ingrid gurine

Det nytter.

 • 30.07.2011 - 14:39

Takket være midler som norges befolkning har gitt til Røde Kors, kan organisasjonen nå sende 160 tonn nødhjelp til underernærte på Afrikas Horn. Presidenten i organisasajonen, Sven Mollekleiv, sier at i Somalia er 1 av 3 barn underewrnærte og i livsfare. De 160 tonn med nødhjelp som er sendt ned fra Norge, vil bidra til at disse kommer utenfor livsfare og til å hindre at flere kommer i samme situasjon. Nødhjelpen består av over 300.000 ernæringspakker, o Røde Kors opplyser om at hver enkelt pakke kan gi et lite barn livreddende næring i tre døgn.


Foto: www.alertnet.org


Ved å sende sms "HJELP" til 2090 eller ringe 820 44 000, gir man 200 kroner, og dermed livreddende hjelp til fire barn i en uke.

Du kan også bidra på min innsamlingsaksjon ved å trykke deg inn på denne nettsiden, og bidra med en annen sum enn 200 kroner.

Kjære Sophia - et åpent brev fra barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

 • 29.07.2011 - 19:29

Under et nettmøte hos NRK kom det inn et spørsmål som lød slik: "Hei. Jeg er 13 år og norsk muslim jeg føler det er min feil. Han sier han drepte alle de fordi jeg er her. Burte jeg flytte ut for å beskytte norske barn i framtiden? Det er det jeg føler. Hilsen Sophia." Spørsmålet har engasjert mange, og alle som en sier at Sophia ikke skal flytte ut. Én av dem som har blitt beveget av spørsmålet, er barne-, likestillings- og inkluderingsministeren Audun Lysbakken.  Følgende er tatt fra bloggen hans www.rettvenstre.no og blle offentliggjort i dag:

"Kjære Sophia,

Jeg har tenkt på deg denne uken. På NRKs nettmøte på mandag spurte du om du bør flytte fra Norge, for å beskytte norske barn i framtiden. Du tenker at terroristen drepte fordi du er her.

Norge er like mye ditt land som mitt. Norge er et land hvor det ikke skal spille noen rolle om du er kristen, muslim eller ateist. Hvor det ikke betyr noe om hudfargen din er hvit eller brun. Det som betyr noe er at du bor her, og er glad i det landet vi deler sammen.

Vi kan ikke stoppe terroristens ideer ved å gjøre som han vil. Vi kan bare stoppe dem ved å gjøre det motsatte. Vi må ta bedre vare på hverandre. Vi må vise at vi respekterer hverandre, og bryr oss om hverandre. Vi må skjønne at vi er sammen i dette lille landet, uansett hvilken bakgrunn vi har.

Derfor trenger vi deg, Sophia. Det at du er her viser at vi ikke vil la oss forandre, at vi ikke vil gi etter for hat og frykt. Bli hos oss!

Vennlig hilsen
Audun Lysbakken
Barneminister i Norge"
Bli også med i denne facebookgruppa til støtte for Sophia og de mange andre som måtte føle det på samme måte. ♥

Hva er solidarisk handel?

 • 29.07.2011 - 16:50

Hei!

Ettersom jeg skal begynne å studere om en halv måneds tid i en annen by i en annen del av landet, har jeg så smått begynt å pakke ned rommet mitt. En ivrig lillebror står klar til å overta, etter å ha siklet i misunnelse i en god del år. Uansett, i dag satte jeg i gang å tømme skapene i den gamle skrivepulten min, og der var det mye løye kan jeg si. Siden jeg begynte å blogge, har jeg skrapt sammen en hel haug med brosjyrer om forskjellige temaer som jeg kunne tenkt meg å blogge om. Jeg fant hele tre brosjyrer om blodgivning, og tre-fire hefter om menneskehandel. Begge temaer har jeg skrevet om her tidligere, og du kan finne dem her (blodgivning) og her (menneskehandel). 

Innimellom alt rotet mitt, fant jeg et hefte fra butikkjeden The Body Shop som omhandlet solidarisk handel. Heftet er utrolig bra, og jeg vil derfor dele litt av det med dere. Dessverre husker jeg ikke hvor eller hvordan jeg har fått tak i det, men det var vel kanskje en av butikkene til kjeden. 

Følgende er tatt fra det nevnte heftet: 

"Merkelappen forteller aldri hele historien. Du får kanskje vite hvor produktet er laget og hva det består av, men aldri hvem som høstet råvarene eller sto for produksjonen. Hva med forholdene de måtte arbeider under, trengselen, de lange timene, psykisk og fysisk mishandling, mulig barnearbeid og kanskje tvungen bruk av prevensjonsmidler? Når alt kommer til alt, er det egentlig noen som vet hva de kjøper?"

"...Kort sagt: handel må ledsages av samvittighet. Dette er grunnprinsippet som vårt [The body shop] solidarisk handel-program er bygget på."
 


 

Heftet byr også på en rekke fakta, deriblant disse:

 • "Akkurat nå er 120 millioner barn i alderen 5 til 14 år i fulltidsarbeid"
 • "Ifølge World Trade Organizations regler kan ikke land straffes for eksport av varer basert på slavearbeid." 

 

The Body Shop sitt hefte gir deg også en oversikt over hvordan du skal gå frem for rettferdig handel: 
1. Lytt og lær: Snakk med lokalbefolkningen og hør hva de har å si. Finn ut hva de trenger, hva de har å tilby, og hvordan dere kan samarbeide.
2. Ressurser: Finn ut hvilke lokale ressurser som finnes, og trekk veksler på lokalsamfunnets kulturelle erfaringer.
3. Teknologi: Forsikre deg om at den lokale teknologien kan oppfylle de nødvendige kravene til produksjonsstandard. Det beste verktøyet er det som passer best til jobben.
4. Opplæring: Oppfordre til utdanning og opplæring som gjør lokalbefolkningen i stand til å styre sin egen fremtid.
5. Lokalsamfunnet: Samarbeid med lokalbefolkningen. Hvis et slikt prosjekt skal lykkes, må det komme fra dem, gjøres av dem og være for dem.

Resultatet blir solidarisk handel!  Handle kosmetikkprodukter på The Body Shop!

Tørken på Afrikas Horn.

 • 28.07.2011 - 18:29

Husker dere at jeg i forrige uke skrev et innlegg om hvor lite gavmilde nordmenn var i forhold til andre europeere når det kom til tørkekatastrofen på Afrikas Horn? Hvis ikke, kan du lese deg opp på det her.
I dag kan derimot NRK meddele at siden terrorangrepene fredag 22. juli har pengegavene strømmet på fra nordmenn. De skriver på sine nettsider at Røde Kors har fått inn tre millioner kroner på fem dager.

Terroren fikk oss som et folk til å stå nærmere hverandre, men den fikk oss også til å vise mer omtanke for omverdenen. Den gav oss muligheten til å vise hvor gode mennesker vi nordmenn kan være, til å vise at selv når vi har det vondt tenker vi på andre. Ikke alle folkeslag kan skryte på seg det.

11 millioner mennesker på Afrikas Horn trenger hjelp, de trenger mat og drikke. Noen er rammet av hungersnød - i alt står 11.3 millioner mennesker i fare for å bli rammet av sult. Dette må vi unngå, og du kan hjelpe til. Ved å trykke her kan du gi et lite bidrag - det være 50, 100 eller mer (alt hjelper) - for at ikke så altfor mange flere skal lide en grusom død i år.


Foto: AP


Kanskje har du allerede bidratt? Fortell meg gjerne om det!

Veronika bestemmer seg for å dø.

 • 28.07.2011 - 14:15

"She hated everything. The library with its pile of books full of explanations about life; the school that had forced her to spend whole evenings learning algebra, even though she didn't know a single person apart from teachers and mathematicians, who needed algebra in order to be happy. Why did they make them learn so much algebra or geometry or any of that mountain of other useless things?"Jeg leser for tiden boka "Veronika decides to die" (Veronika bestemmer seg for å dø) av Paulo Coelho. Boka har både vært inspirasjon til en film og til en låt, og det var via sistnevnte at jeg ble oppmerksom på den. 
Ett av mine favorittband - Billy Talent - har laget en sang som heter "Saint Veronika". Da jeg for en god stund siden pleide å poste ett innlegg i uka med tittelen "Musikk med mening", var denne sangen én av disse. Jeg leste meg frem på bakgrunnen av sangen, og kom da frem til at Coelho's bok var inspirasjonen til den. 

"Veronika decides to die" handler om ei jente som bestemmer seg for å ta livet sitt. Hun ser ingen grunn til å leve videre, hun har oppnådd det hun skal oppnå og har bare kjipe år foran seg. Så hun tar en god dose sovemedisiner sammen med alkohol. Derimot lykkes hun ikke, og våkner opp etter ei god stund på et sykehus for mentale pasienter. Her får hun beskjed om at selv om hun ikke døde av selvmordsforsøket, klarte hun å påføre seg selv en skade på hjertet. Denne skaden vil til slutt gjøre at hun dør - innen noen dager eller uker. Boka følger Veronika videre på sykehuset, og hvordan hun sakte, men sikkert, begynner å nyte livet først da det viser seg at hun lever på lånt tid.  

Dette er en bok jeg anbefaler på det sterkeste, selv om jeg ikke er ferdig med den enda. De første hundre sidene har vært så gode at de neste hundre nesten må være det de også, for å si det slik. 
Jeg kjøpte boka (engelsk versjon, vel å merke) på CDON.no for 59 kr - billig hygge, med andre ord :-) 

Feel-good song <3

 • 26.07.2011 - 20:52

Når kan man begynne å blogge som normalt igjen?

 • 25.07.2011 - 22:40

Det har hendt forferdelige ting i vårt lille land. Ting vi aldri hadde sitt for oss skulle skje her, i trygge, gode Norge. Hele landet er i sorg, hver enkel sjel føler seg truffet av terrorhandlingene. At en mann har bombet Regjeringskvartalet og skutt og drept flere titalls ungdommer på AUFs sommerleir rammer oss alle. Noen kjenner noen som direkte er blitt skadet eller drept i angrepene, enda flere vet om noen. Selv vet jeg om to - én som ble skadd og en uskadd under massakeren på Utøya. Kanskje kjenner eller vet du om noen? 

Man kan allikevel ikke være i sorg for alltid. Landet må komme tilbake til normalen igjen, ellers lar vi mannen bak ugjerningene seire. Og det er det siste vi vil. Som så mange myndighetspersoner har sagt de siste dagene: ingen skal få knekke oss. 


Foto: VG

Dette blir derfor det siste innlegget jeg skriver om terrorhandlingene. Ikke fordi jeg ikke bryr meg eller ikke er i sorg, tro meg jeg har det jævlig, men også derfor er det viktig å la livet gå sin gang videre. Jeg kommer fremdeles til å tenke masse på ofrene etter angrepene og følge mye med på nyhetene, men barna sulter fremdeles i Asia og tørken preger enda Afrikas Horn. Ettersom bloggen min først og fremst handler om slike saker, vil jeg etter dette innlegget blogge slik jeg gjorde før 22. juli.

Jeg håper på forståelse for min avgjørelse. Varme tanker til alle de som er rammet på en eller annen måte og til det flotte redningsapparatet vårt og de mange modige frivillige. ♥  Jeg linker til et tidligere innlegg med sang og tekst til hele norges sang: Til Ungdommen av Nordahl Grieg. Link her.

Tenn et lys for ofrene etter terroranslagene mot Norge.

 • 25.07.2011 - 20:49
Utøya.

 • 24.07.2011 - 21:35

Da jeg tidligere i år skulle planlegge hvor årets sommerferie skulle tilbringes, veide Sosialistisk Ungdom (SVs ungdomsparti) sin sommerleir på Utøya tyngst. Jeg leste meg opp på det som var å lese om det, om skattetemaet og forholdene på øya. Jeg bokmerket påmeldingssiden. Etter russetiden og Landstreffet i Kongeparken hvor jeg var sen med å skaffe billett og måtte ut med noen tusen mer enn de andre, følte jeg at jeg ikke hadde råd til å dra på politisk sommerleir. Jeg klarte allikevel ikke helt å ligge det fra meg. Resten av skoleåret brukte jeg på å forhøre meg med venner og bekjente om hva de syntes om at jeg skulle bruke ferien min på å være politisk engasjert. Alle syntes det var noe jeg skulle gjøre, men som de ikke ville ha gjort selv. Ingen ville med andre ord være med meg. Jeg kjenner ingen andre SUere og er ikke aktivt medlem i noe lokallag (som jeg tror faktisk ikke finnes her i Haugesund). Jeg vurderte lenge å kontakte fylkeslederen i Hordaland (jeg bor i Sveio, som ligger i Hordaland) for å forhøre meg - på sommerleir reiser man fylkesvis. Tanken på å dra uten noen kjente og bruke over tusen kroner der også før studietiden, gjorde at jeg til slutt la sommerleiren på Utøya fra meg. Noe jeg er glad for nå. Riktig nok så ville jeg uansett ikke vært på Utøya under massakeren ettersom SU skulle ha sin sommerleir fra og med tirsdag 26. juli, men bare tanken på at ungdommer som hadde samme sommerplaner som meg opplevde noe slikt, er forferdelig. Alt er forferdelig. 

Personlig kjenner jeg ingen som er drept, skadet eller savnet etter terroranslagene. Jeg vet derimot at det er én fra Haugesund som fremdeles skal være savnet, og at fylkeslederen til AUF Hordaland ble drept. Mine tanker går til de som er rammet, måtte den skyldige få den straffen han fortjener.

Vond dag og kveld.

 • 22.07.2011 - 23:11

Jeg har ikke ord. Hendelsene som har hendt i Oslo og på Utøya i kveld er helt forferdelige. Det blir en lang natt med lite søvn for mange nordmenn i dag. Jeg håper de skyldige blir tatt, og får den straffen en slik handling fortjener. Det er ikke enkelt og kjekt å være nordmenn i dag, men som Stoltenberg sa under pressekonferansen for litt siden: "Jeg har et budskap til de som angrep, et budskap til de som står bak. Et budskap fra hele Norge. Dere skal ikke få ødelegge vårt demokrati og vårt engasjement for verden. Vi er en liten, men stolt nasjon. Ingen skal få bombe oss til taushet". 

21.jul.2011

 • 21.07.2011 - 15:40

Jeg kjenner at jeg ikke har så lyst til å blogge fordi jeg føler at innlegget under her er så viktig. Derimot er det også viktig for meg at jeg oppdaterer bloggen, slik at flest mulig kan finne frem til den og dermed lese innlegget under. Så da blogger jeg allikevel.

Sommeren er snart over, og den har enda ikke kommet. Sommerjobben på gamlehjemmet har gjort sitt til å få "sommer"dagene til å fyke av sted, og snart skal jeg flytte og begynne å studere. Søndag fikk jeg vite at jeg kom inn på førstevalget mitt - Utviklingsstudiet (årsstudium) ved UiA. Jeg gleder meg halvt i hjel! Studiereisen på nyåret hjelper godt til her - endelig skal jeg få drive med feltarbeid!
Jeg har også skaffet meg et sted å bo, i et bofellesskap. Må si jeg lurer litt på hvem jeg skal bo sammen med, men det går nok fint uansett hvordan de er. Håper jeg, hehe.

Ah, jeg skrev at sommeren ikke har kommet enda, men vi har da hatt noen dager med fint vær. Jeg har badet og solt meg (ikke blitt brun), spist god mat ute på terrassen og nøte noen late dager. Disse dagene hører derimot til sjeldenheten, ettersom regnet har høljet ned mesteparten av sommerferien. Jeg gjentar meg selv fra i går: Hadde vi bare kunne sende regnet ned til Afrikas Horn.

Hvert tredje barn i Somalia er nå underernært...

 • 20.07.2011 - 20:03

...og vi nordmenn gjør lite for å hjelpe til.

Afrikas horn, med landene Somalia, Kenya, Uganda, Djibouti og Etiopia, opplever i disse dager en forferdelig tørke. Tørken har ført med seg både sult- og tørstekatastrofer. Mens vi her i Norge forbanner oss over regnet som faller ned over oss mens vi lengter etter sol og varme, vil 10 millioner mennesker gjøre alt for noen milimeter regn. Hadde vi bare kunnet sende regnet ned til dem
Landene som blir rammet av denne katastrofen er fra før av fattige, Somalia verst av dem alle hvor det i minst to tiår har vært borgerkriger - her er 3.2 millioner rammet og de største flyktningestrømmene kommer her fra. Folk flykter fra tørken over til Kenya, hvor det finnes en flyktningleir, uvitende om at flykten deres gjør situasjonen verre for mange andre.

Tørkekatastrofen på Afrikas horn blir sagt å være den verste på 60 år, og det er anslått at det trengs "5.5 milliarder kroner for å forhindre en humanitar katastrofe av dimensjoner" (Aftenposten.no). Bare 1.1 milliarder skal til nå ha blitt samlet inn, lite takket være nordmenn. Dette kan du gjøre noe med ved å trykke her. På forhånd takk.

Seks år - og nygift.

 • 05.07.2011 - 18:48

I månedens utgave av National Geographic Magazine Norge kan man lese en dyptgående og god artikkel om barneekteskap i Midtøsten og Asia (ett afrikansk land blir også nevnt). Helt siden jeg hørte om barneekteskap for første gang har jeg vært overbevist om at jenter først må komme i puperteten og få menstruasjon før de kan bli giftet bort - ettersom de da i mange kulturer ikke lengre blir ansett som barn, men som kvinner. Her har jeg derimot tatt grundig feil. Barn helt ned i femårsalderen blir giftet bort, ofte til en fetter eller onkel som er alt fra fem til femti år eldre. Bryllupene skjer i hemmelighet, da ekteskap hvor barn er involvert er forbudt i så å si alle verdens land.I artikkelen blir man kjent med barneekteskap i Jemen og India. Jentebarn som blir tvunget til å gifte seg, ofte uten at de selv vet hva de går til (hvor mange femåringer vet hvordan et bryllup foregår?). Det er derimot ikke slik at jentene flytter inn hos mannen og hans familie med en gang - dette skjer først etter at jenta har kommet i puperteten. Da skjer en ny seremoni hvor ansvaret for jenta (som oftest blir behandlet som et objekt) blir overdratt til svigers.
De fleste barnebruder er derimot i tenårene, mellom 13-17 år. Det er fremdeles ulovlig, og seremonien holdes hemmelig også her. To søstre kan gifte seg i samme bryllupsseremoni, og kun de inviterte vet at bryllupet skal stå sted. Derimot er det ofte en tredje brud - kanskje en kusine av søstrene - som også blir giftet bort denne kvelden (bryllupene foregår som oftest mot midnatt). Denne bruden har ikke navnet sitt på invitasjonen, og er ofte yngre enn de to andre - kanskje seks år.

Mange kjemper hardt for å få bukt med barnebryllup, som er et stort problem i mange land i Midtøsten og Asia. Det har derimot vist seg å være vanskelig å motarbeide dette. Ekteskap med barn blir ofte inngått blant fattige på landsbygda, hvor generasjon etter generasjon har foretatt de samme tingene. Samfunnet er så preget av tradisjonen at det er vanskelig å bryte med den. Utdanning har vist seg å være en løsning, men den er ofte dyr. Bevilning av penger til utdanning av jenter på landsbygda og informasjon om hvor viktig kunnskap og utdanning er, er derfor nødvendig i bekjempingen av barneekteskap.Kjøp National Geographic Norge nr. 6 for mer informasjon.

Visste du at...

 • 05.07.2011 - 16:16

...44% av norske sjåfører har opplevd å sovne bak rattet,
ifølge en ny undersøkelse foretatt av Statens Vegvesen?

hits