ingrid gurine

Det lille diktet for meg og alle andre som blir mobbet fordi de er "så lave"!

 • 31.03.2011 - 20:49

Liten?
Jeg?
Langt i fra.
Jeg er akkurat stor nok.
Fyller meg selv helt,
på langs og på tvers,
fra øverst til nederst.
Er du større enn deg selv kanskje?


Jeg er den lave. Det demotiverende er at alle de andre på dette bildet har vokst siden det ble tatt,
bortsett fra jeg...


Inger Hagerup har skrevet diktet, og det heter Mauren.

Jeg badet i dag!

 • 31.03.2011 - 17:58

DET VAR KALDT!

JOIN OUR FIGHT! Stopp bulldoserne i Nairobi!

 • 30.03.2011 - 20:01

Vis gjerne din støtte for slumbeboerne i Nairobi du også! Send meg et bilde av deg med en plakat med samme påskrift ("Join our fight"), og du viser din støtte til aktivister i Kenya. Bildene er en del av en Amnestykampanje. Dersom du ikke har fått med deg hva den dreier seg om, anbefaler jeg deg å lese om den her.
Bildene kan dere sende til meg på mail: i_g_nilsen92@hotmail.com

Kossen ska detta hjelpa di der nere då?

 • 30.03.2011 - 18:50

Huff! Det skal ikke være bare bare å ta et enkelt bilde av en snart ti år gammel gutt sammen med en plakat hvor det står "Join our fight" i anledning en Amnestykampanje! Spørsmål på spørsmål flagret, ikke kul om han skulle bli tatt bilde av før han visste nøyaktiv hva bildet skulle brukes til og hvem og hvordan det gjorde nytte for seg.

- Kossen ska detta hjelpa di der nere då? sa han.
- Jo, for når di ser et bilde av ein søt, liten norsk gutt som holde ein plakat og vise at han støtte kampen di drive, då får di mær lyst til å gjør ting, var svaret han fikk (måtte ta det enkelt).
- EG E' KJE SØT! Men koffer trenge di at me gjør sånt då?
- Fordi myndighetene rive husene deiras uten at di får mulighet til å bu ein aen plass.
- Rive di husene deiras? Kossen hus e det di har da?
(Viste dette bildet:)


- Så komme di med store bulldosere og rive di om natto, når folkene ofta fremdeles e inne der, sa jeg.
- BULLDOSERE? SÅ KULT!!! (lager krasjelyder) (...) Vettu ka me kan gjør, me kan senda tanks fra Norge ned til di og sprenga di i fillebitar.

Oh yeah. Bildet kommer senere i kveld, sammen med noen andre lignende bilder :-) I mellomtiden kan dere lese litt her.

Gamle navn på vei tilbake.

 • 30.03.2011 - 14:09

Når jeg presenterer meg, føler jeg meg ofte som ei gammel kjerring. Navnet mitt er steingammelt. Ingrid er fremdeles i bruk og var ganske populært for bare ti år siden, men Gurine er så å si utdødd (om jeg skal ta litt hardt i, vel å merke). Navnet er så lite i bruk at det ikke engang har sine egen dag (navnedag), og kun et fåtalls hundre mennesker i Norge heter det - hvorav de fleste sikkert er over femti år. Men jeg liker det! Det er et godt, gammel "oldemornavn" - som Aftenposten.no kalte det så fint! Navnet har jeg faktisk fra en av mine oldemødre, så det passer da fint.

I artikkelen fra Aftenposten.no stod det en rekke fakta rundt om dette med navn, valg av navn og "oldemornavn". Tenke å dele dem med dere, kanskje de faller i smak hos dere også?

 • Det er en sammenheng mellom hvilke navn man velger og hvilket parti man stemmer - folk som stemmer FrP foretrekker navn som har vært populære i noen år, SVere foretrekker navn som er "up and coming", mens dem som stemmer KRF og SP heller velger navn som var populære for noen tiår siden.
 • Det er forskjell på hvilke navn mødre over 35 og mødre under 25 velger - førstnevnte foretrekker navn som har vært populære i flere tiår (fra deres ungdomstid) mens sistnevnte velger mer nypopulære navn.
 • Mange navn som var populære i Middelalderen i Norge, har forsvunnet helt og ikke vært i bruk på mange hundre år. Blant disse finner man Kopphild, Hav, Ragnbjørn, og Brand.


Disse såkalte oldemornavna er altså på vei tilbake igjen - nybakte mødre velger gamle, unike navn for at ungene skal skille seg ut, skriver Aftenposten.no.
Selv bestemte jeg meg som tolvåring at barna mine skulle få "oldemornavn". På den tida var jeg veldig opptatt av slektgranskning, og mens jeg satt der og så på navnene til mine forgjengere satte jeg sammen navnene til mine etterkommere. Ettersom jeg var tolv år skulle jeg bare ha jenter, gutter var bare trøbbel, så "oldefarnavn" lar heller vente på seg.
Navna jeg kom frem til var Lily Malene (etter farmor og tip-tipoldemor) og Tomine Andrea (etter ste-tip-tip-oldemor). Førstnevnte står jeg fremdeles på, mens sistnevnte står i fare for å bli erstattet av Jensine - som også er et "oldemornavn".
Hvilket navn er ditt favoritt "oldemornavn"?

Det nærmer seg vår...

 • 30.03.2011 - 09:59

Visste du at...

 • 29.03.2011 - 18:06

...i Norge har hver innbygger i gjennomsnitt et utslipp på 10 tonn CO2? Dersom utslippene av denne klimagassen skal være bærekraftig, må den ligge på 2.2 tonn per innbygger. Norge må altså redusere sine utslipp per innbygger med 70-80% for å komme ned på et globalt gjennomsnittsnivå, innen 2050.Kilde: Fokus Politikk og menneskerettigheter, Aschehoug, 2008

Hvor blir menneskerettighetene respektert?

 • 29.03.2011 - 15:32

Man deler menneskerettighetene i to konvensjoner - én konvensjon for de sivile og politiske rettighetene, og én konvensjon for de økonomiske, sosiale og kulturelle rettighetene.
Den amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen Freedom House fokuserer først og fremst på de sivile og politiske rettighetene. Hvert år kommer de ut med en rapport som forteller hvordan disse rettighetene blir respektert i hvert enkelt land. Funnene blir satt inn på et kart med fargekoder, noe som gjør det svært enkelt å få et overblikk over hvordan tilstanden er for de sivile og politiske rettighetene rundt omkring i verden.

Verdens land blir plassert i tre kategorier - frie, delvis frie, og ufrie stater. Plasseringen er gjort med hensyn til blant annet om landet har frie valg, ytrings- og organisasjonsfrihet, rettssikkerhet, lite eller mye korrupsjon og generell trygghet mot overgrep.
Rapporten har vist at det de siste ti årene ikke har vært fremskritt, men heller nedgang, i respekten av de sivile og politiske rettighetene. Det er spesielt menneskerettighetsorganisasjoner og frie medier i enkelte stater som får gjennomgå, noe som også tærer på demokratiet.

Nedenfor er et kart som viser resultatene fra 2010. De grønne landene er frie, de gule delvis frie, og de lilla ufrie.

Freedom House.


Legger dere merke til at i demokratiske og gode Europa er ett land ufritt? Det er Hviterussland, og denne staten er under autoritært styre (diktatur).

Kilde: Fokus Politikk og menneskerettigheter, Aschehoug, 2008 og Freedom House

Death to the death penalty.

 • 29.03.2011 - 10:27

Røyking dreper.

 • 28.03.2011 - 20:49

En gang for lenge lenge siden (eller egentlig ikke) hadde jeg og noen kompiser en slags konkurranse, eller hva man nå skal kalle det. Hvem av oss - som alle var under atten - fikk kjøpt røyk/snus? Man kan også kalle den "hvor dumme er folka bak kassen", for vi gikk tross alt inn en gjeng på fem-seks stykker og skulle ha det samme. De solgte til fire-fem av oss - den femte-sjette fikk ikke. (Jeg handlet forøvrig ikke til meg selv, bare så det er sagt.)

Vi kjenner alle en som har fått handlet produkter med attenårsgrense, eller så har man kanskje "klart det" selv. Er man voksen nok, kan man enkelt - ja, enkelt - klare å bortforklare hvorfor man ikke har leg.

I bunn og grunn er det best "å prøve lykken selv" om man først har klart å blitt avhengig av slike produkter i en så ung alder. For hva er egentlig alternativet? Ikke alle har eldre venner (eller i verste fall søsken) som er villig til å kjøpe for en. I dag så jeg tre jenter som sikkert ikke var eldre enn tretten år (de så i alle fall ikke eldre ut) ty til det mest drastiske for å få tak i en pakke røyk: de spurte nemlig to shabby, tydelig berusede narkomane om ikke de kunne gå på ICA like bortenfor og kjøpe en pakke røyk til dem.

Dette fikk tankeboksen min til å spinne - hva om det ene fører til det andre? Jentene var jo "dumme" nok til å spørre narkomane om å handle noe for dem, og da kan de lett komme i kontakt med narkotika. Er det slik det skal begynne? Disse jentene vet nok ikke hvilke konsekvenser som i verste fall kan oppstå som følge av at de tok kontakt med narkomane for å få tak i røyk. De tenke vel som så at hvem er "dumme" nok til å handle inn røyk til oss? Jo, de narkomane.


Fyfy.

Always look on the bright side of life *plystring*

 • 28.03.2011 - 12:35

Når prøven går i dass og hverdagen generelt er et slit, er det vanskelig å få opp humøret. At FrP har gått ned med 4.7 % etter overgrepssaken, er derimot rene lykken! Må være første gang jeg smiler i dag..
Fortsett nedover mot bunnen, FrP - det er der dere hører hjemme!


Slutt å smile, Siv Jensen.


Tommy Life?

 • 27.03.2011 - 18:44

Ahh, tenk å nevne to ord/navn og alle i bloggverden vet hva og hvem jeg snakker om. Utrolig. Bare på grunn av dette kan man konkludere med at Tommy Life har oppnådd noe: han har fått en slags kjendigsstatus. Det snakkes om ham på fester, på skolen, på facebook, og han har vært i media en rekke ganger av utallige årsaker. Fyren har uanmeldt dukket opp på direktesendt tv, og fått både positiv og negativ omtale fra ukjente og kjente nordmenn.

Jeg hater Tommy Life!

 

...men jeg elsker personen bak!
I en ny episode av NRK-programmet MIgrapolis fikk vi møte skuespilleren bak karakteren Tommy Life. For Tommy er ingen "ekte" person, det står en person og mange geniale ideer bak ham. Bjørnar heter han, og er tidligere programleder i barnetv.
I episoden av Migrapolis forteller han hvorfor han blogger under karakteren Tommy. Han mener nemlig at det er dumt at så mange både skriver og leser blogger om hva de gjør om dagen, hva de har på seg, hva de spiser og når og hvordan de trener. Bjørnar bestemte seg derfor for å ta steget helt ut - lage en blogg med en karaktrer som virkelig tror at det er interessant å lese om sminke, hår og hva han spiser. I tillegg er denne karaktreren villig til å gjøre alt for å bli kjent - noe man ser skikkelige bloggere gjør også.
All respekt til Bjørnar som står bak Tommy Life! Det er rett og slett genialt.

Grotesk.

 • 24.03.2011 - 13:13

En 24 år gammel amerikaner som har tjenestegjort i Afghanistan, er blitt dømt til tjuefire års fengsel for drap på sivile afghanere. Sammen med fire andre soldater skal han - bevisst - drept sivile afghanere. De dannet et slags "drapsteam", med inspirasjon fra en stabssersjant som skrøt på seg lignende hendelser i Irak og hvor enkelt det var å drepe noen med en granat. Dette skriver Aftenposten på sine nettsider.

Drapsteamet skal ha kuttet av fingre for å beholde dem som krigstrofeer. Det skal ha blitt tatt bilder av soldatene smilende sammen med de døde uskyldige afghanerne de nettopp hadde drept.


Denne personen har bevisst drept sivile i Afghanistan.
Foto: Scanpix.

Hva får mennesker til å handle slik?
Hele hendelsen er bare grotesk og umenneskelig.

Du kan lese mer her.

Du tror kanskje ikke at jeg vet noe om deg?

 • 23.03.2011 - 18:38

"(...) Det var terrorismens uopslitelige våben. Jeg husker hvor uhjelpelig man var slått ut når de ordene falt. For en tid siden snakket jeg med en lege, forresten ingen dårlig psykolog, og jeg forsøkte å forklare ham saken. Men han så uforstående på mig og sa: Da svarer man jo enkelt: Hvad faen vet du om mig? Spytt ut!
Han var ikke fra Jante, og vil aldri forstå det (...)
"
- fra En flyktning krysser sitt spor av Aksel Sandemose. En bok verdt å lese!

To the libyan people:

 • 22.03.2011 - 22:02

Warm yourself by the fire, son
And the morning will come soon
I'll tell you stories of a better time
And a place that we once knew

Before we packed our bags and left all this
Behind us in the dust
We had a place that we could call home
And a life no one could touch

We are the angry and the desperate
The hungry and the cold
We are the ones who kept quiet
And always did what we were told

But we've been sweating while you slept so calm
In the safety of your home
We've been pulling up the nails
That hold up everything you've known

So open your eyes child, let's be on our way
Broken windows and ashes are guiding the way
Keep quiet, no longer we'll sing through the day
Of the lives that we've lost, and the lives we've reclaimedDon't hold be up now
I can stand my own ground
I don't need your help now
You won't let me downTekst: Rise Against - Prayer Of The Refugee

Hallo?

 • 22.03.2011 - 01:43

Det er merkelig å tenke på at noen faktisk både kan redde og ødelegge dagen min uten at de selv er klar over det. Det sier kanskje litt om hvor seriøst jeg kan ta ting, men livet er ikke alltid like lett med en twisted mind.
Jeg er i en stille periode. Det vil si: jeg er i en periode hvor jeg ikke føler for å snakke. Ikke fordi jeg nødvendigvis ikke har noe å si, det kan være ufattelig mye inne i hodet mitt som vil ut, men munnen min nekter. Jeg bare ødelegger. Ingen vil høre mine sorger, som forøvrig bare er overfladiske uansett. Like greit å tie stilt, ikke spre rundt med negativitet.
Å innestenge negativiteten fører med seg en dyster mine. Jeg sprer ikke rundt meg positiv energi når jeg er slik som dette. Det igjen fører til at jeg isolerer meg. Jeg vil da ikke gjøre andre folk sure og gretne med mitt nærvær, vil jeg vel? Nei, jeg vil ikke ødelegge.
Jeg får fravær på skolen. Fravær, fravær, fravær. En kompis i klassen skrev til meg at jeg snart har mer fravær enn ham. Jeg ble lei meg. Overfølsom? Kanskje. Det var nok ikke noe vondt ment i det han sa. For meg var det derimot et faktum fra virkeligheten, og virkeligheten er noe jeg aller helst ikke vil forholde meg til akkurat nå. Så jeg ble lei meg.
En gammel god bekjent skrev til meg i dag. Jeg har ikke snakket med ham på lenge, mest på grunn av at jeg ikke har turt å ta kontakt med ham selv. I dag skrev derimot han til meg. Jeg ble glad. Ikke fordi han nødvendigvis betyr mye for meg, men fordi det for en gangs skyld var noen som skrev til meg først.


// weheartit.com

Lyst på en lekker luksusbolig i vakre Nairobi?

 • 21.03.2011 - 18:58

Ta en titt på denne finn-annonsa da vel! Lekkert? Vel, kjøper du et slikt hus får du tap av menneskeliv og økt fattigdom på kjøpet.


Bildet er fra annonsen.

På fredag ble jeg tipset om en noe oppsiktsvekkende finn-annonse. Kanskje har du blitt tipset om den du også? Etter at jeg postet linken til den på min facebookside, har jeg fått en rekke kommentarer fra frustrerte og forvirrede venner: Er dette sant? Kaller de slumbeboerne faktisk for et problem? Annonsen skapte reaksjoner. Jeg ble selv ganske overveldet, spesielt over beskrivelsen. "I dag er området preget av slum og provisoriske skur/boenheter, men disse problemene skal jevnes med jorden i nær framtid og de fattige menneskene som bor der nå vil bli fjernet". Det høres jo nærmest uvirkelig ut! Jeg ønsker så gjerne at jeg kunne fortelle dere at det som står skrevet ikke skjer, men det ville være å lyve.


"Problembygninger" i Mathareslummen, Nairobi, Kenya. Foto: Irene S.

Siden 2008 har kenyanske myndigheter fjernet "problemene" og jevnet deres hjem med jorden for å bygge boliger som er.. vel, ja... penere å se på. Disse boligene er også større og dyrere enn "problemene" sine boliger, så sjansen for at dem som blir kastet vekk kan kjøpe de nye boligene er minimal.

Bulldoserne kommer om natta for å ødelegge hjemmene til "problemene", ofte uten forvarsel. Er man heldig, kommer man seg ut i tide før huset er borte for godt under bulldosernes klør. Alt man eier og har samlet seg opp gjennom et liv - klær, fotografier, noen møbler, mat - forsvinner. Man har ikke tid til å "flytte ut" før man blir tvangsutkastet.

Nå er Amnesty International på saken. På lørdag er det lansering av vårens kampanjehøydepunkt. Den handler om nettopp dette, tvangsutkastelser, og finn-annonsen er en "oppvarming" til lanseringen. Denne våren skal det nemlig være fokus på å stoppe tvangsutkastelsene i slummen i Nairobi. Disse menneskene er ikke problemer. Jeg har møtt mange av dem selv, og bedre mennesker skal du lete lenge etter.


Foto: Irene S.


Du kan lese mer om tanken bak finn-annonsen ved å trykke her.

Pause.

 • 19.03.2011 - 13:48Tilbake når jeg er klar for det.

Random quote.

 • 17.03.2011 - 17:48

"Engang skrev jeg dagbok. Det er lenge siden, og det stod naturligvis ingenting i den."

- karakteren Espen Arnakke i Aksel Sandemose sin bok "En flyktning krysser sitt spor".

Et lite intervju om vegetarianisme.

 • 16.03.2011 - 21:25

Spørsmålene er stilt av ei jente på skolen (i faget Kommunikasjon og Kultur), og er besvart av meg:

1) Når ble du vegetarianer?
- Jeg ble vegetarianer for litt over to år siden, da jeg var 16 år.

2) Hva fikk deg til og bli vegetarianer?
- Bevisstheten om at mennesker på jorda sulter fordi vi i vesten spiser for mye kjøtt, og det faktum at kjøttproduksjon tærer mer på matjorda enn produksjon av korn og grønnsaker.

3) Spise du rå mat eller varmebehandler du maten din?
- Jeg varmebehandler, men er fullt klar over at rå mat inneholder flere sunne stoffer ettersom mye går tapt når man varmebehandler maten. Som vegetarianer er det jo viktig å passe på at man får i seg alt kroppen trenger, og da er det jo så klart en fordel å bevare mest mulig av stoffene i maten man inntar.

4) Er du veganer, laktovegetarianer eller laktovo-vegetarianer?
- Jeg er lakto-ovo-vegetarianer, noe som vil si at jeg spiser både melkeprodukter og egg. Sistnevnte begrenser jeg derimot.

5) Hvorfor har du valgt akkurat denne?
- Fordi jeg kan spise melkeprodukter og egg med tanke på hvorfor jeg er vegetarianer, men jeg synes også det er viktig å få i seg alt man trenger. Via egg og melkeprodukter får man rikelig med proteiner og kalsium.

6) Hva var den største utfordringen med å være vegetarianer?
- Den største utfordringen er vel egentlig å få i seg det man trenger i løpet av en dag, samt å informere folk om det slik at man faktisk får noe å spise i f.eks. selskaper.

7) Har du planer om å være vegetarianer resten av livet? Hvorfor/hvorfor ikke?
- Både og. Jeg kommer nok aldri til å ha et høyt forbruk av kjøtt, men med tanke på årsaken til at jeg er vegetariner, kan jeg alltids spise litt.

8) Hvordan ser du på andre mennesker som ikke er vegetarianere?
- Det gjør meg ingenting, men jeg prøver å fortelle dem følgende av at de spiser så mye kjøtt. Jeg prøver derimot ikke å gjøre dem om til vegetarianere, bare få dem til å spise litt mindre kjøtt i hverdagen, som f.eks. kutte ut kjøttpålegg på skiven.

9) Hva tror du skiller vegetarianere fra andre mennesker som er gla i dyr men spiser kjøtt?
- Holdningen. Mange mennesker går rundt og tror at vi er "skapt" for å spise kjøtt, men så lenge man er bevisst på hva man spiser kan man fint klare å leve som vegetarianer/veganer uten å mangle noen viktige stoffer.

10) Ser du på kjøtt som noe ureint?
- Ja. Man vet aldri hva man får i seg via kjøtt. Det meste av kjøttet man spiser nå til dags (det være svin, kalkun eller fisk) har reist langt for å komme til matbordet ditt, det kan ha blitt foret med mat som er sprøytet med kjemikalier etc. etc. I tillegg er det ikke så lett å se på kjøtt som noe reint når man vet hvor mye elendighet stort forbruk av det fører til.

11) Har du noen venner/beskjente som også er vegetarianer?
- Sånn egentlig ikke, så føler meg temmelig alene.

12) Er det noen ulemper med å være vegetarianer? Så fall hva?
- Jeg føler lett at jeg er "vanskelig" - at folk ikke alltid vet hva de skal tilby meg siden jeg ikke spiser kjøtt. I tillegg er det jo dette jeg har pekt på tidligere; at man må være bevisst på hva man spiser fordi det er så viktig å få i seg alle stoffene som kroppen trenger hver dag. Kort og greit så må man ikke være kresen om man skal være vegetarianer.

13) Hva er det mest positive med å være vegetarianer?
- Man kan fort bli litt sunnere. I tillegg så (føler jeg i alle fall) bidrar man til å gjøre verden til et bedre sted å bo.

14) Hva er favoritt vegetarmiddagen din?
- Paella :D:D En spansk rett med ris, gurkemeie og grønnsaker blantet i en wok. Kjempegodt.

15) Er det noe mer du vil tilføye om å være vegetarianer som jeg ikke har tatt med, men som du mener er viktig? - Føler du har fått med det meste. Eneste er kanskje tilgangen til "alternativt kjøtt". Det finner man i store matvarebutikker som ICA Maxi, Meny og COOP Obs og i helsekostbutikker : )
Hvordan snakke uten å føle seg til bry? Confessions of a silent mind.

 • 15.03.2011 - 19:12

Dersom jeg skal peke på én ting med meg selv som jeg gjerne kunne vært foruten, blir det det faktum at jeg alltid føler at jeg er til bry. Om jeg sitter med noen i kantina på skolen, føler jeg at jeg er til bry. Om jeg snakker, føler jeg at jeg er til bry. Snakker jeg ikke, er jeg også til bry for da sitter jeg jo bare der!
Det går ikke en dag uten at jeg føler at jeg har ødelagt noen sekunder, minutter eller timer av noens liv. Det være om jeg har vært pratesyk og plaget dem med facebookmeldinger, eller at jeg rett og slett ikke hadde så lyst til å prate den dagen. Kort og greit; for meg er det hverken greit å prate eller tie stilt.

Etter Elevtinget, hvor jeg omgikk ultrasosiale mennesker hele døgnet i fem dager, har jeg vært mye mer pratsom enn jeg vanligvis er. Jeg er en person som ikke sier noe til andre enn vennene mine om det ikke er høyst viktig eller har noe med skole og gjøre. Du får ikke så mye informasjon ut av meg. De dagene som har gått siden jeg kom hjem, har jeg derimot søkt etter folk å prate med - selv om jeg ikke kjenner dem så godt eller prater med dem til vanlig. Jeg har rett og slett følt meg ufattelig ensom, følelsen kan knapt beskrives. Noe av meg mangler, og jeg finner det ved å snakke med folk.
Knapt fire døgn har gått, og etter å ha pratet og pratet med folk sitter jeg igjen med følelsen av at minutter er blitt ødelagt fordi nettopp jeg snakket med dem. At jeg plagde dem med mine uinteressante meldinger, snakket litt for lenge, snakte på feil tidspunkt, etc. Jeg sitter igjen og føler meg fæl - hvorfor må du plage folk, Ingrid? Kan du ikke la dem være i fred?

Det verste er jo at jeg i bunn og grunn ikke skader dem på noen som helst måte; jeg prater jo bare med dem! Om helt vanlige ting, alt mellom himmel og jord. Hvorfor sitter jeg igjen med følelsen av at jeg er til bry?


...ikke til stede.

Drøm nummer 2.

 • 15.03.2011 - 09:57
"Har en drøm om å komme hjem
Dit ei framtid ennå bor
Har en drøm om å finne frem
Over ei mørklagt jord
Snart stiger sol et sted i øst
og i natt har ingen gitt deg svar
Men det finnes ei fattig trøst
Drømmen du alltid bar

Har en drøm om å høre tel
I en hverdag taus og grå
Har en drøm om at alt æ vil
finne en vei å gå
Snart stiger sol et sted i øst
alt vil være som det en gang va
Men det finnes ei fattig trøst
Drømmen du alltid bar

Et døgn går forbi
Du lever på lånt og kostbar tid
Mens et hjerte slår
og dagan går og går

Har en drøm om et ainna land
og en lengsel øm og stor
Har en drøm som e skrift i sand
Skreven med store ord
Snart stiger sol et sted i øst
Og en verden venter kald og klar
Men det finnes ei fattig trøst
Drømmen du alltid bar

Lalalananana osv......

Snart stiger sol et sted i øst
og i natt har ingen gitt deg svar
Men det finnes ei fattig trøst
Drømmen du alltid bar"Drøm nummer 1.

 • 15.03.2011 - 09:50

"I natt jag drömde något som 
jag aldrig drömt förut.
Jag drömde det var fred på jord
och alla krig var slut

Jag drömde om en jättesal
där statsmän satt i rad.
Så skrev dom på ett konvolut
och reste sig och sa:

Det finns inga soldater mer,
det finns inga gevär,
och ingen känner längre till
det ordet militär.

På gatorna drog folk omkring,
och drog från krog till krog,
och alla drack varandra till
och dansade och log.

I natt jag drömde något som
jag aldrig drömt förut.
Jag drömde det var fred på jord
och alla krig var slut "
Enkelte ting skal man ikke få vite via Facebook.

 • 14.03.2011 - 20:10

Facebook har blitt et allmennkjent ord. Alle ungdommer har det, de fleste voksne er på god vei til å få det, og barna vet altfor godt hva det er takket være foreldre som er aktive på nettstedet. I alt sjekker 6 av 10 nordmenn Facebook hver uke, ifølge IDG.no. Personlig er jeg innom Facebook hver dag, oppdaterer statusen min flere ganger til dagen, og kan fort bli sittende på nettsamfunnet litt lengre enn planlagt - som de fleste andre på min alder.

Jeg er også en av de mange heldige som har foreldre på Facebook. Før kunne nettsamfunn være en plass hvor vi ungdommer kunne rømme bort fra foreldrene, men Facebook har ikludert disse også. No offence, mamma og pappa, men noe må man vel kunne ha for seg selv?
I tillegg har to av tre brødre Facebook. Jeg er den mest aktive i søskengruppa, men broren min på snart seksten følger hakk i hjel. Både til min glede og ergelse.

Etter en hektisk dag på Elevtinget, logget jeg inn på Facebook for en aldri så liten oppdatering. Hva møter meg der? Jo, broren min har fått seg kjæreste, og det var ikke han - men facebook - som fortalte meg dette. Ærlig talt, hvor skal grensa gå for hvor mye informasjon man skal få via Facebook?

Fy fy, lillebror! This is your punishment:


Hehehehehe, glad i deg...

En liten mann med store ord.

 • 13.03.2011 - 19:21
 • "Verden har nok til alles behov, men ikke til alles grådighet"
 • "Lev som om du skulle dø i morgen. Lær som om du skulle leve for alltid"
 • "Lykke er når det du tenker, sier og gjør er i harmoni med hverandre"
 • "Frihet er ikke noe verdt dersom den ikke innbefatter friheten til å gjøre feil"
 • "Å tro på noe og ikke leve etter det, er uærlig"
- Mahatma Gandhi (1869-1948)

Har vi egentlig noe meningsfullt å klage over?

 • 12.03.2011 - 18:09

Det går ikke en eneste dag uten at jeg tenker på Afrika. Hele atmosfæren er bare helt annerledes enn den som er her hjemme - og jeg savner den! Savner sang og dans i hverdagen, håndhils og klemming når man møter kjentfolk, kulturen, folket. Jeg savner alt.
Her hjemme er hverdagen grå og dyster, lite sang og dans. Folk er stresset, så mye som må bli gjort på alt for liten tid. Ingenting kan bli gjort halvferdig heller, alt skal være perfekt.
Folk sliter. Vi klager hele tiden over hvor fælt vi har det. Vi vil ha mer i barnetrygd, mer stipend fra staten under studier, lavere skatt og generelt et lykkeligere liv.

Foreldre får vanligvis 970 kr. utbetalt i måneden av staten for hver unge de har. Elever i den videregående skolen har mulighet til å få oppimot seks stipender - utstyr-, bo-, forsørger-, reise-, grunn- og sykestipend - hvis de oppfyller kravene til dem, og den skatten vi betaler får vi rikelig igjen av i gratis skole, sykehusopphold, nye og sikrere veier, og en hel del mer!
Tror du at en gjennomsnittlig afrikaner får disse godene?

Ettersom jeg selv har vært i et av de mest velstående landene sør for Sahara - Kenya - vet jeg at enkelte veier er så dårlige at de ikke er kjøredyktige. Fineste veien jeg kjørte på var bygget av belgere under andre verdenskrig! På vei ut til en landsby som om få år vil ha ti tusen innbyggere var ikke veien asfaltert engang, og det var store hull i veibanen. Denne veien hadde til og med fått en oppussing!!
Når det kommer til barnetrygd, tror jeg ikke det er vanlig praksis i Afrika, i alle fall ikke i Kenya hvor enkelte må forlate barna sine på gata fordi de ikke har nok penger til å forsørge dem. Dette er ikke et sjeldent tilfelle i hovedstaden, hvor det er blitt opprettet en barnerett som blant annet tar opp unger fra gata og frakter dem tilbake til foreldrene.
I Kenya er 14.9 % av befolkningen analfabeter - det vil si at de ikke kan lese og skrive. I Norge er det under 1 %. Forhåpentligvis vil antallet analfabeter i Kenya synke ettersom grunnskolen (1.-8. klasse) nå er blitt gratis. Foreldrene må fremdeles betale for skoleuniform og skolemat, men det koster ikke noe å gå på skolen. Mange får da en mulighet til å utdanne seg videre, ta det som tilsvarer norsk ungdoms- og videregående trinn, for deretter å studere til å bli lege, arkeolog, lærer og mye mer.Q: Har vi egentlig noe meningsfullt å klage over?

The Boy In The Striped Pyjamas.

 • 12.03.2011 - 16:40

"(...) He had thought that there would be a shop in the centre, and maybe a small café like the ones he had known in Berlin; he had wondered whether there would be a fruit or vegetable stall.
As it turned out, all the things that he thought might be there - weren't.
There were no grown-ups sitting on rocking chairs on ther porches.
And the children weren't playing games in groups.
And not only was there not a fruit and vegetable stall, but there wasn't a café either like there had been back in Berlin.
Instead there were crowds of people sitting together in groups, staring at the ground, looking horribly sad; they all had one thing in common: they were terribly skinne and their eyes were sunken and they all had shaved heads, whick Bruno thought must have meant there had been an outbreak of lice here too (...)
"
En utrolig god og sjokkerende bok som setter tankeboksen i sving. Om du ikke er så glad i å lese, kan du alltids se filmatiseringen av boka :-)

Skremmende krefter.

 • 11.03.2011 - 20:21

Jeg skjønte ingenting da jeg tok en titt innom nettaviser for første gang i dag. Noe dramatisk hadde tydeligivs skjedd. Noe hadde skjedd, som fikk folk til å tenke tilbake på andre juledag 2004.
I morgentimene i dag (fredag) ble nemlig Stillehavsområdet rammet av et jordskjelv som målte 8.9 på Richers skala. Episenteret (hvor jordskjelvet oppstod) lå like utenfor østkysten av Japan, og her er flere byer blitt hardt rammet. Bygninger i hovedstaden Tokyo, som er kjent for å ha høye skyskrapere, skal ha svaiet i over en halvtime etter at jordskjelvet var over.

Som om ikke et jordskjelv bringer nok skade, forårsaket det også en tsunami. Episenteret lå nemlig ute i havet. Det skal ha blitt sendt ut tsunamivarsel til 53 land, hvorav noen allerede har blitt truffet (Taiwan, Japan, USA), mens andre venter på å bli truffet i de sene nattetimer.

Det sjokkerer meg at jordskjelvet ikke var varslet på forhånd. Jordskjelv er ikke sjeldne i Japan grunnet dets beliggelse på kontinentalplata, og landet (og landene rundt) skal ha god overvåking av jordskorpa for å kunne gi beskjed når et jordskjelv er på ferde. Det var det derimot ikke denne gangen.

På nettet kan man se videoer av vannet som kommer strømmende innover landområdene. For vannet finnes ingen hindre; biler blir feid med så lett som bare det.


Jeg sender varme tanker til mine medmennesker i Japan som har blitt hardest rammet. Store arealet er oversvømt, og et stort område av en by med mange tusen innbyggere står i full flamme. Måtte tallene på døde være mindre enn fryktet.

Alle foto er fra reuters.com

Da var Elevtinget 2011 over.

 • 11.03.2011 - 18:39

Bloggen har vært preget av lite bligging denne uka, og de innleggene jeg har skrevet har så å si dreiet seg om én sak; nemlig skolepolitikk. Jeg føler derimot at årsaken til den ensidige og dårlige bloggingen er god nok, så jeg anser meg selv som unnskyldt.

Nå er jeg derimot kommet hjem. Ja, allerede. Jeg bor ikke så langt borte fra Bergen, så med bussen som gikk klokka tre var jeg hjemme på 2.5 timer :-) Før de fleste i det hele tatt har kommet seg bort fra Bergen. Heldige meg.
Nå følger derfor et obligatorisk oppsummeringsinnlegg. I uka som har gått har vi (tillitsvalgte ved over 350 skoler) debattert og vedtatt hva Elevorganisasjonen skal jobbe og stå for det kommende året. Vi har bestemt at vi ønsker å kjempe for en bedre rådgivningstjeneste i den norske skolen, at lærlingene skal ha lovfestet rett til læreplass, samt forbedre vurderingskulturen i den norske skolen. Det viktigste av alt, synes jeg derimot er at vi har bestemt hva OD-prosjektet (som er en del av Elevorganisasjonen) skal gå til i år (til høsten). Det stod mellom tre forslag - SAIH (Bolivia og Nicaragua, utdanning av urfolk), Redd Barna (Kambodsja, bygging av ungdomsskoler på landsbygda) og Plan Norge (Rwanda, satse på økt utdanning av jenter) - hvorav sistnevnte fikk flest stemmer. Med andre ord kan ungdom i Rwanda se frem til at norsk ungdom skal gi en dag for å tjene inn penger slik at de kan få nye skolebygg, lengre utdanning, tilgang på skolebøker, stipend om de er fattige, samt lære om sine rettigheter. Det er jo tross alt en menneskerett å få utdannelse! Du kan lese mer om Plan Norge sitt prosjekt i Rwanda ved å trykke her.

Det har vært en lang og slitsom uke. Jeg har møtt mange nye, ultrasosiale mennesker som alle viser engasjement for forskjellige ting. Jeg har hilst på lederen i SU og dets "moderparti" SV. Jeg har hatt heftige diskusjoner om alt fra obligatorisk sidemål, via statskirken, til elefantkondomer. Vi (eller, de andre, ikke jeg, hehe) har plagt vettet av de andre hotellgjestene, og okkupert de fleste spisestedene ved Torgalmenningen i Bergen. Alt i alt kan man konkludere med at både elevtingsdeltakerne og innbyggerne i Bergen by er glade for at Elevtinget 2011 er over! :-)

Jeg har enda ikke fått bildene på dataen (mangler ledningen), men det kommer!

Artikkel på VG Nett om hva Elevorganisasjonen jobber for.

 • 10.03.2011 - 19:09

Les det da vel :-)
Du kommer til det ved å trykke her

Til Ungdommen.

 • 09.03.2011 - 23:10

Vil du høre en grunn til at hvorfor norsk litteratur er viktig å lære seg?
Opp igjennom tidene er det dukket opp mange gode, umistelige tekster som man rett og slett må bevare. Selv om de er skrevet i en annen tid, er mange av dem fremdeles høyst aktuelle den dag i dag.
Jeg vil her dele én av dem med dere - et diklt/en sang jeg ikke hadde hørt om hadde det ikke vært for fokuset på norsk litteratur i norskfaget på skolen :-)

"Flere pøbler inn i den videregående skolen" - kunnskapsministeren.

 • 09.03.2011 - 17:51

Hei hei!
Jeg befinner meg nå i Grieghallen i Bergen på Elevtinget 2011's tredje dag. Etter seks timers debattering og nærmere to timers votering over politisk måldokument, er det snart dukket for en ny timeslang debatt og votering over Elevorganisasjonen sitt arbeidsprogram. Alle hjerter gleder seg.

I mellomtiden har vi derimot hatt noe i alle fall jeg anser som staselig besøk. Vår alles kunnskapsminister og mitt parti's "overhode" gjestet Elevtinget. Her snakket hun om hva hun anser som bra og dårlig ved den norske skolen, hva som kan gjøres bedre og hva som er viktigst. Det ble blant annet nevnt hvor viktig kunnskap er for framtida, problemer ved dagens ungdomsskole, mangelen på læreplass, dårlige rådgivere i den videregående skolen, frafall og mobbing. Mye bra, med andre ord!
Etter at Halvorsen hadde holdt sin hilsningstale var det duket for spørsmål. Etter skuffelsen i går over at jeg ikke fikk stilt mine spørsmål da, ble jeg overlykkelig over å bli valgt ut blant de 17 (troor jeg det var) som fikk stille spørsmål.

Hva stilte jeg så spørsmål om?
Hehe, dere som har fulgt meg en stund vet at jeg har skrevet en laaang rekke innlegg mer eller mindre om noe som kalles Pøbelprosjektet. Dette var noe som "kom ramlende over hode på meg", men som viste seg å være utrolig interessant og engasjerende. Jeg ønsket derfor å spørre kunnskapsministeren om hva hun syntes om Pøbelprosjektet (som holder til i Stavanger/Sandnes, og om hun trodde det var reelt å få til et slikt prosjekt på nasjonalt basis.
Jeg ble ganske fornøyd med svaret; hun har vært på Pøbelprosjektet og sitt, samtidig som hun har sett andre lignende prosjekter andre stetder i landet. Det er et godt tiltak, synes hun, men målet er jo såklart at det Pøbelprosjektet og andre slike prosjekter prøver på og får til, er noe som den videregående skolen skal få til.
Hun kom til og med med et slagord; "Flere pøbler inn i den videregående skolen".

Kort og greit er målet en tilpasset skole for alle hvor færrest mulig faller av, og hvor selv de "dårligste" blir tatt vare på, får den oppfølginga de trenger og fullfører utdanninga si og får en god og sikker jobb.

Du kan lese om Pøbelprosjektet her

BILDER KOMMER NÅR JEG HAR FÅTT DEM INN PÅ DATAEN!

Sett & Hørt

 • 09.03.2011 - 17:32

"De som synes at utdanning er dyrt, kan prøve uvitenhet - dét er dyrt det!"
- Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV)

BILDE KOMMER NÅR JEG FÅR LAGT DET INN PÅ DATAMASKINEN

Nervevrak.

 • 09.03.2011 - 00:54

Som jeg troor at jeg har nevnt, så er jeg altså på Elevtinget - elevenes "høyeste organ". Her deltar jeg sammen med rundt om 500 hundre andre elever fra både videregående og ungdomsskole. I dag (tirsdag) var andre dagen, og også den lengste. Vi satt fra klokka ni til tjueto (med pauser, så klart), noe som var ganske trøttende. Dagen var dessuten veldig givende - i alle fall for dem som har utnyttet sin talerett. Å få sagt hva man synes og mener, gjør virkelig noe med oss som mennesker. Vi viser (forhåpentligvis) at vi kan noe, at vi vet noe, at vi faktisk duger. I tillegg viser vi at vi faktisk tror at det vi mener har interesse for andre. Med andre ord; F*** JANTELOVEN!Anyhow, jeg har da trosset janteloven i dag, og vist at jeg tror at jeg har noe vetig på lager. Jeg skrev meg opp til å ha et innlegg, gruet meg lenge lenge lenge (og værre, værre, værre for hvor nærmere det ble min tur), trodde jeg skulle besvime, ville trekke meg, ble dårlig - men fullførte. Noe upresist og off subject, MEN jeg snakket i alle fall for en stor forsamling om noe som jeg bryr meg om. I fare for å gjøre noen sure, unngår jeg å gå nærmere inn på hva jeg snakket om annet enn at det gjaldt sidemål og at jeg ikke holdt med flertallet av norske skoleelever og ungdomspartiene til Høyre og FRP. Joho.

Jeg var et nervevrak før, under og etter innlegget mitt, men sitter igjen nå med en god følelse ettersom jeg faktisk turde å ta sjansen. Andre som kanskje bør tørre det samme? ;-)

Visste du at...

 • 07.03.2011 - 12:25

...så mange som 1/3 av elevene i den videregående skolen i Norge ikke fullfører?

...og navnet mitt er.

 • 06.03.2011 - 21:43

God kveld, god kveld!
Jeg har hatt helgepause fra bloggen, for både sinnet og kroppen sin del. Nå er derimot helgen slutt for min del; eller den var det klokka halv to i dag. Da satte jeg nemlig snuta mot Bergen by for å delta på Elevtinget 2011. Ja, jeg interesserer meg for politikk, men elevpolitikk? Eeeeeh...

Jeg sjekket inn på Grieghallen, og fant ut at jeg for anledningen hadde fått et nytt navn; Ingrid Burine. Oh my, noe så stygt! Det verste er jo at GURINE (som er den korrekte skrivemåten) er et langt-inn-i-hjerterota-norsk navn, så hvordan nordmenn klarer å skrive et så norsk navn FEIL - det aner jeg ikke. Jeg fikk det fikset på da, men hvor lang tid det tar før det når "databasen" deres vet jeg ikke - jeg ble "sjekket inn" på hotellet av EO fremdeles hetende Burine. Navnet høres jo ikke skikkelig ut en gang!

Nå blir det avslapping og tv-titting for alle penga, med en gedigen pute i ryggen. Aaaahhh <3
Noen andre som tilfeldigvis er på Elevtinget og koser seg på hotellrom med gratis internett?

"Jeg vil så gjerne at du ser"

 • 03.03.2011 - 16:58

"Med denne boken vil jeg at ditt liv skal forandres.
Jeg vil at du etter å ha lest denne boka skal løfte blikket og se verden annerledes. Jeg vil at du skal se perspektiver, ikke detaljer. Jeg vil at du skap se solnedgangen i horisonten og ikke skjermen på datamaskinen din. Jeg vil at du skal tenke på hva som er viktig, tenke på hva du har, før du tenker på hva du mangler. Jeg vil at du skal kjenne livet ditt så sterkst - at du blir svimmel av det. Av det livet du har. Og hvor takknemlig du bør være for at du er heldig. Jeg vil at du skal kjenne på følelsene i hjertet ditt, jeg vil at du skal være ærlig med deg selv.

Jeg vil så gjerne at du ser"

- prolog i Maria Amelie's bok Ulovlig norsk.


Foto: radiorevolt.no

Oppdatering.

 • 03.03.2011 - 09:59

...jeg har oppdatert "Anbefalt lesing"-linken over her :-) Sjekk det ut da vel!

Signér aksjonen du også!

 • 02.03.2011 - 21:53

Land: Kina
Person:
Mao Hengfeng
Grunn:
Kvinnerettighetsaktivist
Straff:
Fengsel - etter én dag i frihet
Utsatt for
: Tortur og mishandling, samt nektet medisinsk behandling. Fengslingen strider også i mot menneskerettighetene - Hengfeng har jo egentlig ikke gjort noe galt.

Signér her!Alle foto: Amnesty

Kjært barn har mange navn.

 • 02.03.2011 - 19:36

Gadafi, Gaddafi, Gadaffi, Kadhafi, Gadhafi.... and the list goes on.Opprøret fortsetter nede i Libya. Landet mellom Tunisia og Egypt var nesten dømt til å få en revolusjon, med én og samme president på toppen siden 1968!
I natt skal tilhengere av Gaddafi (eller hvordan det nå skal skrives) tatt kontroll over en okkupert by øst i landet ved hjelp av bomber. Tilstanden i landet går mer og mer mot en borgerkrig. Det sies at Gaddafi aldri kommer til å overgi seg - han blir enten drept eller tar selvmord. Samtidig hevder mannen som til tider kan virke gal på at folket i landet elsker ham, og at det ikke foregår noen demonstrasjoner. Han har også sammenlignet seg selv med den britiske dronninga; hun har jo sittet ved makta lengre enn han har og ingen klager jo på henne, så hvorfor må han gå av?

Nei, denne mannen trenger en reality-check. Folket i Libya trenger en regjering og et overhode som bryr seg, og som ikke tar til seg alle pengene selv. Afrika trenger et nytt land som kan komme seg ut av diktaturstadiet, og skaffe seg demokrati. Verden trenger fred. Hadde det bare vært like enkelt i praksis, hadde vi vel ikke hatt konflikter noen steder...

Alle foto: www.reuters.com Der kan du også se flere, samt lese gode artikler (engelsk).

Humanity.

 • 02.03.2011 - 12:43

- Plant Peace -
- Live In Unity -
- Freedom -
- Make A Difference -
- Accept Diversity -
- Speak Kindness -
- Pave The Path -
- Lead The Way -
- Humanity -
- Give Back -
- Seek Wisdom -
- Come Together -
- Truth -
- Forgive -
- Belive -
- Faith -
- Sow Love -
- Humanity -

MAKE A DIFFERENCE
www.humanityforall.com

Regn.

 • 01.03.2011 - 22:51

"En er en, og to er to
vi hopper i vann
vi triller i sand
Sikk sakk,
vi drypper på tak
Tik tak,
det regner i dag.
Regn, regn, regn, regn,
øsende regn,
pøsende regn.
Regn, regn, regn, regn,
deilig og vått,
deilig og rått.

En er en, og to er to
vi hopper i vann,
vi triller i sand.
Sikk sakk,
vi drypper på tak.
Tik tak,
det regner i dag"

- Fascinerende dikt av en fascinerende mann, Sigbjørn Obstfelder. Skrevet i 1893....ahh, passer godt inn her jeg sitter og leser om værvarsling!

Globalisering?

 • 01.03.2011 - 09:36

En god sang (Anti-Flag - The WTO Kills Farmers) og en video med mange gode bilder til :

 

WTO er forøvrig en forkortelse for Verdens Handelsorganisasjon (World Trade Organization) som har 153 medlemmer (2008). Den skal blant annet fremme handel mellom stater, utforme regler for handel på verdensbasis, samt løse konflikter som oppstår mellom stater i forbindelse med handel.
Avgjørelsene innad i organisasjonen tas ved enstemmighet.
WTO arbeider for friere verdenshandel med nedbygging av tollmurer, og dette har til tider vært sterkt omdiskutert. Sangen og bildene i videoen er en reaksjon på dette. I tillegg har organisasjonen møtt demonstrasjoner som følge av dette synspunktet....og bildet viser en annen grunn til kritikk mot WTO: store rike stater og flernasjonale selskaper skal visstnok ha mye mer å si enn fattige og mindre innflytelsesrike stater og bedrifter.

hits