ingrid gurine

6 måter å forandre verden på via sosiale medier

 • 30.06.2011 - 17:46

Amnestypraktikant Benedicte Westre Skog presenterte i går seks måter å forandre verden på via sosiale medier på Amnesty Norge's blogg. Jeg fant dem veldig gode, og ønsker derfor å dele dem med dere:

 1. Gjør noe nyttig mens du surfer på nettet: Signer appeller, les artikler og spre aksjoner til kjente fra www.amnesty.no via blogg, Facebook, Twitter eller lignende. Dette tar liten tid, men kommer mange til gode.
 2. Tweet med mening: Benedicte skriver at folk har arrangert pengeinnsamlinger til nytt klasserom i en skolebygning i Tanzania via Twitter med god effekt, og også kampanjer for å ende malaria. Du kan twitre om hva som helst som engasjerer deg.
 3. Finn din sak: Via Facebook kan du bli oppdatert på ulike organisasjoner's arbeid via å "like" dem. Du kan for eksempel like Amnesty International på Facebook, og Benedicte anbefaler å kopiere organisasjonens statuser inn i din egen status for å spre budskapet til flere folk.
 4. Gjør din smarttelefon enda smartere: Amnesty International har sin egen app - AiCandle. Last den ned for enkelt å kunne støtte organisasjonens arbeid samt bli oppdatert på hva den engasjerer  seg i.
 5. Bring verden sammen via video: Du kan finne massevis av lærerike og interessante videoklipp på blant annet You-Tube. Amnesty har sin egen kanal med videoer som gjør folk oppmerksomme på saker som omhandler menneskerettigheter. Kanskje har du selv noen videoklipp resten av verden kan ha godt av å se?
 6. Reis ut i verden og blogg om det: Benedicte skriver: "opplev nye steder i verden samtidig som du hjelper deres økonomi. Vis respekt når du reiser og støtt lokale restauranter, arbeidere og overnattingssteder. Snakk med lokalbefolkningen, lær dem å kjenne og blogg om det." - just what I did etter å ha vært i Kenya.

Nå er du klar til å surfe rundt på nettet med mening :-) Kanskje har du flere tips? Kom gjerne med dem.
For å komme til Amnesty's blogg, trykk her.

Visste du at...

 • 29.06.2011 - 17:12

...hele 80% av inntekten til den fattigste delen av befolkningen på jord går til mat? Og at ca. 1/3 av det vi i Vesten handler inn av mat, går rett i søppelet? Kanskje noe å tenke over...


Foto: CERF


Sko for morgendagen.

 • 28.06.2011 - 21:28

Toms Shoes står for "tomorow's shoes" - altså morgendagens sko. Bak konseptet som startet i 2006 står amerikaneren Blake Mycoskie, som fikk ideen etter en tur til Argentina hvor han så hvor glade skoløse barn ble da de fikk et par sko. Målet var først å sko 250 barn i Argentina, men konseptet har utvidet seg siden den gang. For hver gang noen handler et par sko (eller solbriller) hos Toms Shoes, gis det bort et likt par til noen som trenger det - i Sør-Amerika, Afrika eller Asia.
Kanskje det er her du skal handle ditt neste par sko?


Olive Ping Women Cordones - 69 dollarSand Suede Womens Botas - 79 dollarCharcoal Chambray Men's Cordones - 69 dollar


Amnesty's sommeraksjon 2011 - Nicaragua:

 • 28.06.2011 - 10:56


Min sommerfugl - her finner du også informasjon om aksjonenMythologein's sommerfuglIne fra Amnesty Region Sør's sommerfugl
Lag en sommerfugl her og send meg linken til den - og jeg setter den inn i dette innlegget : )

Masker med mening.

 • 27.06.2011 - 16:49

09.05.11 kom en gutt til verden på sykehuset i Haugesund. Han ble født to måneder før tiden og var bittebitteliten, men med sine 1600 gram var han en av de største på prematuravdelingen. Den lille gutten hadde i likhet med sine romkamerater på sykehuset problemer med å holda på varmen, og teppe på teppe og dyne på dyne ble pakket godt rundt ham der han lå under et lys som varmet ham ekstra mye. Fremdeles var han ikke mer enn akkurat varm nok.
Da gutten hadde vært på sykehuset i noen uker, kom det noen damer på besøk til avdelingen. De hadde strikket og strikket massevis av "dukkeklær", som de gav bort til sykehusets prematuravdeling. Disse gode, vakre strikkeplaggene av ull varmet ekstra godt, og både barn og mor var fornøyd. Da lillegutt noen uker senere ble utskrevet, sørget moren for å bestille et eget strikket sett til gutten sin, som han kunne bruke hjemme. Ingenting varmer mer enn ull.Små klær i størrelse "baby born" trenger alle landets sykehus' prematuravdelinger. Det siste året har mange strikkeglade kvinner (og menn) strikket "dukkeklær" (opp til str. 3 mnd) som de har gitt bort til dem som trenger det. Spiren bak dette er foreldrene til ei lita jente som het Amanda - de merket at prematuravdelingen på Rikshospitalet trengte massevis av strikkede votter, huer og sokker. Resultatet ble Amandaprosjektet, og lignende prosjekter har dukket opp.
Jeg skal ikke legge ut i det vie og brede om Amanda og hennes foreldre ettersom jeg føler det ikke passer seg, men ettersom jeg selv har ei venninne som har opplevd gleden av å se gutten sin ikledd strikkede plagg gitt bort av gode mennesker vet jeg hvor viktig Amandaprosjektet er for sykehusets minste pasienter.

Ta derfor en titt på nettsiden til Amandaprosjektet (trykk her), og spre ordet. Kanskje er du glad i å strikke selv? Finn ut hva du kan gjøre for ditt lokale sykehus' prematuravdeling - sjansen er stor for at de trenger strikkede votter, huer og sokker i ull.

Send a butterfly!

 • 23.06.2011 - 18:17

Jeg mottok en mail i dag fra Amnesty hvor det stod om organisasjonens sommerkampanje. I år vil denne være en solidaritetsaksjon for kvinner i Nigaragua sin rett til liv og helse. I 2008 ble det innført totalforbud mot abort i Nicaragua - det vil si at selv etter incest eller voldekt, eller når graviditeten står i fare for å true både mors og barns liv, er det ikke lov å utføre abort.
Amnesty ønsker å avskaffe alle lover som forbyr abort, og i sommer kan du hjelpe dem. Amnesty i Norge og resten av verden skal i sommer nemlig samle inn dekorerte sommerfugler som skal sendes ned til Nicaragua som en støtteerklæring for kvinners rett til trygg medisinsk behandling.

I mailen ble det ytret ønske om ikke jeg kunne lage meg en slik sommerfugl, dele den med dere og spre ordet videre om kampanjen. Dette gjør jeg med glede :-) Nedenfor ser dere min sommerfugl, som jeg laget på denne nettsida:


Nå ønsker jeg at dere gjør det samme. Skriv et innlegg på bloggen deres om kampanjen (eller link til dette innlegget via facebooksiden deres), lag deres egen dekorert sommerfugl og gi meg beskjed om det. Så lager jeg et innlegg med alle de dekorerte sommerfuglene dere laget i solidaritet til kvinnene i Nicaragua hvor jeg eventuelt linker til innlegget hvor dere skriver om kampanjen - forutsatt at dere faktisk sender dem inn til meg ;)

Heisann og hopsann!

 • 23.06.2011 - 15:50

...plutselig er det sommer!

Torsdag gjorde jeg mitt siste strev på videregående da jeg hadde muntlig eksamen i engelsk. Mandag fikk jeg utskrift av karakterene mine, og i går og i dag har resultatene fra de tre skriftlige eksamenene tikket inn på skolearena. Merkelig nok fikk jeg lik karakter på både sidemål og hovedmål (norsk) hvorav førstnevnte mildt sagt gikk drittdårlig og sistnevnte relativt bra. Sensorer kan jammen meg dette med å forvirre!
Bedre ble det ikke da jeg tidligere i dag fikk resultatet på den tredje og siste skriftlige eksamenen jeg hadde - i geofag 2. Jeg følte jeg var såååå flink og svarte slik jeg skulle og det jeg skulle og alt det der - karakteren sa noe annet. Jeg er litt skuffet, med andre ord. But life goes on, er det ikke det de sier?

Tiden flyr. Snart har jeg bursdag, og vil aldri mer være atten år lengre. Trist, men også litt greit. Nærmer meg halveis til førti, skummelt - snart blir jeg gammel og grå. MEN har mye å oppleve før den tid :-) Som ei dame på jobben sa til meg - jeg har mange gode år foran meg. Nå går tida mest til gruing over om jeg kommer inn på utviklingsstudiet (årsstudium) i Kristiansand til høsten. Studiet har kun 10 (!) plasser, så jeg kjenner det knytter seg i magen med tanke på at 51 stykker har det på førsteplass. Kryss fingrer og tær for meg!

Planen er å prøve å blogge litt mer. Jeg har ikke helt motivasjonen for tida (og har vel ikke hatt den på en stund, noe dere tydelig kan se på den elendige oppdateringen min). Spennende saker har skjedd rundt om i verden, men jeg har ikke orket å dele det med dere. Håper dere har klart å oppdatere dere selv de siste månedene, hoho. Uansett; jeg skal bli bedre (tror jeg) :-) Stay tuned for more.Har du hatt eksamen?

Det er tid for muntlig eksamen.

 • 14.06.2011 - 19:43Jeg kom opp i engelsk litteratur og kultur, som forøvrig er et drittfag jeg ikke valgte frivillig, og faget jeg IKKE ville komme opp i. Heldige meg, liksom. Lykken var derfor stor da jeg fikk den ene oppgava jeg ville ha - om den ene forfatteren og perioden som faktisk var interessant. Charles Dickens og viktoriatiden here I come <3

Klimaendringer - hvem blir rammet hardest?

 • 07.06.2011 - 18:33

Idag hadde jeg min siste skriftlige eksamen av tre, og deler av den handlet om klimaendringer. I forberedelsen ble vi kjent med en rangering gjort av Maplecroft over hvordan 170 land i verden var rustet til å stå imot klimaendringene. Forskjellige faktorer ble tatt hensyn til, slik som beliggenhet og befolkningens økonomi, og resultatet viser at 16 land i verden har ekstremt stor fare for å bli hardt rammet av klimaendringer. Disse landene er dem som er mest sårbare overfor endringene, og som har dårligst tilpasningsevne blant annet grunnet fattigdom. Bangladesh, som ligger i Sør-Asia, kommer dårligst ut og er den største taperen av dem alle.

Bangladesh består av en lutfattig befolkning bosatt på lavt land. Dette gjør at landet er veldig sårbar for økt havnivå. Det faktum at landets økonomi baserer seg på jordbruk spiller også en rolle i dets plassering i rangeringen, ettersom kraftigere flommer og økt havnivå fører til at saltvann ødelegger markene og avlingene til bøndene. Den fattige befolkningen blir enda fattigere, og mange flere sulter. Lenger inn i landet er tørke et stort problem.

Her følger noen bilder som viser dagens situasjon i Bangladesh. Fremover kommer situasjonen til å bli kraftig forverret. Bildene er tatt fra National Geographic Norge sine hjemmesider, og er å finne her.

"Taxibåter som kalles kheya nouka, krysser elven Buriganga til Sadar Ghat, Dhakas største båtterminal og sentrum for transporten i en av verdens tettest befolkede byer. Dhaka ligger lavt og er blant de byene som er mest utsatt når havene stiger." - National Geographic Norge.


"Slumområdene i Dhaka, bl.a. Korail (i forgrunnen), er smekkfull av miljøflyktninger som legger enda større press på en by som er i ferd med å segne under aldrende infrastruktur, stor fattigdom og hyppige oversvømmelser." - National Geographic Norge.


"En solcelledrevet skolebåt legger til seks dager i uken og er med på å sikre skolegang for barn som periodevis bor i oversvømte områder." - National Geographic Norge.


"I det saltplagede sør har bønder gjort om rismarker til reke- og krabbedammer." - National Geographic Norge.


"Barna leker videre i Jaliakhali, en landsby som ble herjet av syklonen Aila i 2009. (...) " - National Geographic Norge.


Du finner flere bilder og navn på fotograf her.

Norge kom forøvrig best ut i rangeringen, så vi har lite å frykte her til lands. Enda.

Story of mye life.

 • 05.06.2011 - 19:51

Ettersom jeg ikke klarer skrive så mye selv for tiden, er det ekstra koselig å høre sanger som minner akkurat om deg. Jeg skaffet meg albumet Family Jewels av Marina and the Diamonds tidligere i uka, og spesielt én sang festet seg på hjernen min. Story of mye life, bortsett fra strofen med "Don't need a relationship". Enjoy!

Har du en sang som er "din"?

Skrivestopp.

 • 03.06.2011 - 15:05

Blæh, jeg klarer ikke å sette meg inn i ting og skrive et innlegg for tiden! Det bare... stopper opp. Ordene detter ut før de kommer til fingertuppene, og jeg klarer ikke å fange alle igjen. De få jeg klarer å fange, er usammenhengende og resultatet blir et dårlig innlegg preget av dårlig setningsoppbygging og sammenheng mellom avsnittene. Jeg tror jeg gir opp snart!

Ikke nok med at jeg ikke klarer å skrive innlegg her, det påvirker meg ikke på noen som helst måte bortsett fra at jeg ikke får delt videre det jeg leser, men skrivestoppen befinner seg også på skoleplanet. Det er kjempekjekt nå midt i eksamenstiden. Onsdagens nynorskeksamen (eller sidemålseksamen) fikk bære sterke preg av det. Ingen av oppgavene falt i smak, jeg ble demotivert,tårene trillet, og jeg fikk til slutt skrapt sammen ynkelige tusen ord til noe som skulle være en artikkel. Dårligste teksten jeg noen sinne har skrevet, og typisk at dette var på en eksamen. Trøster meg med at man alltids kan ta opp igjen en eksamen og at skrivestoppen (forhåpentligvis) ikke varer evig.

Skrivestopp på det skjønnlitterære planet har jeg derimot hatt i - hold dere fast - tre og et halv år nå. Jeg som skrev noveller, dikt og sanger nærmest daglig har måttet innse at en fremtid som forfatter eller singer/songwriter er langt på vei forbi. Jeg har prøvd å skrive skjønnlitteratur nå og da, men hodet setter en stopper for det. Ordene finnes, men hodet tørr ikke la fingertuppene få skrive dem ned. Du skal ikke tro at du er noe, og i alle fall ikke vise andre hva du føler. Diktene og sangene mine var høyst personlige, men jeg hadde ikke problemer med å ordlegge disse følelsene før. Ett vendepunkt i livet, og jeg står fast på at ingen skal få vite hva lille meg virkelig tenker og føler på innsiden. Så, sang- og diktskrivingen tok slutt, da. Novelleskrivingen ble det ikke plass til, og ideene til den planlagte romanen ble fint pakket inn i en mappe og skuffet vekk.


// Illustrasjonsfoto - WeHeartIt.com


Så her er jeg nå. Noe i meg sier at jeg neppe har skrivestopp når jeg nettopp har skrevet det du leste over her, men når dette er det eneste jeg klarer å skrive da er det vel noe som ikke stemmer?

Tips mottas med takk.

hits