ingrid gurine

Er du et typisk menneske?

  • 31.10.2011 - 18:50

Å være typisk er relativt. Men sett i forhold til alle mennesker på jorden (som fra og med i dag blir regnet som 7 milliarder stykk), er du blant den mest vanlige "typen"? 
Jeg er det definitivt ikke. Allerede ved første fakta i videoen under, ble jeg uaktuell ettersom jeg er venstrehendt. Videre er jeg heller ikke mann og ikke 28 år gammel. I tillegg er jeg norsk, ikke hankinesisk. Med andre ord er ikke jeg et typisk menneske, og kanskje er det bare bra. Hvor typisk er du? 

Rik på andres bekostning.

  • 31.10.2011 - 10:32

Visste du at knappe 5 % av Afrikas befolkning snakker et språk som kun snakkes i ett land?

Da jeg som lita jente satt foran atlaset og studerte land og kontinenter, var det spesielt Afrika jeg la mest merke til. Hvordan kunne det ha seg at et lands grenser kunne være så rette? Hvorfor var enkelte av landene nærmest som firkanter? Noen år senere lærte vi om koloniseringen av Afrika, og at en rekke europeiske stater hadde delt landområdene mellom seg, uten å ta hensyn til språk og folkegrupper. Det er som om de har sittet med linjal og streket opp linjer seg i mellom, ble det sagt. Jeg kunne ikke tro det var sant. For meg var dette helt uvirkelig - hvordan kunne noen gjøre noe slikt overfor et helt? Jeg kom frem til at det ikke kunne være sant. I årene som fulgte har jeg derimot måttet innse at europeerne konstruerte 40 stater i Afrika, og fordelte dem på hverandre.


 

Konsekvensene har vært mange og katastrofale. I dag finnes det 54 land i Afrika, hvorav de fleste er lagt innenfor grenser satt opp av europeerne i 1884-1885. Disse 54 landene befolker nærmere én milliard mennesker (om ikke over) som snakker mellom 1500 og 2000 ulike språk, i tillegg til de såkalte kolonispråkene (f.eks. engelsk og fransk). Store deler av befolkningen i Afrika er mer knyttet til folk i nabolandene enn til folk i sine egne land, og årelange konflikter har oppstått mellom ulike folkegrupper. Tyskernes og belgiernes favorisering av tutsier fremfor hutuer i Rwanda, la kimen til folkemordet i landet i 1994. Den eneste forskjellen mellom de to folkegruppene var i begynnelsen kun at tutsiene var de som hadde mer enn ti sauer. 

Her jeg sitter og leser om Afrika's historie, blir jeg mer og mer oppgitt over måten vi europeere har behandlet afrikanerne på. Vi frarøvet land, påtvang kristendom, vi omtrent hjernevasket dem til å tro at hvite mennesker er bedre enn svarte, vi utnyttet deres arbeidskraft og kapasitet. Vi ble rike og velstående på deres bekostning. Finn én feil, liksom...
On the road again.

  • 28.10.2011 - 00:54

Jeg våkner opp om morgenen og er trøtt. Jeg halvsover gjennom dagen, prøver å få gjort det jeg må og litt til på sparebluss. Så kommer natta, og da våkner jeg. Alltid like gøy! 

Jeg føler egentlig at jeg ikke har tid til å blogge for tiden, og at jeg heller ikke har noe å blogge om. Hvem er interessert i å lese mine ord liksom? Men i stunder som dette, da tankene bare fyker avgårde uten kontroll, er det greit å kunne sitte seg ned og konsentrere seg om noe. Blogging funker da greit. 

Det nærmer seg eksamen, og jeg gruer meg. Første gang jeg skal ha eksamen på universitetsnivå, og jeg har ingen anelse om hva jeg kommer til å møte og hva som blir forventet av meg. Så lenge jeg ikke stryker går det greit, men kjenner seriøst at frykten er stor for at F'en skal vises på skjemaet. Er det virkelig så vanskelig som jeg skal ha det til?

Snart reiser jeg til Afrika. For andre gang, men definitivt ikke siste. Neste tur er allerede under planlegging. Jeg skal også skaffe meg en tatovering (om jeg tørr og har råd), av det afrikanske kontinentet selvfølgelig med et hjerte i øst-afrika. Jeg har jo vært i Kenya, og nå er det Tanzania som står for tur. For andre gang i livet mitt skal jeg reise internasjonalt alene. Utrolig hvor mye man vokser på det og hvor kjent man kan bli med en flyplass. Jeg har med vilje valgt kjente flyplasser denne gang, flyturen er lang nok som den er. Merkelig nok er det kun to negative tanker jeg har etter forrige flytur alene: wanted-plakatene over etterlyste terrorister i Frankfurt og savnet-plakaten av Madelein McCann i Madrid og Malaga. Tror ikke det dukker opp noe negativt denne gangen heller. Søvnfremmende tips mottas med takk.

7 milliarder mennesker.

  • 20.10.2011 - 15:33

6.997.758.988 mennesker er vi på jordkloden i det øyeblikk jeg starter å skrive dette innlegget. For hvert ord jeg tilføyer, ja tilogmed for hver bokstav, øker folketallet. Det er estimert at 31. oktober vil tallet runde 7 milliarder, knappe tolv år etter det rundet 6 milliarder. Problem? Noen hevder det - er det plass på jorda? Kan vi brødfø alle? Hva med arbeidsplasser? Andre sier at jordkloden selv vil ta hånd om problemet, at det finnes et maksimum for hvor høy befolkningen på jorda kan være. 
Selv mener jeg at hovedproblemet ikke er at vi blir flere. Hovedproblemet er at de av oss som blir flere (les: fattige mennesker i Sør), får ikke tilstrekkelig av matressursene. Vi som er færrest (les: rike i Nord) har (eller tilrøver oss) tilgang på langt mer matressurser enn vi trenger. Med andre ord kan man fint brødfø 7 milliarder mennesker på jord uten at noen sulter (man kan tilogmed brødfø ni milliarder), så lenge denne maten blir fordelt likt på alle mennesker. Noe den ikke blir. Kommer det noen gang til å skje? 

Hvis så skal skje, må vi i Nord ofre litt av godene våre. Jeg har lenge vært klar på at jeg ikke ville hatt noe problem i å levd et "fattigere" liv med 2000 kalorier hver dag, begrenset strøm- og vannbruk. Vi har jo så altfor mye! Det sjokkerte meg derfor at tilogmed forelesere på studiet jeg går på (utviklingsstudier), ikke er villig til å oppgi noe av den rikdommen og overfloden vi har slik at flere mennesker kan få nok mat hver dag. Burde ikke det være en opplagt ting å ville? Er vi virkelig så egoistiske? 

Ja, jeg spiser snop - tilgangen er der jo, alle andre spiser det og helt ærlig  så er det vanskelig å motstå. Jeg har derimot kuttet ut kjøtt flere dager i uken for at flere mennesker skal kunne få mat uten at jorden blir helt utpint. Jeg hadde derimot ikke hatt noe imot å ikke spise snop eller annet godt, hva godt fører det med seg uansett? Poenget mitt er at vi har så altfor mye mer enn vi trenger, vi svømmer i kalorier og materielle goder. Andre har knapt tilgang på ett måltid til dagen, for ikke å snakke om materielle goder slik som mobiltelefon og tv. Urettferdig? Du syns kanskje ikke det, for du tilhører den heldige parten. Hva om du så hadde tilhørt den uheldige parten, hva om du hadde vært den personen som måtte slite og streve for mat og husly hver eneste dag? Du har vunnet i lotto som ble født her i Norge.

Dagens ord. Sort of. Nå er vi 6.997.760.919 - hva gjør du for å bidra til at vi alle kan legge oss mette i natt?

For tall på verdens befolkning, trykk her.

Anti-scampi

  • 16.10.2011 - 15:37

hits