ingrid gurine

Jeg har fått meg en (ny) katt!

 • 31.08.2010 - 21:38
Eller egentlig ikke. Den vil være min, og jeg vil at den skal være min, men den er noen andre sin og mamma vil ikke at den skal være min! Så sånn er det med den saken. Mammas ord = MAKT!
Anyway, jeg har flyttet på hybel (for sånn ti dager siden elns) og i dag måtte jeg hjem for å vaske klæææær! Lenge leve hybellivet uten vaskemaskin <3 Minstemann i hjemmet var tydeligvis glad for å se meg igjen; han viste meg de nyeste oppdateringene på arbeidsplassen sin (se bilder av den her), hans nyeste verk i lego og sist, men ikke minst, naboenes kattunge! Både jeg og broremann - Ardian - har siklet på disse kattungene siden de ble født, men mamma sier nei. To katter i hus er visst nok.. Så vi har lånt denne kattungen og kost masse med den, noe som har gjort den temmelig forvirret; hvor bor jeg egentlig!? I det siste har den visst så å si bodd hos oss.
Jeg koste med kattungen nesten med engang jeg var kommet hjem, men for å ikke bli altfor forelsket i den gav jeg den straks tilbake til Ardian. Senere på kvelden fant jeg kattungen ute på trappa hos oss, og måtte såklart kose med den. Den var så herlig og malte og alt! Det endte med at jeg tok den med opp til lillebroren min, som nettopp hadde lagt seg. Jeg mildt sagt elsker denne katten! Jeg bar den ut igjen temmelig snart, men litt senere da jeg kikket ut på trappa sto den der enda. Jeg holdt den en liten stund mens jeg klappet den, og så satte jeg den der jeg fant den. Problemet var at da jeg gikk inn, fulgte den etter. Kattungen, som er ganske tam, var ikke vanskelig å få tak i, så den var fort ute igjen. Da den sto på trappa så den opp på meg med mørke, uskyldige øyne, og jeg klarte ikke å la den være der alene. Jeg bærte den derfor bort til nabohuset, hvor den egentlig bor. Trygt plassert utenfor døra deres, gikk jeg fra den. Jeg så meg ikke tilbake en eneste gang, for jeg ville at den skulle forstå at den skulle bli igjen og ikke følge etter meg.
Hva gjorde så katten?
Jo, den fulgte etter meg hele veien hjem, og nå står den der ute på trappa og mjauer. Enn så lenge i alle fall. Den finner nok noe annet å gjøre på i løpet av kvelden! Jeg sitter i alle fall her nede på rommet mitt og tenker;
stakkars, lille pusekatten


Jeg vil reise til...

 • 30.08.2010 - 11:08
-STANLANDENE!

© Aftenposten/Monica Strømdahl

Geografi fant jeg interesse for da jeg var elleve-tolv år. Jeg kunne sitte i timesvis dag etter dag og lese i et atlas - studere forskjellige land, navnene deres, de små faktaene som sto på sidene samt hvor landet befinner seg i verden. Jeg plasserte post-it-lapper i atlaset for hvor jeg kunne finne de ulike kontinentene - og de er der fremdeles. Med grønn tusj har jeg skrevet Europa, Nord-Amerika, Asia etc på post-it-lappene for å lett kunne finne frem til dem igjen.
Jeg fant Asia mest interessant - tett etterfulgt av Afrika. Grunnen var at mange av landene hadde så merkelige navn, og mange navn var også like. Jeg la spesielt godt merke til alle de landene som sluttet på -stan, for det var jammen ikke få av dem!
- Pakistan, Afghanistan, Kasakhstan, Usbekistan, Turkmenistan, Kirgisistan og Tadsjikistan.
I følge Aftenposten er arealet i -stanlandene større enn arealet i EU, og folketallet er dobbelt så stort som Russlands.

Pakistan

Folketall: 174.6 millioner
Areal: 796 095 km2

Afghanistan

Folketall: 28.4 millioner
Areal: 652 230 km2

Kasakstan

Folketall: 15.4 millioner
Areal: 2 724 900 km2

Usbekistan

Folketall: 27.6 millioner
Areal: 447 400 km2

Turkmenistan

Folketall: 4.8 millioner
Areal: 488 100 km2

Kirgisistan

Folketall: 5.4 millioner
Areal: 199 951 km2

Tadsjikistan

Folketall: 7.3 millioner
Areal: 143 100 km2

Hvor mektige er egentlig disse -stanlandene, og hva er deres historie?
Elva Indus, som nå har flommet over og skapt elendighet i Pakistan, var en gang et viktig knytepunkt for en sivilisasjon som levde i -stanlandene for over 5000 år siden. Denne sivilisasjonen var en av verdens første, og førte til at området ble et viktig sentrum for resten av Eurasia. Den viktige silkeveien gikk innom Afghanistan på sin ferd over kontinentet. Området ble "påtvingt" å konvertere til buddhismen noen århundrer før Kristus, men 700 e.kr. nådde religionen islam områdene, og siden har den vært dominerende.

Landskapet i -stanlandene er variert; i samme artikkel som nevnt ovenfor blir det skrevet dette om landskapet:

"-stan?ene begynner med enorme ørkener og mer fruktbare sletter som i vest og nord skjuler store mengder olje og gass, før de knoter seg inn i trange daler mellom enorme fjellmassiver i øst, toppet av Pakistans himmelstormende Himalaya-topper. Tadsjikistan består av 93 prosent fjell."

I dagens samfunn er naturen i -stanlandene ikke særlig egnet; de mange fjellene med bratte partier gjør samferdsel og infrastruktur vanskelig, en ørken er lite dyrkbar og de fruktbare områdene kan stå i fare for å bli ødelagte om det blir formidlet penger til å hente opp de skjulte reservarene av olje og gass.
-stanlandene er også sterkt preget av naturkrefter som jordskjelv og flom - bare se på situasjonen i Pakistan for øyeblikket. I tillegg var landene en del av det kommunistiske Sovjetunionen, og fremdeles finnes det kommunister i området. Terrorister, narkotikasmuglere og religiøse grupper herjer i området, og det er mange forskjellige folkeslag som bor der. Dette skaper naturlig nok konflikter.Disse landene som engang var verdens navle er i dag fattige - National Geographic ser ikke noen annen utgang enn utenlandsk hjelp for Tadsjikistan, Afghanistan og Kirgisistan. Førstnevnte var forsåvidt den fattigste staten i Sovjetunionen, og har enda ikke kommet seg opp på økonomisiden. Noe av grunnen er at landet ble preget av en borgerkrig som krevde 50.000 liv like etter selvstendigheter. Turkmenistan skal derimot ligge på store naturressurser, men landet har problemer med å nytte seg av disse fordi det var preget av enevelde frem til 2006. Kasakhstan er det "beste" -stanlandet å bo i, etterfulgt av Turkmenistan. De to landene ligger på henholdsvis rundt hundrede og 127. plass på lista over verdens beste land å bo i med vekt på brutto nasjonalprodukt.

Kilder:
Statistikk er tatt fra CIA The World Factbook
Generell informasjon om -stanlandene, er tatt fra aftenposten.no

Et innlegg for alle med mat på bordet eller chipspose i handa.

 • 28.08.2010 - 19:58
Her jeg sitter og knasker i meg dagens lørdagsgodt - nachos - kan jeg ikke unngå å tenke på dem som nå kryper sakte inn i hjemmene sine etter endt dag. Med tomme mager og tørre munner legger de seg, i håp om at morgendagen skal bringe med seg noe mer.
Jeg var nettopp innom bloggen Third for å lese det nyeste innlegget - BARN MÅ BLI HØRT!. Der fant jeg en videosnutt som jeg vil dele med dere. Personen som har lagt denne videoen er kristen og refererer mye til Gud, men selv om du ikke er kristen vil du forstå budskapet i denne videoen - spesielt i tekstene i den - og koble det opp mot din trosretning.
Så kjære bloggvenner: Takk Gud, Allah, matjorda, verden, mora di, eller hvem det nå måtte være, for at nettopp DU har mat på bordet. Sett pris på det du har, og ikke sløs det bort. Hele 1/4 av maten vi nordmenn handler inn, havner nemlig rett i bosset! Så om du blir mett og ikke orker spise opp de tre siste stykkene av Grandiosaen; putt dem i kjøleskapet og kos deg med dem i morgen :-)
Ha en fin kveld videre!

Et bilde sier mer enn tusen ord.

 • 27.08.2010 - 12:27

Operasjon "støpt bly".

 • 26.08.2010 - 19:57
Jeg har nevnt i en del innlegg de to siste månedene at jeg har holdt på å lese ei bok som heter Øyne i Gaza. Den er skrevet av de to norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert, og handler om deres erfaring og opplevelse under krigen mellom Israel og Hamas vinteren 08/09. De to legene befant seg da i Gaza, nærmere bestemt på et sykehus med navn Shifa, og arbeidet der sammen med palestinske kollegaer for å redde flest mulig av de mange sårede palestinerne som kom inn på sykehuset i løpet av den tre uker lange krigen. Øyne i Gaza er fortellingen om hvordan israelernes bombing rammet sivilbefolkningen i Gaza, og om de fatale skadene de moderne bombene førte med seg.


Opphavsrett.

Operasjon "støpt bly" startet den 27. desember 2008. Israel forsterket blokaden over Gaza og startet en større militær operasjon for å svekke Hamas-regimet. Hamas er en islamsk motstandsbevegelse og er den folkevalgte "regjeringen" på Gazastripen. Til tross for stor støtte blant palestinerne, eier Hamas så å si null respekt i den vestlige verden. Både USA og EU betrakter Hamas som en terroristorganisasjon, selv om den ikke står på FNs liste over terrororganisasjoner i verden. I Gaza har Hamas bidratt for å gjøre velferden og levekårene til palestinerne bedre, og det er nettopp dette som er grunnen for at palestinerne valgte Hamas som sitt overhode.
Israel ser også på Hamas som en terroristorganisasjon. Hamas skal jevnlig ha bombet Israel fra Gaza, ettersom førstnevnte okkuperer det palestinske landområdet. Det var dette som gjorde at Israel fant det nødvendig å gå til brutal krig mot Gaza i slutten av 2008.

Bombingen, som nevnt varte i tre uker, har i ettertid fått kraftig kritikk for å være spesielt rettet mot sivile mål. Israel svarte på dette med å si at alle innbyggerne i Gaza var terrorister. De hadde jo tross alt stemt på Hamas under valget, og derfor måtte de straffes, mente israelerne. Selv barn slapp ikke unna, men ble kalt for Hamas-barn og var det største offeret under operasjon "støpt bly".
De sivile tapene under krigen mellom Israel og Hamas var store. Førstnevnte har publisert at det var 295 sivile som mistet livet under disse tre ukene, men andre organisasjoner opererer med langt større tall; Det palestinske senter for menneskerettigheter (PCHR) hevder at så mange som 1415 personer totalt mistet livet under operasjonen, hvorav nær 85% var sivile. I motsetning til israelerne, kan PCHR stille med god dokumentasjon og oversikt over alle de drepte.
I følge tallene til PCHR var kvinner og barn de største offerne, og sto for 38% av de drepte. Blant disse var 319 barn, og 216 kvinner. Videre skal kun 16.5% av de drepte være militære. For full liste, trykk her.


Opphavsrett.

Jeg vil anbefale alle å lese boka Øyne i Gaza. Kjøp den eller lån den på biblioteket. Den er sterk, og inneholder sterke bilder, men budskapet er så bra og må nå ut til flest mulig. I denne boka får du med deg hvor umenneskelig den israelske blokaden av Gaza er, og hvordan de grunnleggende menneskerettighetene ble brutt under operasjon "støpt bly".

Russepress?

 • 26.08.2010 - 12:36
Som tenåring opplever du ofte å føle deg presset. Alt fra drikkepress til motepress, via liggepress og skulkepress. Du blir ikke godtatt av å kun være deg selv; du må nemlig være som alle andre for å passe inn. Du blir jo advart om dette allerede på barneskolen, men ingen kan gjøre deg klar for det presset du faktisk møter på når barneskolen er forbi og resten av livet står foran deg.Det første som står for døra når du trapper opp på skolen første skoledag i åttende klasse, er vennepress. Er du god nok for å være venn med henne? Kan du henge med ham og samtidig bli godtatt av andre? Det skal jammen meg ikke være lett... Du blir mer og mer forvirret for hver dag som går, helt til du finner tilhørighet i en vennegjeng og lærer deg å ikke bry deg om hva de andre gjengene synes om deg og dine. Du må bare finne deg i å ikke henge med andre, for da kan du risikere å bli utstøtt fra den gruppa du har funnet deg.
Dagene går, og første prøve er overstått og rettet. Læreren deler ut, og snart sitter diskusjonen løst om hvem som fikk best karakter og hvem som fikk dårligst. Vinneren blir hyllet, taperen forbli taper for resten av uka, kanskje året. Får vinneren best på de neste prøvene også, blir hun eller han ikke lenger hyllet. Da blir personen stemplet som nerd. Vinneren blir dermed taperen, alt på grunn av et unødvendig karakterpress.
Tida går, og presset forblir. I løpet av ungdomsskolen vil du møte på både røykepress og drikkepress. I verstefall blir du også utsatt for narkotikapress. Mange får livene sine ødelagt i disse årene som skal gjøre deg klar for flere, gode år.

Etter endt ungdomsskole står videregående for døra. Du er fra deg av glede; endelig skal du få slippe å bli presset til å gjøre ting du ikke vil. Her blir ungdommen nemlig delt, og du kommer på skole og i klasse med folk som vil det samme som deg her i livet. Lite vet du om at ungdommen nå til dags er helt annerledes enn den ungdommen foreldrene dine har fortalt deg om. Ungdommen i dag driter nemlig i deg. De bryr seg kun om seg selv, og om du sitter for deg selv i timen er det kun din feil. I tillegg er det bare dumt å konsentrere seg om skolen. På skolen skal du jo sitte på facebook, og snakke med klassevenninnene dine om hva du leser der. Drikkepresset blir større, og det blir forventet at du er ute og fester hver helg. Hvis du ikke gjør det, kan de tro at du er kirkegjenger og amish.I tredje klasse på videregående er du stor, og skal bli russ. Hvem skulle tro at det skulle være noe problem? Jeg ble nemlig ganske sjokkert over å finne ut hvor stort press det er og være russ. Du være russ, ellers gidder ikke folk å være med deg. Du blir utstøtt fordi du velger å gjøre som du vil.
Jeg skal være russ, ikke misforstå, men dilemmaet ligger i at jeg ikke vil delta på Landstreffet i Kongeparken. Jeg har fått høre litt av hvert om hvor feil det er av meg å ikke ville det, og russetida har ikke begynt engang! Russepresset er minst like fælt som andre typer press, og dette presset kommer fra voksne mennesker.

Hva skjer med verden?
 Hvorfor kan man ikke lenger få lov til å være som man vil?Stopp menneskehandel av barn og unge - The Body Shop & ECPAT

 • 25.08.2010 - 20:30
Har du nylig gått forbi en Body Shop-butikk? Da har du kanskje fått med deg noen gule plakater som henger rundt om i butikken? Hvor det står et eller annet om menneskehandel? Noe du kanskje ikke fant så fryktelig interessant ettersom det ikke var en plakat om tilbud? Jeg ber deg om å ta deg en tur til The Body Shop igjen, eller avlegge en visit til deres hjemmeside - thebodyshop.com .Butikkkjeden har - sammen med ECPAT, en organisasjon som jobber aktivt for å stoppe menneskehandel - nemlig en kampanje gående. Det er ikke en kampanje hvor du kan vinne produkter til en viss verdi om du tilfredsstiller et visst krav, men en kampanje for å rette større oppmerksomhet mot et problem som vokser seg større og større, nemlig menneskehandel. Jeg har tidligere skrevet et innlegg om hva menneskehandel er for noe, og dersom du er usikker vil jeg anbefale deg å lese dette innlegget (trykk her for å komme til det).
The Body Shop og ECPAT konsentrerer seg mest om menneskehandel av barn og unge, men også mange voksne blir kjøpt og solgt. Barn er derimot ekstra sårbare, og lettere å lokke.

Menneskehandel er, i følge UNICEF, den tredje største kriminalindustrien i verden. Årlig blir 1.2 millionerbarn og unge utnyttet til blant annet billig arbeidsvirksomhet og prostitusjon. 1.2 millioner barn og unge som alle har rett på det livet du lever - med skolegang, foreldre, god omsorg og alt annet vi nordmenn tar som en selvfølge.


Jeg ønsker at du skal skrive under kampanjen - din stemme teller!
Trykk her for å avgi din stemme, eller gå innom nærmeste The Body Shop-butikk. Jeg håper at mange engasjerte unge ønsker å bidra for å stoppe menneskehandel av jevngamle.
Har du signert?

Du kan også støtte kampanjen ved å kjøpe Soft Hands Kind Heart Hand Cream på The Body Shop. 55 kroner fra kjøpet går direkte til ECPAT for å stoppe menneskehandel av barn og unge, samt et vakkert handlenett. Personlig har jeg gått til innkjøp av handlenettet. Ikke bare fordi pengene går til en god sak, men også fordi et handlenett er et miljøvennlig alternativ til plastposer samt de er stilige :-) Så, LØP OG KJØP!"Der ser du hvor alle skattepengene våre går."

 • 25.08.2010 - 11:26
Jeg har ei venninne som er 100% norsk. Hun ble født i Norge, døpt i Norge, konfirmert i Norge, fikk barn i Norge og har hele tiden bodd i Norge. Mora hennes ble også både døpt og konfirmert i Norge, i tillegg til å bli gift og få barn i Norge. Mora hennes ble derimot født i Vietnam for senere å bli adoptert til Norge, og venninna mi har derfor et asiatisk utseende. Ingenting gale i det, men nordmenn later ikke til å forstå forskjellen på ikke-etniske nordmenn og innvandrere!
I dagens Norge finnes det et stort antall innbyggere som ser forskjellig ut fra det som blir ansett som etnisk norsk. Her finnes både romenere, grekere og spanjoler, kinesere, afghanere og russere, afrikanere, latinamerikanere og karibiske. Disse kom engang til landet vårt som innvadrere, men de fleste som lever nå er etterkommere av de som innvandret. De er derfor ikke lenger innvandrere. Dersom de skal være det, vil hele USAs befolkning være innvandrere.
Ser du på amerikanere som innvandrere?
Tenkte meg det.

Fremdeles er det mange som innvandrer til Norge. Norge er jo et bra land å bo i, med gode helsetjenester og statlig støtte. Nordmenn, derimot, er ikke like gode som landet sitt. Vi er arrogante og selvopptatte, og gidder sjeldent å ta oss tid til å hilse på kjentfolk som vi møter på gata. Når det kommer til "disse fremmede som kommer inn i landet vårt og stjeler arbeid og eiendommer fra oss" er vi enda mindre mottakelige. Vi ser på dem med forrakt, "hva gjør de her?". Vi er nasjonalister, Norge er vårt land. Ingen skal ta landet vårt fra oss.
"Der ser du hvor skattepengene våre går", er en typisk kommentar vi kommer med når vi ser såkalte innvandrere med en splitter ny Audi. Ikke kan vi vite om vedkommende faktisk er født i Norge, er medlem av Statskirken og har aldri snakket et annet språk like godt som hun snakker norsk og har skatter minst like mye som du.
Vi driter oss ut. En endring i holdningen må til. Ikke merkelig at de ikke-etnisk norske holder seg for seg selv. Vi er noen merkelige skapninger som ikke tenker før vi snakker, og som kun forstår oss på oss selv. Hva tenker egentlig omverdenen om oss?

An update

 • 24.08.2010 - 11:40
Lite blogging? Ja. Det har vært noen hektiske dager i det siste. Faktisk så hektiske at jeg sov hele ettermiddagen i går, og til og med klarte å forsove meg i dag tidlig selv om jeg la meg til vanlig tid! Stressa? Joa, kanskje det..

Saken er den at jeg har flyttet i helga! Jeg har gått lei av å pendle over 2 timer hver dag, og har altså flyttet på hybel nærmere skolen. Der har jeg enda ikke fått ordnet meg med internett, slik at eneste muligheten jeg har til internett er på skolen. I går var det full dag med timer fra begynnelse til slutt, og jeg hadde ikke tid til å blogge. Fikk bare lagt ut et slurveinnlegg i politikktimen. Ikke misforstå, jeg elsker politikk, men er ikke så glad i læreren... haha!

Anyway, nå har jeg fritime og har tid til å blogge litt. Vet ikke om jeg får mulighet til å sette meg inn i noe nytt som har hendt, dessverre, men jeg har i alle fall forklart meg nuu. (det er stressende å være vg3 elev!!)

Snakkes!Beautiful Blogger Award

 • 23.08.2010 - 09:28
Jeg har blitt nominert til Beautiful Blogger Award av Helene. Jeg ble noe satt ut da jeg leste kommentaren hvor hun skrev det, for jeg forsto ikke helt hva hun mente. Jeg ble derimot enda mer satt ut da jeg leste hva jeg skulle gjøre siden jeg var blitt nominert. Jeg må skrive hele SYV faktasetninger om meg selv samt nominere syv bloggere til Beautiful Blogger Award. Vanligvis hadde jeg nok ignorert slike "konkurranser", men siden det var Helene - som har en utrolig fantatisk blogg og som er en av mine faste lesere - som nominerte meg, så føler jeg ikke for å ignorere den.
Hva må du gjøre om du blir nominert?
Den som blir nominert av meg må poste et slikt innlegg som dette (husk å ta med bildet) og takke den som nominerte deg. I tillegg til dette skal du skrive 7 faktasetninger om deg selv og igjen nominere 7 andre blogger.

7 faktasetninger om meg (skrekk og gru):
 • Jeg er venstrehendt.
 • Jeg har fire farger på øynene mine - grønn, blå, grå og brun
 • Jeg ruller egentlig på R'en, men "vendte meg av med det" da jeg begynte på ungdomsskolen fordi vi som gjorde det ble terget for det.
 • Jeg har alltid vært interessert i historie, spesielt norgeshistorien, og fikk Karsten Alnæs bøker om norgeshistorien som tolvåring.
 • Jeg er vegetarianer, og ble dette da jeg fikk vite at man må spise mindre kjøtt for at alle på jorda skal få tilgang på nok mat.
 • Jeg ble døpt Ingrid Nilsen, men valgte å tilføye Gurine til navnet mitt da jeg var tolv år. Dette fordi den ene oldemora mi het Gurine, og hun var født på samme dag som meg.
 • Jeg har alltid vært skoleglad, men ett fag har jeg hatet fra første klasse; Kunst og håndverk.
Jeg nominerer disse til å gjøre det samme:

Hver andre time blir (minst) en kvinne voldtatt i Pakistan.

 • 20.08.2010 - 21:45
Tall fra 2002 viser at hver andre time blir en kvinne voldtatt i Pakistan, og hver åttende time blir en kvinne utsatt for gjengvoldtekt. Derimot er tallene mye høyere i virkeligheten, ettersom mange voldtekter ikke blir meldt. Sosiale tabuer og diskriminerende lover er blant årsakene til hvorfor så mange voldtekter ikke blir rapportert.
Hvor mange tror du blir voldtatt på verdensbasis i løpet av en dag eller et år? Til hint kan jeg nevne at det kun i Norge blir kvinner voldtatt eller forsøkt voldtatt mellom 8000 og 16 000 ganger! Og vi er ikke på verdenstoppen en gang...


© Amnesty International

Den verste flomkatastrofen i Pakistan på over 30 år.

 • 19.08.2010 - 20:37
I går la jeg ut dette innlegget for at folk enkelt skulle vite hvordan og hvor de kunne gi et par slanter til flomofrene i Pakistan. Meningen var at jeg like etter skulle poste et innlegg om hvor stort omfanget av flommen er, men slik ble det ikke. Det innlegget kommer derimot nå. Bedre sent enn aldri!


http://www.guardian.co.uk/world/2010/aug/19/pakistan-floods-obama-aid-increase


Det svært folkerike landet i Midtøsten har vært preget av flom i nærmere tre uker, og over fire millioner er gjort hjemløse. Åtte millioner skal ha behov for øyeblikkelig hjelp. De store vannmengdene har vasket bort landsbyer og tettsteder, veger og broer på sin ferd.
Blant hjelpemannskapet finner man representanter fra ulike islamistiske grupper, deriblant Taliban. Den amerikanske senatoren John Kerry sa etter sitt besøk i katastrofeområdet at det er viktig å få gjort store endringer straks. Hvis ikke kan det bryte ut frustrasjon, og Taliban kan utnytte seg av denne for å opparbeide respekt og et godt rykte blant de pakistanske innbyggerne. Dette er noe John Kerry ikke ønsker.
Flommen skal også ha ødelagt store deler av landets avlinger, og så mye som 1/3 av pakistanerne skal være rammet av flommen på en eller annen måte. Den pakistanske regjeringen må også handle matopprør og sosial uro.

Aftenpostens reporter i Pakistan, Kristin Solberg, kunne i dag fortelle om en stor andel syke blant flomfrene. Sykdommer som diarè, kolera og kraftige forkjølelser florerer blant ofrene. Spesielt utsatt er barn. Sykdommene kommer blant annet av forurenset drikkevann og dårlig hygiene.


Foto: Reuters.


Til nå har Pakistan blitt lovet nærmere 317 millioner amerikanske dollar av stater og organisasjoner verden over. Norge er den femte største bidragsyteren, med et lovet beløp på 14.8 millioner dollar.
Enda har det ikke kommet inn nok penger, og FN har etterlyst 2.8 milliarder kroner til.
Har du bidratt? Trykk her om svaret er nei, og vis din sympati for dine medmennesker.

Grafen under er laget av Reuters, og viser en oversikt over flommen i Pakistan og dens konsekvenser:


http://graphics.thomsonreuters.com/RNGS/2010/AUG/PAK5.jpg

Et bilde sier mer enn tusen ord.

 • 19.08.2010 - 14:21

Norsk skole i strid mot menneskerettighetene?

 • 19.08.2010 - 09:45
Dette er gammelt nytt, det er bare jeg som ikke har visst om grunnen før i går. Jeg snakker om hvorfor faget KRL plutselig skiftet navn til RLE. Jeg tenkte meg at det var noe med at et fag i den norske skolen ikke skole inneholde mer av én religion enn noen andre, og K'en står jo for kristendom. Jeg hadde jo forsåvidt rett i det, men at menneskerettighetsdomstolen var involvert ante jeg ingenting om. Før i går.Norge har skrevet under på FNs menneskerettighetskonvensjon (du kan lese den her), og har dermed pålagt seg å følge disse og tillate at andre stater og organisasjoner kritiserer landet om artikkelene i konvensjonen blir brutt.
I 2004 ble Norge kritisert av FNs menneskerettighetskomité for at KRL-faget "ikke formidlet livssynene på en tilstrekkelig nøytral og objektiv måte" (fra læreboka Politikk og menneskerettigheter). Dermed måtte det omorganisering til i dette faget. KRL ble derfor til RLE - Religion, Livssyn & Etikk.Jeg - som er 92-modell - har ikke fått undervisning i RLE, men i KRL. Jeg syntes ikke at faget tok mer hensyn til kristendommen enn til andre religioner. Ja, fagnavnet inneholdt Kristendom, men jeg fant dette naturlig ettersom Norge faktisk er et kristent land. Hvorfor kan man ikke lenger ha en statsreligion? Det viktigste må da være at man er fri til å melde seg inn og ut av hvilke som helst religion og livssyn. Det er ingen som tvinger norske statsborgere til å være medlem av den norske kirke, og det er heller ikke slik at om man først har blitt medlem så kommer man aldri ut derfra igjen. Derimot er det en helt fri statsreligion. Hvor kommer problemet inn?

Det er et faktum at KRL ikke lenger er et fag i den norske skolen. RLE har overtatt. Hvor stor forskjell er det egentlig mellom de to fagene?

P-pillen femti år.

 • 18.08.2010 - 09:50
I dag er det femti år siden p-pillen kom for salg for første gang. Den gang var den beregnet for gifte kvinner som ønsket å kontrollere når og hvor ofte de skulle bli gravide. I dag er det for det meste tenåringspiker som bruker dette prevensjonsmiddelet. Hvorfor?

Aftenposten.no publiserte i går kveld en artikkel om p-pillen og dens utvikling. Der kan man lese at tjuetusen til trettitusen kvinner totalt gikk på p-pillen på sekstitallet. Da var det i hovedsak godt gifte kvinner, da pillen var beregnet for dem og ingen andre. I 2008 - nesten femti år etter at pillen kom på markedet - var trenden snudd. Dette året fikk nemlig minst 70 000 kvinner under tjue år resept på p-pillen. Totalt går 240 000 norske kvinner på pillen.

Én av grunnene til hvorfor p-pillen har blitt et så populært prevensjonsmiddel blant unge jenter er nok fordi pillen er så å si gratis for dem mellom 16 og 19 år. Mens andre metoder for sikker sex koster penger, er pillen gratis. I tillegg er den en av de sikreste på markedet, med opp i mot 99% sikkerhet mot uønsket graviditet. Pillen skal også dempe menstruasjonssmerter, og det var nettopp dette den var ment som helt i starten.Det florerer en rekke myter om p-pillen og dens bivirkninger. Det er stor uenighet om hva som stemmer og ikke stemmer, samt i hvilken grad. I tillegg varierer bivirkningene fra pille til pille. Det er nemlig ikke bare én type p-pille, men tre hovedtyper som alle har et visst antall forskjellige typer innenfor seg.
Noen av bivirkningene går igjen i de fleste typene, og det er både fordeler og ulemper ved disse bivirkningene. Helsedoktoren.no nevner disse på sin side om p-piller:
 • Plettblødninger som kan vare i 3-6 måneder
 • Hodepine
 • Kvalme
 • Brystspenning
 • Vektøkning
Videre skriver helsedoktoren.no om p-pillens virkninger, både dem som gir fordeler og dem som gir ulemper:

Fordeler:
 • God beskyttelse mot graviditet
 • Nedsatt risiko for kfreft i eggstokk og livmor
 • Regelmessige menstruasjoner
 • Mindre menstruasjonssmereter
Ulemper:
 • Økt risiko for blodpropp (spesielt om du røyker)
 • Økt risiko for brystkreft
 • Ikke egnet til kvinner over 35 år

Alt i alt kan det virke som om det enkle og billige vinner over bivirkningene når det kommer til p-pillen. Den har fått et godt rykte på seg i Norge, og blir ofte anbefalt av helsesøstre. Den en gang så uskyldige menstruasjonssmertereduksjonspillen (!) for godt gifte kvinner gir i dag unge jenter helt ned i trettenårsalderen fri tilgang til sex. Er dette OK?Støtt flomofrene i Pakistan - gi med hjertet!

 • 17.08.2010 - 20:27
Trykk på bildet og gi din støtte til Røde Kors:Musikk med budskap nr. 9 - om livet som flyktning

 • 17.08.2010 - 08:34
Hei!

Hver tirsdag har jeg tenkt å legge ut en sang som jeg synes har et godt budskap i seg. Det er mange gode sanger her i verden som virkelig er noen tankevekkere, men dessverre er det ikke alle som får disse sangene med seg. Så dette er mitt bidrag for å spre disse sangene rundt til folk : )

Ukens sang:
Tittel:
Prayer Of The Refugee
Artist: Rise Against
Sjanger: Punk-Rock
Album: The Suffer & The Witness
År: 2006

På denne lista fordi: den har - i liket med så å si alle sangene til Rise Against - et bra budskap.
Sangen forteller en historie om flyktninger, hvorfor de har blitt flyktninger og hvordan de har det. Mer er det egentlig ikke å si. Hør sangen, lytt/les på teksten, og gi meg tilbakemelding om hva du synes.

Teksten:
"Warm yourself by the fire sun
And the morning will come soon
I'll tell you stories of a better time
And a place that we once knew

Before we backed our bags and left all this
Behind us in the dust
We had a place that we could call home
And a life no one could touch

Don't hold me up now,
I can stand my own ground
I don't need your help now
You won't let me down down down
x2

We are the angry and the desperate
The hungry and the cold
We are the ones who kept quiet
And always did what we were told

But we've been sweatingwhile you slept so calm
In the safety of your home
We've been pulling up the nails
That hold up everything you've known

Don't hold me up now,
I can stand my own ground
I don't need your help now
You won't let me down down down
x2

So open your eyes, child, let's be on our way
Broken windows and ashes are guiding the way
Keep quiet no longer we'll sing through the day
Of the lived that we've lost, and the life we've reclaimed

Don't hold me up now,
I can stand my own ground
I don't need your help now
You won't let me down down down
x2"


Sangen med musikkvideo:

Amnesty International - en introduksjon

 • 16.08.2010 - 15:35
Amnesty er en organisasjon, uavhengig av noen stat, religion og politisk syn. Organisasjonen har denne beskrivelsen av seg selv:

"Amnesty International drømmer om en verden der de grunnleggende menneskerettighetene oppfylles for alle. Vi eksisterer for mennesker som på grunn av maktbisbruk lever i ekstrem fattigdom, som blir fratatt sin rett til et helsetilbud, skole eller tak over hodet, som blir undertrykt, fengslet eller forfulgt."

Amnesty er en verdensorganisasjon med 80 nasjonale avdelinger. Amnesty Norge er den nasjonale avdelingen i Norge. Andre land som har nasjonale avdelinger kan sees på kartet nedenfor.
Hovedkontoret, det internasjonale sekretariatet, til Amnesty International ligger i London, England.
Menneskerettighetsorganisasjonen ble opprettet i 1961 av en britisk advokat, og har siden den gang forsvart mer enn 44 600 fanger i over 100 land.
Amnesty er som nevnt uavhegig av noen stat, og får derfor ikke statlige midler til å drive sitt arbeid. Pengene kommer derimot fra organisasjonens ansatte og frivillige som driver med innsamlingsaksjoner og lignende. I tillegg har organisasjonen, som de fleste andre ikke-statlige organisasjonene i verden, mange engasjerende sjeler rundt om i verden som donerer penger månedlig eller årlig. I tillegg koster det penger å være medlem i Amnesty, slik at organisasjonen får inn penger der også.

Jeg er medlem i Amnesty, og vil anbefale deg til å melde deg inn. Slik kan du enkelt følge med og få vite det når menneskerettighetene blir brudt. Det hender så altfor ofte, og det må det bli en slutt på!
Vis derfor din interesse, trykk her og bli medlem i dag! Det hjelper så mangen, og gjør så godt.

FNs Verdenserklæring for menneskeretter kan du lese her.Jeg vil reise til...

 • 13.08.2010 - 15:04
GEORGIA!
Generell landinfo (tall for Norge i parantes):
Hovedstad: T'bilisi
Religion: 83,9% kristne
Folketall: 4.6 millioner (4.8 millioner)
Areal: 69 700 km2 (323 802 km2)
Befolkningstetthet: 64,2 innbyggere/km2 (12,04 innb./km2)
Forventet levealder: 76,9 år (80,08 år)
Antall barn pr. kvinne (SFT): 1.44 (1,98)
Befolkningsvekst: -0,3% (0,3%)
Georgia. Hvordan havnet dette landet på denne lista? Folk flest har vel hørt om det? Er det noe de ikke har hørt?
Dette tidligere kommunistiske landet som var en del av Sovjetunionen behandler ikke sine 4.6 millioner innbyggere med den største respekt og toleranse. Landet har anslagsvis 246 000 georgere er internt fordrevet grunnet en konflikt på tidlig 90-tall. Disse 246 000 menneskene, kvinner og barn, unge og voksne, ble tvunget til å forlate sine hjem, men ikke før i 2007 ble det gjort noe for at disse personene skulle få vende hjem igjen. Frem til da hadde regjeringen ignorert problemet.
En ny bølge med internt fordrevne oppsto under krigen mellom Georgia og Russland for to år siden. Krigen førte med seg flere tusen dødsfall over over 100 000 internt fordrevne. Flesteparten av disse har heldigvis fått returnert til sitt hjemsted, men ca. 26 000 mennesker er fremdeles hjemløse som følge av denne krigen.

Som nevnt sluttet den georgianske regjeringen å ignorere landets internt fordrevne i 2007. Da vedtok landet å følge en strategi for å føre internt fordrevne tilbake til sine hjem. Dessverre, i følge Amnesty International, tar dette for lang tid og regjeringen prioriterer feil. De behandler ikke sakene til dem som trenger det mest først, men dem som har vært internt fordrevet i minst tid. Amnesty hevder videre at regjeringen handler uten en skikkelig plan, koordinering og konsultasjon. Dette vil igjen føre til mindre effektivitet og brudd på menneskerettighetene.
Dersom du vil vite mer, kan du laste ned den nylig publiserte Amnestyrapporten In The Waiting Room - Internally Displaced People In Georgia her.

Dersom du har problemer med å forstå omfanget kan jeg si følgende: Norge har INGEN internt fordrevne. Internt fordrevne er det samme som flyktninger, bare de befinner seg innenfor sine egne landegrenser. Hvordan kan et land som Georgia, med en stabil økonomi og gode ressurser, ikke gjøre noe med et slikt problem? Jeg håper lyset som Amnestyrapporten nå setter på Georgia vil få effektivitet i behandlingen av landets altfor mange internt fordrevne.
Andre spennende steder å reise til:
Tuvalu
Tierra Del Fuego
Burma
Papua Ny-Guinea
Gaza

Klasevåpenforbud fra 1. august

 • 12.08.2010 - 19:33
1. august trådte en viktig konvensjon i kraft, nemlig klasevåpenkonvensjonen. Den er blitt signert av 106 land, og ratifisert av 36. Norge var initiativtaker til denne konvensjonen, og arbeidet med den ble startet allerede i 2006. Osloprosessen, som prosessen frem mot konvensjonen har fått til navn, og var en reaksjon på at den skepsis stater hadde til forhandlinger i regi av FN. I Osloprosessen samarbeidet regjeringer, frivillige organisasjoner, FN og Røde Kors for å komme frem til et forbud mot klasevåpen.
I 2007 forpliktet 47 stater seg til å jobbe for et forbud mot klasevåpen, og året etterpå ble 106 stater enige om en avtale; klasevåpenkonvensjonen. Den trådte altså i kraft 1. august i år.

Så hva er egentlig klasevåpen, og hvorfor er det nå opprettet et forbud mot det?
Klasevåpen ble først brukt under andre verdenskrig, og deretter av NATO under Kosovokrigen (1999), av USA mot Taliban (2001-2002) og deretter mot Saddam Hussein (2003), av Russland mot Tjetjenia, og av Israel under krigføringen mot Libanon; både på åttitallet og 2000-tallet.
Bildet nedenfor viser en modell av et klasevåpen:


Klasevåpen - også kalt klasebombe - består av en stor beholder, en "morsbombe", som igjen inneholder flere hundre småbomber. "Morbomben" detonerer like over bakken, og de små bombeme blir spredd utover et område på størrelse med en fotballbane for så å selv bli detornerte. Klasevåpnene kan bli skutt ut av fly eller fra artilleri- eller rakettsystemer.
Grunnen til at det er blitt forhandlet frem en konvensjon for å forby denne typen bomber, er den store humanitære skaden de fører med seg. Typiske mål for en klasebombe er en sivile som aner fred og ingen fare. Kanskje er de på jobb eller ute og leker. Så mye som 98% av ofrene til klasevåpnene er sivile.
Bilder under viser en irakisk gutt som ble skadet av klasebomber sluppet av britiske styrker i 2003. Armen hans ble revet av.Et annet stort problem er at mange av småbombene ikke detoneres ved det første. De kan bli liggende udetonerte og klare til å sprenges lenge etter at landet har inngått fred med sin(e) motstander(e). En nysgjerrig guttegjeng kan derfor ende opp som uskyldige ofre for denne bomben, ettersom den lett sprenges. Det er nok å bare løfte den opp...

Hvor mange klasevåpen finnes det?
Mange. Selv Norge har (eller hadde) en god del. 53 000 klasebomber var stasjonert i Norge. Derimot var alle sammen blitt destruert innen 16. juli i år.
USA har - lite sjokkerende - det største lageret av klasevåpen. Hele 5.5 millioner våpen med til sammen 730 millioner småbomber skal være stasjonert i USA.
Bildet under viser nordmenn i en nedlagt gruve i Trondheim, klare til å destruere klasevåpen:Hvilke land har ikke ratifisert denne kovensjonen?
Viktige land som USA, Israel, Kina, Russland og India er blant dem som ikke har gjort det. Spesielt USA, Israel og Russland er land som har brukt klasevåpen i nyere tid, De to førstnevnte er også i krigførende land. Det er spesielt viktig at disse fem nevnte landene forstår alvoret av bruken av klasevåpen, og bøyer seg i støvet og signerer konvensjonen. Hvis ikke vil mange flere uskyldige menneskeliv gå tapt i årene som kommer...


"Norge er nå fri for klaseammunisjon - og vi vil fortsette å bidra til at resten av verden blir det samme."
- Jonas Gahr Støre, utenriksminister (AP)


Dette innlegget er skrevet med inspirasjon fra Sven Gunnar Simonsens tekst i Aftenposten Innsikt utgave 7.

Første dag i Ramadan.

 • 11.08.2010 - 17:59
På vei fra bussen til jobb i dag fikk jeg følge av en kollega fra Tjetjenia. Hun fortalte meg at i dag var første dagen i den muslimske fastetiden ramadan. Selv skulle hun faste sammen med sin mann, men ungene fastet ikke. Jeg bestemte meg der og da for å skrive et innlegg om ramadan.

Ramadan sammenfaller alltid etter den første fullmåne etter den niende måneden - i følge islamsk kalender. Den varer i 30 dager, og mellom soloppgang og solnedgang skal de fastende muslimene avstå fra mat og drikke, sex og krangling.
Fastemåneden er én av mange viktige høytider for verdens muslimer - som teller mellom 1.3 og 1.7 milliarder mennesker. Islam er den nest største religionen i verden, etter kristendommen.
Tida for ramadan varierer med ca. 11-12 dager hvert år ettersom den islamske kalenderen følger månen og ikke sola. De siste fem årene, derimot, har ramadan alltid vært i løpet av høstmånedene.

I år kommer den derimot på sensommeren, og varme temperaturer kommer til å gjøre årets ramadan ekstra tøff. Det sier seg selv at å gå uten mat og drikke fra soloppgang til solnedgang er en tøff opplevelse. Min kollega fortalte meg at hun følte at huden fikk en annen lukt, en vond lukt. Hun har også passet på å få tillagt ferien sin under fastemåneden.
Meningen med ramadan er å lære muslimene blant annet ydmykhet, utholdenhet og lydighet. Dersom man ikke klarer fasten, kan man gjøre opp for seg ved neste års ramadan eller betale en bot til en fattig muslim.
Som nevnt ovenfor skulle ikke ungene til min kollega faste. Hun fortalte meg at det var kun dem som var voksne og friske som fastet. Muslimene utsetter seg selv ikke i fare for å følge religionens ritualer, men tar hensyn til at ikke alle er i stand til å gå så lenge uten et skikkelig kosthold.

Når fasten er over blir det storfest for muslimene. Da feirer de Id ul-fitr - en fest som kan sammenlignes med kristendommes juleaften. Glade og fornøyde over å ha bestått enda en faste til ære for Gud, fester verdens muslimer med rene klær, bønn, sosialt samvær og ikke minst - et bedre måltid.

Lykke til med ramadan!En ung gutt feirer starten på ramadan med fyrverkeri i Gaza By. Foto: TV2


- Ingrid Gurine.

Musikk med budskap nr. 8 - om drømmer om en bedre verden som egentlig ikke er så mye bedre

 • 10.08.2010 - 19:46
Hei!

Hver tirsdag har jeg tenkt å legge ut en sang som jeg synes har et godt budskap i seg. Det er mange gode sanger her i verden som virkelig er noen tankevekkere, men dessverre er det ikke alle som får disse sangene med seg. Så dette er mitt bidrag for å spre disse sangene rundt til folk : )

Ukens sang:
Tittel: Penelope
Artist: Great Big Sea
Sjanger: Celtic rock / folk rock
Album: Sea Of No Cares
År: 2002
På denne listen fordi: den dukket opp ganske så tilfeldig da jeg leita etter originalversjonen av en annen sang med samme navn. Jeg syntes den hadde et godt budskap, og førte den opp på lista.
Sangen handler om troen fattige amerikanere i Midt- og Sør-Amerika har om USA. Om at det er et mulighetens land hvor man kun har det bra og får alt man ønsker seg. Penelope er en av dem som har disse tankene, og jobber hardt for å tjene seg opp med penger slik at hun kan dra til USA. Når hun omsider kommer seg avgårde, finner hun fort ut at livet i USA ikke er noe drømmeliv. Hun jobber som ei husholderske med minimuslønn, og teksten gir inntrykk for at arbeidsvilkårene ikke er gode.
Det tar ikke lange tiden før Penelope sitter på flyet tilbake til Jamaica. Dessverre, som teksten uttrykker, er det ikke alle som kommer hjem igjen. Penelope jobbet muligens svart, og kanskje var hun blitt kjøpt. Ikke vet jeg, men på slutten av teksten får vi høre om dem som blir stående fast i USA, uten mulighet for å returnere til hjemlandet sitt.
Denne sangen er artig og fengende, men også viktig og lærerik. Hør på den, og lytt på teksten. Hva tenker du om Penelope?

Teksten:
Penelope works in the market
Down in the coconut trees
She's savin' up all her money
To go to America across the sea

She once had an uncle
He lived in Detroit town
They got all his postcards
But his body has never been found

Till this day-ay-ay-ay-ay-yeah
Till this day-ay-ay-ay-yeah
Till this day-ay-ay-ay-ay-yeah
Till this day-ay-ay-ay-yeah

She got a job as a domestic
Workin' for minimum wage
From all her friends back home in Jamaica
They say 'you really got it made in the shade'

But they don't see her sweat and grime
And bendin' on her knees
She wishes she were back in Jamaica
Beneath the coconut trees

Every day-ay-ay-ay-ay-yeah
Every day-ay-ay-ay-yeah
Every day-ay-ay-ay-ay-yeah
Every day-ay-ay-ay-yeah

Every day, yeah
Every day, yeah

Penelope's back in the market
She found out what it was all about
Nah, no she doesn't regret it
She's just glad that she got out

But other's aren't so lucky
They're there till the day they die
Trapped in the steel and concrete
No beach, no moon, no sky

Every day-ay-ay-ay-ay-yeah
Every day-ay-ay-ay-yeah
Every day-ay-ay-ay-ay-yeah

Every day-ay-ay-ay-yeah

FNs Verdenserklæring om menneskerettigheter

 • 09.08.2010 - 19:24
Vedtatt av FNs tredje generalforsamling 10. desember 1948. 48 land stemte for erklæringen, ingen stemte imot. Derimot var det åtte land som ikke avla sin stemme; Tjekkoslovakia (nå Tjekkia og Slovakia), Sovjetunionen (Russland m.m.), Hviterussland, Ukraina, Polen, Jugoslavia (nå Bosnia og Hercegovina, Kroatia, Makedonia, Montenegro, Serbia, Slovenia og Kosovo), Sør-Afrika og Saudi-Arabia. Jemen og Honduras var ikke tilstede.

Fns Verdenserklæring om menneskerettigheter sier følgende (forenklet):
 1. Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter.
 2. Enhver har krav på de rettigheter som er nevnt i denne erklæringen, uten forskjell av noen art.
 3. Enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet.
 4. Ingen må holdes i slaveri eller trelldom.
 5. Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.
 6. Ethvert menneske har krav på å bli anerkjent som rettssubjekt.
 7. Alle er like for loven.
 8. Enhver har rett til effektiv hjelp av de kompetente nasjonale domstoler mot handlinger som krenker de grunnleggelde rettigheter han er gitt i forfatning eller lov.
 9. Ingen må utsettes for vilkårlig arrest, fengsling eller landsforvisning.
 10. Enhver har krav på å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstolnår hans rettigheter og plikter skal fastsettes, og når en straffeanklage mot ham skal avgjøres.
 11. a) Enhver som er anklaget for en straffbar handling har rett til å bli ansett som uskyldig til det motsatte er bevist. b) Ingen må dømmes for en forbrytelse eller handling som ikke var straffbar i den tid den ble begått.
 12. Ingen må utsettes for vilkårlig innblanding i privatliv, familie, hjem og korrespondanse, eller for angrep på ære og anseelse.
 13. a) Enhver har rett til å bevege seg fritt og til fritt å velge oppholdssted innenfor en stats grenser. b) Enhver har rett til å forlate et hvilket som helst land - inkludert sitt eget - og til å vende tilbake til sitt land.
 14. a) Enhver har rett til i andre land å søke og ta imot asyl mot forfølgelse.
 15. Enhver har rett til et statsborgerskap.
 16. a) Voksne menn og kvinner har rett til å gifte seg og stifte familie uten noen begrensning som skyldes f.eks. rase, nasjonalitet eller religion. b) Ekteskap må inngås etter fritt og fullt samtykke fra de vordende ektefeller.
 17. Enhver har rett til å eie eiendom.
 18. Enhver har rett til tanke-, samvittighets-, og religionsfrihet.
 19. Enhver har rett til menings- og ytringsfrihet.
 20. Enhver har rett til å delta i fredelige møter og organisasjoner, og ingen må tvinges til å tilhøre en organisasjon.
 21. Enhver har rett til å ta del i dets lands styre, og rett til lik adgang til offentlig tjeneste i sitt land.
 22. Enhver har som medlem av samfunnet rett på sosial trygghet og har krav på at de økonomiske, sosiale og kulturelle goder blir skaffet til veie.
 23. a) Enhver har rett til arbeid, til fritt valg av yrke, til rettferdige og gode arbeidsforhold og til beskyttelse mot arbeidsløshet. b) Enhver har rett til lik betaling for likt arbeid. c) Enhver som arbeider har rett til en rettferdig og god betaling som sikrer hans familie og ham selv en menneskeverdig tilværelse. d) Enhver har rett til å danne og å gå inn i fagforeninger for å beskytte sine interesser.
 24. Enhver har rett til hvile og fritid.
 25. Enhver har rett til en levestandard som er tilstrekkelig for hans og hans families helse og velvære, og som omfatter mat, klær, bolig og helseomsorg og nødvendige sosiale ytelser, og rett til trygghet i tilfelle arbeidsløshet, sykdom, arbeidsuførhet, enkestand, alderdom eller annen mangel på eksistensmuligheter som skyldes forhold han ikke er herre over. Mødre og barn har rett til spesiell omsorg og hjelp, og barn skal bli behandlet likt om de er født i eller utenfor ekteskap.
 26. Enhver har rett til undervisning.
 27. a) Enhver har rett til fritt å delta i samfunnets kulturelle liv, til å nyte kunst og og til å få del i den vitenskapelige fremgang og dens goder. b) Enhver har rett til beskyttelse av de åndelige og materielle interesser som er et resultat av ethvert vitenskapelig, litterært eller kunstnerisk verk som han har skapt.
 28. Enhver har rett på sosial og internasjonal orden som fullt ut kan virkeliggjøre de rettigheter og friheter som er nevnt i denne erklæringen.
 29. Enhver har plikter overfor samfunnet som alene gjør den frie og og fulle utvikling av hans personliget mulig. 
 30. Intet i denne erklæringen skal tolkes slik at det gir noen stat, gruppe eller person rett til å ta del i noen virksomhet eller foreta noen handling som har til hensikt å ødelegge noen av de rettigheter og friheter som er nevnt i denne erklæringen.

Ville du som enkeltperson ha skrevet under for dette, og dermed si at du ville bidra best mulig for at alle får tilfredsstilt sine menneskerettigheter?

Remain calm, even when your life is changing

 • 09.08.2010 - 16:25
Hei!

Jeg sitter her noe smånervøs. Det har på en måte nettopp gått skikkelig opp for meg at om én uke er jeg avgangselev! Neste mandag begynner jeg på siste året mitt på studiespesialiserende. Dette er året som virkelig kommer til å avgjøre resten av livet mitt. Kommer karakterene mine til å være gode nok for å komme inn på det studiet jeg vil? Kommer jeg i det hele tatt til å finne ut hvilket studium jeg vil gå!? Det er så altfor mange retninger jeg kan gå - og så klart vil jeg studere dem alle like mye! Håpløst..
Min nervøsitet overfor studiene har kommet til uttrykk titt og ofte her på bloggen. Er det så merkelig da, når jeg tenker på det så å si 24/7?
Har du problemer med å forstå omfanget? Les gjerne Evig student, takk! og Lita jente, store tanker.
Er jeg klar for å ta fatt på mitt siste år på videregående?
Ny sekk er kjøpt inn, notatblokk er klar, motivasjon på topp, Jeg elsker å lære! Problemet ligger i hodet mitt. Jeg liker ikke konseptet skole. Jeg vet så inderlig godt at jeg hadde lært så mye mer om jeg hadde studert på egenhånd! Dette irriterer meg i timene, og skaper en smule ukonsentrasjon. På tide å lære seg å akseptere at ting ikke alltid er slik man ønsker at det skal være?

Forrige skoleår studerte jeg kroppsøving på egenhånd. I år er målet å studere spansk nivå 3 ettersom jeg ikke får mulighet til å ta dette på skolen min. Kommer det til å gå? Ikke vet jeg, men satser i alle fall på å kjøpe inn skolebøkene i faget!

Begynner du på skole neste uke?
Hva begynner du på?

Rosen.

 • 08.08.2010 - 20:24
Som ei rose reiser seg
og brer ut sine kronblader.
Slik skal jeg reise meg fra støvet.

Ingen skal få tråkke på meg
og holde meg nede.
Mitt liv og mine valg
er viktige for samfunnet.

Ubetydelig, nei,
bare litt misforstått og feiltolket.
Gi meg litt tid og tillitt,
og jeg skal nå mine mål.

Sammen skal vi
reise en skog av roser.
Strålende i triumf

Dette diktet er skrevet av en tidligere rusmisbruker som finner seg selv i en vanskelig situasjon. Han har vært blant dem som blir sett ned på i samfunnet, men vil nå bli en respektert del av sitt nærmiljø. På grunn av hans fortid blir han misforstått og feiltolket. Folk tenker tanker som "en gang rusmisbruker, alltid rusmisbruker" og gir ikke personen en sjanse. Dette gjør så klart situasjonen vanskeligere for den tidligere rusmisbrukeren, som gjerne kunne trengt all den støtte og respekt han kunne fått. I stedet for å la seg tråkke på, bestemmer han seg derimot for å reise seg i støvet. Slik en rose gjør det.Jeg fikk dette diktet av min mormor da jeg selv var inne i en vanskelig situasjon som krevde et vendepunkt i livet mitt. Slapp av, jeg slet ikke med rusmidler eller noe lignende :-) Diktet kan like godt være til støtte for alle og enhver som må lære seg å reise seg i støvet.
Jeg synes diktet er vakkert og inspirerende, enkelt og forståelig. Jeg liker det.

Hva syntes du om dette diktet?


- Ingrid Gurine.

Den verste flomkatastrofen i Pakistan på over 30 år.

 • 08.08.2010 - 12:53
Det sies at et bilde sier mer enn tusen ord. Dette innlegget om naturens vrede for tiden i Pakistan vil derfor være preget av mange bilder og lite tekst. Dersom ikke annet er nevnt, er bildene tatt fra Reuters.


Gutt venter på mat i en tilfluktsleirFlomofre samler sammen treverk fra deres ødelagte husSultne og desperate pakistanere venter på matprovianterSlik ser det ut i Pakistan for tidenFlyfoto over PunjabprovinsenHjelpearbeiderne jobber på spreng for å hjelpe flest muligNærbilde av naturens krefterVann er et kraftig element som kan føre til store ødeleggelser på sin ferdFlomofre blir reddet av et helikopter fra et hustak

Naturen har sterke krefter som er mennesket overlegent. Disse bildene er et sikkert bevis på det. Derimot har vi mennesker opplevd flom og andre naturkatastrofer så lenge vi har eksistert. Tettere bebyggelse, flere mennesker og bygging i risikoområder er faktorer som har ført til at naturkatastrofene som rammer oss nå bringer mer skade og tap av liv enn de som rammet verdens befolkning for hundre år siden.
Var det dette vi ønsket oss da vi begynte å bosette oss tettere og tettere?


- Ingrid Gurine

"Behold roen, til tross for de som desperat ønsker å ødelegge valget og lede landet frem mot borgerkrig" - Mwai Kibaki.

 • 07.08.2010 - 19:26
Jeg nevnte smått i siste innlegg at Kenya har vedtatt en ny grunnlov. Denne gangen gikk valget rolig for seg, men det gjorde det ikke da landet skulle stemme for ny president forrige gang - da i 2007/2008.

27. desember 2007 gikk de kenyanerne som hadde stemmerett og som ville bruke den til valgurnene for å stemme på ny president og regjering. Mwai Kibaki og hans parti ble erklært som vinnere av valget, og han inntok presidentskapet tre dager senere, til tross for misnøyen fra hans motstander; Raila Odinga. Odinga hevdet at han hadde vunnet valget.
Senere ble det klart at valget delvis var manipulert, og at Odinga egentlig hadde vunnet med 6% flere stemmer. Dette endret derimot ikke presidentskapet i Kenya, ettersom Kibaki fremdeles er president.
Valget i 2007 var stammepreget. Kibaki tilhørte den ledende stammen, Kikuyu, og fikk stor oppfølging blant sine stammemedlemmer blant annet sentralt i Kenya. Odinga på sin side var medlem av stammen Luo, og fikk i tillegg til sine stammemedlemmer god oppslutning blant regionale ledere i Vest-Kenya samt muslimske ledere langs kysten.
Stammen Kikuyu bidrar med 22% av kenyas innbyggere og er den mest folkerike stammen. Luo, derimot, bidrar med 13% og er den tredje største.
Da vinneren av valget ble erklært, brøt det ut uro blant befolkningen. Dette skulle vise seg å bli både en økonomisk og humanitær krise for Kenya.
Som følge av den påståtte - og senere bekreftede - manipulasjonen av valget, gikk Odinga's supportere til protest. De holdt noen fredelige demonstrasjoner, men i visse deler av landet ble det utført vold. Odinga's hjemprovins, Nyanza med 4.4 millioner innbyggere, samt Nairobi med sine vel like mange innbyggere, var stedene hvor volden var verst. Politiet skjøt demonstranter, noen med TV-kameraer som vitner, og dette førte til økt vold mot politiet. Det kenyanske politiet er sterkt preget av korrupsjon, og den kom klart til syne under disse kampene.
Ettersom valget var stammepreget, ble også kampene i etterkant preget av det samme. Voldens ofre ble Kikuyu siden den erklærte presidenten tilhørte denne stammen. Første nyttårsdag ble 30 sivile fra denne stammen drept under en gudstjeneste.
I Riftdalen er tendensene til vold større enn andre steder i Kenya, og her har det vært kamper under de fleste andre valgene også. Jeg har selv kjørt et stykke gjennom Riftdalen, og da fikk vi se internt fordrevne stammefolk som måtte bo i telt. Disse har enda ikke kunnet dra tilbake til sine hjemsteder etter kampene i 2007/2008.Slummene i Nairobi fikk derimot oppleve den verste volden. Både etniskrelaterte kamper, utbrudd på grunn av ekstrem fattigdom, og kriminelle gjenger var årsakene til det.

Nesten én måned etter valget ankom Kofi Annan - FN's generalsekretær på den tida - landet. Han klarte omsider å få de to kjempende sidene til å møtes til diskusjon. 28. februar signerte både Kibaki og Odinga en avtale som gikk ut på å dele makten dem immellom. 13. april var alle forhandlingene klare, og Odinga ble nå landets statsminister.
Under de månedslange kampene mistet mellom 800 og 1500 kenyanere livet, og mellom 180 000 og 250 000 måtte flykte fra sine hjem.

Da kenyanerne igjen skulle gå til valgurnene denne uken, var det med hjertet i halsen. Derimot viste det seg at innbyggerne har lært, og ingen fæle voldshandlinger ble utført. 12 millioner kenyanere har stemmerett, og av de som brukte den stemte 67% for ny grunnlov. De som stemte imot, og de som sto fremst for å ikke innføre ny grunnlov, tok dette med slående ro. De valgte å høre på det som flertallet av kenyanerne ønsket.Dette viser at Kenya er på vei mot riktig retning, og verdenssamfunnet har gitt klar beskjed på at dette er noe de liker. Kenya er det mest velstående landet i Øst-Afrika, og viser nå at de er modne for flere utfordringer utover sitt kontinent og resten av verden.

For utfyllende artikkel, trykk her. NB! Artikkelen er på engelsk."Remain calm, even when intimidater or provoked by those who are desperately determined to rig the elections and plunge the country into civil war."
- Mwai Kibaki
Hvem mener du er den rette presidenten i Kenya - Kibaki eller Odinga?

Siden sist - hva har skjedd?

 • 07.08.2010 - 14:06
Grunnet dataproblemer har jeg ikke fått blogget skikkelig på nærmere en uke. Dette ergrer meg, spesielt når det er så mye som har hendt den siste uka. Økonomien til Hellas går fortsatt nedover, Russland herjes av skogbranner som i følge Aftenposten.no har tatt livet av minst 52 mennesker, en iransk menneskerettighetsaktivist er på vei til Norge, åtte leger - seks amerikanske, en britisk og en tysk - er blitt funnet drept i Afghanistan, Pakistan har blitt rammet av en forferdelig flom som skal ha rammet 12 millioner mennesker og tatt livet av 1600 personer, og sist men ikke minst - Kenya har vedtatt en ny grunnlov.

Verden stopper tydeligvis ikke opp selv om dataen min kapitulerer. Som om jeg ikke visste det fra før av. Både gode og vonde hendelser har skjedd, og mennesker har blitt født og mennesker har mistet livet.
En fryktelig naturkatastrofe herjer Pakistan. Landet flommer over og innbyggerne flykter. Det regner mer enn jorda klarer å absorbere, og vannet legger ut på ville veier.
Mens vannet herjer i Pakistan, herjer det motsatte element i Russland. Nærmere 600 skogbranner har rammet landet som følge av den verste hetebølgen på 30 år. Nå fryktes det også at brannene skal gi radioaktiv forurensing.

Naturen har sine metoder på å la oss mennesker få vite at vi ikke behandler jorda slik den vil bli behandlet. Drastiske forandringer må til for å bedre både jorda og jordas befolknings levestandard.

Hva gjør du for å bedre jorda og jordas befolknings levestandard?- Ingrid Gurine

Back on track

 • 06.08.2010 - 19:19
Heihei!
Nå har jeg kjøpt meg en ny pc siden den forrige ikke lenger ville være her sammen med meg. Jeg har gått til innkjøp av en netbook - Samsung. Ønsket en liten og lett pc som funker OK til skole og skriving :-)
Noen andre som har en netbook?

Siden dataen min streiket på mandag har det egentlig ikke hendt så mye. Jeg har jobbet, kjørt mye bil og lest en del bilteori. I tillegg er jeg snart ferdig med "Øyne i Gaza" - boka jeg har holdt på med nå i en god stund. Det går litt tregt med meg, men hvis jeg sier at jeg leser til sammen tre bøker i tillegg til magasiner og aviser, så håper jeg dere forstår.
Som en teaser har jeg lagt ut et lite utdrag fra boka som du kan lese her. Jeg vil så klart skrive om hele boka når jeg er ferdig med det - dette er virkelig ei bok som fortjener mest mulig oppmerksomhet!

Nå skal jeg utforske min nye dupeditt og nyte litt kvalitetstid med kjæresten ♥

Snakkes!

Jeg har dataproblemer...

 • 03.08.2010 - 15:15
...men lover å komme STERKT tilbake når PC'en vil samarbeide igjen : )
Har ikke lang nok tid på pc til å sette meg inn i et emne og skrive et godt innlegg, beklager..

Wineville Chicken Murders

 • 01.08.2010 - 21:21
Trykt opp i et sofahjørne godt krøpet sammen, med ei stor og god pute å holde rundt. Nytraktet te på bordet, og lys i Buddhaen. Changeling på dataen, og ei oppslukt jente foran den.

Changeling er en film fra 2008 med Angelina Jolie i hovedrollen. Historien filmen forteller er basert på en sann historie. Jeg mildt sagt elsker filmer som er basert på faktiske hendelser, og nysgjerrig som jeg er ender jeg alltid opp med å søke etter den virkelige historien på nettet.

Hendelsen man blir kjent med i Changeling, er en grusom kidnappings- og drapssak fra Los Angeles i 1928. Saken har i senere tid blitt kjent som Wineville Chicken Murders - Wineville var plassen drapene fant sted, og ofrene ble holdt i et bur for kyllinger. Alle ofrene (det skal ha værttre stykker) var unge gutter som var blitt plukket opp langs gatene i byen. Den som organiserte det hele var en ung mann med navn Gordon, og som (ufrivillig) medhjelper hadde han sin 13 år gamle nevø. Gordon skal ha truet nevøen sin - Sanford - på livet om han ikke gjorde som han ble fortalt. Lille Sanford var livredd, og turde ikke nekte da han ble bedt om å drepe guttene... Gordons mor skal også ha vært involvert i drapene. Hun blir forøvrig ikke nevnt i filmen.
Etter at guttene var blitt drept ble likene gravd ned i jorda utenfor ranchen. Da Gordon fant ut at han var i politiets søkelys, tok han derimot og gravde opp likene igjen for så å dumpe dem i ørkenen. Noen rester ble igjen i den opprinnelige graven og ble funnet av politiet ved hjelp av Sanford, mens det som ble ført ut i ørkenen aldri har blitt funnet.

Gordon ble dømt til dødsstraff ved henging, og ble hengt i 1930. I Changeling blir vi kjent med en noe forvirret mann som ikke helt er ved sine fulle fem. Gordon skal ha blitt seksuelt misbrukt av sine foreldre under hele oppveksten, og dette kan da gjenspeile hans vonde handlinger senere i livet. Mora til Gordon ble dømt til tolv års fengsel, men slapp ut lenge før. I filmen blir det nevnt at Sanford måtte i fengsel for det han hadde vært med på å gjort, men på internett fant jeg ut at han aldri ble dømt for drap, men returnerte til hjemlandet Canada og døde der som en gammel mann i 1991. Før det rakk han å gifte seg og få to barn. En mann som klarte å leve livet til tross for hva han hadde på samvittigheten...

Som nevnt spiller Angelina Jolie hovedrollen. Hun spiller rollen som Christine Collins, mora til ett av Gordon's ofre -  Walter Collins.
Walter Collins ble meldt savnet fra Los Angelen 10. mars 1928 av sin mor. Ettersom hans far var dømt for x antall tyverier og satt innelåst i fengsel, ble det først trodd at noen fiender av han sto bak bortføringen. Changeling nevner derimot ikke noe av dette. Derimot har filmen fokus på hvor korrupt politiet i Los Angeles var på denne tida.
Christine Collins fikk beskjed om at sønnen hennes var blitt funnet, fem måneder etter at hun meldte ham savnet. Da hun ble gjenforent med det som skulle være sønnen, viste det seg at det var en totalt fremmed gutt som sto framfor henne. Christine fortalte gjentatte ganger til politiet at dette ikke var hennes sønn, men hun ble ikke hørt. Derimot ble hun satt inn på psykiatrisk avdeling - av politiet fordi de ville ha henne av veien.
Da saken om Wineville Chicken Murders ble kjent, kom også sannheten om det korrupte politiet frem. Betjenten som hadde hatt saken om Walter Collins fikk aldri mer jobbe i politiet. Vel fortjent.

Når det skal bli lagt en film ut fra en faktisk hendelse, er det vanlig at regissøren pynter litt på historien. Tar med noe, utelater noe, forenkler noe. Changeling er intet unntak.
Mot slutten av filmen blir det funnet en gutt som hevder at han var en av tjue gutter som ble holdt fanget i kylllingburet. Han sier at han og to andre - deriblant Walter Collins - skal ha klart å rømme. Han visste ikke hva som hadde hendt med Walter etter flykten...
I virkeligheten skal det ikke ha blitt funnet levninger til mer enn tre gutter på ranchen i Wineville, og historien til denne gutten skal aldri ha blitt bekreftet. Derimot; hva skal man tro? Hendelsen er grusom uansett hvor mange ofre det var. Walter Collins ble definitivt drept selv om levningene hans aldri har blitt funnet.
Gordon's mor ble dømt for drapet på ni år gamle Walter, selv om det i filmen er Gordon som blir dømt for drapet på ham.Benrester funnet på Ranchen.Christine Collins (virkelighet)Christine Collins (filmen)Walter Collins (virkeligheten)GordonHer skal de forferdelig hendelsene ha funnet sted.Her inne skal guttungene ha blitt holdt fanget.På jakt etter levninger.

Vil du se flere bilder fra den virkelige hendelsen? Trykk her.Jeg fant denne historen spennende, og valgte derfor å dele den med dere. Håper jeg ikke har avslørt så mye at dere ikke har lyst til å se filmen, for denne filmen anbefaler jeg virkelig at dere ser!

Har du sitt Changeling?
Kommer du til å se den nå?

Stå på!

 • 01.08.2010 - 16:06
"Du kan få hva alt du ønsker deg
dersom du ønsker det sterkt nok.
Du må ønske det
med en inderlighet
som utsondres gjennom huden
og  slutter seg i skaperkraften."

- Sheila Graham
We ♥ it
hits