ingrid gurine

På let i arkivet - Fordrevet 1993

  • 03.09.2010 - 12:48
På skolens bibliotek fant jeg en perm kalt Amnesty. Jeg tømte innholdet - slapp av, det var ikke mye - og satte i gang å lese. Utrolig spennende, egentlig :-)
Permen inneholdt tre årsrapporter fra Amnesty International Norge fra henholdsvis, -95, -97- og 98, et hefte med FNs verdenserklæring om menneskerettigheter samt et hefte fra 1992 om dødsstraff i Europa, i tillegg til ei journalistavis kalt Fordrevet fra 1993, som er utgitt av FN-sambandet. Som du sikkert forstår utifra tittelen, er det avisen jeg skal skrive om.Framsida av avisa besto av et bilde av ei kvinne gående i en ørken som dekket hele siden. Oppå bildet sto denne teksten;
"Flere titalls millioner mennesker
er drevet på flukt. Terror, krig, sult, fattigdom
og miljøødeleggelser tvinger stadig flere
mot ukjente mål. Mange er flyktninger i eget land.
I flyktningeleirene venter tusenvis på en bedre framtid.
Noen flyktninger er kommet til Norge,
men norske myndigheter har ikke oversikt over
hvor mange som oppholder seg her.
Tallene spriker fra 20.000 til 37.000.
[...]"


Gjennom avisa får man intervjuer, artikler og andre tekster om flyktninger. De fire første sidene om flyktningstrømmene som kom i for- og etterkant av oppløsningen av Jugoslavia. I følge avisa startet oppløsningen i juni 1990 da Slovenia, som var den rikeste staten i det tidligere Jugoslavia, erklærte seg uavhengig. Tett etterpå fulgte Kroatia og Makedonia med sin uavhengighet. Nærmere to år etter, i april 1992, var det Bosnia-Hercegovina sin tur til å erklære uavhengighet. De to (fire) statene som ikke erklærte uavhengighet var Montenegro og Serbia - med provinsene Vojvodina og Kosovo. Jugoslavia ble omdøpt til Den føderale jugoslaviske republikk.


Jugoslavia før oppdelingen. Foto: Wikipedia.

Avisa skriver at så mange som fire millioner mennesker (tall fra 1993 - kampene fortsatte i alle fall frem til 2001) ble drevet på flukt da Jugoslavia gikk i oppløsning. Konfliktene som jagde folk "på kryss og tvers" skal være av etniske, religiøse, territorielle og økonomiske grunner, i følge Fordrevet.
På de neste to sidene blir flyktninger fra Guatemala i Mellom-Amerika satt lys på. Her skriver journalisten at i 1992 skal det ha vært begått nærmere 1400 (!) menneskerettighetsbrudd. Mange av disse ble begått fordi landets urbefolkning har blitt grådig trakassert. Geriljaen URNG skal ha herjet i landet, og fredsforhandlingene mellom disse og myndighetene i Guatemala ble startet i 1990. Da avisa gikk i trykken hadde disse forhandlingene pågått i tre år uten å ha kommet frem til noe som helst. Etter et kjapt søk på google fant jeg ut at partene undertegnet en fredsavtale i 1996, og med det endte en 36-årig borgerkrig. (wikipedia) I følge Fordrevet skal over 40.000 guatemalere ha blitt drevet på flukt i løpet av disse årene.Guatemala er fremdeles preget av den lange borgerkrigen, og er det andre fattigste landet i Latin-Amerika med en 122. plass på indeksen for menneskelig utvikling. Den forventede levealderen er 70 år, og dermed ti år mindre enn den norske. Like over 73% av befolkningen over femten år kan lese og skrive, og 23% av barn under fem år er underernærte (HDI-rapport 2009)


Avisa skriver også om den sri lankiske borgerkrigen, samt situasjonen i Mauritania (i 1993).


Mer om det senere.
hits