ingrid gurine

Jeg inviterer dere alle på en delikatessemiddag

 • 29.03.2010 - 22:40


Kan jeg by på et par sprøstekte granskudd?


Eller hva med noen strandsnegler, en av mange delikatesser fra sjøen? Smaker ekstra godt med sitron til.


Til attått vil du vel ha en havsalat, bestående av flere ingredienser fra havets flora, slik som tang?


Og sist, men ikke minst: Vi skal alle unne oss med en god, varm kopp løvetannte : ) Denne fantastiske planten, som faktisk er en urt, kan brukes til så mangt. Både blomstene, bladene og røttene er spiselige og kan brukes til te, i supper og i salater. Nam nam.Alle ingredisensene skal vi så klart gå ut og sanke selv. Ta med støvler, vi skal vasse i vannkanten på jakt etter strandsnegler og tang. I tillegg ser jeg at det er meldt regn i morgen, så på med regnbukse og regnjakke til skogstur for å sanke planter og granskudd.
Ut på tur, aldri sur!
(NB! Merk deg at hele dette innlegget er skrevet ironisk)

"Jeg tror de fantes da Jesus levde"

 • 28.03.2010 - 21:34
Jeg og min åtte år gamle bror satt og spilte Junior Alias - et brettspill hvor man skal forklare ulike gjenstander for motstanderen(e) utifra et bilde han/hun/de ikke ser.
Det var broren min som skulle forklare for meg:
"Det er hvitt, og det flyr."
"Et spøkelse", prøvde jeg meg.
"Nei! Det har fantes. Jeg tror det fantes da Jesus levde", fikk jeg til svar.
Da forsto jeg det; broren min snakte om engler.

Jeg syntes det var litt skjønt, samtidig som det var et godt eksempel på hvordan et barn forstår ting. Broren min har nok hørt historier fra Bibelen, mest sannsynlig Juleevangeliet, hvor engler fremstår som levende vesener.
 

Un resumen

 • 28.03.2010 - 18:05
Endelig virker det som om den kraftige forkjølelsen jeg har hatt i en uke, begynner å gi slipp. Så slakk og dårlig som jeg har vært denne uken, kan jeg ikke påstå at jeg har fått gjort så mye fornuftig.Mandag tvang jeg meg gjennom skoledagen ettersom jeg skulle ha en prøve i siste time. Den gikk forsåvidt fint, men kunne alltids gått bedre!
Da jeg kom hjem, la jeg meg rett ned på sofaen, glodde litt på TV, leste, sov, glodde litt på TV igjen... Sånn gikk både mandags ettermiddag og hele tirsdag.
I tillegg til kraftig forkjølelse, var jeg kvalmen og plaget av intense smerter i nakke og skuldre. Dette førte så klart til en hodeverk som var så fæl at jeg knapt klarte å gjøre noe.
Ettersom hodeverken, forkjølelsen og nakke/skuldresmertene ikke ga seg uansett hvor mye jeg slappet av eller hvor mange smertestillende tabletter jeg tok, tvang jeg meg av sted på skolen onsdag. Da jeg kom hjem var jeg så gåen i nakken at jeg ikke gjorde noe annet enn å sove. Fysioterapitime ble bestilt, nakken og skuldrene fikk løst seg litt opp, og jeg følte meg bedre. Forkjølelsen var derimot blitt verre...
Tordag skulle jeg i Kenyamøte i Kopervik, og det måtte jeg jo få med meg! Da ble det ut på tur, aldri sur, på torsdag også..
Fredag kunne jeg endelig slappe godt av!

Nå, søndag, er formen en smule bedre. Nakken- og skuldersmertene har gått tilbake til normalt, og forkjølelsen begynner som nevnt å slippe taket. Helgen har gått til jobb og avslapping.
Jeg jobber på et omsorgsenter i kommunen hvor jeg bor. Her er jeg frokostvert - dvs. at jeg finner frem frokost og serverer den - for pasientene på en dementavdeling. Det er en krevende, men også en veldig koselig jobb : )
I dag fikk jeg imidlertidig skikkelig kjeft av en av pasientene. Det var ikke så enkelt å forstå hvorfor klokka hennes - etter så mange trofaste år - plutselig skulle være en time for sen...

------------------------

I morgen bærer det av sted over til Stord for å ta de siste vaksinene, samt få tak i malariatablettene jeg skal knaske på. Det er ni dager til jeg reiser, og jeg er veldig nervøs. Hva om jeg gjør noe feil, og menneskene der nede blir sure på meg?

Jeg håper alt går etter planen, og at flyturen går greit. Åtte timer i ett fly blir den lengste flyturen jeg har hatt. Til sammen blir flyreisen på ca. ti timer: To timer fra Sola til Amsterdam, Nederland, og åtte timer fra Amsterdam til Nairobi, Kenya.

Dette er forøvrig velkjent for meg, som hadde en hekkans tur til Spania i fjor sommer. Jeg reiste i nærmere tretten timer for å komme meg ned, med mellomlandinger i Frankfurt, Tyskland, og Madrid, Spania, før jeg omsider kom frem til Malaga. Jeg må nesten bare få nevnt at denne turen reiste jeg på helt alene...

Jeg skrev et innlegg om terrorisme, hvor to av eksemplene hadde utgangspunkt i fly. Heldigvis har lille redde Ingrid vokst litt, og det er ikke så skremmende å ta fly nå som det var da jeg tok fly til Tyrkia som elleveåring, to år etter 11/9. Du vet, Afghanistan ligger jo ikke langt fra Tyrkia, hvem vet hva planer som kunne ha blitt stelt i stand for akkurat det flyet jeg var på...

Terrorisme

 • 26.03.2010 - 16:58
Det er terror overalt for tiden! Ikke nye hendelser, men overalt på tv. Jeg har komt over hele tre terrorhendelser de siste døgnet. Er det bare ren tilfeldighet, eller er det mye fokus på terror for øyeblikket?Den første terrorhendelsen jeg kom over, var på National Geographic Channel's program Air Crash Investigation (eller Havarikommisjonen). En islamistisk terrorbande hadde kapret et fly som skulle fly fra Algerie til Frankrike. Dette hendte i 1994. Flyet var fra selskapet Air France. Det endte med at alle kaprerne ble drept, men det kan ikke ha føltes som en seier for Frankrike; med seg tok nemlig med seg noen uskyldige mennesker...Den andre terrorhendelsen jeg kom over, var den som også sjokkerte meg mest. Den hendte i 1988, før jeg ble født, og jeg hadde aldri før hørt om den. Det var Lockerbie-ulykken, som den ble kjent for. Et fly fra Heathrow var lastet med en bombe som sprengte et fly som var på vei til New York, og vrakdelene landet over Skottland. Den største vrakdelen - vingene og det mellom vingene - traff dessverre en liten småby; Lockerbie. 270 mennesker døde.
Landet Libya tok senere på seg ansvaret for dette terrorangrepet. Årsaken skal være at USA i årene før hadde bombet Libya.

Den tredje terrorhendelsen jeg kom over, var den ferskeste. London 7. juli 2005. Over 700 mennesker ble skadet og 52 mennesker ble drept da innenlandske terrorister bombet T-banen og en buss. Motivet deres var at "så lenge dere bomber oss og vårt land, vil vi bombe dere og deres land".

Terrorisme er bruk av t
error for å oppnå et politisk mål. At mennesker må ty til så katastrofale ting for å oppnå politiske mål, er bare helt forferdelig.
Kampen mot terror er en av de vanskeligste oppgavene verden står ovenfor. Kanskje bør vi høre på de som bombet London i 2005?
"så lenge dere bomber oss og vårt land, vil vi bombe dere og deres land".

Verdens problemer kan og bør ikke løses ved hjelp av terror. Mange uskyldige menneskeliv går tapt, og man skaper en stor frykt som gjør livet ekstra vanskelig for mange.

Kristen av fødsel, ikke av tro

 • 26.03.2010 - 00:18
Beklager, mamma.
Dette kommer kanskje som et sjokk for deg.
Du må ikke ta det personlig. Det har ikke noe med deg å gjøre.
Sånn som det er nå, føler jeg at det er feil.
Helt feil.
Jeg vil gå min egen vei, ikke alle andres.
Jeg beklarer. Det er ikke meningen å trosse deg, flertallet av befolkningen og staten.

Når jeg leser statistikken over det, kjenner jeg et søkk falle over meg;
"Jeg er innad i det tallet, men bare på papiret".

Beklager.

Nå har det seg slik at jeg ikke vet hvordan jeg skal gjøre dette her. Hvordan jeg kan komme meg ut av knipen jeg er i. Jeg føler det er en nødvendighet for at jeg som person kan vokse videre - jeg trenger friheten utmeldelsen vil gi meg.
Hvor, er spørsmålet. Hvor kan jeg melde meg ut?

Jeg snakker om Statskirken, og jeg er nok ikke alene om å være i denne situasjonen. Det hadde vært artig å sitt statistikk for hvor mange av medlemmene i Statskirken som så på seg selv som kristne; ikke bare av fødsel, men også av tro.
I hjemkommunen min er vi 5000 innbyggere - hvorav over 4000 er medlemmer av Statskirken.

Hvorfor, spør jeg. Hvorfor er så mange av befolkningen medlem i Statskirken?
Er det fordi vi er kristne?

Jeg beklager, men jeg tviler på at det er hovedgrunnen for de fleste. Greit nok, du tror vel sikkert på Gud og Himmelen, men du er medlem av Statskirken fordi det er en del av det å være norsk. Er du ikke?
Nordmenn blir døpt, konfirmert, gift og gravlagt i kirken. Det er slik tradisjonen er.
Jeg synes det er på tide å bryte med denne tradisjonen. Jeg sier ikke at alle skal slutte å være kristne, men at kirken må få seg et løft. Sånn som den er nå, føler jeg den er for fri. Vi blir ikke straffet for å trosse de ti bud, for eksempel. Det er Grunnloven som gjelder, ikke det religionen sier.

Lever du etter din religions prinsipp? Eller lever du etter ditt eget prinsipp?

Hva tror du menneskehandel er?

 • 24.03.2010 - 19:26
Jeg må legge kortene på bordet og være helt ærlig;
jeg tro
dde menneskehandel kun omhandlet personer som ble kjøpt/solgt for å drive med seksuelle tjenester.
Der tok jeg jammen meg veldig feil!

Det finnes fire hovedtyper for menneskehandel, og på generelt basis kan man si at menneskehandel er den moderne type slaveri."Human trafficking is the sale, transport and profit of human beings who are being forced to work".
mennesker som blir tvunget til å arbeide,
mennesker som blir tvunget til å drive med ufrivillig slavearbeid,
mennesker som blir tvunget til slavearbeid innenfor et privat hjem
barn som blir tvunget til å drive med ulike typer for arbeid.
Alt dette er menneskehandel.

Den man kjenner minst til, er også den som er mest utbredt. Det er snakk om mennesker som blir tvunget til å arbeide. De blir tvunget til å arbeide f.eks. fordi de skylder penger, og må arbeide for å betale tilbake. Arbeiderne får lite eller ingen lønn.
Denne typen for menneskehandel har eksistert i flere hundre år, og fattigdom er opphavet. Ofte blir hele familier involvert i det ufrivillige arbeidet...


Mennesker som driver med ufrivillig slavearbeid, og som kommer innhunder menneskehandel, er mennesker som frykter for å bli utsatt for vold, trusler og lignende dersom de flykter fra arbeidet. Denne typen rammer oftest økonomiske migranter eller ufaglærte mennesker fra mindre utviklede land.
Disse menneskene føler ofte at de er i fangenskap, og - dessverre - er de også ofte det.

Den som jeg har fått inntrykk av at er den vanskeligste typen for menneskehandel å oppdage, er de som blir holdt fanget i private hjem. Denne typen for menneskehandel finner man over hele verden.


Tegn på at en person blir holdt fanget i et privat hjem, kan være at
- personen ikke spiser med resten av familien
- personen har ikke sitt eget rom
- personen sjelden eller aldri forlater hjemmet uten "familieoverhodet"Barnearbeid.
158 millioner barn mellom fem og fjorten år (inkludert de som jobber i private hjem).
Jobber med foreldre eller for seg selv.
Øker.

Det er viktig å huske på at menensker som blir utsatt for menneskehandel, ofte får høre trusler hver dag. Dette gjør det vanskelig for dem å søke hjelp og/eller flykte.
Menneskehandel er et problem over hele verden, også i Skandinavia, og det er et brudd på menneskerettighetene. Alle mennesker har rett til å styre over sitt eget liv, ingen kan bestemme hva et annet menneske skal drive med. Spesielt ikke når vedkommende blir truet, utsatt for vold og får generelt dårlig behandling.

Du har kanskje hørt om tilfeller i Norge? Da omhandler det som oftest kvinner, mindreårige (og menn) som blir kjøpt og solgt for å drive med seksuelle tjenester. De kommer til Norge, og har blitt lovt et godt og trygt liv der. Det de ikke vet, er at de har blitt lurt - de er ofre for menneskehandel. Ofrene kommer fra mindre utviklede land.
Nettsiden Ung.no har listet opp en rekke ulike former for menneskehandel, som kanskje får deg til å bli litt mer klar over hvor utbredt dette problemet er. Jeg lister opp noen:
- Arrangert ekteskap
- Husarbeid
- Barnepass
- Tigging
- Gateartisteri
- Gatesalg
- Organdonasjon

Nå må du ikke overdrive, og tro at du er offer for menneskehandel ettersom du kanskje blir bedt om å hjelpe til i huset og passe på småsøsken. Husk på at du får så mye mer igjen for det; du har et hjem å bo i hvor du hører hjemme og har noe å si, du har foreldre og andre slektninger som stiller opp for deg når du trenger det, du får mat når du er sulten og du får klær, sko og annet når det er nødvendig. Noen får i tillegg lommepenger.
Ofre for menneskehandel har ingen av delene.

Menneskehandel er et internasjonalt problem som mange jobber for å få bukt med. Kanskje kan du gjøre noe selv også?Typisk norsk?

 • 23.03.2010 - 10:06
Typisk norsk. Kva er eigentleg det? Er det å vere ein bonde, ete brunost på skiva og drikke mjølk att ått?  Er det å reise på fjellet om vinteren og stå på ski, utan og falle ettersom ein er fødd med ski på beina?

Det er ikkje godt å seie kva som er typisk norsk. Det endrar seg med tida, frå person til person, landsdel til landsdel. Det eg tykkjer er typisk norsk, er det ikkje sikkert at du tykkjer er typisk norsk. Vi er alle forskjellige, sjølv om vi er frå same land. Er det i det heile noko som er typisk norsk?
Eg trur ein må utor landet vårt for å finne svaret på kva som er typisk norsk. Det er jo ikkje så vanskeleg å finne ut kva som er typisk amerikansk, er det vel? Å ete fast food dagleg, bruke bilen sjølv om ein berre skal eit lite stykke og saksøkje alt og alle for alt og ingenting.

Kva tenkjer utlendingane om oss? Er vi alle saman bønder og skigåarar?
 

Noreg er eit av verdas rikaste land, og vi er - i følgje FN - det beste landet å bo i. Mesteparten av oss livnærar seg på å arbeida i tertiærnæringa; det vil seie at vi driv med sal og formidling av tenestar. Berre 3 % av oss har arbeid som bonde, fiskar og liknande. Med andre ord; det er ikkje typisk norsk å vere bonde. Derimot var talet på nordmenn som var bønder, fiskarar og liknande mykje større for 50-100 år sidan. Er det slik at resten av verda ikkje har oppdatert seg på den utviklinga som har hendt i landet vårt i løpet av det førre hundreåret?


Noreg har lenge vore kjend for å vere ein skinasjon. Mange huskar godt skigåinga til Bjørn Dæhlie, som vart den beste OL-langrennsløyparen nokon gong. Sjølvsagt var han norsk, og nordmenn blei frå no av kjend som folket som er fødd med ski på beina. Eg veit ikkje med deg, men eg hadde ikkje ski på beina då eg blei fødd!
I følgje statistikken er det nærast like mange nordmenn som joggar som det er som står på ski. Så då er det like typisk norsk å jogge som det er å stå på ski. Derimot er det mange nasjonalitetar rundt om på kloden som joggar mykje meir enn nordmenn gjer, så vi kan heller ikkje seie at jogging er typisk norsk. 

Noreg er kjend for sin flotte natur. Dessverre er ikkje jorda vår så dyrkbar, så vi bruker den heller som beitemark for ulike typar husdyr. I Noreg er det mange som har kyr, og vi er sjølvforsynte med mjølk og mjølkeprodukt. Gauda, brunost og mjølkesjokolade er alle typiske norske produkt, men så har dei fleste andre land ost og sjokolade dei òg. Ein kan eigentleg ikkje telle desse for typisk norsk heller. Kva er eigentleg typisk norsk? Dagens ungdom er i stor grad forskjellige.

Foreldregenerasjonen gjekk på skule, bygde hus, gifta seg og fekk barn. Vår generasjon fokuserar på heilt andre ting. Vi er blitt påverka av den stadig aukande globaliseringa som gjer verda mindre. I tillegg har Noreg i dag representantar frå alle verdsreligionane og kontinenta. Vi ser amerikanske seriar på TV, et japansk mat og kjenner folk rundt om i heile verda. Det er få hindringar for oss. Dette førar til at vi utforskar meir, vi flyktar frå den norske stereotypien som seier at ein skal vere jordnær og folkekjær. Vi søkjer mot det ukjente, det spanande. Vi er stadig på jakt etter nye utfordringar og eventyr. Slik har det vore i eit par tiår no, og vi er endå ikkje metta?

 
Du finn nordmenn i Spania. Du finn dei i England, Kina, Sør-Afrika og Australia. Vi er overalt! Kva har vi til felles?Det største vi delar, sett bort i frå nasjonaliteten, er språket. Vi snakkar det same språket, vi forstår kvarandre. Det er utroleg godt å høyre nokon som snakkar norsk etter å ha vore omringa av framandtalande menneske ei stund. Vi elskar landet vårt. Vi blir stolt dersom det blir nemnt noko norsk i ein amerikansk film eller TV-serie, som for eksempel den gode laksen vår. Vi mislikar at folk talar nedsetjande om Noreg, og når kjende nordmenn drit seg ut på TV med sin dårlege engelsk. Eg tippar dei fleste nordmenn har høyrt Petter Solbergs berømte utsagn: "It wasn't only only."
 

Alt i alt skil vi oss ikkje så mykje ut frå andre nasjonalitetar. Vi et så og sei same maten, ser det same på TV, diggar den same musikken og lærar stort sett det same på skulen. Derimot har alle nasjonalitetar sine lokale rettar, TV-seriar, musikantar og historie. Noko unikt er det med oss alle. Når det gjeld Noreg er det verdt å nemne den flotte naturen som omgir oss, med høge fjell og djupe fjordar. Med tusser og troll i skogen og huldra i fossen er vi kjend rundt om i verda som eit fantasifullt land kvar drøymer blir til verkelegheit?

Now and Then

 • 22.03.2010 - 12:08
Jeg forsto ikke hvordan jeg kunne ha en hangover etter en fest hvor jeg var edru, men nå har jeg funnet svaret: jeg er sjuk. Jippi. Det siste jeg trenger nå...

Gårsdagen gikk derfor til spille; det mest vetige jeg gjorde var å se på film sammen med broren min, før jeg gikk ned og så på en film med meg selv. Med kjæresten ute av hus, et hode som konstant dunket, og en prøve jeg ikke orket å lese til, varte søndags ettermiddag noen laaange timer!

Filmen jeg så med meg selv - Now and Then - fikk meg forresten i et litt bedre humør. Den minnet meg om mange gode barndomsminner jeg har sammen med en veldig spesiell venninne:

Jeg begynte i Einstadbøvoll kortidsbarnehage som treåring. Allerede første dagen ble jeg kjent med ei jente, Lene. Vi må nok ha funnet tonen med en gang, for dagen etterpå var jeg med henne hjem. Jeg husker hun hadde noen duploklosser som man også kunne bruke som fløyter. Det var veldig fascinerende for tre år gamle meg!
Dager, uker, måned
er og år gikk, og jeg og Lene hang sammen som erteris. Vi gjorde alt sammen, og vi gjorde alt likt.
Som åtteåring klippet Lene håret sitt kort, og det tok ikke lange tiden før jeg fulgte etter. Vi elsket å klatre i trær, stå på rulleskøyter og spise rabarbra med sukker på. Lene og familien har et fantastisk uteområde på tomten sin, med store trær, busker, hauger og bakker, og det finnes vel ikke en eneste plass i dette uteområde vi ikke har utforsket. Lillesøsteren til Lene, Mette, var som oftest sammen med oss, så vi var tre jenter som stadig var på jakt etter nye eventyr.

Vi begynte å stå på rulleskøyter i en alder av seks-syv år. Med hånd-, albue- og knebeskyttere skøytet vi rundt i Valevåg. Jeg husker jeg syntes vi var veldig flinke, og at vi hadde en høy fart nedover bakkene.
Moroa tok slutt da Lene - som tiåring - datt og knakk skulderen. Plutselig var det ikke like artig å stå på
rulleskøyter lengre...

Som elleveåring begynte jeg å bli stor jente - jeg så på meg selv som mye mer moden enn de andre jevnaldrende. Kanskje var jeg det også, men når jeg ser tilbake på det kan man nok trygt si at jeg var litt veslevoksen. Lene og jeg begynte sakte å gli
fra hverandre - jeg forandret interesser i et raskere tempo og i en annen retning enn henne. Da vi begynte på ungdomsskulen havnet vi i hver vår klasse, og ti år som bestevenner tok slutt.

I løpet av de tre ungdomsskoleårene var vi ikke mye med hverandre. Vi var i hver vår vennegjeng, og drev på med forskjellige ting.
På nyåret i tiende klasse begynte derimot begge på klatring - plutselig hadde vi en ny felles interesse. Vi snakket sammen; hører vi virkelig på samme musikk?! Liker du også Prison Break?!


Klatring er noe vi har fortsa
tt med, og vi prøver å få til en klatretime hver onsdag. Nå er det flere uker siden sist; ikke fordi vi ikke har villet, men fordi andre ting har kommet i veien. Så nå ser jeg virkelig frem til onsdag, og klatring med Lene. Det er kjempemoro, og vi blir flinkere og flinkere for hver gang!

Jeg håper at jeg og Lene kommer til å ta opp den gode kontakten vi hadde som barn, for den er virkelig noe jeg savner. Jeg kan si det slik, at fra og med sjette klasse - da jeg og Lene begynte å vokse fra hverandre - gikk livet mitt i nedoverbakke. Det kan være en tilfeldighet, hvem vet, men livet var i alle fall superfantastisk med en slik bestevenninne som Lene.
 
Finnes det en fasit på hvordan vi mennesker skal leve?

 • 18.03.2010 - 21:34

Før i tiden, mer enn tusen år tilbake i tid, var det ikke uvanlig at mennesker levde som nomader. De flyttet på seg flere ganger i året, og det eneste de hadde med seg var telt og husdyr.
Nå er dette blitt mer og mer sjeldent ettersom vi mennesker er blitt en god del mer siviliserte og teknologiske med årene. Nå bor vi i hus hvor vi så å si har alt; ikke trenger vi gå utenfor for å gjøre vårt daglige behov, ikke må vi ut på jakt for å skaffe oss mat, og ikke behøver vi å fryse ettersom husene våre har innlagt varme og mange har investert i dyner og pledd.

...men fremdeles finnes det mennesker her i verden som lever som nomader; denne jenta er et eksempel. Hun lever i Rajasthan, India, og faren hennes er gjeter. De sover ute under den åpne himmelen, da dette gjør at de er nærmere husdyrene sine. Om det regner eller er storm, sover disse folkene ute. Hadde du vært tøff nok til det?

Jeg fulgte med på en NRK-serie som gikk for et par år tilbake, jeg husker ikke helt sikkert. Den het noe slik som "Min eventyrlige reise" (kan det stemme?). I alle fall; i dette programmet var det tre norske familier som skulle bo hos ulike stammer ulike steder i verden. Én familie havnet i Nigeria, en annen i Ecuador, mens den siste havnet i Indonesia. Jeg husker spesielt godt en skikk fra den indonesiske stammen: Det var vanlig å file tennene slik at de ble spisse. Dette syntes de var rett og slett nydelig! Hadde vi sitt en person med sånne tenner gående på gata her i Norge, hadde vi mistenkt personen for å drive med litt av hvert, og vi hadde tatt en ekstra stor sving for ikke å være nærme den personen...

Jeg synes alle har godt av å få høre hvordan mennesker i andre deler av verden lever. Jeg er konservativ, og synes at folk fikk leve livet mer før i tiden. Nå trenger vi jo ikke gjøre noe! Vi kan få mat servert på døra, og vi kjører bosset kun ut av gårdsplassen.
Vi er bortsjemt...Sjekk disse lykketrollene!


Så; hva er egentlig best?
Finnes det en fasit på hvordan vi mennesker egentlig skal leve?

Not Your Year

 • 18.03.2010 - 12:40
Jeg hører helst på punkrock og metallmusikk, men det er et band som jeg rett og slett elsker:
The Weepies

De synger og spiller musikk som er så utrolig herlig å høre på. De skriver sangene sine selv, og tekstene er fylt med mening fra begynnelse til slutt. Mange av sangene går det an å kjenne seg igjen i for de fleste. Når jeg hører på sangene deres, kan jeg ikke la være å synge med. Det virker som en effektiv lykkepille for meg; jeg blir kjempeglad av å høre på sangene til The Weepies og synge med på dem.
Det er vanskelig å si hvilken sang jeg liker best, jeg liker dem alle!
Jeg har lyst til å dele en av tekstene med dere.
Den heter Not Your Year:
Scattered shadows on a wall, you watch the long light fall
Some impressions stay and some will fade
Tattered shoes outside your door, clothes all on the floor
Your life feels like the morning after all year long.

Every day it starts again
You cannot say if you're happy
You keep trying to be
Try harder, maybe this is not your year.

Movies, TV screens reflect just what you expected
There's a world of shiny people somewhere else
Out there following their bliss
living easy, getting kissed
while you wonder what else you're doing wrong

Breathe through it, write a list of desires
Make a toast, make a wish, slash some tires
Paint a heart repeating, beating "don't give up, don't give up, don't give up."


Denne teksten får deg virkelig til å tenke.
Hva føler du når du leser den? : )

Noen må betale fordi jeg er en sjokoladeelsker...

 • 17.03.2010 - 12:25
Jeg trodde norsk sjokolade i utgangspunktet var et ganske bra produkt. Kakaoen er trygg, ingen har lidd under høstingen, videre produksjon er så god som mulig å bli, og når jeg kjøper sjokoladen tjener alle på det.
Den gang ei...
Nesten all kakao som blir brukt i sjokoladeproduksjon, kommer fra landene Elfenbenskysten og Ghana i Vest-Afrika. I disse landene er barnearbeid et stort problem. Ikke bare barnearbeid i den måte at barn arbeider sammen med foreldrene sine, men mange barn blir også STJÅLET fra foreldrene sine og satt til å jobbe på kakaoplantasjer! Det er rett og slett snakk om menneskehandel.

Jeg kjente et lite søkk i magen da jeg leste artikkelen (som du kan finne på: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3566783.ece). Jeg er selv en veldig VELDIG stor sjokoladeelsker, og jeg må innrømme at forbruket mitt i løpet av et år er nok ganske høyt...
Dessverre.


Og det er egentlig ikke så merkelig
. Sjokolade er super-duper-übergodt!

...men jeg må tilføre: at jeg skal spise sjokolade fordi jeg synes det er så godt, virker ikke fullt så rett når barn lider på grunn av det.
Barna har ikke bare blitt utsatt for menneskehandel ved at de er blitt stjålet fra foreldrene sine, de blir også utsatt for daglig utnytting og mishandling; barna får sjelden lønn, de får mat en gang til dagen og de bruker verktøy som gjør at de får sårskader.
Husk at dette er snakk om barn helt ned i ti-tolv års alderen!


Kan jeg kose meg med sjokolade til helgen nå, etter å ha lest dette? Jeg vet faktisk ikke... Jeg kommer til å tenke meg om èn ekstra gang før jeg kjøper vanlig sjokolade fra Freia eller Nidar.

Klarer du ikke å holde deg unna den gode sjokoladen, kan jeg trøste deg med at den beste sjokoladen jeg noen gang har smakt, er en organisk sjokolade som man kan få kjøpt på helsekostforretninger. Jeg gjentar; ORGANISK SJOKOLADE!
Bra for deg, og bra for verden : )
Denne sjokoladen er litt dyrere enn vanlig sjokolade man får kjøpt i dagligvarebutikken, men alt i alt er det verdt pengene; du gjør noe bra for verden når du velger å kjøpe denne sjokoladen fremfor de fra Freia og Nidar, samtidig som du får den samme herlige smaken.
To flyer i en smekk!

ENJOY

REGN!

 • 16.03.2010 - 19:20
I dag regner det ute! Det betyr at det er mildvær, noe som igjen betyr at det går mot varmere tider, som igjen betyr at det snart er VÅR!
Samtidig som jeg gleder meg, ergrer det meg litt. Er det bare naturen som tuller med oss igjen, slik den gjorde forrige uke? Kommer det til å snø og fryse på igjen til helgen?

Skal snøen først forsvinne, synes jeg at alt kan forsvinne på èn gang, så er man ferdig med det : ) Slipper flere dager med glatte veier fordi det fryser på om kvelden, slipper slaps og søl i dagesvis... Det hadde vært flott!

Så nå sitter jeg her, hører på god musikk (Funeral For A Friend atm), koser meg med en god kopp grønn te og venter på varmere tider <3
For å få tiden til å gå fortere, unnagjør jeg litt prosjektarbeid i spansk og engelsk, om henholdsvis livet i Nicaragua og menneskehandel. Spennende temaer!
Visste du at vold mot kvinner blir sett på, av nicaraguanske kvinner, som en del av hverdagslivet og ikke som en kriminalitet?
De skulle visst straffene for noe sånt i Norge og andre vestlige land...

Jeg plotter inn to bilder fra Nicaragua; det ene viser det flotte landskapet, det andre gir et hint om fattigdommen som preger mange av innbyggerne:
Nicaragua er et land jeg gjerne kunne tenkt meg å jobbe med/i. Ikke bare får jeg hjulpet trengende mennesker, men jeg får brukt spanskkunnskapene jeg har opparbeidet meg de siste fem årene. Jeg kunne godt tenkt meg å være lærer for en nicaraguansk grunnskoleklasse, lært dem om spansk kultur og historie, samt grammatikk. Det hadde vært en drøm!


Nå hopper jeg over til menneskehandel, og skal lese litt om dette før jeg begynner på prosjektet. Kan godt hende jeg kommer med ett innlegg om menneskehandel om ikke så altfor lenge : )
 

Det snør, det snør...

 • 15.03.2010 - 12:42
Jeg trodde det skulle bli vår jeg nå. Med regn og mildvær i begynnelsen av forrige uke, så jeg frem til et snøfritt landskap. Jeg var klar til å legge vinterjakka fra meg for sesongen, og ta frem tøyskoene.
Men nei...
Snør det ikke jammen meg igjen!?

I helgen var jeg på besøk hos kjæresten min i Hommersåk. Da jeg skulle dra hjem i går kveld, begynte det å snø kraftig da jeg var komt til Sandnes sentrum. Da var klokken sju. Jeg ble møtt av en kraftig haglestorm da jeg skulle gå fra ferjen ombord i bussen, og det snødde så og si kraftig hele veien fra ferja og hjem... Veiene var helt hvite, alt var hvitt.
Litt av en vår!

Jeg er - og har vært fryktelig lenge - lei av snøen. Det finnes grenser på hvor mye snø man kan ha, og hvor lenge den skal ligge. Jeg er enig i han/hun som lagte facebook-gruppa "2010 var året jeg ble lei av snø" og lignende grupper.


Snø er ikke bare idyll.

Så snø; forsvinn. Nå vil jeg ha vår : )

Kan hijab sammenlignes med caps og lue?

 • 12.03.2010 - 13:08
På www.aftenposten.no kan man i dag lese en artikkel om bruk av hodeplagg på skolen. I denne artikkelen - synes jeg - det blir lagt vekt på at det er feil å tillate hijab samtidig som man nekter bruk av caps og lue.
Kan hijab sammenlignes med caps og lue!?

Hijab er et religiøst plagg, og mange muslimer velger å bruke dette. Skal man nekte disse å bruke dette hodeplagget på skolen, nekter man dem samtidig å praktisere sin egen religion. Har man ikke religionsfrihet i Norge??

Når det kommer til caps og lue, er dette noe helt annet! De aller fleste har opplevd at disse hodeplaggene blir tullet med. Har man lue på, får man sjelden bevare den i fred. I tillegg er dette plagg som er beregnet for utendørsbruk, ikke innendørsbruk. Hijab er beregnet for bruk når man er sammen med andre, er det ikke?

Er det ikke da feil å si at det er dobbeltmoralskt å tillate hijab samtidig som man forbyr caps og lue?
Jeg ble rett og slett sjokkert da jeg leste den artikkelen!
Hijab er noe helt annet enn caps og lue, og de kan derfor ikke sammenlignes, og det er IKKE dobbeltmoralsk å tillate hijab og forby caps og lue. Disse hodeplaggene blir brukt med vidt forskjellige formål.


Skal man likestille hijab med andre hodeplagg?


Jeg oppdaterer dette innlegget grunnet en heftig diskusjon jeg nettopp har hatt med en kompis. Han mener at det er helt  feil å tillate innendørs bruk av hijab når man samtidig forbyr bruk av caps og lue. "Eg bruke kje hua inne fordi eg fryse på øyrene. Hua e jo blitt et moteplagg!"
Ja, kompisen min bruker lue inne fordi det er moteriktig, og derfor burde det være like rett å tillate innendørs bruk av dette som av hijab. 
Alle andre jeg har spurt mener for øvrig det samme. Jeg forstår ingen ting!

Evig student, takk!

 • 11.03.2010 - 21:37
Nå sitter jeg her og søker litt rundt på ulike studium. Det er så mye å velge mellom! Jeg har fremdeles et år igjen på å bestemme meg, men jeg gruer meg allerede til jeg må ta det endelige valget - det er så mye jeg vil studere.
utvikling - statsvitenskap - jus - lærerstudier - norrønt - journalistikk - historie... for å nevne NOE!

For morro skyld sendte jeg "si hvilket yrke du tror jeg passer best innen" rundt til noen venner av meg. Svarene var varierte:
politiker - advokat - personlig trener - lærer - biolog - statsviterDet mest gunstige for meg er å være en evig student. Tenk på alt jeg vil lære! Jeg slipper å velge vekk noe, jeg har et helt liv på å studere... fantastisk!
Dessverre er det ikke økonomisk gunstig å være student, og jeg hadde nok fått store økonomiske problemer til slutt. Jeg tror nok ikke det finnes noe stipend som dekker et helt liv med studier...

Jeg kommer til å tenke tenke tenke tenke dette siste året jeg har på meg! Skal jeg bli advokat? Lærer? Psykolog?
JEG ANER IKKE!

Tips mottas med takk ; )

Kenya - et fattig land med (nesten) like fornøyde innbyggere som Norge

 • 10.03.2010 - 21:49
For omtrent en måned siden ble jeg spurt av samfunnsgeografilæreren min om å være en representant fra skolen på en tur med Strømmestiftelsen ned til Nairobi, Kenya, Afrika.
Ikke hver dag man får et slikt spørsmål!
Jeg takket så klart ja - og selv den dag i dag har det enda ikke gått helt opp for meg at jeg skal til Afrika!

Jeg skal - sammen med en annen elev fra skolen min, samt en lærer, pluss elever fra en rekke andre skoler - besøke Mathareslummen i Nairobi. Nairobi er hovedstaden i Kenya og har over tre millioner innbyggere!
Totalt lever det nærmere 36 millioner innbyggere i Kenya. 7.6 millioner av innbyggerne bor i byområder, og av disse bor over halvparten i slumområder. Ironisk nok er kenyanerne omtrent like fornøyd med livet sitt som oss nordmenn... Noe å tenke på?


Jenter i Uganda - National Geographic

Kenya er ikke det mest dårlig stilte landet i Afrika. De er på god vei til å bygge seg oppover, men har - så klart - en god vei igjen å gå. Der kommer Strømmestiftelsen - og andre organisasjoner - inn for å hjelpe. Strømmestiftelsen hjelper Kenya ved å utrydde fattigdom ved å blant annet satse på utdanning, idrett og kultur.

Her er en enkel sammenligning mellom Kenya og Norge (tallet for Kenya står alltid først):
- Forventet levealder: 54 / 80
- BNP/innbygger (hvor mange penger hver enkelt har å putre med, i US Dollar): 1470 / 50 070
- HDI (Human Development Index): 147; 0.541 / 1; 0.968
- SFT (hvor mange barn hver kvinne får i gjennomsnitt): 5 / 1.96

Skulle du lure på noe av tallene eller hva BNP, HDI og SFT er må du bare spørre : )


Ved denne sammenligningen ønsker jeg å vise hvor stor forskjell det er mellom Kenya og Norge. Ikke alle har det like bra som oss, og mange land har det enda verre enn Kenya...

På tide å sette mer pris på det man har?

Blogg? Jeg?

 • 10.03.2010 - 15:10
Off... Nå har jeg skaffet meg blogg igjen. Enkelt og greit fordi jeg føler facebookstatusen ikke holder, jeg har mer på lager! Mye som opptar meg, og jeg går en spennende tid i møte : )
Blogg ble derfor resultatet. Hvorvidt det kommer til å funke, aner jeg ikke. Den andre stengte jeg jo...

For å si det enkelt; i denne bloggen kommer du ikke til å lese om dagens outfit og annet piss! Er det virkelig interessant å se hva andre skal ha på seg den kommende dagen?
Nei, jeg vil jeg skrive om mer viktige ting som opptar meg. Jeg er engasjert i SU, Amnesty og Greenpeace, så noe innenfor der kan du nok vente deg å lese her ; )
I tillegg bør jeg også begynne å engasjere meg i Strømmestiftelsen, ettersom jeg skal på tur til Kenya, Afrika, i regi av dem og skolen min! Forteller mer om denne senere : D


este es yo


Vel, det var i alle fall ett innlegg!

Snakkes!

hits