ingrid gurine

Visste du at...

 • 30.09.2010 - 20:57

...i Afghanistan under Taliban, var det forbudt for kvinner å bruke og i det hele tatt å kjøpe neglelakk? Straffen kunne være så brutal som at fingertuppene til kvinnene som brukte dette ble kuttet av!Kilde: Seierstad, Bokhandleren i Kabul

Signér aksjonen du også!

 • 29.09.2010 - 12:19

Jeg er med i Amnestys aksjonsnettverk, og får mail i innboksen når en ny aksjon dukker opp. I går fikk jeg følgende mail;

"I april 2008 ble menneskerettighetsaktivisten Hu Jia dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha "hisset opp til samfunnsfiendtlig virksomhet". Han har blant annet kritisert Kinas brudd på løftene om bedring av menneskerettighetssituasjonen i forbindelse med OL i Beijing.
Hu Jia har fått påvist svulst på leveren, men får ikke den medisinske hjelpen han trenger i fengselet. I mars 2010 fikk familien til Hu Jia telefon fra fengselet om at det er oppdaget en godartet svulst i leveren hans. Fengselsledelsen mente imidlertid at det var ikke nødvendig å holde ham på sykehuset. Han er nå tilbake på cella
Amnesty krever at Hu Jia blir løslatt umiddelbart og betingelsesløst og at han får nødvendig medisinsk tilsyn i påvente av løslatelsen."


© Amnesty International

Jeg har signert aksjonen, og vil at du skal gjøre det samme. Vis at du bryr deg om at alle land skal sørge for at dets innbyggere får leve og oppføre seg slik de har rett til i følge menneskerettighetene.

Du kan signere aksjonen her. Les også artikkelen og kravene, slik at du vet hva du underskriver.

Har du signert?

Vet du ikke hva Amnesty er? Les om organisasjonen her.
Vet du ikke hva menneskerettigheter er? Les dem her.Spis norsk!

 • 28.09.2010 - 18:44

I går handlet jeg inn gode, norske epler. De smakte mye bedre enn de man kan få kjøpt fra utlandet. De jeg kjøpte var heller ikke små, slik som man ofte forbinder med de norske eplene, men de var stooooooooore. Digg : )

Dersom du ønsker å ha en litt mer miljøvennlig hverdag, men ikke helt har råd til å kjøpe økologisk, anbefaler jeg deg å kjøpe norsk. Hvorfor? Jo, norske bønder bruker i hovedsak mindre kunstige plantemidler enn utenlandske bønder og varene har blitt fraktet over en mye mindre avstand.
Rester etter plantemidler følger med varen til butikken, videre hjem til deg for så å følge med mater inn i kroppen din. Husk derfor alltid - uansett om eplet du skal til å hugge i deg er fra Norge, Spania og Chile - å vaske frukt og grønnsaker grundig! De norske husdyra som til syvende og sist skal ende opp på ditt matfat, får også i seg mindre kunstige stoffer når bøndene bruker lite av dette. Igjen; mindre når kroppen din.
Når det gjelder frakt, så blir det frakter varer i alle slag på tvers av kloden både til lands, havs og i lufta. Derfor er det bare bra å spise norsk - MEN vær obs på at fabrikerte varer kan ha vært på en langtur rundt jorda de også: Norsk laks f.eks., blir fraktet helt til Kina (!) for å bli foredlet, før den blir enda mer tuklet med i Baltikum før den blir kjørt halvveis gjennom Sverige, til en butikkjedes hovedlager, deretter til lokalbutikken din for så å ende på ditt matfat. KOMPLISERT!

Så, derfor: Spis norsk, og kutt ned forbruk av fabrikerte varer selv om basisproduktet er norsk.

Vil du karakterisere ditt kosthold som miljøvennlig?

Stå på!

 • 27.09.2010 - 19:55

"Man kan aldri godta å krype
når man kjenner trangen til å sveve!
"

- Helen Keller (1880-1968)
Andre "stå på"-sitater/dikt finner du på følgende linker:

(alle lenkene blir åpnet i seperate vinduer)

Hvordan er ditt forhold til alkohol?

 • 27.09.2010 - 11:15

Helga er over, men siden fredag har det hendt mye. To dager med skolefri fører med seg en god del ungdommer som drar ut på byen for å feste (og drikke seg hensynsløse). Her i Haugesund var det konsert med Karpe Diem på fredag, og denne konserten var en del av ei russekro slik at mange unge var på denne konserten. Greit nok det, men hvor mange husker så mye fra den? Jeg så altfor mange på denne konserten som hadde tatt seg et par flasker for mye å drikke..Det finnes derimot noen ungdommer som har bestemt seg for at drikking ikke er noe for dem. Enten står de for sitt synspunkt alene, i en gjeng eller i en organisasjon. Det finnes mange avholdsmiljøer - selv om man ikke skulle trodd det med tanke på dagens ungdommer sitt forbruk. Jeg vil her skrive smått om to av disse - én organisasjon og ett miljø.

JUVENTE (fra latin: ungdomstid):
En ungdomsorganisasjon som passer for både jenter og gutter i alderen 13-26 år. Dette sier de om seg selv på deres hjemmeside www.juvente.no:

"Juvente er en ungdomsorganisasjon som jobber for rusgiftfri utvikling, fred, toleranse og like rettigheter for alle. Juvente er engasjert i ruspolitikk og forebygging, med prosjektene Fristil, Kolon og Skjenkekontrollen, utviklingshjelp via bistandsorganisasjonen FORUT, og skaper gode ungdomsmiljø i hele landet, med lokallag, kurs/samlinger og andre arrangementer. Vi jobber også for antirasisme og integrering.

Juvente er en partipolitisk uavhengig og religiøst nøytral organisasjon."

Organisasjonen ble dannet i 1992 via en sammenslåing av to avholdsorganisasjoner for ungdom (Norges Godtemplar Ungdomsforbund og Det Norske Totalavholdsselskaps Ungdomsforbund).
Juvente har sitt eget medlemsløfte: "Jeg ønsker en verden basert på menneskeverd og avstår fra alkohol og andre rusmidler så lenge jeg er medlem av Juvente".
STRAIGHT EDGE (sXe):
Straight Edge er en ungdomsbevegelse med røtter i punk- og hardcoremusikk fra 1970-tallet. Avhold fra narkotika, alkohol, tobakk og promiskuøs seksuell avferd er hovedelementene. Mange av bevegelsens tilhengere finner det også spesielt viktig å fremme en positiv livsholdning, og engasjerer seg i miljøvern og er vegetarianere/veganere.

En X tegnet på håndflatene til tilhengerne er et symbol som stammer fra et band - The Teen Idles - som brukte dette for å vise bartenderne at de ikke skulle servere dem alkohol.  Nå brukes det vanligvis under konserter hvor straight edge-band spiller. Å bruke en X foran og etter navnet sitt eller bandnavnet er også en vanlig praksis.
Ett av mine favorittband er et straight edge-band (Rise Against) og kjæresten min er straight edge. Selv er jeg verken straight edge eller medlem av Juvente. Dette var kun en belysning på at det finnes alternative livsstiler som faktisk har mange tilhengere - man trenger ikke å feste og drikke seg hensynsløs for å være "en del av gjengen".

For "straight edge-musikk" se på følgende linker:

 

Hvordan er ditt forhold til alkohol?

 

Prevensjon: Det er ditt liv, det er ditt ansvar. Verdens prevensjonsdag 2010

 • 25.09.2010 - 14:12

Verdens prevensjonsdag er en kampanje med en visjon om at all graviditet her i verden er ønsket. Med denne dagen ønsker man å spre budskapet om beskyttelse under sex til flest mulig unge, slik at de er klar over konsekvensene ubeskyttet sex kan gi. Årets motto er "Prevensjon: Det er ditt liv, det er ditt ansvar", som er nevnt i tittelen på dette innlegget. Dagen blir "feiret" årlig hver 26. september. Norge "tjuvstartet" litt, og hadde satt opp et opplegg i går.

På den internasjonale kampanjen sin hjemmeside, your-life.com, finner man en del fakta om ungdom, sex og prevensjon. Jeg nevner noe statistikk undersøkelser viser:

 • 14% av alle jenter har sex før fylte fjorten år.
 • 56% av alle jenter bruker p-piller.
 • 57% av alle tenåringer tror de vet nok om sex og prevensjon.
 • 8% av alle tenåringer tror det er en sikker prevensjonsmetode å dusje eller ta et bad etter å ha hatt sex (!).
 • 52% av alle tenåringer har hatt ubeskyttet sex.
 • 56% av alle tenåringer har hatt et one night stand.
 • 22% av alle tenåringer har vært utro mot sin partner.

Hvilke grunner har tenåringer til ikke å bruke prevensjons?

 • Liker det ikke (10%)
 • Utilgjengelig (24%)
 • Glemte det (10%)
 • Andre grunner (55%)


For å lese mer, besøk your-life.com og verdensprevensjonsdag.no


Jeg vil reise til...

 • 24.09.2010 - 13:00

MONGOLIA OG GOBIØRKENEN!Hvor: Øst i Sentralasia, mellom Kina og Russland
Hvem:
Like over 3 millioner (hele Mongolia, vel å merke)
Hva:
94.9% mongoler, 5% tyrkere, og 0.1% andre (mest kinesere og russere)
Hvilken:
50% buddhister, 6% kristne og sjamanister, 4% muslimer og 40% tilhører ingen verdensreligion

På denne lista fordi: Har du sett NRK-programmet Den Store Reisen? Hvis ikke, skru på tv'en 21.25 på lørdag og SE. Fantastisk serie! Dette er sesong to, og jeg er like oppslukt nå som jeg var under den første sesongen. Hvert å se!
I alle fall; én av familiene i denne serien har reist til Gobiørkenen i Mongolia, og det var her jeg fikk det for meg å skrive dette innlegget. Mongolia er et land som er tre ganger større enn Frankrike, og som består av verdens nest største ørken; Gobiørkenen. Den ligger langt fra moderne sivilisasjon, og er spredt befolket. Familien i Den Store Reisen besøkter en nomadefamilie, noe som får meg til å tro at de "innbyggerne" som finnes i Gobiørkenen så å si er nomader. Dersom du ikke vet det, så er nomader folk som "flytter på seg". De bor i telt eller sover under åpen himmel, har stor tilknytning til dyrene sine, og bor på forskjellige steder til forskjellige årstider. (Har faktisk skrevet et innlegg om nomader i India, kanskje du vil lese det? Trykk her i så fall, du vil ikke komme bort fra denne siden.) Totalt i Mongolia skal ca. 30% være nomader.

Ifølge Aftenposten.no's reiseside skal mongoler spise "gammelt sauekjøtt like ofte som vi spiser prøv og surnet hestemelk er nasjonaldrikken."  Mange av landets innbyggere bort i såkalte ger - en type telt. Dette er en viktig del i å bevare Mongolias nasjonale identitet. Ger blir forøvrig også kalt jurt.

Mongolia ligger tett opp mot Russland, og var en av mange land i Asia (og Europa) som ble preget av kommunisme etter andre verdenskrig. Det kommunistiske styret i Mongolia hadde utdanning som ett av sine største saker, og dermed ble analfabetismen i landet praktisk talt utryddet. Ferske tall viser at 97.8% av landets innbyggere kan lese og skrive. Det er obligatorisk med en tiårig skolegang for alle barn mellom 6 og 16 år, men denne skal vistnok være utvidet nå med to ekstra år (i tidlig stadie). Mongolia har i tillegg syv universiteter.

Sånt ellers, så kan mongolere som blir født i dag forvente å leve 67.65 år, kvinnene får i gjennomsnitt  2.22 barn hver og befolkningen øker med nærmere 1.5% hvert år.

Til slutt kan man vel si at et liv i Mongolia, nærmere bestemt Gobiørkenen, er spennende. Ingen dag er lik, hver dag er en utfordring og familieforhold er viktige. Dersom du enda ikke er overbevist, ta en titt på disse bildene:

Mongolia er så vakkert!

Ser ikke dette spennende ut, eller!?


George W. Bush har også vært i Mongolia...


 

Kommer du til å ta turen innen Mongolia om du skulle være på rundtur i Asia en eller annen gang?


Andre steder "jeg vil reise til" finner du her. : )

Bøker!

 • 23.09.2010 - 16:26

Jeg har laget en ny kategori - bøker. Den burde egentlig ha kommet for en stund siden ettersom jeg allerede har skrevet flere innlegg om i alle fall to bøker. Slik har det da dessverre ikke blitt, men den kom nå takket være gårsdagens innlegg Eddi Eidsvåg - Pøbelboka (linken åpnes i et eget vindu og tar deg derfor ikke bort fra dette innlegget) som kun handlet om denne boka. Da ble det naturlig å lage en slik kategori.

Som nevnt så har jeg jo allerede skrevet om to bøker her. Tenkte derfor å nevne de her i dette innlegget, slik at de også blir å finne innenfor kategorien bøker. De to bøkene jeg har skrevet om er Amal Aden - Min drøm om frihet og Øyne i Gaza av Erik Fosse og Mads Gilbert.

 • Trykk her for å lese om "Min drøm om frihet"
 • Trykk her for å lese om "Øyne i Gaza"


Dette er gode bøker som er verdt å lese! Førstnevnte er i tillegg ganske lettlest. Les om de, og stikk på biblioteket om du finner de interessante : ) Jeg garanterer deg en meningsfull lesing!

Hvorfor bry seg?

 • 23.09.2010 - 10:51

(innlegget er en del av blogg.no og UNICEFs konkurranse - les mer her og her . Lenkene blir åpnet i nye vinduer, så ikke vær redd for å trykke)


Vi lever jammen meg godt her i Norge. Med hus over hode, gratis skole, babypakker og stønader er det ikke mye å klage over. Vi er i følge FN det beste landet å bo i med tanke på skole, økonomi og levestandard. Vi burde vært fra oss av lykke. Det er vi dessverre ikke, av en eller annen merkelig grunn. Når vi vet at vi har så mye, vet vi også at vi kan få så mye mer. Vi streber etter å ha mest mulig - å tjene mer enn naboen er vår number one priority. Hvor er det blitt av de gode verdiene, som tette familiebånd og friske barn?
Vi vet godt at over halvparten av jordas befolkning bare kan drømme om å leve slik vi gjør. Kanskje sender vi dem en tanke i ny og ne, men noe mer gjør vi ikke. Noen støtter dette ved å si at de hjelper dem jo indirekte - noe av pengene vi skatter går jo videre til bistand!
Kjære deg, det er ikke nok. Ja, det hjelper, men vi må alle bry oss litt mer om verdens fattigste. Hvorfor? Les videre.

Flertallet av verdens fattigste er kvinner og barn. I mange land er det nærmest umulig for en kvinne å få tatt seg arbeid. Kanskje har hun fire små barn som trenger omsyn, og ikke kan forlates. Noen barnehage - som for mange i Norge blir sett på som en selvfølge - finnes ikke. Det er heller ikke snakk om at faren skal være hjemme og passe på barna når mora er på arbeid! Langt i fra - ungene er kvinnenes ansvar.
På denne måten (og så klart andre faktorer) forblir kvinner i fattigdom. Barna vokser opp i fattige kår, og ettersom klasse har en god del å si i mange fattige land, er det stor fare for at disse barna forbli fattige. Dette er en ond sirkel som det må bli ende på.


Copyright

Ved å bry seg kan man hjelpe kvinner ut av fattigdommen. SIden jeg selv har vært i et fattigland - Kenya - liker jeg å bruke det som eksempel:

En kirke i Mathareslummen (les om den her) bryr seg for menighetens kvinner og har startet opp en "daycare" hvor kvinnene kan plassere ungene sine slik at de kan gå og lete etter jobb. Ungene blir dermed passet på i trygge omgivelser, og kvinnene får en strålende mulighet til å lete etter jobb og for senere å jobbe i denne jobben de finner.

Bryr du deg, kan du også hjelpe kvinner (og dermed barn) til å komme seg ut av fattigdommen. Det er ikke gjort ved et blunk, kanskje vil det ta flere generasjoner før en familie kommer seg ut av den verste fattigdommen, men alt hjelper. Hvordan kan du bry deg?

En måte er å bli fadder eller fast giver i en organisasjon som hjelper verdens fattigste (slik som UNICEF, Røde Kors og SOS Barnebyer). Pengene du bevilger kan gå til skolegang for barn, vaksinasjon av kvinner og barn, husbygging og bygging av skolebygg. Med andre ord; pengene kan gå til så mangt!
En annen måte kan være å spre ordet, på den måten som jeg gjør nå eller andre måter. Slik får mest mulig vite om situasjonen til mer enn halve befolkningen på jorda - som lever på under 2.5 dollar til dagen. I HDI-rapporten fra 2009 blir Niger regnet som verdens "verste" land å bo i. Her er bruttonasjonalproduktet per innbygger 627 PPP dollar, mens det i Norge er 53 433 PPP dollar. Det er med andre ord store forskjeller mellom deg og verdens fattigste.

Du har mye å gi av - du har muligheten til å provosere, informere og diskutere.Utnytt dette! Mange andre verdensborgere risikerer å bli straffet om de belyser saken for de fattige. Dette risikerer ikke du. Spre ordet, belys saken og vis at du bryr deg om verdens fattigste.

Følgende er tatt fra hjemmesiden til UNIFEC Norge, nærmere bestemt her:

"Verden er urettferdig:

 • BangladeshnyfødtGjennomsnittlig levealder for et barn født i Japan er 82 år.
 • Gjennomsnittlig levealder for et barn født i Zambia er 33 år.
 • I Sverige har 100 innbyggere gjennomsnittlig 162 telefoner til sammen.
 • I Bangladesh har 100 innbyggere gjennomsnittlig 1 telefon til sammen.
 • I 2003 brukte verden 956 milliarder US dollar (over 6 billioner norske kroner!) på militæret
 • Det vil koste mellom 40 og 70 milliarder US dollar ( 240-420 milliarder norske kroner) å nå FNs tusenårsmål innen 2015.

Det nytter å gjøre noe!

 • 20 millioner barn har reddet livet i løpet av 20 år på grunn av vaksiner
 • I 1960 døde nesten ett av fem barn før de ble fem år. Nå gjelder det under ett av ti.
 • I 1960 gikk seks av ti barn på skole. Nå går over åtte av ti på skole."

 

 

Gjør du noe for verdens fattigste?

Eddi Eidsvåg - Pøbelboka

 • 22.09.2010 - 18:19

I går skrev jeg dette innlegget om et prosjekt kalt pøbelprosjektet. Jeg nevnte litt smått at bakgrunnen for dette var ei bok av Eddi Eidsvåg. Boka heter Pøbelboka med underteksten "ungdom som vil noe mer". Den ble nylig gitt ut på forlaget Cappelen Damm, og er å finne i de fleste bokhandler.

(ja, det er broren til Bjørn Eidsvåg)

Som nevnt i gårsdagens innlegg, handler prosjektet som boka beskriver om ungdom som har falt utenfor den vanlige skolen og hvordan disse kan komme tilbake igjen til systemet, slik at de unngår å leve resten av livet sitt uten en utdannelse. Det er nemlig et stort problem i Norge at ungdom dropper ut av den videregående skolen - for det er ikke få som gjør det. Ifølge Klassekampen er det 30% som ikke fullfører skolen til normal tid (to eller tre år, alt etter hvilken linje du går), og en god del dropper ut for så å aldri komme tilbake igjen. Eidsvåg mener at opptil 20% av dagens videregående elever egentlig aldri burde gått på den skolen de går på. Den passer ikke for dem. Det er dermed ikke sagt at det er de det er noe gale med, men heller skolen som er lagt opp til at alle norske elever skal gå ut med et høyt kunnskapsnivå om alt fra Rennessansen til algebra, og det er dessverre ikke alle som finner slik teori enkel (for mer, se gårsdagens innlegg + kommentar fra Ida).

Det er her pøbelprosjektet kommer inn i bilde. Ved bruk av utradisjonelle metoder jobber Eidsvåg og hans team for å få ungdommer på rett kjør. De samarbeider med 492 bedrifter i Stavangerregionen, og disse står klare til å ta imot ungdom som ønsker å lære seg et yrke via en annen metode.

På Cappelen Damms hjemmeside står følgende om boka:

"Pøbelideolog og tidligere baker Eddi Eidsvåg hjelper ungdom som ikke finner seg til rette i skolen, gjennom det toårige Pøbelprosjektet i Stavanger. Hva er det som får ungdommer som har droppet ut av skolen til å følge sine drømmer, til å komme seg tilbake til skolen eller i jobb? Hvordan jobber Eddi og resten av de ansatte i Pøbelprosjektet med ungdommene? Hva kan vi som foreldre gjøre hvis vi har ungdom vi er engstelige for?"

Til nå har 90 ungdommer kommet på rett kjør ved hjelp av Eidsvågs pøbelprosjekt, og dette kun siden det startet i 2007. Grunnleggeren av prosjektet håper det vil være tilgjengelig på landsbasis innen 2016, og da vil dette supre tilbudet nå enda flere ungdommer som ikke får vanlig skolegang helt til å stemme.

 


 

Hva synes du om Eddi Eidsvågs pøbelprosjekt?


Kilder:
Cappelen Damm
Klassekampen nr. 214, 16. og 17. september, s 12

Anti-Flag!

 • 22.09.2010 - 10:03

Jeg vil virkelig anbefale alle å høre på bandet Anti-Flag. Om du ikke liker sjangeren (punk-rock) så dropp å høre musikken, men les i stedet tekstene. De er proppfulle av meninger og gode budskap. Som en smakebit kan dere titte på dette innlegget hvor du finner én av deres sangen - One Trillion Dollars.

Enjoy! : )
Er du en pøbel?

 • 21.09.2010 - 15:29

Så mye som 30% av elever i den videregående skolen fullfører ikke på normal tid, og mange av dem fullfører ikke i det hele tatt. Problem? Ja. I den norske skolen slipper du ikke unna et titalls timer med teori i uka, uansett om du skal bli mekaniker, frisør, fotballstjerne eller lege. Teori er så å si grunnsteinen i norsk skole. Videreående intet unntak.Mange elever er mildt sagt drittlei skole når de er ferdig med sitt tiende år. Allikevel må de gå videre, minst i to år. Ingen rådgiver på skolen vil tillate at noen elever tar seg et friår etter endt grunnskole! Til trøst får elevene høre at på videregående er det mye MYE praksis - nå skal du bli opplært i det du vil jobbe med! Så klart, velger du allmenn, velger du teori og ikke praksis, men velger du TIP, elektro eller design & håndverk er du mer enn sikker på at du får en god opplæring i det yrket du ser for deg å jobbe som. Der tar du derimot grundig feil. Noen oppe i de høyere gradene mener at det er viktig å drøsse yrkesfag med teori, selv om de i grunnen egentlig aldri får bruk for det. De fagene flest på yrkesfag stryker i, er allmennfagene. Grunnen kan være så mangt, kanskje tar de ikke disse like alvorlig som de andre, men konsekvensen er den samme; snittet blir dårligere. Du kommer lengre bak i køen for å få læreplass. Kanskje får du ikke læreplass i det hele tatt!

En annen negativ konsekvens (unødvendig) teori med lite praktisk sammenheng fører med seg, er umotiverte ungdommer. Du bare klarer ikke å forstå deg på engelsken, og dette ergrer deg noe sykt. Dessverre for deg skal du ha prøve i timen etter, og du klarer ikke å konsentrere deg under denne fordi hjernen din er koblet over på engelsken du bare ikke får til. Dumt? Ja.

Mange jobber for å få mer praksis inn i yrkesfagene, og mer praksis i ungdomsskolen. SV er én av dem. I tillegg er det en enkeltperson som har tatt initiativ til å starte et prosjekt kalt pøbelprosjektet. Personen er Eddi Eidsvåg (muuuligens broren til Bjørn Eidsvåg, ettersom de er veldig like) og prosjektet foregår for tiden kun i Stavanger-regionen. Dette er et prosjekt som samarbeider med hele 492 bedrifter, og som har et håp om å fungere på nasjonalt basis innen 2016. Pøbelprosjektet tar opp "pøbler" - dropouts fra den videregående skolen som ikke kommer seg tilbake igjen. Disse har stor sjans for å havne på trygd tidlig, og aldri komme i gang med en skikkelig utdanning. Grunn?

"Vi fikk høre at vi ikke kunne bli til noe hvis vi er dårlige på skolen. De tror du gir faen, men det er læreren som etter hvert fikk meg til å gi faen"
(Klassekampen, nr. 214, lørdag/søndag 16./17. sept., s. 12)

Høres ikke dette ut som et flott tiltak?

Ikke alle kan være teoretikere, og ingen kan tvinges til å lære ting de overhode ikke har bruk for på en måte de overhode ikke finner nyttig. (Matte, norsk og samfunnsfag faller ikke innenfor her! Uansett yrke er du avhengig av å kunne regne, skrive og vite hvilke rettigheter og plikter du har.) Den norske skolen må ta mer hensyn til mangfoldet i befolkningen, og budskapet er enkelt - mer praksis og mindre teori til de skoletrøtte! Dette vil alle tjene på.
Musikk med budskap nr. 10 - om hva man kan bruke "one trillion dollar" på

 • 16.09.2010 - 20:56

Hei!

Hver tirsdag (noooe forsinket innlegg) har jeg tenkt å legge ut en sang som jeg synes har et godt budskap i seg. Det er mange gode sanger her i verden som virkelig er noen tankevekkere, men dessverre er det ikke alle som får disse sangene med seg. Så dette er mitt bidrag for å spre disse sangene rundt til folk : )

Ukens sang:
Tittel:
One Trillion Dollars
Artist: Anti-Flag
Album: For Blood And Empire
År: 2006
Sjanger: Punk-Rock
På denne lista fordi: Sangen One Trillion Dollars handler enkelt og greit om hva man kan bruke denne summen penger på. Den første strofa "one trillion dollars could buy a lot of bling" gir oss et inntrykk av at bandet synes at mange penger her i verden går til spille. De blir ikke brukt på fornuftige ting. Bandet synger også at mange penger blir brukt til våpen og hærføring, og at mange penger kommer til å føre til at mange blir drept i kveld.
Sangen har mange budskap, men felles for dem er at de dreier seg om pengebruk (noe tittelen gjenspeiler). Bandet ønsker å få oss til å forstå at penger kan brukes til så mangt, deriblant krig og drap. Mot slutten av sangen, derimot, synger bandet "one trillion dollars, what a bullshit useless thing". For er det pengene som gjør de vonde tingene her i verden? Penger er kun et materiell - en kald ting. Menneskene derimot, er handlende vesener.

Tekst og sang:

"One trillion dollars could buy a lot of bling
One trillion dollars could buy most anything
One trillion dollars buying bullets, buying guns
One trillion dollars in the hands of killers, thugs

Woah-oh-oh woah-oh woah-oh-oh-oh
Fuck the world, a lot of people gotta die tonight
Woah-oh-oh woah-oh woah-oh
Fuck the world, kill 'em all

One trillion dollars to Africa, Iraq
One trillion dollats and it's never coming back
One trillion dollars could buy some bad-ass drugs
One trillion dollars makes me wanna kill myself

Woah-oh-oh woah-oh woah-oh-oh-oh
Fuck the world, a lot of people gotta die tonight
Woah-oh-oh woah-oh woah-oh
Fuck the world, kill 'em all

Until the sun burns from the sky
Until the sun burns so bright this world is no more
Sun burns from the sky...
And all the people are just dust on the ground

One trillion dollars could buy a heart, a soul
One trillion dollars buying nations - all the world
One trillion dollars could make the fat lady sing
One trillion dollars, what a bullshit useless thing

Woah-oh-oh woah-oh woah-oh-oh-oh
Fuck the world, a lot of people gotta die tonight
Woah-oh-oh woah-oh woah-oh
Fuck the world, kill 'em all
x2

 

www.anti-flag.com
Anbefaler virkelig at dere hører
flere sanger av dette bandet!

Noen som vil gi blod for meg?

 • 09.09.2010 - 11:10
På tirsdag hadde jeg time hos blodbanken. Jeg har nemlig meldt meg opp via Røde Kors til å gi blod. GiBlod.no er nettsiden til blodprogrammet deres, og her kan du finne mye informasjon om det å være blodgiver og hva blodet ditt blir brukt til.
Blod kan ikke lages, og for at folk som har mangel på blod skal kunne få nok, må andre gi fra seg litt av sitt. For å si det enkelt; du kan redde liv ved å registrere deg som blodgiver. Det koster slettes ingenting, og du får god oppfølging av personalet på blodbanken.


© Giblod.no

Blodet du gir fra deg blir brukt til mye. Noe blir brukt til forskning, noe blir tilsatt eller "fratatt" innhold, mens andre igjen kan bli brukt i disse tilfellene:
 • Ulykker
 • Operasjoner
 • Kreftsykdommer
 • Blodsykdommer
 • Brannskader
 • Fødende og nyfødte

Så, hvorfor ikke melde seg opp for å gi blod, og redde noen liv i samme slengen?

Dessverre - og ganske naturlig - er det ikke alle som er kvalifiserte blodgivere. Ifølge GiBlod.no er hovedregelen at alle friske mennesler mellom 18 og 70 år kan gi blod. Derimot er det viktig at blodet du gir er friskt, og ikke kommer den som får det til skade. Hver gang du skal gi blod - selv om du har gitt blod i mange, mange år - må du fylle ut et skjema. Det er viktig å krysse ærlig av, hvis ikke kan blodet ditt som nevnt skade den som får det. Spørsmålene på skjemaet du skal fylle ut, er blant annet om du har hatt ulike sykdommer eller om noen i familien din har hatt disse sykdommene, om du har vært utenfor Vest-Europa det siste halve året, om du veier over femti kilo, og om du har eller har vært i kontakt med noen som er HIV-positive.Jeg er dessverre ikke kvalifisert til å gi blod. Derfor ønsker jeg at noen vil gi blod for meg. Jeg har gjort min plikt, jeg meldte meg opp til å gi blod, men jeg ble avvist. Nå er det på tide at du gjør din plikt :-)

Trykk her og meld deg opp som blodgiver i dag!

"The stories from Pakistan you're not being told" - www.tedchris.posterous.com

 • 03.09.2010 - 19:02
Bloggeren Chris Anderson postet et innlegg på tirsdag hvor han skrev om tilstanden i Pakistan og verdens reaksjon. Han skriver på en utrolig god måte! Det er nesten som du må le selv om det han skriver om er dønn alvorlig. Jeg håper jeg ikke bryter noen regler nå, men jeg vil i alle fall copy-paste innledningen til innlegget for at dere skal forstå hvor god han faktisk er;

"I've been watching the media coverage of the Pakistan floods with growing frustration. With 20m homeless, this has been one of the worst humanitarian tragedies of the decade, yet seems to be less important to the world than whether an Islamic center is built in New York or exactly how much money Tiger Woods lost in his divorce.  We're talking 20 MILLION people. It as if
 the entire populations of London and New York had to abandon their homes, and no one thought it was a big deal."

Ja, det var på engelsk!


Bildet er tatt fra innlegget nevnt her, og viser hvordan elva
Indus har flommet over.

Jeg vil oppfordre alle til å lese dette innlegget. Er du ikke så god i engelsk, bruk google translate til å oversette :-) Tro meg, det er verdt det!

Ha en fin kveld videre! Nå skal jeg ut og gjøre veiene utrygge.

The Stories From Pakistan You're Not Being Told

Jeg har også skrevet flere innlegg om flommen i Pakistan tidligere:
- Den verste flomkatastrofen i Pakistan på over 30 år (1)
- Den verste flomkatastrofen i Pakistan på over 30 år (2)
- Støtt flomofrene i Pakistan - gi med hjertet!

På let i arkivet - Fordrevet 1993

 • 03.09.2010 - 12:48
På skolens bibliotek fant jeg en perm kalt Amnesty. Jeg tømte innholdet - slapp av, det var ikke mye - og satte i gang å lese. Utrolig spennende, egentlig :-)
Permen inneholdt tre årsrapporter fra Amnesty International Norge fra henholdsvis, -95, -97- og 98, et hefte med FNs verdenserklæring om menneskerettigheter samt et hefte fra 1992 om dødsstraff i Europa, i tillegg til ei journalistavis kalt Fordrevet fra 1993, som er utgitt av FN-sambandet. Som du sikkert forstår utifra tittelen, er det avisen jeg skal skrive om.Framsida av avisa besto av et bilde av ei kvinne gående i en ørken som dekket hele siden. Oppå bildet sto denne teksten;
"Flere titalls millioner mennesker
er drevet på flukt. Terror, krig, sult, fattigdom
og miljøødeleggelser tvinger stadig flere
mot ukjente mål. Mange er flyktninger i eget land.
I flyktningeleirene venter tusenvis på en bedre framtid.
Noen flyktninger er kommet til Norge,
men norske myndigheter har ikke oversikt over
hvor mange som oppholder seg her.
Tallene spriker fra 20.000 til 37.000.
[...]"


Gjennom avisa får man intervjuer, artikler og andre tekster om flyktninger. De fire første sidene om flyktningstrømmene som kom i for- og etterkant av oppløsningen av Jugoslavia. I følge avisa startet oppløsningen i juni 1990 da Slovenia, som var den rikeste staten i det tidligere Jugoslavia, erklærte seg uavhengig. Tett etterpå fulgte Kroatia og Makedonia med sin uavhengighet. Nærmere to år etter, i april 1992, var det Bosnia-Hercegovina sin tur til å erklære uavhengighet. De to (fire) statene som ikke erklærte uavhengighet var Montenegro og Serbia - med provinsene Vojvodina og Kosovo. Jugoslavia ble omdøpt til Den føderale jugoslaviske republikk.


Jugoslavia før oppdelingen. Foto: Wikipedia.

Avisa skriver at så mange som fire millioner mennesker (tall fra 1993 - kampene fortsatte i alle fall frem til 2001) ble drevet på flukt da Jugoslavia gikk i oppløsning. Konfliktene som jagde folk "på kryss og tvers" skal være av etniske, religiøse, territorielle og økonomiske grunner, i følge Fordrevet.
På de neste to sidene blir flyktninger fra Guatemala i Mellom-Amerika satt lys på. Her skriver journalisten at i 1992 skal det ha vært begått nærmere 1400 (!) menneskerettighetsbrudd. Mange av disse ble begått fordi landets urbefolkning har blitt grådig trakassert. Geriljaen URNG skal ha herjet i landet, og fredsforhandlingene mellom disse og myndighetene i Guatemala ble startet i 1990. Da avisa gikk i trykken hadde disse forhandlingene pågått i tre år uten å ha kommet frem til noe som helst. Etter et kjapt søk på google fant jeg ut at partene undertegnet en fredsavtale i 1996, og med det endte en 36-årig borgerkrig. (wikipedia) I følge Fordrevet skal over 40.000 guatemalere ha blitt drevet på flukt i løpet av disse årene.Guatemala er fremdeles preget av den lange borgerkrigen, og er det andre fattigste landet i Latin-Amerika med en 122. plass på indeksen for menneskelig utvikling. Den forventede levealderen er 70 år, og dermed ti år mindre enn den norske. Like over 73% av befolkningen over femten år kan lese og skrive, og 23% av barn under fem år er underernærte (HDI-rapport 2009)


Avisa skriver også om den sri lankiske borgerkrigen, samt situasjonen i Mauritania (i 1993).


Mer om det senere.

Visste du at...

 • 02.09.2010 - 14:45
...homofili ble i Norge ansett som en psykiatrisk diagnose frem til 1978?!
"Ha-ha-ha, nå må jeg le, det er så mye rart å se!"

 • 02.09.2010 - 10:55
Det finnes mange butikker her i landet, og noen må jo styre disse butikkene. En standard ekspeditør er en atten år gammel skoleelev som vil tjene noen ekstra slanter på fritida si. Han har ingen utdannelse innenfor ekspeditrise, og har bare fått et kort kurs i hvordan han skal oppføre seg ovenfor kundene. Noen klarer jobben supert, og gjør mer enn det som er forventet av dem. Dessverre er det mange som ikke viser den samme interessen for å hjelpe folk i butikken, og er mer opptatt av å tjene penger enn å faktisk gjøre seg fortjent til dem.I går ble jeg fortalt om en hendelse som hadde hendt på en butikk her i Haugesund. Hvilken kan være det samme. Saken er den at en slik oppførsel ikke skal være akseptabel! Det som hendte var at en kunde ble nærmest ledd rett i trynet da han spurte en ekspeditør om hjelp til å finne passende leggbeskyttere. Hvorfor? Kunden var høy og hadde tykke legger. Ekspeditøren gadda ikke å lete engang etter leggbeskyttere, men sa rett ut at kunden ikke kunne forvente å finne noen med de leggene der. Medfølgeren til kunden, som fortalte meg om dette, ble mildt sagt forbannet fordi vedkommende oppfattet kunden som uhøflig og lite hjelpsom.  Ja, leggene til kunden var tykke, men det finnes leggbeskyttere i alle mulige størrelser (og farger for den saks skyld), og kunden har faktisk hatt leggbeskyttere som passer før slik at så store leggbeskyttere faktisk finnes!
At en ekspeditør påpeker størrelsen i stedet for å lete, er nedtalende. Tenk deg en ekspeditør i en klesbutikk som ikke hjelper en kunde å finne klær fordi vedkommende er kraftig! Det er så uhøflig. Hvor har den gode og vennlige innstillingen til kunden tatt veien?Skal man være ekspeditør, må man virkelig gjøre som det blir forventet. Kommer det en 2 meter høy, kraftig mann inn og ønsker å kjøpe et skateboard, skal du ikke le og si du kan ikke skate, du er altfor svær for det! Hjelp kunden i stedet. Hva kunden vil gjøre og ikke gjøre har du ingenting med.

Kriminalisering av HIV-positive?

 • 01.09.2010 - 16:56
Det er så ufattelig mye jeg ikke vet om landet mitt! Norges lover sjokkerer meg stadig - både de som ikke lenger eksisterer og de som er fullmektige den dag i dag. Første loven som vakte forbausing hos meg, var paragrafen i Grunnloven som nektet jøder å entre landet. Heldivis er denne borte nå, men at det i det hele tatt har eksistert en slik lov er forferdelig!
Jeg trykket nettopp på en link fra Involve Yourself sin side på facebook, som ledet meg til hjemmesiden til LNU - Landsrådet for Norges Barne- og Ungdomsorganisasjoner. Jeg klikket meg frem til fremsiden av siden, ettersom linken gikk til en annen side inne på hjemmesiden, og der fant jeg en artikkel kalt "Hiv er ingen forbrytelse". Visste du at HIV-positive i Norge blir kriminalisert?
Artikkelen forteller at HIV-positive har reiserestriksjoner når det kommer til innreise, og at det er vanskeligere for HIV-positive å få oppholdstillatelse i Norge. Det kan også være vanskeligere for innvandrere i Norge å få familiegjenforening om noen av de involverte har HIV. Det sykeste er at enkelte nektes stipeng og utenlandsstudier! Man kan også bli straffet for å smitte noen med HIV. Paragrap 155 i straffeloven sier til og med at HIV-positive kan straffes for å ha sex uavhengig av om den man har sex med gjør det frivillig eller ikke. Artikkelforfatteren skriver videre:
"Slik loven blir praktisert, vil en hiv-positiv kunne dømmes for å ha sex, selv om partneren informeres om hivstatusen og samtykker til sex. Derfor unngår mange å teste seg."LNU har gående et opprop: HIV = INGEN FORBRYTELSE, og vil at DU skal skrive under for at forholdene til HIV-positive skal bedres.
Trykk her for å lese den fullstendige artikkelen, samt for å lese kravene LNU stiller. Du kan også skrive under på denne siden.

Har DU skrevet under?

hits