ingrid gurine

"Fast running does not guarantee meeting the destination"

 • 26.09.2011 - 12:59

...Take your time.
Enjoy the journey. 
Enkelte ting burde man aldri slutte med.

 • 24.09.2011 - 17:10

I denne månedens Cosmopolitan (et blad jeg vanligvis ikke leser, men som viste seg å være ganske så kjekt) kan man på sidene 62-65 lese en rekke ting som var vanlig å gjøre som barn, som fullt ut går an å gjøre i dag, men som man ikke lengre gjør samt noen ting man fremdeles tillater seg å gjøre, men som kan forsvinne i det man begynner å føle seg "voksen". Barnslighet hører barndommen til, men mange glemmer dessverre hvor viktig det er å ha det gøy i hverdagen og at livet ikke bare handler om karriere og strev. Jeg er en av disse mange, som dag ut og dag inn kun fokuserer på det jeg må - lese, trene, spise sunt, være et godt menneske, og lignende. Jeg fokuserer på det så mye at det sliter meg ut. Jeg glemmer å ta de små, dyrebare pausene i hverdagen som må til for å klare seg bra her i verden. Jeg har derfor lagt listen i Cosmopolitan til mitt hjerte, og har som oktoberløfte å prøve å få en del av dem inn i hverdagen. Altså, selv om jeg ikke lenger drømmer om å bli superstjerne er det ingenting i veien for at jeg ikke kan synge for full hals til favorittartisten? (Stakkars folka jeg bor med da, men miming er jo også en mulighet.) Jeg husker da jeg som lita jente kunne stå timesvis på rommet og mime og danse etter Shakira og Bubbles. Hoho, det var tider det... Her er de punktene fra lista som jeg kjenner meg igjen i, pluss en liten sang rundt temaet helt til slutt. Kos dere og mimre :-)

 • Feire Halloween og kle deg ut som noe skummelt
 • Spise pølser og is på 17. mai (og jeg tilfører selv: og delta aktivt på lekene) 
 • Hoppe på trampoline til du er svimmel, svett og lykkelig 
 • Leke "flasketuten peker på" 
 • Tillate deg å ha et skikkelig "crush" på noen - uansett om det er han kjekke i True Blood (selv var jeg dødsforelska i Bam Margera, og er vel det enda)
 • Inviter noen venninner på overnatting en helg du er hjemme alene.
 • Arrangere temafester 
 • Spille slåball (eller spenn-på-boks) 
 • Ligge i senga hele dagen mens du ser på skrekkelige familiefilmer 
 • Pynte seg sammen med en venninne før dere skal ut 
 • Gå på shopping med moren din (date neste uke, mamma?)
 • Kjøpe nye klær etter sommerferien og ha helt ny outfit første dag på jobb/skole 
 • Se på musikkvideoer på MTV/The Voice en hel kveld (elsk) 
 • Ha passbilder av alle vennene dine i lommeboka 
 • Skrive lapper til jentene på jobben din 
 • Gå på skattejakt i klesskapet til mamma/bestemor 
 • Være turist på eget hjemsted 
 • Dra på jentetur til syden med stor S
 • Skrive lister over ting du har lyst til å gjøre i framtiden

Hvordan lage en god powerpointpresentasjon?

 • 23.09.2011 - 10:18

Denne videoen håper å gi deg svaret på hva du ikke må ha med for at presentasjonen din skal være god:

Hentet fra: http://www.aftenposten.no/kul_und/article4235003.ece

Vi har vel alle vært vitne til en powerpointpresentasjon som inneholder alt for mye tekst, feil tekst, ingen bilder, for mange bilder, eviglengevarende animasjoner, kjedlige presentasjoner og andre presentasjoner. Det mange ikke ser ut til å forstå, er at en presentasjon som var god i åttende klasse ikke nødvendigvis er god i tredje klasse på videregående. I likhet med annen kunnskap, må presentasjonene forbedres med årene. 

Da jeg lærte å lage powerpointpresentasjon var jeg 13 år gammel, og vi skulle lære hvordan selve programmet fungerte. Det resulterte i overdreven bruk av animasjoner - teksten fløy inn og forsvant ut som persienner i takt med når du snakket, osv. - og lydeffekter var en pluss og noe som var kult. Fem-seks år senere, derimot, skulle presentasjonene være enkle, animasjoner var nærmest fy-fy og lydeffekter skulle kun være med om det var en viktig del av emnet (les: sang, dikt, video). Ikke alle følger med i trenden, powerpointpresentasjoner med klassiske feil som dem vist i videoen eksisterer fremdeles, og i så stort antall at flere og flere lærere nærmest forbyr bruk av powerpoint under fremførelse. 

Hva er ditt forhold til powerpoint?

Lesing som setter i gang tankeboksen.

 • 22.09.2011 - 19:40

 

Tidligere denne uken ble jeg tipset om en artikkel skrevet av Gert Nygårshaug for dagbladet. Artikkelen er skrevet få dager etter angrepet mot World Trade Center i USA, men til forskjell for andre artikler skrevet på samme tid om samme sak (jeg har ikke lest alle altså, men sånn generelt sett) har den et litt annet perspektiv. Jeg skal ikke si at jeg er enig i alt Nygårshaug skriver i sin artikkel, men at den setter i gang tankeboksen skal jeg ikke nekte for. Det er også derfor jeg ønsker å dele den videre til dere.

I artikkelen dukker det opp spørsmål om hvorvidt det er rett å tenne lys og ha 3 minutters stillhet for å hedre 3000 døde amerikanere, når man ikke gjør det samme for å hedre for eksempel langt flere sivilesom dør i krigene amerikanerne fører. Er det slik at amerikanere, som bebor én av verdens mektigste stater, fortjener mer oppmerksomhet enn innbyggere i land i den tredje verden? Ja, årsaken til dødsfallene er forskjellig - angrepet mot World Trade Center var terror, mens den andre er krigføring - men er terror verre enn krig? Er ikke begge deler like fæle? Ser man på antall og dødsfall, viser det seg at krig er langt verre og farligere enn terror - om det så skjer innenfor et lands egne grenser eller på tvers av landegrenser. Ser man på naturkatastrofer som altfor ofte tar altfor mange menneskeliv, er det også forskjell i hvor mye oppmerksomhet de får utifra hvor i verden katastrofen skjer. Verden var i sjokk etter at en tsunami og flere jordskjelv rammet Japan tidligere i år, men verden er ikke i sjokk etter å ha fått vite (eller kanskje ikke fått vite i det hele tatt) at Pakistan nå opplever en forferdelig flom som krever mange mennesker for andre året på rad. Og hva med hungersnøden på Afrikas Horn? Hvor mange flere midler hadde man fått inn hadde det vært sørstatene i USA som ble rammet? (Noe utenkelig, men bare for å sette opp et perspektiv) Som sagt, jeg er ikke nødvendigvis enig i alt som Nygårshaug skriver, men den artikkelen fikk jammen meg tankeboksen til å surre i dagesvis hos meg. Kanskje den også vil gjøre det hos deg. Du kan lese artikkelen her

 


Troy Davis ble dessverre henrettet i natt/dag, like over klokken 5 i dagmorges norsk tid. Amnesty og andre motstandere av dødsstraff gir seg derimot ikke, og kjemper videre for kampen mot dødsstraff. 

Ötzi

 • 19.09.2011 - 22:40

I dag er det 20 år siden den eldste levningen etter mennesker i Europa ble funnet. Funnet fant sted i Alpene på grensen mellom Italia og Østerrike, og levningene tilhørte en mann i 40-årsalderen som levde for 5000 år siden - i den såkalte bronsealderen. Takket være dette funnet vet vi mer om hvordan menneskene i Europa levde på denne tida. Mannen var nemlig blitt mumifisert og dermed godt bevart, slik at både siste måltid, klær og kroppen generelt var i relativt god stand. 

Helt siden jeg var lita jente har jeg interessert meg for historie, da spesielt eldre historie (i mitt tilfelle før middelalderen). Jeg har hørt om Otzi (som mannen ble kalt, etter stedet han ble funnet) før, og alltid hatt lyst til å "se" ham. Otzi er og blir på samme sted så lenge som mulig, i et lukket rom med seks minusgrader og 98% fuktighet. Det er ikke bare bare å bevare en 5000 år gammel kropp! 
I anledning "tjueårsdagen" til Ötzi stiller derimot kulturhistorisk museum i Oslo ut en utstilling bestående av nøyaktige kopier av bronsealdermannen, samt foto og film fra funn og forskning. Kanskje noe som er verdt å få med seg viss ikke en vil reise til Nord-Italia for å se Ötzi med egne øyne?
The WTO Kills Farmers

 • 18.09.2011 - 21:21

Jeg har lenge visst at frihandel (dvs. handel uten toll eller andre hindringer, les mer her) har vært omdiskutert i den forstand at det ikke nødvendigvis tjener alle land positivt slik det er ment. Jeg har derimot aldri hatt noen kunnskaper rundt emnet eller hatt et ståpunkt i situasjonen selv (nettopp grunnet mangel på kunnskap), men i forbindelse med studiet jeg tar har jeg nå "lært" litt om frihandel og dens motpart, proteksjonisme, og hvordan disse fungerer for den økonomiske utviklingen i de såkalte u-landene. Og jeg sitter igjen sjokkert - at noe som tilsynelatende skal være så bra fungerer så dårlig, er rett og slett frustrerende.

http://colombia.indymedia.org/news/2005/12/35445.php

Jeg gir meg selv en utfordring ved å blogge om noe jeg nettopp har fått noe kunnskap om, men innlegget vil ikke være en "innføring" i hvordan frihandel og proteksjonisme påvirker økonomisk utvikling positivt eller negativt, men heller en slags "tankevekker" ved at jeg tar noen eksempler på områder hvor frihandel har virket negativt og presenterer dem for dere. 

Ett av eksemplene fra det jeg har lest om frihandel og økonomisk (under)utvikling (fra boka Økonomi på en annen måte av Rune Skarstein, kap. 7) er fra Haiti. Fra 1980-årene har Haiti ifølge Skarstein "gjennomført en rask liberalisering av utenrikshandelen [mer frihandel] og nå er en av verdens mest åpne økonomier". Før dette var altså utenrikshandelen til Haiti mer proteksjonistisk. Liberaliseringen skal ha skjedd etter sterk ytre press fra blant annet IMF og USA. Disse partene ønsket mer frihandel på verdensmarkedet, og godtok derfor ikke proteksjonismen som blant annet Haiti førte (lignede skjedde med Japan på 1800-tallet).  Liberaliseringen i utenrikshandelen det først og fremst dreide seg om, var ris, og ble gjort ved at importtollen på ris ble kuttet drastisk - fra 35% til 3%. Konsekvensene ble, ifølge Skarstein, at "den innenlandske produksjonen av ris falt med 27% bare i 1995" fordi det ble vanskeligere for haitiske bønder å konkurrere med det globale markedet (så mange som 50 000 bønder skal ha blitt utkonkurrert). Samtidig som produksjonen av ris falt, økte importen av denne korntypen, og nå (2005-2006) dekker import nesten halvparten av matvarebehovet i Haiti. Det mest sjokkerende kommer derimot nå: "Ifølge FAO har forekomsten av under- og feilernæring på Haiti økt kraftig siden liberaliseringen startet. I 1979-1981 var 48% av befolkningen under- eller feilernært. I 1996-1998 hadde denne andelen økt til 62%" (Skarstein, 2008). Innføring av frihandel (liberalisering av handelen) har derfor ført til økt fattigdom i dette eksempelet, og det er dessverre ikke det eneste. 


Hvor står du?

Lunga Lunga

 • 16.09.2011 - 20:01

Mandag ble Lunga Lunga, én av mange slummer i Kenyas hovedstad Nairobi, rammet av en eksplosjon og brann som tok livet av mange av slummens beboere. Mandags morgen skal innbyggere i Lunga Lunga ha samlet seg rundt en sprukket oljeledning for å få tak i litt olje de kunne selge eller bruke selv, da en sigarett skal ha antent oljen. Det førte til en eksplosjon som i seg selv tok livet av mange, men som deretter utbredte seg i slummen i form av brann. Tallene på antall omkomne er så vidt jeg kjenner til ikke offentliggjort/klargjort, men nyhetsbyråer snakker om opptil 150 døde - hvorav de fleste er uskyldige slumbeboere. 


Foto: REUTERS

I anledning den tragiske ulykken tenkte jeg å skrive et lite informasjonsinnlegg om denne slummen. Etter mange google-søk har det endelig lykkes meg å finne et godt dokument med troverdig informasjon. Håper dere sender varme tanker til beboerne i Lunga Lunga mens dere leser dette, slik jeg gjør når jeg nå sitter her og skriver:

Slummen Lunga Lunga ligger som sagt i Kenya's hovedstad, Nairobi, og skal ha eksistert siden 1960-tallet. Utgangspunktet for dannelsen ser ut til å være industrialisering og urbanisering - folk kom fra landsbygda i søk etter arbeid innenfor industrien i byen. Det bor ca. 15000 mennesker her, hvorav 95% er leieboere.  Disse er igjen plassert i ca. 2800 hus laget av jern og sement, bestående av i gjennomsnitt tre rom (i gjennomsnitt bor det ca. 4 mennesker i hvert hus, men enkelte hushold har opp til åtte medlemmer).
Som i mange andre slumområder i Kenya (og andre steder) er de sanitære forholdene dårlige. Knappe 5% av boligene i Lunga Lunga inneholder toalett, og de få som inneholder toalett blir vanligvis delt på hele nærområdet.

Et annet problem er vann - mens man i Norge har tilgang til vann uansett hvilken "rang" man har i samfunnet, må som oftest slumbeboere kjøpe vann fra private handelsmenn. I Lunga Lunga koster det i gjennomsnitt 3 kenyanske shilling for 20 liter med vann.

Lunga Lunga's innbyggere arbeider (av de som kan) i industrien eller har sin egen lille bedrift inne i slumområdet. 10% av arbeidskraften er arbeidsløse, husmødre eller jobbsøkende. 

For mer informasjon om Lunga Lunga (søk etter Lunga Lunga, trykk enter to ganger) eller andre slumområder i Nairboi, trykk her.


Foto: Globalgiving.org


Foto: globalgiving.org

Troy Davis - internasjonal bloggaksjon 16.09.2011

 • 16.09.2011 - 16:20

I 1989, nærmere bestemt den 18. august, skal Troy Davis ha skutt og drept en politimann. Tre år senere, i 1991, ble han plassert på den såkalte death row - cellen hvor dødsdømte sitter frem til de blir henrettet. Nå, etter tyve år, skal Davis bli henrettet. Dette skal etter planen skje 21. september, altså om knappe fem dager. (Dette er forøvrig den fjerde henrettelsesdatoen han har fått.) 
Amnesty har derimot engasjert seg kraftig i saken og henrettelsen av Davis, som de mener bør stanses. Jeg skal nå prøve å forklare dere hvorfor.

Troy Davis kommer fra delstaten Georgia i det sørlige USA. Han er svart, og politimannen han skal ha skutt er hvit. Det finnes ingen fysiske bevis på at Davis skal ha utført ugjerningen. Dommen er basert på vitneutsagn fra ni vitner, hvorav syv har trukket seg fra saken og sagt at de ble presset av politiet til å vitne mot Davis. Ett av de resterende vitnene skal visstnok være en som selv har vært mistenkt i saken. Davis selv har hele tiden hevdet at han er uskyldig, men har til nå ikke blitt hørt av rettsvesenet i Georgia.
Det er ikke bare Amnesty som har engasjert seg i Troy Davis' sak - mennesker over hele kloden samt FN (som har sendt bekymringsmelding)har også vist sin interesse. 


Foto: www.yourblackworld.com

Det er derfor nå på tide å få stanset henrettelsen til Davis en gang for alle. Vis din sympati ved å signere kampanjen på Amnesty sine nettsider. Link her. 

Dersom du har egen blogg kan du skrive et lignende innlegg (eller bare linke til Amnesty sine sider) og være med på bloggaksjonen selv. Dersom du ikke har blogg, er det bare til å linke til dette blogginnlegget via Facebook. 

Håper på ditt engasjement! (Noe Troy Davis garantert også gjør)

Kilder:
Wikipedia 

I just read something funny...

 • 14.09.2011 - 22:48

Vel, det er ikke akkurat noe å gjøre narr av - å forstå at Jim ikke forstår er ganske lett å akseptere og se. Men forfatteren har beskrevet situasjonen så bra, at jeg ikke kunne la være å flire litt. 

Følgende er tatt fra Mark Twain's populære bok The Adventures of Huckleberry Finn

"'Why, Huck,  doan' de French people talk de same way we does?'
'No, Jim; you couldn't understand a word they said - not a single word.'
'Well, now, I be ding-busted! How do dat come?'
'I don't know; but it's so. I got some of their jabber out of a book. Spose a man was to come to you and say Polly-voo-franzy - what would you think?'
'I wouldn't think nuffin'; I'd take en bust him over de head. Dat is, if he warn't white. I wouldn't 'low no nigger to call me dat.'
'Shucks, it ain't calling you anything. It's only saying do you know how to talk French.'
'Well, den, why couldn't he say it?'
'Why, he is a-saying it. That's a Frenchman's way of saying it.'
'Well, it's a blame' ridicklous way, en I doan't want to her no' mo' 'bout it. Dey ain' no sense in it.'* 


Utdraget kommer mens de snakker om "Sollermun" (Kong Salomon), så bildet passet ganske fra. 

Har du lest denne boka?

Velkommen til Afghanistan:

 • 07.09.2011 - 21:40


Kabul 2006: Barn helt nede i femårsalderen må hjelpe til (arbeide) for at familien skal få nok penger til nødvendige ting.Flere hundre kvinner hvert år setter fyr på seg selv fordi de ikke okrer mer av hverdagen som undertrykt i et voldelig ekteskap.Krigen i Afghanistan har ført til mange internt fordrevne (flyktninger i eget land), her fra en slik leir utenfor Kabul. 


Alle foto: RAWA.org

"Don't pat the lions"

 • 06.09.2011 - 19:04

Hei!

Dagen i dag begynte med en aldir så liten forelesning av ingen andre enn Jonas Gahr Støre - utenriksministeren. Han snakket om Norge sin posisjon i verden, hvilke ressurser vi har, vårt forhold til Russland samt mye annet. Han er definitivt min favorittpolitiker (til tross for at han tilhører "feil" parti), så det var ganske kjekt å møte ham. Norges beste politiker, spør du meg ;-) 


(Veldig dårlig bilde, beklager det)

Etterpå bar det avsted på informasjonsmøte om feltkurs. I det studiet jeg tar er det lagt opp til en femukers studietur til et utviklingsland for å se fattigdom og utvikling med egne øyne, for å få et annet perspektiv enn det man får av bare å høre om problemene. Jeg hadde lenge planer om at det var Indonesia jeg ville reise til, men etter å ha tenkt meg om nøye har jeg heller endt opp med å ville reise til Tanzania. Grunnen er at jeg er 110% sikker på at det er Afrika og afrikas problemer og utvikling jeg ønsker å jobbe med. Da vil det være positivt å ha vært i Afrika flere ganger, sett og opplevd miljøet, kulturen og fattigdommen. Selv om Indonesia virker som et fantastisk land å reise til, vil jeg ikke få noe utav turen med tanke på fremtidig karriere. Så da blir det Tanzania! 
I likhet med da vi var i Kenya, skal vi også på safari i Tanzania (man kan vel ikke besøke Afrika uten å være med på en?). Han som skal reise med oss ville gjøre oppmerksom på at selv om det kan gå en løve forbi deg på nært hold, var den vill. "Don't pat the lions" med andre ord. 

For vel et år siden eller noe slikt, skrev jeg et innlegg under kategorien "Jeg vil reise til" som handlet om ei øy utenfor Tanzania med navn Mafia. Kanskje jeg får muligheten til å realisere den reisen om et halvt års tid? 
Lurer forresten på om jeg skal begynne opp igjen med den kategorien. Hva sier dere? :-)  


Av stedene på bildet husker jeg at vi skal innom Dar es Salaam, Dodoma, Iringa, Zanzibar, Moshi og Arusha.

Har du vært i Tanzania?

hits