ingrid gurine

Jeg skal bruke en nøkkel som smykke i morgen - skal du?

  • 10.11.2011 - 21:12

Jeg har skrevet om menneskehandel før, ett av mine første innlegg her så det er ikke det beste. Det kan uansett leses her
I dag var jeg på en forelesning holdt av en kvinne aktiv i menneskehandelorganisasjonen A 21. Her fikk vi blant annet vite at det selges 2.5 millioner mennesker hvert år og at inntil 50% av disse er mindreårige. Det er snakk om hele 27 millioner totalt - disse er dagens slaver, og de er ofre for prosistusjon, tvangsarbeid, salg av organer og mye mer. Knappe 1% reddes.

For å øke fokuset på menneskehandel og dens ofre, vil kampanjen A 21 at du skal ha en nøkkel rundt halsen i morgen (key to free). Du kan lese mer om kampanjen her.Håper du deltar :) 

Hvorfor kan jeg aldri la være å kjøpe bøker?

  • 07.11.2011 - 17:48

Mange trodde at ved datamaskinen og den teknologiske "revolusjonen"s innmarsj, ville bruken av papir gå drastisk ned. Aviser, bøker, registreringer, opplysninger og så mye mer ville spres via datamaskin og internett, i stedet for via papir. Slik ble det derimot ikke, og jeg forstår det godt. Ingenting er så godt som å sitte med en bok i handa, kjenne lukta av den - det være seg ny eller gammel lukt. Ikke noe bokbrett eller maskin kan erstatte det.

Jeg kjenner flere som helt har gått bort i fra bøker i papirform. De poengterer med at det er billigere for ikke å snakke om mer miljøvennlig å lese dem via for eksempel Amazon Kindle.. Vel, gode bøker (som det forøvrig finnes altfor mange av) er så verdt pengene og flere og flere trykkes på miljøvennlig vis.

Jeg elsker å lese, men desto mer jeg leser desto flere bøker har jeg lyst til å lese. Jeg kommer aldri til å klare å lese alle bøkene jeg vil, til det er tiden for knapp. Til tross for syv bøker i kø, hender det at jeg mp ty til fristelsen av å kjøpe enda en bok. I dag hentet jeg Imran Khans bok "Pakistan - A Personal History", samtidig som det er to andre bøker jeg nærmest tvinger meg selv ikke til å kjøpe. Jeg ønsker meg dem derimot til jul... Det er forøvrig ei ny bok om plastikk (kan leses om her) og en noen år gammel bok om slum og urbanisering (kan leses om her). Noen som kanskje har lest dem? Eller har noen bøker å anbefale? Jeg kommer aldri til å slutte å kjøpe bøker.
Hundre dager etter hungersnøden inntraff:

  • 03.11.2011 - 11:39

Menneskets største tabu.

  • 02.11.2011 - 18:45

...er uten tvil kannibalisme - mennesker som spiser mennesker. De aller fleste av oss finner det ekkelt, motbydende og fremmed. Jeg er intet unntak. Det er derimot "vanlig" i andre samfunn og kulturer, og man har også registrert tilfeller av det så nærme som i Russland under hungersnøden der på trettitallet. Et tabu er det i alle fall, men det skader vel ikke å blogge litt om fakta knyttet rundt det? Det kan faktisk være temmelig interessant...

Følgende er tatt fra denne nettsiden, og er oversatt til norsk av meg:
-  Begrepet "kannibal" stammer fra en indianerstamme i Karribien - Carib Indians - som ble anklaget for å spise andre mennesker. De spanske conquistadorene hadde problemer med å uttale bokstaven r, s¨carib ble canib og deretter cannibal.
-  Har du noen gang spist fingerneglene dine eller en del av ditt eget hår? Dette kan regnes som en type kannibalisme - autokannibalisme eller selvkannibalisme.
- "Kuru" er en sykdom blant enkelte stammer i Papua New Guinea som blir sagt å komme av spising av menneskekjøtt. En slags munn- og klovsyke blant mennesker.
- Selv om det er et tabu, finner man kannibaler i en rekke eventyr: den onde stemorden i Snøhvit ønsket å spise hjertet hennes, kjempen i Jack og Bønnestengelen likte å spise briter, mens Hans og Grete blir tatt til fange av en barnespisende heks.
- Det sies at Aztekerne skal ha spist mennesker for å tilbe sine guder. En av deres ledere, Moctezuma, skal visstnok ha hatt god appetitt for menneskelår servert med tomater og chilipeppersaus. 
- Et rugbyteam fra Uruguay styrtet med fly i Alpene i 1972, og de av dem som ikke døde var tvunget til å spise de andres kropper for å overleve. De ble reddet etter 72 dager.
- Stammen Fore på Papua New Guinea spiste hver eneste del av sine avdøde - såkalt endokannibalisme. De gjorde dette utav kjærlighet og respekt ettersom de så på det som en måte å få de døde til å leve for alltid på.
- En gruppe amerikanske pioneerer kalt the Donner party begynte med kannibalisme på deres tur til California i 1846 etter at de hadde blitt snødd fast i Sierra Nevada. Av de 87 medlemmene som reiste, overlevde kun 48.
- Vegetaraksjonister i Berlin laget en hjemmeside hvor de reklamerte for en ny resturant kalt Flime, hvor de søkte etter besøkende som ønsket å donere kroppsdeler. De forklarte seg med at de ønsker å få konsumentene til å forstå for slemt det var å spise kjøtt.
- I Australia (blant aboriginerne, mest sannsynlig) praktiserte man kannibalisme for å oppnå de kreftene og egenskapene personen man spiste hadde - hjerne for kunnskap, hjerte for mot og makt, ben for å raskere osv.  Før noen finner opp sine egne meninger for hvorfor jeg kom på å skrive om dette, så vil jeg bare si at det begynte med at jeg lurte på det sosialantropologiske synet på kannibalisme.

hits