president på toppen siden 1968!
I natt skal tilhengere av Gaddafi (eller hvordan det nå skal skrives) tatt kontroll over en okkupert by øst i landet ved hjelp av bomber. Tilstanden i landet går mer og mer mot en borgerkrig. Det sies at Gaddafi aldri kommer til å overgi seg - han blir enten drept eller tar selvmord. Samtidig hevder mannen som til tider kan virke gal på at folket i landet elsker ham, og at det ikke foregår noen demonstrasjoner. Han har også sammenlignet seg selv med den britiske dronninga; hun har jo sittet ved makta lengre enn han har og ingen klager jo på henne, så hvorfor må han gå av?

Nei, denne mannen trenger en reality-check. Folket i Libya trenger en regjering og et overhode som bryr seg, og som ikke tar til seg alle pengene selv. Afrika trenger et nytt land som kan komme seg ut av diktaturstadiet, og skaffe seg demokrati. Verden trenger fred. Hadde det bare vært like enkelt i praksis, hadde vi vel ikke hatt konflikter noen steder...

Alle foto: www.reuters.com Der kan du også se flere, samt lese gode artikler (engelsk).

Afrika får en ny stat mest sannsynlig 9. juli.

 • 08.02.2011 - 19:38

Dette ble klart mandag da den sittende presidenten i det som nå er et samlet Sudan, men som snart vil bli et splittet Sudan (nord/sør), Bashir, godtok resultatet fra avstemmingen som sørsudanerne holdt for løsrivelse i januar. Tallene er enda ikke helt klare, men det ser ut som at opptil 98.8% av stemmeavgiverne i Sør ønsket løsrivelse. Nå har altså presidenten godtatt dette, og datoen for innføringen av den nye staten er satt til 9. juli (tidligere var det 1. juli).

Det er enda ikke bestemt hva den nye staten skal hete, men man har operert med navnet "Sør-Sudan" lenge, så det kan kanskje bli så enkelt.
Sørsudanerne har lenge følt lite tilknytning til statsoverhodet i nord. Myndighetene skal ha favorisert nordområdene, slik at Sør-Sudan er mindre utviklet og har dårligere infrastruktur enn Nord. I tillegg er majoriteten i nord muslimer, mens majoriteten i sør er kristne. Det store smellet kom da den muslimske regjeringen ønsket å innføre sharia-lov (islamsk lov) i hele Sudan i 1983.
Landet har vært preget av borgerkrig etter borgerkrig helt siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1956. Det har derimot vært relativt stille siden fredsavtalen i 2005 (med unntak av Darfur) som gikk ut på at sørsudanerne skulle få stemme for løsrivelse i 2011. Avstemningen er fullført, resultatet er soleklart og presidenten har godtatt løsrivelsen. Nå får vi bare vente i spenning til 9. juli, og håpe på at løsrivelse var det beste alternativet for begge parter!


free-oromia-free-oromia.blogspot.com


msnbc.msn.com


thehindu.com


ibtimes.com


slate.com


msnbc.msn.com

 

For et tidligere skrevet innlegg om Afrikas nye land, trykk her.
For å komme til kilden min, trykk her.

Hva skjer i Egypt og Tunisia?

 • 28.01.2011 - 18:48

Opprører/revolusjonen som startet i Tunisia som følge av år etter år med diktatur og undertrykkende overhode, spredde seg raskt til nabolandet i øst - Egypt. Egypt har opplevd det samme; i tretti år skal landet ha blitt styrt med jernhånd av en president som ikke har blitt valgt på demokratisk vis, og som til høsten ville innsette sønnen sin til å overta. Folket i disse to landene har rett og slett fått nok.

I Egypt kan knappe 68% lese og skrive (i Norge er det 99.9%), og 2% av befolkningen på nesten 73 millioner lever i ekstrem fattigdom. 5% av befolkningen er underernærte, mens blant barna er andelen 7.5%. Nå har folket fått nok og vil ha forandringer. De har prøvd før, men med motivasjon fra Tunisia er det nå på bedre vei mot endring enn noen gang før.

globalenvision.org

Tunisia ligger noen lunde likt, i alle fall når det kommer til demografi- og helsestatistikk. Av befolkningen på 10.1 millioner, er 2.6% ekstremt fattige (de lever på under 2 dollar om dagen). 5% av befolkningen i Tunisia er undervektige, i likhet med Egypt. I Tunisia er det derimot kun 1/4 av befolkningen som ikke kan lese og skrive.

allvoices.com

Planen var å legge ut videoer som viser situasjonen i Egypt og Tunisia i disse dager, men siden blogg.no ikke vil sette inn HTML-kodene til videosnutter i innleggene, får jeg nøye meg med linker;

Egypt
Tunisia

En kort oversikt, dere finner masse stoff om det på ulike aviser/tv-kanaler sine nettsteder, så søk i vei :-) Dette er spennende!

Maria Amelie sendes ut nå.

 • 24.01.2011 - 10:08


// Foto: aftenposten.no

 

Det skriver aftenposten på sine nettsteder. Maria Amelie skal ha vært forberedt på utsendelsen, og hatt med bagasje. Kjæresten følger etter til Russland enten i samme fly eller flyet etter. Les mer her.

Les flere innlegg om Amelie under kategorien politikk.

Når kommer Maria Amelie tilbake? Kommer hun tilbake?

Progress.

 • 23.01.2011 - 18:14

For to uker siden skrev jeg dette innlegget hvor jeg fortalte at Afrika kunne få et nytt land. Landet Sudan i nord-øst har nemlig hatt en rekke uoverensstemmelser siden det ble et selvstendig land, og disse tok slutt med en fredserklæring i 2005 som sa at borgerne i Sør-Sudan skulle få stemme over om de ville løsrives fra nord. Denne avstemmingen tok altså sted nå i januar. Hvordan gikk det?

Stemmegivningen stengte etter én uke forrige søndag, og den midlertidige regjeringen i Sør-Sudan har fra da av 30 dager på å fremstilel resultatet. De begynte så klart med en gang, og til nå ser det ut som at resultatet er temmelig tydelig; over 90% ønsker løsrivelse, skriver Washington Times. Resultatet blir ikke ferdigstilt og offentliggjort før om nærmere tre uker, men det ser ut til at Afrikas største land blir delt i to.

Dersom ikke noe skulle dukke opp og resultatet blir slik det ser ut til å bli i disse dager, vil Sør-Sudan være klar for uavhengighet 1. juli 2011. Regjeringen i nord er inneforstått med ønsket fra sør, men uoverenstemmelser omkring de berikede oljeområdene står enda uløst. De fleste områdene som er rike på olje ligger i Sør-Sudan sitt område, men krever rør og ledninger over nordlig jord for å utnyttes. Ettersom olje er noe et land kan tjene seg rikt på (om inntektene blir fordelt rettferdig, vel å merke), sier det seg selv at det ikke er bare bare for Nord-Sudan å "gi fra seg" slike forekomster. Det ser derimot ut til å gå mot enighet fremfor uenighet, noe som er bra.

Nå kan vi bare krysse fingrene og håpe på at den mest sannsynlige løsrivelsen vil være til det beste for både befolkningen nord og sør i Sudan. Vi får håpe at løsrivelse fører til en boom i utviklingen av veier, skole- og helsesystem samt annet i Sør-Sudan, og at flere tiår med konflikter og borgerkrig er over for godt.


// Juba, hovedstaden i Sør-Sudan. Foto: NYTimes

Da var dommen avgjort...

 • 13.01.2011 - 18:58

...Maria Amelie må forlate landet innen to uker. Siden hun har uttalt at hun ikke reiser frivillig, vil utsendelsen skje med tvang. Amelie og hennes advokat gir seg derimot ikke, og anket saken der og da og vurderer å saksøke Utlendingsnemnda.

Maria Amelie's støttespillere gir seg heller ikke. Signér Amnesty Norge sin aksjon for å la Maria Amelie få bli i Norge ved å trykke her. For å lese om hele rettssaken, trykk her (aftenposten.no).

Denne saken engasjerer stort og smått, politisk engasjerte og folk som vanligvis ikke bryr seg. Det er tydelig at nordmenn flest mener at Amelie ikke har gjort seg skyldig i å måtte forlate landet.


// Foto: Pax forlag / pressefoto

Les også de to forrige innleggene for en innføring i saken.

Slipp Maria Amelie fri!

 • 13.01.2011 - 10:43

"Til: Justisdepartementet

Maria Amelie er en papirløs flyktning som har bodd i Norge siden 2001. I løpet av denne tiden har hun tatt en mastergrad i sosialantropologi ved NTNU, og i fjor kom hun ut med boken "Ulovlig Norsk". Boken forteller historien om hun og hennes foreldres kamp for asyl i Norge.

Maria ble arrestert Onsdag kveld (12.01) utenfor Nansenskolen i Lillehammer, etter å ha holdt et foredrag der i sammenheng med Nansenåret og Nansen fredssenters arbeid for rettighetene til papirløse flyktninger. Uten en gang å få muligheten til å hente sakene sine inne på skolen, tok åtte politimenn henne inn i bilen og kjørte henne vekk. De lamslåtte tilskuerne fikk ingen svar på hvorfor hun ble arrestert, og politiet har også i ettertid vært tilbakeholdne med informasjon, selv ovenfor advokaten hennes.

Norge ligger langt bak en rekke europeiske land når det kommer til et system for behandling av papirløse flyktninger. Støtt arbeidet for en human behandling av mennesker i en desperat situasjon! Skriv under og støtt Maria Amelie!

Støtt Maria Amelie også på facebook:
http://www.facebook.com/pages/Sett-Maria-Amelie-fri/100319553378865?ref=ts
http://www.facebook.com/home.php?sk=group_146533092067170&notif_t=group_r2j#!/home.php?sk=group_146533092067170&notif_t=group_activity"

Følgende er tatt fra siden til underskriftskampanjen til "Slipp Maria Amelie fri!" på www.underskrift.no. For å signere brevet, trykk her. For å spre budskapet videre til venner, trykk her. For å dele på facebook, trykk her eller link til dette innlegget. For å lese mer om papirløse flyktninger, trykk her. For å lese et godt innlegg om hvorfor innvandringspolitikken i Norge bør endres, trykk her.
Da jeg signerte var det 1701 som hadde underskrevet brevet. Hvor mange er det nå?

Signér aksjonen du også!

 • 12.01.2011 - 14:08

Den 8. november 2010 ble den kristne, pakistanske kvinnen Aasia Bibi dømt til døden for blasfemi.  Nå ønsker Amnesty å stoppe henrettelsen, som de mener er imot menneskerettighetene. På hjemmesiden forteller de historien bak anmeldelsen av Bibi:

"I 2009 havnet Aasia Bibi i en krangel med andre kvinner som nektet å drikke vann som hun hadde hentet på bondegården de jobbet. De mente vannet var urent fordi en ikke-muslim hadde tatt i det.

Etter krangelen gikk kvinnene til en lokal imam og anklaget Aasia Bibi for å ha snakket nedlatende om profeten Muhammed. Imamen anmeldte saken til politiet som arresterte henne i juni 2009.

Aasia Bibi har hele tiden nektet for å ha uttalt seg nedlatende om profeten Muhammed og hevder dette er en ren hevnaksjon fra de andre kvinnene. Den 8. november i år ble hun dømt til døden utelukkende basert på utsagn fra disse kvinnene."


Foto: www.flicr.com/Gilyo

Med andre ord, kvinnen er dømt på ugyldige primisser. I tillegg har hun uten tvil fått en mye strengere straff en det hun faktisk fortjener. I Norge har ikke paragrafen om blasfemi vært i bruk på flere tiår, fordi om man skal dømme noen for å snakke krenkende om noens gud hindrer man dem samtidig i å utnytte religionsfriheten sin.

Amnesty krever at den pakistanske presidenten omgjør dødsstraffen til Aasia Bibi, og løslater henne. De krever også at Pakistan opphever blasfemiparagrafen i straffeloven, og innfører et moratorium på dødsstraff.

Jeg ønsker at du som leser bloggen min blir med på å redde et tilsynelatende uskyldig menneskeliv fra å bli henrettet. Signér aksjonen på Amnesty Norge sine nettsider - trykk her - og fyll inn navn og e-post.

Afrika kan få et "nytt" land.

 • 07.01.2011 - 19:58

Søndag avholdes nemlig valg i Sør-Sudan om løsrivelse fra resten av landet. Grunnen er en årelang konflikt mellom nordlige arabiske muslimer og sørlige kristne og stammefolk. Konflikten i landet har nærmest vært vedvarende siden selvstendigheten, ettersom de politiske grensene ikke er satt opp etter folkestammer, men trukket nærmest tilfeldig av kolonister (som resten av Afrika). Dette kan også sees tydelig på det afrikanske kartet, hvor landegrensene ofte er beine og land nærmest firkantet.I Sudan førte samarbeid mellom muslimer og andre til borgerkrig. I 1983 ønsket den muslimske regjeringen å innføre sharia-lov (islamsk lov) i hele landet, noe den sørlige, ikke-muslimske delen mislikte sterkt. Det førte til en borgerkrig mellom nord og sør, som tok slutt i 2005 med en fredsavtale: i 2011 skulle Sør-Sudan avholde folkeavstemning om løsrivelse fra resten av Sudan.
Den dagen som ble satt opp, er 9. januar. Valget varer frem til 15. januar, og så har den sittende regjeringen i sør tretti dager på seg til å avsløre resultatet. Det er kun mennesker i sør som kan stemme, noe som gjør at folk flest tror at Afrikas største land blir delt i to.

Mange som opprinnelig hører til i Sør-Sudan, har de siste par månedene returnert sørover for å kunne være med på avstemningen. Av de som er registrerte velgere, må 60% stemme for at valget skal være gyldig.
Situasjonen er derimot vanskelig, med mange avgjørelser som skal bli tatt. Sudan har blant annet tjent gode penger på olje, og da dukker det opp spørsmål om hvordan disse inntektene skal fordeles om landet blir to separate land. I tillegg har det vært diskusjonen om hvor grensa skal gå. Det ser derimot ut til at ting har roet seg, og at folket er klare for folkeavstemmingen de har kunnet forberedt seg på i over fem år.


Foto: ITMI

For mer, trykk her.

Ett bilde sier mer enn tusen ord...

 • 06.12.2010 - 20:13


Foto: Banksy

...hva sier dette bildet? Kom med kreative svar i kommentarfeltet nedenfor :-)

FrP vil innføre hijabforbud i norske barneskoler

 • 06.12.2010 - 12:24

I dag fremmet Fremskrittspartiet forslag for Stortinget om totalforbud mot bruk av hijab og niqab på alle landets barneskoler. Årsaken skal være at barn som bruker disse hodeplaggene ikke bruker dem frivillig, at det er tvang, og at de blir brukt for å ikke temme menns seksuelle begjær. Dette finner FrP kvinneundertrykkende, og ønsker derfor et totalforbud av bruken på norske barneskoler. Dette forslaget ble altså stilt/blir stilt for Stortinget i dag.

Hva kommer resultatet til å bli? Ifølge partiet burde sosialistene på Stortinget være enige i forslaget, ettersom det visstnok skal være dem som skriker høyest i saker om kvinneundertrykking. Sosialistene (med Senterpartiet) er i flertall på Stortinget, men er de enige i FrPs utsagn?

Sosialister kjemper for likestilling og null undertrykking av kvinner. Vil ikke et forbud mot bruk av et kvinneplagg virke kvinneundertrykkende? Menn kan bruke hvilke klær de vil, mens kvinner har enkelte plagg som det er forbudt å bruke. Dette er jo ikke likestilling?
Dersom jeg skulle fremmet et forslag for Stortinget for å redusere bruken av tvang når det kommer til muslimske klesplagg, hadde jeg ikke fremmet et forslag om totalforbud. Jeg ville heller ha fremmet forslag om en ordning mellom elev, lærer og foreldre hvor kortene ble lagt på bordet og det ble klart hvorvidt eleven ønsket å ikle seg hijab og niqap selv eller om det var foreldrene som ønsket dette. Møtene burde såklart være seperate, et møte mellom lærer og elev og ett mellom lærer og foreldre. Læreren har taushetsplikt, og kan ikke si hva eleven har sagt i fortrolighet. Utifra de to møtene kan læreren komme med en konklusjon om hvorvidt klesplaggene ikles eleven av fri vilje eller ikke.
Hva resultatet blir, vet man enda ikke. Hva ønsker du? Totalforbud eller regulering?

Boikott Israel!

 • 19.11.2010 - 21:08

Reflekter og medmenneskelig, uansett; når det kommer til krigen mellom Israel og Palestina tviler jeg ikke ett sekund på hvilken side jeg skal ta, ei heller om jeg skal ta en side. Palestinerne blir undertrykt i denne krigen, israelerne bomber sivile mål som resulterer i høye palestinske sivile tap. Palestinerne opplever at de ikke kan leve fritt i sitt eget land grunnet et annet land som krever det har rett på områdene deres.
Tenk deg om Norge var Palestina, og Sverige Israel. Hadde ikke du ville forsvart deg? Kjempet for at du skulle få leve som en nordmann, bo i nordmennenes land og leve fritt der?
Nei, jeg tviler ikke på hvilken side jeg er på. Derfor sier jeg, som SU; boikott israel!

Idag fikk 140 SU'ere og andre aktivister stengt en israelsk stand som solgte dødehavsprodukter fra Palestina på Oslo City. De oppfordret med dette til boikott av israelske varer. Hvorfor?
"? Vi mener at Israel er en okkupasjonsmakt, og synes ikke det er greit at israelske produkter blir solgt til nordmenn på kjøpesentrene. Vi ønsker å boikotte alle israelske varer, sier leder i Sosialistisk Ungdom, Olav Magnus Linge." - SU sine hjemmesider.

Videoen er fra dagens aksjon.

Jeg kjenner at jeg er stolt over å være SU'er, og sender varme tanker til de mange palestinerne på Vestbredden og i Gaza.
Ha en god kveld!
Hvordan kan Norge forsvare å tjene penger på krig?

 • 18.11.2010 - 10:37

Følgende spørsmål stiller menneskerettighetsorganisasjonen Involve Yourself på deres hjemmeside. Siden uke 42 har de stilt utfordrende spørsmål til sine lesere og medlemmer, om alt fra klimatiltak til asylrettigheter for barn. Denne uken er det altså spørsmål om hvordan Norge kan forsvare å tjene penger på krig. Hvorfor stiller de dette spørsmålet?

Involve Yourself skriver at landet vårt er verdens største våpeneksportør i forhold til folketall. De siste ni-ti årene har inntektene av denne eksporten blitt syvdoblet, i følge organisasjonen. De skriver videre at grunnen til dette er fordi USA har trappet opp sin krigføring de siste ni-ti årene...

Nysgjerrig som jeg er, ble jeg gira på å finne ut noe mer. Jeg fant ut i følge Involve Yourself at norske våpen kan være i bruk av israelske soldater i deres krig mot palestinerne. Ettersom jeg har skrevet en rekke innlegg om Palestina, men ingen om Israel, sier det seg vel selv hvilken "side" jeg er på.
Jeg ville da finne ut hvor mye Norge tjener på krigen mellom Israel og Palestina. Norge fordømmer denne krigføringen fra Israel's side, ironisk nok, men skal visstnok (indirekte) stille dem med våpen. Hvordan? På NRK sine nettsider står følgende; "Norge har regler som forbyr eksport av våpen til Israel. Men statseide Nammo har kjøpt seg en fabrikk i USA som følger amerikanske regler. "

Grunnprinsippet som Norge følger når det kommer til våpeneksport, er "at våpen ikke skal eksporteres til land der det er krig, borgerkrig eller der krig truer" ifølge NRK. (Unntaket er våpen til NATO-allierte.) Når Norge da kjøper fabrikk i USA og følger amerikanske regler, som da er noe annerledes enn de norske, blir ikke dette grunnprinsippet fulgt i alle punkter.
Den 50% statseide våpenprodusenten NAMMO kjøpte opp det amerikanske konsernet Talley Defense Systems (som nå heter Nammo Talley) som produserer våpenet M72 LAW (vist nedenfor). Dette våpenet blir igjen brukt av det israelske forsvaret i deres krigføring mot Gaza. Israel skal være så fornøyd med våpenet, at de høsten 2008 bestilte 28.000 nye av det norskeide selskapet - som vil ha en verdi på hele 600 millioner norske kroner. Til en krigføring Norge ikke støtter.

Den statlig eide bedriften Nammo har også tjent penger på krigføring i Afghanistan og Irak. Ifølge Dagens Næringsliv har den samlede omsetningen økt fra 7.3 milliarder kroner til 17.2 milliarder kroner de siste seks årene, og våpeneksporten skal ha blitt tredoblet i samme periode.

Det er derfor sikkert at Norge tjener penger på krig. Hvordan kan dette forsvares?
Jeg mener at dersom Norge skal forsvare dette, må pengene gå til krigføring som i liten grad rammer den sivile befolkningen. Bakgrunnen til krigføringen bør være klar - bekjempelse av terror, kjempe for verdens fred, etc - og det må være klar enighet om at landet det blir kriget mot, faktisk begår en forbrytelse. Ettersom Israel har nærmest ingen støtte for sin krigføring mot Palestina, er dette ikke en krig Norge bør tjene penger på.Hvordan synes du at Norge kan forsvare å tjene penger på krig?

Kilder:
NRK 1
NRK 2
Involve Yourself

Demokrati = fred?

 • 13.11.2010 - 18:27

Det sjokkerer meg stadig vekk at i snakk om demokrati blir det også snakket om fred. Folk snakker og skriver som om ordene demokrati og fred skulle vært synonymer. På skolen lærer vi at demokrati er bra, demokrati er best, land med demokrati er gode. Vi lærer at det er demokrati som er rett - et demokratisk samfunn tar hensyn til ikke bare majoriteten, men også minoritetene. Demokrati er løsningen for fred på jord.

Dette lærer vi, men folk i ikke-demokratiske samfunn lærer jo også at deres ikke-demokratiske samfunn er bra, at ikke-demokrati er best, at land uten demokrati er gode. De lærer at ikke-demokrati er rett!

Vi sier at regjeringen i de ikke-demokratiske landene hjernevasker sine innbyggere til å tro at deres regjeringsmåte er best. Vi kommer med argumenter som at deres regjeringsmåte ikke tilfredsstiller vestlige krav, men egentlig så styrer alle regjeringer ut i fra samme utgangspunkt; de gjør det de tror er best! Vi i Norge har "bestemt oss for" at demokrati er best, iran har bestemt seg for at diktatur er best. Hvordan kan man straffe noen for at de gjør det de tror er rett?

Vel, så har det seg slik at i de fleste diktaturer blir verken menneskeretter eller menneskebehov tilfredsstilt. Diktatoren på toppen og hans menn (kvinner er jo også ofte undertrykt i disse landene) er rike og lever godt, mens landets innbyggere sliter med fattigdom og sult. Dette er tilstanden i dagens diktaturer. Så klart er enkelte diktaturer strengere enn andre, de såkalte autoritære statene, mens andre er litt "mildere" (totalitære stater). I korte trekk har de til felles har de at de driver strengt oppsyn med opposisjonen og kontrollerer befolkningen.

Det diktaturet nevnt  ovenfor er dagens diktatur, men hvem har sagt at det ikke er mulig med et diktatur hvor folket har det bra? Hvem har sagt at diktatur betyr krig? For dersom demokrati betyr fred, må det motsatte av demokrati bety krig?

Misforstå meg rett, jeg er ikke for diktatur, men jeg har tenkt litt på denne problematikken. Må man ha et demokrati for å ha fred? Hvor står det hen?
Eneste svaret jeg kan komme med er at det står i skolebøkene våre. Vi blir plottet med informasjon om at demokrati er bra, for ikke å snakke om best, og ikke-demokratiske land er noe vi skal være glade for at vi ikke bor i. Når vi lærer dette, er det jo en selvfølge at vi tror på det, er det ikke? Derfor mener jeg at man kan jo ikke klandre mennesker i diktaturer - de gjør jo bare det de har lært at er rett, akkurat slik vi gjør det.

Når samfunnet har blitt slik at vi skal dømme folk fordi de ikke gjør slik vi gjør, er det på tide med endringer. Eller hva sier du?


Iran er et diktatur (ifølge min "kjære" politikklærer).
Et totalitært diktatur, vel å merke.
Europas nye fascister

 • 04.11.2010 - 18:53

Husker dere Sett & Hørt innlegget jeg hadde for et par dager siden? Der skrev jeg et sitat fra en tysk politiker, Udo Pastörs, fra det "nasjonalistiske" partiet NDP (National Democratic Party of Germany). Bakgrunnen var et program jeg tilfeldigvis fikk med meg på NRK2. Programmet het "Europas nye fascister", og handlet om ny-nazistiske bevegelser innenfor landspolitikken i en rekke europeiske land. Spesielt nevn var Sverige (med Sverigedemokratene, de såkalte "innvandrerhaterne"), Italia (med sine åpne fascistiske borgermestre i et par store byer) og Tyskland (med det nevnte partiet NDP). Jeg så på med vantro hvordan folk åpenhjertlig la ut om sine politiske syn, som for mange blir sitt på som uakseptable. Uttalelsen til Pastörs satte særlig spor i meg; hvem sier vel at raseblanding er folkemord!?

Disse politiske bevegelsene er svært radikale, og ekstremt høyrerettede. De er imot innvandring, og "synes raseblanding er folkemord". De har eksistert lenge, i undergrunnsbevegelse og små partier. De siste årene har derimot disse ekstreme høyrepolitikerne fått økt oppslutning i land som Sverige og Italia. I Sverige hadde Sverigedemokratene sitt beste valg noensinne i årets valg til Riksdagen. Burde ikke dette vekke uro?
I Italia er byer som Roma og Verona fascistiske borgermestere. De blir hilset med "hitlerhilsener", og ingen gjør noe. De hyller Mussolini og ønsker slike borgermestre over hele Italia.

Fascisme er forøvrig en autoritær/totalitær politisk ideologi som kombinerer en rekke elementer, blant annet nasjonalisme og militarisme. Den oppsto i Italia som et resultat av en splittelse innad i det italienske kommunistpartiet (det er her Mussolini kommer inn i bildet). Noe mer om hva fascisme er, tørr jeg ikke gå innpå ettersom jeg ikke har satt meg skikkelig inn i saken. Kanskje noen vil fylle ut for meg?

Uansett; fascisme blir sett sammen med ny-nazisme, og verden frykter det. Allikevel får fascistiske partier (noen åpenlyst fascistiske, andre ikke) stadig økende oppslutning. Hva skjer? Er vi redd for at hele verden skal bli islamisert? I så fall bør vi tenke tilbake på den tida da vi europeere fikk for oss å kristne hele verden. Jeg tror ikke vi trenger frykte for at islam skal bli gjeldende i Europa. Integrering er nøkkelordet her. Raseblanding er såvisst ikke folkemord, det er en økning av kultur-, religion- og samfunnsforståelse.

Dersom du vil se dokumentaren, kan du trykke på denne linken. Jeg anbefaler alle å se den!
Still krav til kvalifikasjoner for elektrofagfolk!

 • 28.10.2010 - 18:17

Kjæresten min er elektriker. Han synes det er bra at elektrikerfaget er et såkalt "lukket" fag - at man må ha utdanning innenfor det for å kunne få jobbe med det. Ikke alle fag er slik, skjønner du: hvem som helst kan snikre og sage for å bygge et hus! Get the point?
Nå så jeg nettopp en link fra SU om en underskriftskampanjen med navn "Still krav til kvalifikasjoner for elektrofagfolk". Siden kjæresten er elektriker og siden jeg er SU-er, trykket jeg meg inn og leste kampanjen. Jeg fant den såpass viktig og god at jeg bestemte meg for å dele den med dere. Følgende er tatt fra dette nettstedet:

"Til: Justis- og politidepartementet

Forskrift om Kvalifikasjoner for Elektrofagfolk er under revidering. Signalene som er kommet tyder på at kravene til de som skal få lov til å arbeide med elektriske anlegg skal mykes opp. Dette vil i ytterste konsekvens føre til en betydelig økning av farlige feil i elektriske anlegg i Norge.
Strøm er en farlig vare alle er i nærheten av hver dag. Tenk alle de tingene vi har rundt oss som bruker strøm: Lys, varme, hvitevarer, TV, telefoner, heiser osv. Tenk deg et samfunn der det er farlig å bruke disse tingene!

Vi trenger et seriøst arbeidsliv ? nei til useriøse firmaer med ?montører? uten fagutdanning

EØS-systemet gjør at utenlandske firmaer kan konkurrere om oppdrag i Norge. EU-reglene er til for å skape fri flyt av bl.a. arbeidskraft, uten tanke for elsikkerheten. Vi ønsker seriøse arbeidere velkommen. Men vi vil ikke akseptere at useriøse bedrifter skal sette standarden i arbeidslivet. Det må derfor stilles samme krav til kvalifikasjoner for utenlandske bedrifter som til de som er etablert i Norge. De som ikke kan doku- mentere tilsvarende kvalifikasjoner som norsk fagutdanning, må avlegge fagprøve i Norge.

Vi krever:
* at forskriften sikrer kvalifikasjonene for elektroarbeiderne fra alle land slik at kunden kan være trygg på elsikkerheten
* at elektrofagarbeideren skal være fast ansatt i en bedrift med ordnede lønns- og arbeidsforhold
* at den faglige ansvarlige (installatøren) og fagarbeideren (montøren) skal være ansatt i samme bedrift
* at inn- og utleie bare skal kunne foregå mellom bedrifter som omfattes av forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagarbeidere
* at krav til fagopplæring også skal gjelde ansatte hos produsent av elektrisk utstyr/maskiner"


Jeg har signert aksjonen. Signér du også om du føler at at kravene legger opp til det du ønsker. Du kan signere her.


Du kan lese om saken ved å trykke på bildet.

Er du en pøbel?

 • 21.09.2010 - 15:29

Så mye som 30% av elever i den videregående skolen fullfører ikke på normal tid, og mange av dem fullfører ikke i det hele tatt. Problem? Ja. I den norske skolen slipper du ikke unna et titalls timer med teori i uka, uansett om du skal bli mekaniker, frisør, fotballstjerne eller lege. Teori er så å si grunnsteinen i norsk skole. Videreående intet unntak.Mange elever er mildt sagt drittlei skole når de er ferdig med sitt tiende år. Allikevel må de gå videre, minst i to år. Ingen rådgiver på skolen vil tillate at noen elever tar seg et friår etter endt grunnskole! Til trøst får elevene høre at på videregående er det mye MYE praksis - nå skal du bli opplært i det du vil jobbe med! Så klart, velger du allmenn, velger du teori og ikke praksis, men velger du TIP, elektro eller design & håndverk er du mer enn sikker på at du får en god opplæring i det yrket du ser for deg å jobbe som. Der tar du derimot grundig feil. Noen oppe i de høyere gradene mener at det er viktig å drøsse yrkesfag med teori, selv om de i grunnen egentlig aldri får bruk for det. De fagene flest på yrkesfag stryker i, er allmennfagene. Grunnen kan være så mangt, kanskje tar de ikke disse like alvorlig som de andre, men konsekvensen er den samme; snittet blir dårligere. Du kommer lengre bak i køen for å få læreplass. Kanskje får du ikke læreplass i det hele tatt!

En annen negativ konsekvens (unødvendig) teori med lite praktisk sammenheng fører med seg, er umotiverte ungdommer. Du bare klarer ikke å forstå deg på engelsken, og dette ergrer deg noe sykt. Dessverre for deg skal du ha prøve i timen etter, og du klarer ikke å konsentrere deg under denne fordi hjernen din er koblet over på engelsken du bare ikke får til. Dumt? Ja.

Mange jobber for å få mer praksis inn i yrkesfagene, og mer praksis i ungdomsskolen. SV er én av dem. I tillegg er det en enkeltperson som har tatt initiativ til å starte et prosjekt kalt pøbelprosjektet. Personen er Eddi Eidsvåg (muuuligens broren til Bjørn Eidsvåg, ettersom de er veldig like) og prosjektet foregår for tiden kun i Stavanger-regionen. Dette er et prosjekt som samarbeider med hele 492 bedrifter, og som har et håp om å fungere på nasjonalt basis innen 2016. Pøbelprosjektet tar opp "pøbler" - dropouts fra den videregående skolen som ikke kommer seg tilbake igjen. Disse har stor sjans for å havne på trygd tidlig, og aldri komme i gang med en skikkelig utdanning. Grunn?

"Vi fikk høre at vi ikke kunne bli til noe hvis vi er dårlige på skolen. De tror du gir faen, men det er læreren som etter hvert fikk meg til å gi faen"
(Klassekampen, nr. 214, lørdag/søndag 16./17. sept., s. 12)

Høres ikke dette ut som et flott tiltak?

Ikke alle kan være teoretikere, og ingen kan tvinges til å lære ting de overhode ikke har bruk for på en måte de overhode ikke finner nyttig. (Matte, norsk og samfunnsfag faller ikke innenfor her! Uansett yrke er du avhengig av å kunne regne, skrive og vite hvilke rettigheter og plikter du har.) Den norske skolen må ta mer hensyn til mangfoldet i befolkningen, og budskapet er enkelt - mer praksis og mindre teori til de skoletrøtte! Dette vil alle tjene på.
Kriminalisering av HIV-positive?

 • 01.09.2010 - 16:56
Det er så ufattelig mye jeg ikke vet om landet mitt! Norges lover sjokkerer meg stadig - både de som ikke lenger eksisterer og de som er fullmektige den dag i dag. Første loven som vakte forbausing hos meg, var paragrafen i Grunnloven som nektet jøder å entre landet. Heldivis er denne borte nå, men at det i det hele tatt har eksistert en slik lov er forferdelig!
Jeg trykket nettopp på en link fra Involve Yourself sin side på facebook, som ledet meg til hjemmesiden til LNU - Landsrådet for Norges Barne- og Ungdomsorganisasjoner. Jeg klikket meg frem til fremsiden av siden, ettersom linken gikk til en annen side inne på hjemmesiden, og der fant jeg en artikkel kalt "Hiv er ingen forbrytelse". Visste du at HIV-positive i Norge blir kriminalisert?
Artikkelen forteller at HIV-positive har reiserestriksjoner når det kommer til innreise, og at det er vanskeligere for HIV-positive å få oppholdstillatelse i Norge. Det kan også være vanskeligere for innvandrere i Norge å få familiegjenforening om noen av de involverte har HIV. Det sykeste er at enkelte nektes stipeng og utenlandsstudier! Man kan også bli straffet for å smitte noen med HIV. Paragrap 155 i straffeloven sier til og med at HIV-positive kan straffes for å ha sex uavhengig av om den man har sex med gjør det frivillig eller ikke. Artikkelforfatteren skriver videre:
"Slik loven blir praktisert, vil en hiv-positiv kunne dømmes for å ha sex, selv om partneren informeres om hivstatusen og samtykker til sex. Derfor unngår mange å teste seg."LNU har gående et opprop: HIV = INGEN FORBRYTELSE, og vil at DU skal skrive under for at forholdene til HIV-positive skal bedres.
Trykk her for å lese den fullstendige artikkelen, samt for å lese kravene LNU stiller. Du kan også skrive under på denne siden.

Har DU skrevet under?

Et bilde sier mer enn tusen ord.

 • 27.08.2010 - 12:27

Et bilde sier mer enn tusen ord.

 • 19.08.2010 - 14:21

Ett bilde sier mer enn tusen ord

 • 30.07.2010 - 15:31


Peace at home, Peace in the world

 • 17.06.2010 - 16:15
Da jeg logget inn på dataen i ettermiddag, ble jeg møtt av en ny nyhet på www.amnesty.no . Om Tyrkia som torturerer sine kurdiske barn. Hvordan kan et land som ønsker fred hjemme og fred i verden forskjellsbehandle dets egne innbyggere?

Det bor henholdsvis 15 millioner kurdere i Tyrkia, og de blir sett ned på og får dårlig behandling. Tyrkia bryter menneskerettighetene når de torturerer, utfører vold og diskriminerer landets kurdere. Hva har kurderne egentlig gjort?

Kurdere er et kjempende folkeslag som ønsker sterkt å ha en egen stat de alle kan kalle for sitt hjemland. De er nå spredt rundt i forskjellige land; Tyrkia, Irak, Iran, Syria og Kaukasus. Kurdere vil ha sitt eget Kurdistan. Per dagsdato er de den største etniske folkegruppen uten en egen nasjonalstat. Å kjempe (les: demonstrere) på den måten kurderne gjør, blir sett på som terrorisme av Tyrkia. Landet sier derfor at de driver med anti-terrorisme når de behandler kurderne slik de gjør.Det området som i dag regnes som Kurdistan består hovedsakelig av fjell, og kurdere er derfor naturligvis et fjellfolk. Folket ble lovet en egen nasjonalstat av vestmaktene etter første verdenskrig, men da landområdet deres ble lagt under den tyrkiske republikken, ble denne muligheten borte. Etter dette har ikke stort skjedd, selv om kurderne kjemper og kjemper for at resten av verden skal sette øynene opp og forstå deres ord.

Tenk deg at du er norsk., snakker norsk og bor blant mange andre norske. Derimot, er landet du bor i Sverige, og svenskene som bor i ditt område får gå på bedre skoler, de får bedre helsetilbud og billigere forsikringer. Kanskje får ikke du forsikring i det hele tatt, og må betale en høyere eienandel enn dine svenske medborgere. Hadde du ikke kjempet for å fått din egen norske nasjonalstat da?

Tenkte meg det...


Kan hijab sammenlignes med caps og lue?

 • 12.03.2010 - 13:08
På www.aftenposten.no kan man i dag lese en artikkel om bruk av hodeplagg på skolen. I denne artikkelen - synes jeg - det blir lagt vekt på at det er feil å tillate hijab samtidig som man nekter bruk av caps og lue.
Kan hijab sammenlignes med caps og lue!?

Hijab er et religiøst plagg, og mange muslimer velger å bruke dette. Skal man nekte disse å bruke dette hodeplagget på skolen, nekter man dem samtidig å praktisere sin egen religion. Har man ikke religionsfrihet i Norge??

Når det kommer til caps og lue, er dette noe helt annet! De aller fleste har opplevd at disse hodeplaggene blir tullet med. Har man lue på, får man sjelden bevare den i fred. I tillegg er dette plagg som er beregnet for utendørsbruk, ikke innendørsbruk. Hijab er beregnet for bruk når man er sammen med andre, er det ikke?

Er det ikke da feil å si at det er dobbeltmoralskt å tillate hijab samtidig som man forbyr caps og lue?
Jeg ble rett og slett sjokkert da jeg leste den artikkelen!
Hijab er noe helt annet enn caps og lue, og de kan derfor ikke sammenlignes, og det er IKKE dobbeltmoralsk å tillate hijab og forby caps og lue. Disse hodeplaggene blir brukt med vidt forskjellige formål.


Skal man likestille hijab med andre hodeplagg?


Jeg oppdaterer dette innlegget grunnet en heftig diskusjon jeg nettopp har hatt med en kompis. Han mener at det er helt  feil å tillate innendørs bruk av hijab når man samtidig forbyr bruk av caps og lue. "Eg bruke kje hua inne fordi eg fryse på øyrene. Hua e jo blitt et moteplagg!"
Ja, kompisen min bruker lue inne fordi det er moteriktig, og derfor burde det være like rett å tillate innendørs bruk av dette som av hijab. 
Alle andre jeg har spurt mener for øvrig det samme. Jeg forstår ingen ting!
hits