ingrid gurine

Pop quiz (I'm bored)

 • 28.02.2011 - 20:04

Hehehehe. Just because I can. Forventer så å si ingen svar, men skriver allikevel for særs interesserte (les: ingen).

"The blue and the green and the city in between" - hvilken by?

 

Kai Eide: Høyt spill om Afghanistan

 • 28.02.2011 - 16:44

Jeg har fått som "vane" å legge ut et lite ressonement av bøkene jeg leser her på bloggen. Dels fordi jeg både liker å lese og skrive, dels fordi de fleste bøkene jeg leser er relatert til temaer jeg skriver om på bloggen.
For noen uker siden ble jeg ferdig med diplomaten Kai Eide's bok Høyt spill om Afghanistan. Før jeg begynte å lese denne boka, var jeg imot all bruk av militære styrker i Afghanistan. Etter at jeg nå er ferdig med den, er holdningen en annen.


Les om boka på Cappelen Damm.

Høyt spill om Afghanistan handler om Eide's tid som FNs spesialutsending til landet med enorme fjell og ingen kystlinje. Eide var overhode for en FN-organisasjon kalt UNAMA - United Nations Assistance Mission in Afghanistan. Organisasjonen står i nær kontakt til den afghanske regjeringen og presidenten, Hamid Karzai, og virker som et rådgivende organ,
Under Eide's tid i UNAMA (2008-2010) måtte han håndtere økende innflytelse fra Taliban og deres terrorisme, opiumshandel, etablering av politistyrker, og mye mer. Det aller viktigste Kai Eide var med på under sin tid i Afghanistan, var valgprosessen og selve valget i 2009.


Afghanistan's president, Hamid Karzai. Foto: The Guardian.

I boka får man innblikk i hvordan det er å være en FN spesialutsending, og hvilke krav dette vervet fører med seg. Man får også et innblikk i hvordan det internasjonale samfunnet håndterer konflikten i Afghanistan. Det var spesielt sistnevnte som fikk meg til å endre syn på krigføringen; med den tilstanden Afghanistan er i idag, er det nødvendig med internasjonale styrker som sørger for fred og orden, samt tar seg av lokale krigsherrer og Taliban. Det som derimot er feil, er at det er for mye fokus på hva Vesten vil gjøre - hva afghanerne selv vil og føler for blir på en måte "glemt" i skyggen av de mer mektige statene i verden (les: USA).

Dersom du finner krigføringen i Afghanistan og konflikten i landet engasjerende, er dette en bok for deg, om du så måtte være for eller imot den. Fatter du interesse for Afghanistan som land og folket i det, er boka også aktuell for deg. Jeg føler at jeg ble "godt kjent" med landet gjennom Kai Eide's ord.


Foto: VG.no

For å lese et utdrag fra boka, trykk her.

Dilla på vitaminvann (og andre energibooster).

 • 27.02.2011 - 18:32

Med likt energinivå som ei dame på nitti, gjør jeg hva jeg kan for å gi det en boost. Daglig inntak av "energipiller", avslappet hverdag, sunt kosthold og nok søvn.
Dette holder imidlertid ikke. Som om jeg nettopp hadde løpt maraton tre ganger etter hverandre, er jeg dautrøtt når klokka passerer ni på kvelden (og det selv på dager hvor jeg har tatt meg en "middagslur"). Nei, jeg prøver ikke å få dere til å synes synd på meg selv, men å få dere til å forstå at jeg er i en situasjon hvor jeg prøver alt.Oh yeah, that's me!

Den verste drikken på jord er kaffe - jeg har faktisk trådd til kaffe for å klare å holde meg våken. Mokkakaffe vel å merke, både med og uten sjokolade og sukker. Ah, energibombe!

Nå er det derimot for seint å frotse i seg koffein eller annet som øker energinivået ettersom jeg har lyst til å sove i natt. Da blir det vitaminvann som gjelder - vitaminer hjelper jo på alt, ikke sant?
Så jeg sitter nå her på bussen (elsker mobilt bredbånd) og fyller opp kroppen med nye vitaminer. Vil jeg våkne uthvilt i morgen, mon tro?
Janteloven?

 • 26.02.2011 - 15:13

Oh, de velkjente ord!

"Du skal ikke tro at du er noe" -neinei, for all del ikke. Du skal heller ikke tro at du kan noe som helst, at du har noe å bidra med her i verden. Du er såvisst ikke klokere enn noen andre!


FOTO: Glabladet.no.

Disse ord ble først gjort kjent for offentligheten i ei bok av Aksel Sandemose i 1933. Hvordan kan det ha seg at de har fått en så stor plass i det norske samfunnet, selv snart åtti år etter publiseringen?
Jeg hørte om Janteloven første gang da jeg var seks-syv år gammel, da vel å merke i form av anti-janteloven. Jeg trodde jante var en annen måte å skrive jente på, så jeg tok "loven" for å være en "jentelov".
Det tok noen år før jeg fant ut hva som var grunnen til at "loven" heter akkurat Janteloven. Faktisk så var det kun noen måneder siden jeg fant det ut. Må si da, at jeg ikke gikk rundt og trodde det var en "jentelov" helt frem til da ;-)

Som jeg nevnte innledningsvis, ble Janteloven først presentert i ei bok av den norsk/danske forfatteren Aksel Sandemose i 1933. Boka heter "En flyktning krysser sitt spor", og handler om karakteren Espen Arnakke som bor i byen Jante. Det er gjennom denne karakteren at vi blir kjent med Janteloven, som altså er byens uformelle lov. Utdraget nedenfor forklarer kort og greit hva boka går ut på:

"En flyktning krysser sitt spor er en roman av Aksel Sandemose utgitt i 1933. Den handler om Espen Arnakke, som har drept en mann, John Wakefield. Ettersom Espen er oppdratt til å fortrenge seksualitet og følelser takler han ikke forhold med kvinner. Han blir uansett håpløst forelsket tre ganger, men tåler det ikke. John Wakefield kaprer en av forelskelsene hans, Eva. En beruset og sint Espen dreper sin gode venn som følge av dette. Han bruker resten av livet på å finne ut hvorfor. Han ble oppdratt til angst for seksualitet og følelser, og han fortrengte disse følelsene. Her formulerer Sandemose Janteloven, de uformelle, men allikevel svært gjeldende lovene i samfunnet og da særlig i småbyene. Mordet det snakkes om ble begått av Espen Arnakke i en tidligere roman En sjømann går i land (1931). En flyktning krysser sitt spor" - Fra Wikipedia.Boka er en såkalt psykologisk roman, noe Sandemose skrev mye av. Jeg fikk veldig lyst til å lese denne boka, få vite litt om opphavet til den så mye omtalte Janteloven. Noen som har lest den?

Bli med å gå i tog på kvinnedagen, 8. mars!

 • 25.02.2011 - 16:51

Jeg føler meg litt heldig i år. For første gang er jeg i en stor by på en "viktig" dag, og har muligheten til faktisk å bli med på en markering. Ja, de har markering i Haugesund også, men den er heller liten og i regi av "feil" part.
I år på kvinnedagen skal jeg derimot være i Bergen på noe som heter Elevtinget, og jeg håper på at jeg får muligheten til å bli med på Amnesty Vest sin markering for kvinnedagen i byen. Amnesty Norge har i år valgt å fokusere på totalabortforbudet i Nicaragua for kvinnedagen, og ønsker med dagen å få økt oppmerksomhet på omfanget og konsekvensene av seksuell vold i landet.

Dette er saken:
I juni 2008 innførte det mellomamerikanske landet Nicaragua totalforbud mot abort.  Det vil si at kvinner blir nektet rett til å ta abort i alle tilfeller - om de er ofre for voldtekt, incest, om det er fare for mors liv, fosterets liv eller i verste fall begge. Abort er ikke lov.
Dette mener Amnesty strider imot menneskerettighetene, og krever avskaffelse av loven umiddelbart. Ettersom Amnesty vet at internasjonalt press nytter, fikk de i høst samlet inn mange titalls tusen underskrifter mot denne saken. Kanskje signerte du den, du også?


FOTO: Amnesty

Kvinnedagen i Bergen:
Markeringen starter ved Torgalmenningen klokken 17.00. Det vil derfra gå et et samlet tog under parolen: "Opphev totalforbud mot abort i Nicaragua!".

Møt opp om du er i byen, da vel :-)

Du kan lese mer på Amnesty sine sider her.

Aksjon #60:

 • 25.02.2011 - 10:25

- Husk navnene til folk!

Hva er vel flauere enn å ikke huske navnet på noen du har møtt før? Auch.
I tillegg er det lite koselig for vedkommende som blir glømt navnet på - "er jeg virkelig såå lett å glemme?"

Neinei, prøv å huske navnene på folka du møter! :-) Så slipper du å stille andre i et dårlig lys og samtidig drite seg selv ut.Er du "flink" til å huske navn?

Sett & Hørt

 • 24.02.2011 - 21:51

Libyas fallende president, Muammar Gaddafi, forstår ikke hvorfor han må gå av fordi han har sittet med makten så lenge. Dronning Elizabeth 2. av Storbritannia har jo sittet enda lengre...!

...det er jo nesten bare til å le av!

Fakta og statistikk om barnehandel.

 • 24.02.2011 - 18:10

Følgende er tatt fra nettsidene til FNs barneorganisasjon UNICEF, og er oversatt til norsk av meg:

 • Unicef estimerer at mellom 1000 og 1500 babyer og barn fra Guatemala blir utsatt for menneskehandel hvert år, for så å bli adoptert til familier i Nord-Amerika og Europa.
 • Jenter så unge som tretten år (hovedsakelig fra Asia og Øst-Europa) blir solgt online som såkalte "post-bruder". I de fleste tilfeller er disse jentene uten makt og høyt utsatt for vold og misbruk.
 • Store tall av barn blir utsatt for menneskehandel vest og sentralt i Afrika, for det meste til bruk som tjenere/slaver i hjem, men en stor andel blir også solgt til bruk i prostitusjon og arbeid i butikker og gårder.
 • Nærmere 90% av barna som blir utsatt for menneskehandel i Vest- og Sentral-Afrika er jenter.
 • Barn blir solgt fra ett afrikansk land til et annet, og mange blir solgt til Europa og Midtøsten.
 • I Litauen blir det regnet med at så mange som 20-50% av de prostituerte er mindreårige. Her er det også tilfeller av barn på 10-12 år fra barnehjem som er blitt brukt til innspilling av pornografiske filmer.

Det finnes også barn og voksne i Norge (ikke etnisk norske, for det meste) som er utsatt for menneskehandel. Ha derfor øynene åpne - for hvordan du kan "legge merke til" om noen er ofre for slik ulovlig handel samt mer informasjon om menneskehandel, trykk her)

Made in India.

 • 24.02.2011 - 10:40

Aksjon #59:

 • 24.02.2011 - 09:41

- Gi komplimenter!

Lite, om ingenting, løfter et menneske's selvtillitt som et rosende kompliment. Har en medelev/kollega fått seg en ny fin jakke eller kanskje klypt seg? Har noen du kjenner blitt forfremmet eller gjort en annen god ting? SI DET!

Gratulerer med ny sveis. Du kledde det! ;-)

En aksjon man bør gjøre hver dag, flere ganger til dagen :-) Folk som har fått noe nytt/gjort noe bra, fortjener kompliment og ros.

FNs Barnekonvensjon - artikkel 35: Hindre bortføring og salg (...) av barn

 • 23.02.2011 - 19:35

FNs Barnekonvensjon, vedtatt 1989, sier i artikkel 35:
"Partene skal treffe alle egnede nasjonale, bilaterale og multilaterale tiltak for å hindre bortføring og salg av eller handel med barn til noe som helst formål og på noen som helst måte."


FOTO: AFP

For litt over ett år siden ble ett av de fattigste landene på den nordlige halvkule, Haiti, rammet av et kraftig jordskjelv som drepte rundt 300.000 mennesker og gjorde langt flere hjemløse. På grunn av den ekstreme fattigdommen i landet, har gjennoppbyggingen tatt tid - fremdeles lever én million mennesker på Haiti i provisoriske leirer etter at husene deres ble jevnet med jorden januar 2010. Tyverier, voldtekter og stor frykt har preget livene deres det siste året, som om ikke fattigdom og tap av hus og familie var nok. Nå har det derimot dukket opp enda en tragisk og ulovlig handling som blir begått i leirene på Haiti - nemlig menneskehandel, først og fremst med barn.

I går kunne VG Nett rapportere om barn på Haiti som blir solgt til den nette sum av syv norske kroner. Noen av dem blir kidnappet, men flesteparten blir solgt av sine foreldre (oftes mødre) som ikke vet sine arme råd på grunn av fattigdom. De tror det er det beste for barna, ettersom foreldrene selv ikke føler at de kan tilfredsstille deres behov, men vet de egentlig hva barna går til?


FOTO: yovia.com

Menneskehandel - også kalt trafficking - er ulovlig. De fleste som kjøper barna vet dette, og har ofte "kriminelle tanker" bak kjøpet - som prostitusjon. De kjøper et barn rett og slett for å tjene penger på det, hvor brutalt det en høres ut!
Hvorvidt foreldrene vet at det er ulovlig, er derimot usikkert - kjøperne gjør nok sitt beste for å garantere de som selger barna sine om at barna vil få det godt. Dette er derimot som oftest bare tomme løfter...

Trafficking har vært et problem på Haiti - som mange andre fattige land - lenge før jordskjelvet, men andelen barn som har blitt solgt skal ha økt etter naturkatastrofen i fjor. Det jobbes hardt for å stoppe handelen av barn - organisasjonen Brigade de Protection des Mineurs skal ha stoppet over 1400 barn fra å bli solgt mellom mai og desember i fjor - men allikevel er det alt for mange (målet er jo ingen) som blir solgt bort. Man vet ikke sikkert hvor mange, men at det er mange - det hersker det ingen tvil over.


FOTO: Foreign Policy

Takk til Ida for tips om saken!

Aksjon #58:

 • 23.02.2011 - 09:53

- Ikke lad mobilen mer enn nødvendig!

De fleste mobiltelefoner trenger kun to timer med lading for å få fullt opp batteriet. Det er med andre ord ikke nødvendig å lade mobilen noe lengre, ei heller å lade den opp over natta. En enkel og grei aksjon alle kan gjøre :-)Gjør du dette?

Hvordan komme seg ut av fattigdom?

 • 22.02.2011 - 18:58

Her i gården går det i lesing og pugging av internasjonal politikk og de begreper det omfatter. Politikkprøve om to dager, med andre ord. Internasjonal politikk er jo noe jeg interessere meg for, så temaet er ikke så verst, men 133 sider og 80 begreper!? Give me a break!

Tenkte som en alternativ måte å øve på kunne jeg dele litt fra det ene kapittelet med dere. Det heter "internasjonal handel, økonomisk utvikling og bistand". Som tittelen på innlegget bekrefter, er det altså økonomisk utvikling jeg skal skrive litt om her ;-)
I kapittelet er det nemlig en underoverskrift (eller hva det nå heter) som sier "Hvilke forhold fremmer økonomisk utvikling?". Det er jo ikke akkurat noen hemmelighet at enkelte land her i verden har kommet seg lettere ut av fattigdom enn andre. Ta for eksempel Norge, som så å si vant i lotto da vi fant olje. For hundre - tohundre år siden var vi ikke stort rike, men vi har kommet oss kraftig. Hva er det vi i Norge har på plass som mange land sør for Sahara ikke har?

Ifølge politikkboka finnes det fem fellestrekk for hva som må være på plass for at et land skal gå fra fattig til rik, og de aer alle avhengige av hverandre. Det vil si at alle fem må være på plass før økonomisk fremgang skjer;

 • De har bygd opp en fysisk infrastruktur i form av transport, telekommunikasjoner og energiforsyning som gjør moderne utvikling mulig.
 • De har etablert en infrastruktur av offentlige tjenester som helsevesen og utdanning, som gjør at befolkningen er i stand til å arbeide og har nødvendige kunnskaper og kompetanse.
 • De har utviklet et sosialt sikkerhetsnett som gjør at folk ikke trenger å frykte for å overleve hvis de skulle bli syke eller miste jobben.
 • De har utviklet markeder som fungerer og som gjør at bedrifter investerer i nye arbeidsplasser.
 • De har opprettet politiske institusjoner som sørger for rettssikkerhet og demokrati, og som foretar langsiktige investeringer til fellesskapets beste, for eksempel i utdanning og forskning.


keeptalkinggreece.com


Så nå vet dere det også :-)

Kilde: Fokus - politikk og menneskerettigheter, Aschehoug

Visste du at...

 • 22.02.2011 - 16:40

...over hele verden er det beregnet at rundt 1000 milliarder dollar blir stjålet fra det offentlige hvert år i form av korrupsjon?Kilde: Fokus - Politikk og menneskerettigheter, Aschehoug

Aksjon #57:

 • 22.02.2011 - 15:56

- Kos deg med en fairtrade-dyrket kaffe/te/kakao!

Fairtrade, fairtrade, fairtrade. De byr jammen meg på mye godt. Så mye at WeAreWhatWeDo har laget en egen aksjon ene og alene for deres varme drikker. MmmMmmMMMmm. Så i dag skal man rett og slett bare kose seg med en god kopp kaffe/te/kakao - og vite at folka bak den faktisk tjente på å lage den til deg :-)

Jeg har skrevet et eget innlegg om fairtrade - les det her! Anbefales om du ikke vet hva det er.

Enjoy!Handler du bevisst fairtrade?

Hvor skal jeg fylle bensin?

 • 21.02.2011 - 16:52

Dette spørsmålet har jeg stilt meg selv en rekke ganger etter at jeg fikk lappen. Bensin - som kommer fra råolje - bidrar sterkt til utslipp av klimagasser, som igjen fører til global oppvarming. Dette er et faktum, men enkelte produsenter av bensinen ødelegger mer enn andre.

Shell har fått mye refs for sin virksomhet i Nigeria, som har ført til enorme utslipp til Nigerdeltaet. Vannet, som blir brukt til både drikke- og oppvaskvann, er blitt sterkt forurenset i løpet av årene britiske Shell har drevet sin virksomhet der. Både Amnesty og SU i Norge har sett på saken, og begge parter har konkludert med at bedriften skjuler oljeutslippene i Nigeria, legger skylden over på sabotører (som det finnes mange av) og bidrar til store brudd på menneskerettighetene.


FOTO: Amnesty. For mer om Shell, trykk her

Når det kommer til norske Statoil, har de fått mye refs for sin virksomhet med tjæresand/tungolje (som er veldig forurensende) i Canada, og nå har de i tillegg blitt anmeldt for miljøbrudd! Statoil skal også være innbandlet i oljevirksomheten i Nigerdeltaet.
I motsetning til Shell, har derimot Statoil/Hydro en avtale med Amnesty som går ut på at sistnevnte kurser førstnevnte i menneskerettigheter og menneskerettighetsrelaterte problemstillinger i landene der de har virksomhet. Med andre http://blogsoft.no/index.bd?fa=article.neword; Statoil sine ansatte skal ha kunnskap til å vite at her foregår det noe gale, vi må endre holdning.
Fungerer det derimot i praksis? Jeg tror det, ettersom Amnesty fornyet avtalen (som var fra -00 og -01) i 2007. Organisasjonen hadde nok ikke gjort dette om det ikke viste seg at "jo mer innflytelse, jo større ansvar".


FOTO: Statoil. For mer om Statoil, trykk her

Til slutt står man igjen med Esso. Vedkommende har jeg aldri hørt noe om, verken positivt eller negativt. Vil det si at alt bare er fryd og glede? Bak Esso står det amerikanske oljeselskapet Exxon Mobil, og det blir drevet aktiv leting på norsk sokkel. Dersom det er denne oljen som er å finne som bensin på de norske Esso-stasjonene, ser jeg lite negativt i det (utenom forurensingen, såklart). Bensinen er da et resultat av råolje som er tatt opp i trygge omgivelser med gode arbeids- og menneskeforhold, og ikke funnet i tjæresand eller i områder hvor det foregår store brudd på menneskenes rettigheter.
På den annen side skal Exxon Mobil være verdens største oljeselskap - kan dette være en grunn til bekymring?


FOTO: Exxon Mobil Norge. For mer om Esso, trykk her

Dersom du vet noe mer om enten Shell, Statoil eller Esso som kan være til hjelp i å finne "den beste" bensinstasjonen, er det bare til å legge igjen link eller kommentar i kommentarfeltet nedenfor.

Alle de nevnte bedriftene driver aktiv leting etter og produksjon av olje og gass på norsk kontinentalsokkel. De har datterselskaper i Norge, og det er derfor stor sannsynlighet for at bensinen på stasjonene i Norge kommer fra "norsk" råolje. Når man skal vektlegge hvilken som er "den beste", må man derfor se på internasjonale forhold:
Shell driver med tilgrising av Nigerdeltaet, Statoil satser på forurensende tjæresand. Igjen står altså Esso (eller Exxon Mobil). Jeg tror derimot at selv om jeg ikke finner noe på internett, er det nok skjeletter i skapet hos denne produsenten også. Si ifra om du vet noe!


FOTO: SU.no

Aksjon #56:

 • 21.02.2011 - 09:46

- Kjør sammen til jobb/skole!

AKsjon #56 har som mål å hjelpe til med å redusere utslipp og samtidig gi en hyggelig opplevelse. Den går nemlig ut på at man kjører sammen til jobb - i én bil - i stedet for at alle kjører for seg selv. Mindre utslipp!
Det mest ideelle er jo såklart å ta bussen eller toget, men om dette ikke er aktuelt for deg kan du høre med naboen eller en venn som skal samme veien om ikke de kunne tenke seg å sitte på. Dere kan dele på å kjøre, og i tillegg til de ovenfornevnte årsakene sparer man også penger ;-) Tre fluer i én smekk.


...men ikke flere enn hva loven tillater ;-)

Er dette noe du gjør?

Sett & Hørt

 • 20.02.2011 - 20:52

"Hamas er en terroristorganisasjon. Vi kommer ikke til å ha noe med dem å gjøre før de tar avstand fra vold, anerkjenner Israel og etterkommer kravene i avtalene de har underskrevet. Vi skulle ønske at andre land gjorde det samme som oss, men andre land står fritt til å gjøre som de ønsker." - USAs ambassadør, Barry White, i intervju med Aftenposten.


FOTO: Aftenposten

Hamas er forøvrig en palestinsk frigjøringsorganisasjon som kjemper for et fritt, eget Palestina. USA er "Israelvennlig" - og det er israelerne som okkuperer områdene som palestinerne regner for sine.

Kilde: Aftenposten.no

Oppsummering over aksjoner denne uken.

 • 20.02.2011 - 19:13

Jeg er trøtt og sliten, det har vært ei hard uke! Foreldrene mine har vært bortreist, og mormor (som skulle holde hus mens de var borte) ble syk så jeg har vært husmor denne uka. Det tar på, spesielt når man ikke er vandt med den ekstra påkjenningen! Plutselig var det en ekstra å lage frokost og niste til, noen å hjelpe med lekser, samt behov for å lage skikkelig middag til tre. Høres kanskje ikke så gale ut, men i tillegg til hektisk skolehverdag med prøve på prøve på prøve - ja, da blir det litt for mye ekstra påkjenning. Jeg ble rett og slett syk.

Jaja, nok om det. Poenget var i alle fall at jeg derfor ikke har fått gjort så mange aksjoner selv denne uka, sånn bortifra de jeg alltid gjør (ikke koker opp mer vann enn nødvendig, skrur elektriske apparater helt av, etc.). Jeg har handlet inn litt fairtrade, gjort noe gøy noen dager, men ellers har det bare vært hektiske dager!Aksjonene jeg har presentert på bloggen, derimot, de skal du nå få på rekke og rad;
- Gjør noe gratis
- Finn ut hvor lunsjen din kommer fra
- Resirkulér papir (done it)
- Finn ut hvor mange planeter ditt forbruk krever (done it - anbefales på det sterkeste!)
- Ikke vær en "ide-killer"
- Bruk en penn fra begynnelse til slutt

Hvilke aksjoner har du gjort denne uken? :-)

Aksjon #55 (litt forsinket):

 • 19.02.2011 - 18:12

- Bruk en penn fra begynnelse til slutt!

Kulepenner er sjelden en mangelvare i Norge (sett bortifra på skolen hvor alle tror at man kan klare seg fint uten), og man kan få kjøpt nye og fulle for en tier. Mange bruker en kulepenn litt, for så å kvitte seg med den til fordel for en flunkende ny en - når den "gamle" fremdeles er fullt brukbar. Søppelfyllinger er ifølge WeAreWhatWeDo fulle av halvtomme, brukbare kulepenner som kunne vært brukt til å skrive mange mange ord.

Derfor går aksjon #55 ut på å bruke disse pennene helt til det ikke er mer blekk igjen i dem. Med andre ord; helt til du er nødt til å kaste dem (i bosset, såklart) fordi den ikke lengre er tjenestedyktig.


Er du litt raus med kulepennbruken?

Stopp tortur med SMS.

 • 18.02.2011 - 18:27

Aksjon #54:

 • 18.02.2011 - 15:26

- Ikke vær en "ide-killer"!

De fleste har opplevd gleden av å komme på en genial plan for å for eksempel slippe unna en plikt. De fleste har dessverre også følt skuffelsen av å bli møtt med negativ respons på disse planene. Dagens aksjon går ut på å prøve å finne det beste i de geniale ideene (som for andre ikke er fullt så geniale) i stedet for å tråkke oppfinneren ned på gulvet. Kanskje inneholder ideen noe som er brukbart?Har du råd til hvordan man kan finne det beste i ellers håpløse ideer?

Husker dere Natascha Kampusch?

 • 17.02.2011 - 17:36

Den nå 22 år gamle østerriske jenta ble kidnappet og tatt til fange som tiåring på vei til skolen. Hun ble kastet inn i en hvit varebil, før hun noen timer senere befant seg i en mørk kjeller. I denne kjelleren ble hun værende i åtte år - eller 3096 dager - før hun klarte å rømme i 2006.

I løpet av årene i fangenskap hos den 35 år gamle Wolfgang Priklopil, ble hun fysisk og psykisk mishandlet. Priklopil barberte hodet hennes slik at det skulle bli vanskeligere å kjenne henne igjen når hun ved få anledninger fikk lov til å forlate huset, Kampusch hadde lite tilgang til mat, og skal ha veid under 40 kilo som sekstenåring. Natascha Kampusch skal ha prøvd å tatt livet av seg flere ganger mellom 1998 og 2006.

I høst kom hun ut med selvbiografien om de forferdelige årene i fangenskap. Boka heter 3096 dager etter hvor mange dager hun ble holdt i fangenskap. I boka forteller hun åpenhjertlig om årene som gikk mellom kidnappingen og flykten, om hvordan hun prøvde å leve så normalt som mulig. Hun forteller også om mishandlingen hun opplevde, og skriver blant annet at hun til tider ble slått så mye som 200 ganger i løpet av en uke.
Natascha Kamputsch rømte 23. august 2006 i et uoppmerksomt øyeblikk fra "fangevokteren" mens hun vasket bilen hans. Priklopil tok livet av seg så fort han fant ut at han var etterlyst.


Savnetplakat av jenta lagt ut i 1998 da hun forsvant.Her skal Kampusch ha blitt holdt fanget i åtte år, på 5 km2.
Foto: BBC


Natascha Kampusch etter at hun hadde flyktet.


 


Jeg hadde nesten glemt ut hele denne historien. Det dukket smått opp da en annen forferdelig kidnappingssak fra Østerrike kom i mediene for noen år siden, men noe om Kampusch liv har man hørt lite om. Før selvbiografien, vel å merke.
Boka er i Norge utgitt av Cappelen Damm, og er å finne i de fleste bokhandlere til prisen 299kr. Jeg har selv ikke lest den ettersom jeg først hørte om den i dag, men den høres fryktelig spennende ut - dette må være en bok som får deg til å verdsette det livet du har og ta ekstra godt vare på dem rundt deg. I tillegg er det et fairytale - det endte jo godt til slutt. Jenta sliter fremdeles med store ettervirkninger av årene i fangenskap, men med et nærmest umenneskelig mot og en enorm styrke klarer hun seg gjennom hverdagen i et samfunn som for henne var totalt ukjent for mindre enn fem år siden.

Kilder:
- Tantum Bestselgerklubben nr. 04/2011
- TV2

Aksjon #53:

 • 17.02.2011 - 12:45

- Finn ut hvor mange planeter ditt forbruk krever!

Dette anbefaler jeg alle å gjøre. Testen er på engelsk, så om du har problemer med å forstå kan du bruke google translate. Testen er å finne på WWF sine sider, og resultatet kan være sjokkerende. Den tar under fem minutt å ta.

Jeg velger å tro at jeg lever med et forbruk som er bærekraftig for planeten vår - den gang ei. Selv som vegetarianer, bevisst strømbruk, lite shopping og andre tiltak trenger jeg 2.94 planeter for å tilfredsstille mitt forbruk!Ta testen her, og skriv ditt resultat i kommentarfeltet nedenfor.

Gangfelt og trafikksikkerhet.

 • 16.02.2011 - 20:05

(Innlegget er en del av Jentenes Trafikkaksjon)

For snart ei uke siden skrev jeg innlegget "Påkjørt og drept". Jeg skrev om en liten gutt på åtte år som var blitt påkjørt og drept da han gikk over veien ved et gangfelt. Jeg spurte om det ikke var noe å forbedre - og pekte først og fremst på at byens (Haugesund) gangfelt var ganske nærme kryss. I den snaue uka som har gått, har jeg lagt merke til hvor gangfeltene er i forhold til kryssene når jeg har vært ute og kjørt. I nærmere alle tilfeller er de like ved krysset - ofte til og med over alle veier som fører til krysset også.

Hvorfor er det slik? Er det bare jeg som føler at det ville vært tryggere å passere veien et lite stykke bortenfor krysset? Er det farten de har tenkt på når de har plassert gangfeltene - at bilister ikke har fått opp farten skikkelig? Vel, hva med at å kjøre i et kryss krever en del oppmerksomhet ovenfor andre biler. Har man gangfeltene noen meter lengre bort, vil sjåførene få tid til å løfte blikket en ekstra gang for å få oversikt over fotgjengere.

Jeg mener da at enhver person med vettet i behold heller ønsker å gå noen meter lengre, enn å risikere å bli påkjørt når de krysser veien.

Ser at mange av dere er enige med meg. Mange snakker om opphøyde gangfelt og opplysning av dem. Jeg synes allikevel at plasseringen av gangfeltet er vesentlig - de andre bilene som krever oppmerksomhet er jo der selv om gangfeltet er opphevet og opplyst. Ja, vi må sakke farten ekstra og i mørke kan man se fotgjengerne bedre, men et sekunds uoppmerksomhet kan allikevel få fatale følger. Hva med å lovfeste at alle gangfelt skal være så så mange meter borte fra et kryss, opphevet og godt opplyst? Det skal jo være trygt å passere et gangfelt.Hvordan er gangfeltene (de fleste) der du bor?

Aksjon #52:

 • 16.02.2011 - 13:25

- Resirkulér papir!

Dette har jeg forstått at man er flinke til i enkelte kommuner i Norge hvor det finnes sortering av rest-, mat- og papiravfall. Derimot kan ting alltid bli bedre! Mange kaster kun artikler som er rent papir - pappesker, kartonger, o.l. - og kaster artikler med papir og f.eks. plast i restavfallet. Ofte går det derimot an å separere de to fra hverandre, og kaste plasten for seg og pappen for seg. Slik får man sortert all papp man bruker uten å engasjere seg så mye :-)Sorterer/resirkulerer dere papir der du bor?

Litt fakta og statistikk om flyktninger.

 • 15.02.2011 - 20:20

Hva er en flyktning?
En flyktning er ifølge FNs flyktningskonvensjon fra 1951 "en person som har flyktet fra sitt land og har en velbegrunnet frykt for forfølgelse på grunn av rase, religion, nasjonalitet, politisk overbevisning eller medlemskap i en bestemt sosial gruppe, og som ikke er i stand til eller, på grunn av slik frykt, ikke villig til å påberope seg sitt lands beskyttelse." Flyktninger kan både være på flukt i sitt eget land (internt fordrevne) eller utenfor landegrensene.

Hvor mange flyktninger finnes det?
Da vi trådte inn i år 2010, fantes det hele 43.2 millioner flyktninger på verdensbasis, ifølge FN. Av disse skal 27.1 millioner være internt fordrevne, mens 16.1 millioner var på flukt i et annet land enn sitt eget.

Hvor kommer flyktningene fra?
Det finnes flyktninger fra alle verdensdeler. Afrika og Asia er kanskje overrepresentert. Jeg vil nå ta for meg enkelte land og si hvor mange flyktninger som kommer fra dette landet (ikke inkludert internt fordrevne). Tallene er fra 2007.

 • Irak: Nærmere 2.3 millioner. Hadde en nedgang i antall flyktninger fra år 2000 til 2004, men de siste årene har det derimot vært en drastisk økning.
 • Afghanistan: 1.9 millioner. Hatt en jevn nedgang siden USAs invasjon av landet.
 • Sudan: 523 000. Høyt grunnet borgerkrig og andre indre konflikter. Har gått litt ned etter fredserklæringen i 2005, men er fremdeles høyt grunnet konflikter i blant annet Darfur.
 • Burma (Myanmar): 191 000. Jevn oppgang frem til 2006, så en liten nedgang. Strengt militærregime med null ytrings- og religionsfrihet og ikke mulighet til å ha et annet politisk syn enn myndighetene, er noen av årsakene til hvorfor det finnes mange flyktninger fra dette landet.
 • Russland: Nærmere 93 000. Mange kommer fra konfliktområdene i Tsjetjenia - en provins i Russland som har store ønsker om selvstendighet.
 • Georgia: Litt over 6000. Dette tallet er derimot høyere i dag (2010-2011) ettersom landet var i krig med Russland i 2008, som førte til mange flyktninger. De fleste ente derimot opp som internt fordrevne, og er ikke med på denne statistikken.


Hvor havner flyktningene?
Det optimale er at de kan returnere til hjemlandene sine. Dette er det derimot ikke alle som har mulighet til, og disse må søke opphold i andre land via FNs flyktningskovensjon.
Utviklingsland tar imot flest flyktninger (i 2009 nærmere 80% av alle flyktninger), selv om de fleste tror at flyktningene flykter til "bedre land". Syria og Iran var på toppen i 2007. I-landet som mottar flest flyktninger (2007), er Tyskland.
Ifølge SSB var det i 2009 like over 41 000 flyktninger bosatt i Norge.


FOTO: FN


FOTO: FN


FOTO: UNHCR

Ifølge Flyktninghjelpen er 0.2% av verdens befolkning flyktninger, og 0.4% internt fordrevne. Det høres kanskje ikke mye ut, men det tilsvarer en god del millioner sivile mennesker som ikke får tilfredsstilit grunleggende menneskebehov og menneskeretter.

Kilder:
FN.no
Flyktningshjelpen.no
Globalis 1
Globalis 2
SSB

Jeg avslutter innlegget med å dele en sang/musikkvideo med dere som tar for seg hvordan det er å leve som flyktning.

Happy ending.

 • 15.02.2011 - 17:00

Husker dere at jeg forrige onsdag skrev innlegget "185 kr rett i dashbordet"? Vel, de 185 kr, som var en svart gullhamster, bestemte seg for at billivet ikke var noe særlig og sa hei i dagmorges. Både jeg og folka på dyrebutikken var sikre på at dyret hadde tatt kvelden da temperaturen sank mot null grader nattestid.
Men den gang ei; den lille fighteren har overlevd. Det var derimot helt utmattet da jeg fant det (oppå dashbordet), for det var ingen problemer å få tak i det. Det gjorde verken motstand eller lagde lyd.

Ettersom jeg fikk meg en annen gullhamster da det andre sluttet å gi livstegn fra seg og dyrebutikken sa at det mest sannsynlig hadde dødd, fikk jeg et problem når det kom til bur. Man kan nemlig ikke ha to gullhamstre i samme bur! Jeg måtte derfor ta det i ei eske, før jeg fikk handlet inn bur og tilbehør da dyrebutikken åpnet klokka ti.

Hektisk morning! Ikke nok med det, men i stresset som oppsto da vi fant dyret ble bildørene forlatt åpne. Da vi var på plass i bilen igjen, klare for å kjøre, hadde et nytt dyr funnet sin vei til bilen; nemlig katten vår! Den var heldigvis lettere å få ut enn gullhamsteren var, så bilen min er nå dyr-fri (så vidt jeg vet!).

Gullhamstrene har fått navnene Tirilltunge og Løvetann.

Verdens energiforbruk i framtiden

 • 15.02.2011 - 12:40

- Dersom det ikke gjøres drastiske tiltak for å få ned veksten i energiforbruket, vil verdens energiforbruk være 50% høyere i 2030 enn i dag
- Kina og India vil alene stå for nesten halvparten av veksten i energiforbruket. De to landene vil doble sitt forbruk av energi fram mot 2030.
- Forbruket av kull ventes å øke mest av alle fossile energikilder fram mot 2030. Over 80% av det økte kullforbruket vil komme i Kina og India.


FOTO: etftrends.com

Kilde: Terra Nostra (lærebok i Geofag 2), Aschehoug

Aksjon #51:

 • 15.02.2011 - 09:57

- Finn ut hvor lunsjen din kommer fra!

Er maten du spiser opprinnelig fra andre land eller verdensdeler? Handler du (bevisst eller ubevisst) epler og agurker fra Spania i sesongen for norske frukt og grønnsaker? Spiser du en masse importert mat? Drikker du flaskevann?

Å handle og spise mat som ikke kommer fra Norge, fører til økt utslipp av klimagasser som følge av transporten av matvarene. Ifølge WeAreWhatWeDo vil en kiwi fra New Zealand fraktet med fly til Europa føre til utslipp av klimagasser fem ganger så mye som dens egen vekt. Pass derfor på å handle norske produkter når disse er tilgjengelige. En fin ting er å se etter følgende merke;


...matvarer merket med dette er garantert fra Norge.

En annen ting å være obs på er at halvfabrikert mat og kjøtt-, fisk- og kyllingprodukter som ikke er i "rene" former, ofte har vært på lange reiser før de når matbordet ditt. Selv om fisken er fisket i Norge, kan det godt hende at den er renset i Kina og at fiskepinnene er laget i Litauen. Så tenk deg om før du handler noe, og bidra til mindre utslipp av klimagasser.

Handler du bevisst norsk?

"Well, beyond your window there is so much more, even every prison has an open door"

 • 14.02.2011 - 20:06

Strofen er tatt fra en sang som jeg har skrevet om tidligere på denne bloggen, da jeg holdt på med innlegg om "musikk med budskap". Sangen var den 5. jeg presenterte, og kan leses om og hørres her.
Det er derimot ikke sangen jeg har tenkt å skrive om i dag. Sangen, som forøvrig heter Saint Veronica og er skrevet av bandet Billy Talent, er nemlig basert på noe annet. Jeg klarte å skrive i innlegget linket til ovenfor her at sangen er basert på filmen, men den er såklart basert på boka filmen er basert på (viss du fatter).

Jeg hørte denne sangen for første gang da jeg begynte å høre på Billy Talent, og senere så jeg filmen (Veronica Decides To Die - på norsk: Veronica vil dø). Smart som jeg er, klarte jeg ikke å se parallellen mellom de to. Ikke før jeg skulle presentere den som en del av "Musikk med budskap"-innleggene, fant jeg ut at de var "to sider av samme sak". Jeg fant også ut at filmen var basert på en bok. Jeg begynte å drømme om å lese boka allerede da, men lista over bøker jeg allerede hadde bestemt meg for å lese var milevis - så det ble med drømmen.Kort om boka/filmen:
Ikke se den før du skal sove (det gjorde nemlig jeg)! Filmen er en skikkelig tankevekker. Den får deg til å reflektere over livet, om hvorvidt du faktisk lever eller bare flyter med. Den får deg til å stoppe opp i hverdagen, ikke ta ting for gitt, sette pris på det og de du har rundt deg, og virkelig gripe hver eneste dag. Jeg skal ikke spolere noe, for slutten er lite sannsynlig frem til den kommer. Derimot skal jeg bare kort fortelle begynnelsen;
Boka/filmen handler om Veronica, ei jente som ikke finner det så lett å leve. Hun prøver derfor å ta livet sitt med å svelge langt for mange piller. Hun klarer det nesten, men bare nesten. Hun våkner opp på sykehuset, og blir senere innlagt på et psykiatrisk sykehus. Her blir hun fortalt at da hun tok disse pillene, fikk hun en hjerneskade. Hu lever derfor på lånt tid - om kort tid vil hun dø. Veronica finner da ut at hun egentlig ikke har lyst til å dø, og det blir noen gripende dager for henne.Hoho, nå må dere bare se den! Den er veldig god og ikke minst lærerik - den får deg som sagt til å reflektere over meningen med livet.
Jeg kjøpte filmen for ca. én måned siden, og i dag kjøpte jeg boka (59 (!) kr på cdon.com). Ahh, gleder meg nærmest ihjel til å lese den! Siden filmen var så god og reflekterende som den var, hvordan er da boka? Og jeg som liker å lese på kveldstid? Oh my!

Drink Fairtrade!

 • 14.02.2011 - 17:59Aksjon #34

Bli Hjertevenn!

 • 14.02.2011 - 16:09

Idag er den Valentines Day, en av uttalige dager brukt til å markedsføre produkter som man skal kjøpe for å vise sin kjærlighet. Vel, jeg velger heller å vise den 365 dager i året i form av glede og kjærlighet, fremfor å bestikke kjæresten med gaver for å få gave tilbake denne ene dagen i året.

Vel, nok kynisme. I anledning Valentines Day ønsker Strømmestiftelsen å kapre deg til å bli en hjertevenn. Som bildet nedenfor, fra nettsiden deres, så klart forklarer;

Valentinsdagen 14. februar er alle hjertes dag. I Strømmestiftelsen er hjertet et symbol for drømmen om at alle barn skal få vokse opp i en verden uten fattigdom. Hjertevenn er Strømmestiftelsens fadderordning. Vil du åpne hjertet ditt og gi flere barn fremtid og håp?

For å bli hjertevenn kan du trykke her.

Strømmestiftelsen er en (kristen) norsk organisasjon som arbeider i land som Sri Lanka, Peru, Niger, Tanzania og Kenya. Det var med Strømmestiftelsen (og skolen min) jeg var på observasjonstur til Kenya, for å se på hvordan midlene skolen min gir blir brukt innenfor et prosjekt som kalles MYSA. Du kan lese mer om turen min ved å gå helt nederst i Kenya-arkivet :-) Der står turen dag for dag, med fakta om Mathareslummen og MYSA-prosjektet.

Dersom du, som meg, ikke er så gira på Valentines Day eller er singel og ikke orker tanken på dagen, man du bruke dagen til å hjelpe mennesker i andre land ved å bli Hjertevenn! ♥

Du kan lese mer på Strømmestiftelsen sine nettsider: www.strommestiftelsen.no

Aksjon #50:

 • 14.02.2011 - 15:20

- Gjør noe gratis!

Man trenger ikke alltid betale for seg for å gjøre noe nyttig her i verden, ei heller trenger man ikke å bli betalt for å hjelpe. De fleste organisasjoner tar gladelig imot hjelp fra frivillige - om det så er for å dele ut flyveblader, jobbe på et barnehjem eller aktivisere asylsøkere. Lista er lang! Er det en spesiell organisasjon du engasjerer deg i, kan du kontakte dem og høre om hva du kan bidra med som frivillig.

Kommunen din har kanskje også en ordning for å hjelpe de som ikke har det så godt i lokalsamfunnet. Å jobbe gratis som leksehjelp eller som samtalepartner kan både være givende og lærerikt for begge parter.

Alt her i verden trenger ikke å koste penger. Å gjøre noe for å hjelpe andre for "ingenting", er kanskje mer givende enn å gjøre noe for å hjelpe andre for penger. Gjør du en handling gratis, av fri vilje, hersker det ingen tvil om at du faktisk bryr deg.

Her følger noen linker hvor du kan finne informasjon om frivillig arbeid innenfor de nevnte organisasjonene:
- Røde Kors
- Redd Barna
- Frelsesarmeen
- FN
- Frivillighet Norge


FOTO: Frivillighet Norge

Jobber du frivillig?

Vixen Blog Awards.

 • 13.02.2011 - 19:44

Oh noes, jeg skal ikke hedre noen av vinnerne, ei heller folka bak arrangementet. Det var sikkert flott og greier det, men blog awards? Neppe.

Aldri før har jeg lest en artikkel og følt meg så dårlig, for ikke å snakke om så lite feminin som over hodet mulig. Er jeg virkelig så utradisjonell?
Ja, jeg vet at blogger som denne er i mindretall, men vi er da en del av bloggverden allikevel? Det er vel ikke for noen grunn at jeg har lest en kommentar i Dagbladet som sa at Norge's neste Gro Harlem Brundtland er en som sitter foran pc-skjermen og blogger? Det er ikke for ingenting at samfunns- og politikkengasjerte tyr til blogging for å få ut sine ord. Ord er makt. Noe som blir postet på en blogg blir sendt ut i det store nettet, foreviget og tingjengelig for alle (sett at du kan norsk, vel og merke). Vi blogger fordi det funker, så hvorfor blir vi tilsidesatt?

Misforstå meg rett, jeg kunne aldri tenkt meg å delta på en slik "awards". Som Ida Wulff så treffende skrev på bloggen sin: "Mine 60+ kg tar seg dårlig ut blant spiseforstyrrelser, treningsnarkomaner og andre velkledde stankelbein. (...). Sier ikke at det er noe galt i å veie 60 kilo, men jentesyndromet med å føle seg som appelsinen på fruktfatet går vel igjen hos mange av oss når finstasen skal på og kameraene blinker."


FOTO: Monica Strømdahl / Oslopuls

Nei, jeg vil ikke frem til at jeg føler meg for feit til å gå på slike arrangementer, men at de er forbeholdt stereotypien av norske "rosa-bloggere".
Før dere tenker at "dette er jo bare Wulff sine ord", skal jeg dele utsagnet som fikk meg til å reagere. Det kommer fra en av folka bak Vixen Blog Awards, og det er tydelig at vi "ikke-rosa bloggere" blir tilsidesatt og nedprioritert blant norske media:

"For meg er mote og trendblogger det beste verktøyet til å ta tempen på hva norske jenter bryr seg om akkurat nå."

Hvor blir det av jenter som meg? Jeg vet godt at jeg ikke er alene! Det finnes mange mange mange norske jenter som gir blaffen i mote- og trendbloggene, og som heller vier livene sine til viktigere ting som skolegang og venner, samfunns- og miljødebatt. Ja, vi er i mindretall, men vi finnes! Vi akter derfor å bli sett på lik linje med de som blogger om "hva norske jenter bryr seg om akkurat nå".

Ahh, det er jammen meg godt å få tømt seg iblant!


Jeg er norsk jente og kunne ikke brydd meg mindre
om hva som er på mote for tiden. Jeg er heller ikke
alene om dette synspunktet.


Ved å trykke på linken nedenfor kommer du til artikkelen hvor utsagnet stod.

LINK

Oppsummering over aksjoner denne uken.

 • 13.02.2011 - 16:02

Da var enda en uke gått, gitt. Skal si det går fort! Her på min side av tastaturet foregår det mye prøvelesing for tiden; nettopp ferdig med religion og historie, nå følger geofag, norsk og politikk. Anyone wanna trade?
Til tross for lekselesing, klarer jeg å putte inn litt interessedyrking i hverdagen samt myyye avslapping (jeg trenger det, så jeg har looov). Demonstrasjoner i Midtøsten, befolkningsproblemer, konflikten i Afghanistan og andre aktuelle samfunnstemaer er blitt fortært og fordøyd. Jeg er klar for en ny uke.

Aller først må jeg derimot oppsummere ukens aksjoner. For dere som enda ikke har fått det med dere (eller som leser bloggen for første gang); jeg presenterer en aksjon fra organisasjonen WeAreWhatWeDo ca. hver dag (om morgenen), og disse skal hjelpe deg et skritt videre i å leve som et godt medmenneske både for samfunnet og miljøet.
Så, hvilke aksjoner har jeg presentert denne uken?
- Gi bort nummeret ditt til fem stk i nabolaget (for å bli kjent, tilby hjelp, etc.)
- Bruk begge sidene av arket (for å spare papir, penger og miljøet)
- Kjøp en "WeAreWhatWeDo"-bok (for å få mer innsikt i aksjonene)
- Gjør noe du synes er gøy minimum 30 min hver dag (min aksjon, for å få mer overskudd i hverdagen)
- Lær mer, gjør mer (kunnskap er makt)

Jeg gjør såklart så mange aksjoner som jeg klarer i løpet av en uke. Denne uka har jeg blant annet handlet fairtrade (tips: Starbucks har kommet i butikkene, og de er fairtrade), ikke bruke mer vann enn nødvendig, skru helt av elektriske apparater og ikke bruke plastikkposer.

Hvilke aksjoner har du gjort denne uka? :-) Du finner hele lista over presenterte aksjoner her.

Den Internasjonale Barnesoldatdagen - Redd Barna

 • 12.02.2011 - 19:03

Ifølge Redd Barna finnes det 300 000 barnesoldater i verden. Denne dagen er tilegnet oppmerksomhet mot disse. Barn skal ikke være soldater - aller helst skal de heller ikke få oppleve krig.

I anledning denne dagen vil jeg dele en nyhet med dere om et land som jeg engasjerer meg veldig i (nei, ikke Kenya denne gangen). Det kan være dere har hørt om det allerede, nyheten er snart en uke gammel.
Forrige søndag signerte nemlig den afghanske utenriksministeren, Zalmai Rassoul, en avtale med FN som sa at Afghanistan skal beskytte barn som rammes av væpnede konflikter, og forhindre at barn rekrutteres til nasjonale styrker.
Denne avtalen er ett viktig steg i retning mot bedre tider i Afghanistan. Landet er ifølge FN et av verdens største når det kommer til lovbrudd på barns rettigheter. Til og med de afghanske politistyrkene har rekruttert barn!
Avtalen sier også at man skal reintegrere barn som har opplevd krig. Avtalen er med andre ord viktige for de som tidligere, senere og nå blir barnesoldater.

Det skal også bli kjempet mot at barn blir brukt som prostituerte, og en økning i fokuseringen på skolegang.


FOTO: Redd Barna

FN jobber hardt for målet "zero under 18" - ingen barnesoldater, med andre ord. 23 land hvor det finnes barnesoldater har ratifisert avtalen, blant annet det hardt konfliktrammede landet Somalia, Indonesia og Pakistan. Fremdeles er det 30 land som ikke har skrevet under, men nye land slutter seg stadig til avtalen - de "ferskeste" er de afrikanske landene Gabon og Malawi samt den islamske staten Iran i Midtøsten.
Du kan lese mer på zerounder18.org. Her finnes du også fullstendig liste over land som har eller ikke har ratisifert avtalen.For mer om Afghanistan sin signering av avtalen med FN, kan du trykke her.

Liker du det du leser?

 • 11.02.2011 - 20:45

Dersom svaret på følgende spørsmål er ja, kan jeg kort konkludere med at du er en person som bryr deg om en verden utenfor ditt eget nabolag. Du bryr deg om hvor det er krig i verden, hvor man finner de fattigste folka, hvordan man tar vare på medmennesker og en masse andre saker som ikke bare dreier seg om deg selv - men alle andre i tillegg.

Jeg nevnte i forrige innlegg at jeg skulle tipse om et magasin som virkelig gjør at du tilegner deg kunnskap. Bladet kommer ut månedlig "slik at du skal få anledning til å lese det dypere". Bladet ønsker å gi deg innsikt - innsikt i verden rundt deg, både sett fra et økonomisk-, samfunns-, miljø- og teknologisk perspektiv. Det heter Aftenposten Innsikt, og er et månedsblad utgitt av (selvsagt) Aftenposten (som er ei dagsavis, for dem som måtte lure).

Jeg trodde aldri jeg skulle finne et magasin som skrev om alt det jeg interesserte meg for, men jammen meg gjorde jeg det! Jada, National Geographic Magasinet scorer høyt det også, men dyre- og planteliv interesserer meg ikke så veldig. Det blir derfor ikke toppscore til NG.
Jeg tenker hver måned "ahh, denne måneden skal jeg ikke kjøpe Aftenposten Innsikt". Hvorfor, tenker du sikkert, siden det er et blad som er meg lik til blodet? Vel, jeg har abonnement på NG som kommer en gang i måneden, skolepensum jeg må igjennom, og bøker jeg leser. Jeg blir nedgravd i lesestoff!
Dessverre - eller egentlig ikke - frister fremsiden av Innsikt hver eneste måned. Denne måneden var det liksom "Ååå, livet på et fat. Nei, jo. Nei. Jo, dette MÅ jeg bare ha". Innviklet.Så, om du liker det du leser på denne bloggen, kan jeg virkelig anbefale deg å kjøpe månedens eller neste måneds utgave av Aftenposten Innsikt :-) Du finner det i de fleste dagligvarebutikker. Det er virkelig et magasin man tilegner seg kunnskap av å lese! Det kan jeg garantere.

Aksjon #49:

 • 11.02.2011 - 10:49

- Lær mer, gjør mer!

WeAreWhatWeDo sin aksjon #49 henger godt sammen med mottoet for bloggen du leser nå; kunnskap er makt! Lærer man mer, kan man gjøre mer. Man får mulighet til å bli mer engasjert i samfunnet, innenfor politikk og ta avgjørelser for hvordan livet ditt skal utarte seg. Du får flere muligheter - klarer du å få kunnskapen til å dreie seg om skolerelaterte temaer, kan karakterene bli gode og du kan bli så å si hva du vil.

Så, hvordan skal du tilegne deg kunnskap?
- Les avisa!
- Gjør leksene dine!
- Følg med på nyhetene
- Se heller på National Geographic eller DIscovery fremfor MTV og E!
- Les bloggen min (hehehehehe)Jeg kommer også med en liten anbefaling om et magasin senere i dag, et magasin som tilegner deg enorme mengder kunnskap hver måned :-) Stay tuned!

Hvordan tilegner du deg kunnskap?

Signér aksjonen du også!

 • 10.02.2011 - 20:24

STANS OVERGREPENE I EGYPT!

Demonstranter har demonstrert i ukessvis i Egypt. De demonstrerer på fredelig vis, men allikevel ble det ble satt inn militære styrker og motdemonstranter (mest sannsynlig av regjeringen) som skapte opptøyer og bråk. Da føyk tallene på døde og skadde i været. Amnesty mener detter er urettferdig; demonstrantene, som gjennomfører fredelige protester, blir møtt med voldelige angrep og tilfeldige arrestasjoner.

Amnesty starter derfor en aksjon hvor de ønsker at myndighetene i Egypt skal stanse overgrepene mot demonstrantene. De krever at samvittighetsfanger blir løslatt, offentliggjøring av hvor fengslede befinner seg og at de blir behandlet humant, og de ønsker en etterforskning på menneskerettighetsbruddene gjort under demonstrasjonene.

Demonstrantene i Egypt (og andre land som Tunisia og Jemen) ønsker politiske og menneskelige reformer, slutt på korrupsjon og fattigdom, og en regjeringen som styrer landet etter innbyggernes beste.

Hva kan du gjøre?
- signere aksjonen (trykk her)
- spre dette innlegget på facebook eller din egen blogg, slik at flest mulig får vite om det
- gi aksjonen oppmerksomhet på skolen din, nabolaget, lokalavisa, bloggen din, facebook-sida di etc.


Foto: Sarah Carr / Amnesty International

Jeg har signert aksjonen, har du?

Påkjørt og drept.

 • 10.02.2011 - 18:34

Det er så altfor mange fotgjengere som blir ofre for trafikkanters grådighet og uoppmerksomhet. I min nærmeste by, Haugesund, er det spesielt én gate hvor mange liv har gått tapt. Det er ikke lenge siden forrige gang, og i dag skjedde det igjen. Denne gangen en ung gutt (alder foreløpig ukjent). Intetanende om hva som skulle skje, krysset han veien over et gangfelt klokka 16 i dag. En lastebil kom kjørende fra rundkjøringen kun et steinkast bortenfor, og kjørte på gutten. Han døde på stedet.

(Foto: Haugesunds Avis)

Slike hendelser er ufattelig triste, og får en til å tenke på hva en kan gjøre for å hindre at slikt skjer. Det må være trygt å spasere over et fotgjengerfelt ? det er tross alt meningen at man skal gå over det. Såklart er det viktig at fotgjengeren også følger med, som myktrafikkant har du også et visst ansvar i trafikken, men når ulykker allikevel skjer må man gjøre noe.

Ulykken i dag skjedde som sagt i et fotgjengerfelt, knapt et steinkast bortenfor en rundkjøring. I rundkjøringen nord for denne igjen, er det en lignende situasjon. Jeg kjører selv i den sistnevnte rundkjøringen ofte, ettersom jeg har en hybel der oppe. Jeg kjører alltid ekstra forsiktig gjennom denne rundkjøringen. Hvorfor? Fordi med alle bilene både til høyre og venstre, foran og bak, deg, er det fort gjort å glemme fotgjengerfeltet som kommer like etter avkjørselen til rundkjøringen. Dette får meg til å stille følgende spørsmål; hva med å plassere fotgjengerfeltene lenger borte fra rundkjøringene? Da får bilister en mulighet til å få et ekstra overblikk over veien de nettopp har entret før de skal kjøre over fotgjengernes ?sone? på veien.

(Foto: Haugesunds Avis)

Hva sier dere? Er jeg helt fjern eller kan dette ha en virkning?

For å lese artikkelen i HA, trykk her. Det er også her bildene er tatt ifra.

Visste du at...

 • 10.02.2011 - 15:20

...i løpet av året kommer vi til å runde 7 milliarder mennesker på jorda?
Aksjon #48:

 • 10.02.2011 - 14:26

- Gjør noe du synes er moro i minimun en halvtime hver dag!

WeAreWhatWeDo hadde ingen aksjon #48, så denne har jeg "funnet opp" selv.
I vår stressende hverdag er det viktig å sette av tid til noe man liker å gjøre. Det fyller en med energi og mot, og en mestrer mer. Derfor sier jeg at aksjon #48 skal være å gjøre noe man synes er moro minst en halvtime hver dag :-)


For meg ville det muligens vært å se en-to episoder av favorittserien <3

Hva liker du å gjøre?

Sånn for the record...

 • 10.02.2011 - 11:06

...jeg har oppdatert "Jenta bak bloggen"-innlegget ;-)

Hamsteren er fremdeles i bilen, men har spist opp all maten i løpet av kvelden så det er i live enda.

Jeg skal ha prøve i historie i morgen, og tar imot all kunnskap dere måtte ha om 1. verdenskrig og kommunismen i Russland!

Skal også ha prøve i Geofag, så om du kan noe om olje - please let me know!

Politikkprøve står også for tur..

Ja, det er en prøveperiode.


Det er snart ett år siden jeg var i Kenya.

Det er snart ett år siden jeg startet å blogge! (hahahahahaah)

Jeg funderer over hva som er verst - grevling i taket eller hamster i dashbordet?

Ahh, jeg må lese historie. BRB - som de sier.

This Is The End (For You My Friend)

 • 09.02.2011 - 20:09

Her er en god sang med mye bra budskap. I musikkvideoen får man i tillegg med litt fakta og statistikk rundt psykisk helse, så dette blir dagens fakta- og statistikkinnlegg! :-) Enjoy!

 

185 kr rett i dashbordet.

 • 09.02.2011 - 17:36

For noen uker siden mistet jeg mitt kjære dverghamster, Dyret (ja, det het Dyret). Før dere trekker videre konklusjon om dødsårsak, kan jeg si at den led en naturlig død ettersom den var to år gammel.
Vel, både jeg og min minste lillebror var veldig glade i Dyret. Det ble derfor fort bestemt at vi skulle kjøpe inn et nytt. Dette skulle jeg da gjøre i dag, og gjorde så ettersom jeg ikke ønsker å skuffe ni-åringen. På dyrebutikken hadde de mange søte dyr, og plutselig virket et dverghamster kjedelig. Et gullhamster derimot, litt mer viltert og aktivt, virket mye spennende. Ettersom prisen var den samme, gikk jeg for det. Det skulle jeg kanskje ikke gjort.

Etter å ha fått hamsteret i en eske og betalt, gikk jeg til bilen. Kjørte ut av parkeringsplassen og begynte på ferden hjem. Det gikk knappe fem minutter, og dyret hadde gnagd seg ut av eska! Ettersom jeg var den eneste i bilen, fikk jeg en smule panikk, og kjørte inn på et busskur. Fikk snudd eska, og kjørte videre. Det tok derimot ikke lange tida før hamsteren var ute igjen, og jeg måtte bare la den ferde før jeg fikk tak i noen som kunne være med meg hjem i bilen. Haha, joda, fant til slutt ei venninne, og da jeg skulle ta hamsteret opp fra gulvet i bilen hylte det og var helt hysterisk. Jeg prøvde å klappe det, men det roet seg ikke ned. TIl slutt mistet jeg taket på det, og det kom ned ved beina mine. Ettersom jeg var sjåfør var veien til pedalene liten, og hamsteret smatt inn der. Sist jeg hørte fra det var det på høyde med nederst på rattet (hørtes det ut som). Jeg har prøvd å lokke det med mat, men det er så redd at ingenting nytter.


(Bildet er feil vei, men det er der med maten at gullhamsteren stakk inn)

Nå sitter jeg og venter på at det skal roe seg ned, så skal jeg prøve å lokke det med litt mer mat. Forhåpentligvis får jeg det ut derifra i fin orden, og får det på plass i buret hvor det hører hjemme!


(Det er et slikt, bare svart, jeg kjøpte)

Aksjon #47:

 • 09.02.2011 - 12:56

- Kjøpt en av bøkene til WeAreWhatWeDo!

Organisasjonen som har kommet frem til disse aksjonene har også utgitt en rekke bøker. Aksjon #47 går enkelt og greit ut på å kjøpe en eller flere av disse bøkene - ikke for at WAWWD skal tjene penger, men for at du skal tilegne deg nyttig kunnskap. Jeg skal derfor presentere titlene på bøkene for dere og legge til link hvor dere kan finne dem ved tittelen, så kan dere lese om dem dersom dere er interesserte. NB: Bøkene er på engelsk!

Teach Your Granny To Text & Other Ways To Change The World (barnebok)

Change The World For A FIver

Change te World 9 to 5

Change the World for 10 Bucks

Noen av bøkene finnes også i tysk/spansk versjon, om dette skulle være aktuelt.Gi beskjed om du har kjøpt noen, da! ;-)

Afrika får en ny stat mest sannsynlig 9. juli.

 • 08.02.2011 - 19:38

Dette ble klart mandag da den sittende presidenten i det som nå er et samlet Sudan, men som snart vil bli et splittet Sudan (nord/sør), Bashir, godtok resultatet fra avstemmingen som sørsudanerne holdt for løsrivelse i januar. Tallene er enda ikke helt klare, men det ser ut som at opptil 98.8% av stemmeavgiverne i Sør ønsket løsrivelse. Nå har altså presidenten godtatt dette, og datoen for innføringen av den nye staten er satt til 9. juli (tidligere var det 1. juli).

Det er enda ikke bestemt hva den nye staten skal hete, men man har operert med navnet "Sør-Sudan" lenge, så det kan kanskje bli så enkelt.
Sørsudanerne har lenge følt lite tilknytning til statsoverhodet i nord. Myndighetene skal ha favorisert nordområdene, slik at Sør-Sudan er mindre utviklet og har dårligere infrastruktur enn Nord. I tillegg er majoriteten i nord muslimer, mens majoriteten i sør er kristne. Det store smellet kom da den muslimske regjeringen ønsket å innføre sharia-lov (islamsk lov) i hele Sudan i 1983.
Landet har vært preget av borgerkrig etter borgerkrig helt siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1956. Det har derimot vært relativt stille siden fredsavtalen i 2005 (med unntak av Darfur) som gikk ut på at sørsudanerne skulle få stemme for løsrivelse i 2011. Avstemningen er fullført, resultatet er soleklart og presidenten har godtatt løsrivelsen. Nå får vi bare vente i spenning til 9. juli, og håpe på at løsrivelse var det beste alternativet for begge parter!


free-oromia-free-oromia.blogspot.com


msnbc.msn.com


thehindu.com


ibtimes.com


slate.com


msnbc.msn.com

 

For et tidligere skrevet innlegg om Afrikas nye land, trykk her.
For å komme til kilden min, trykk her.

Hvor mange sulter, og andre fakta og statistikker rundt sult.

 • 08.02.2011 - 15:41

Sult er en forferdelig konsekvens av fattigdom og nød. Å være sulten er lite godt, det vet vi alle som har lengtet etter friminutt med brumlende mage. Derimot er den sulten fattige opplever enda verre, langvarende og vanskelig å tilfredsstille. Alt for mange sulter her på jorda. Det er ikke på grunn av mangel på mat, men på grunn av skjev fordeling av ressurser. Så folkens; spis litt mindre kjøtt, og bidra til at flere kan legge seg med mat i magen hver dag.

Her følger en rekke statistikker fra nettstedet trust.org. Jeg har oversatt dem for at flest mulig skal forstå. Dersom du ønsker å lese originalen, finner du en link nederst i innlegget.

 • Mer enn 1 milliard mennesker legger seg sultne om kvelden - noe som tilsvarer mer enn befolkningen i USA, Canada og EU til sammen
 • Det dør et barn grunnet sult hvert sjette sekund
 • 1/4 av alle barn i utviklingsland (land som Sudan, Nigeria, Haiti etc.) er underernærte
 • 1/3 av verdens underernærte bor i landsbyområder (rurale strøk, motsatt av urbane strøk)
 • De ti største hungernødene på 1900-tallet fant ikke sted i Afrika. De dødligeste krisene fant sted i Sovjetunionen (nå Russland ++), Kina, India og Nord-Korea.
 • India har hatt suksess når det kommer til å forebygge hungersnød i landet, men fremdeles lever 350 millioner indere med kronisk sult - mer enn i Afrika, Latin-Amerika og Karibien sammenlagt.
 • Verdens største bistandsgiver, USA, suplerer mesteparten av matbistanden i form av avlinger kjøpt fra amerikanske bønder og fraktet videre til trengende områder.
 • Bare en brøkdel av verdens matbistand blir brukt til å bekjempe kraftige hungersnøder.  Mesteparten går til folk som er rammet av naturkatastrofer eller som lever i områder med ekstrem fattigdom.


shc.edu


pedaltofeed.com


toonpool.com


globalcrisisnews.com


nowpublic.com

LINK

Aksjon #46:

 • 08.02.2011 - 09:45

- Bruk begge sidene av arket!

Når du skriver, pleier du å kun skrive på den ene siden før du henter frem et nytt ark? Ikke gjør det - det er tross alt fullt mulig (og med mening) at du skal skrive på begge sider av arket. Jeg bruker kulepenn, og jeg klarer det fint uten at det blir vanskelig å skille mellom det som står på den ene sida og det som står på den andre (om du skjønner!). Grunnen til at du skal gjøre dette er 1) fordi du kan, 2) fordi du på denne måten sparer penger (du trenger færre ark) og 3) fordi du sparer miljøet (produksjon/avfall). SUPERT!

Det ovenfornevnte gjelder da om du skriver for hånd, men hva om du skriver på datamaskinen og skal kopiere ut? Jo, da kan du trykke på noe som gjør at skriften kommer ut på begge sidene - altså, har du skrevet to datasider, kommer det ut på ett ark. Fatter? Problemet er bare at jeg ikke vet hvordan jeg gjør dette. Noen som føler seg kallet til å hjelpe? :-)Viste det seg at du bruker unødvendig mye papir?

Skyhøye matvarepriser.

 • 07.02.2011 - 19:40

I syv måneder nå, har de globale matvareprisene steget jevnt og trutt oppover. Eksperter innenfor FNs mat- og jordbruksorganisasjon (FAO) sier at de ikke ser slutten med det første. Allerede nå har prisene steget høyere enn noen gang tidligere. Hvilke konsekvenser får dette?


© FAO

For oss nordmenn (og andre likesinnede) vil ikke konsekvensene bli så store. Vi har godt med råd, tjener gode penger på arbeidet vi gjør, og kan derfor fint unne et par ekstra kroner for risen og olivenoljen. TIl gjengjeld kan man jo kanskje kutte ned på det unødvendige matinntaket (les: chips og snop), og spare inn penger der - der er det nok mange kroner å hendte!
I andre deler av verden, i hovedsak Afrika sør for Sahara, er situasjonen en annen. Allerede før matvareprisene begynte å øke hadde mange problemer med å få nok penger til mat, og økning i pris hjelper i alle fall ikke på. Fattige land som er avhengige av import av enkelte matvarer blir rammet hardt.


- 925 millioner mennesker sultet i 2010. Vil det bli flere i år som følge av de
skyhøye matvareprisene? Foto: FN


Det spekuleres også i om demonstrasjonene i Midtøsten har rot i de skyhøye matvareprisene. Folk sulter fordi de ikke har råd til å handle inn mat fordi det er så dyrt, og myndighetene gjør lite - om ingenting - for å hjelpe. Når myndighetene til gjengjeld ikke hjelper til på noen andre punkter av samfunnet, fører dette til ekstra stor misnøye blant befolkningen. En sultende befolkning kan være villig til å gjøre alt for mat i magen.

Så, hvilke viktige matvarer har steget i pris?
Kjøtt har holdt seg relativt stabilt med en jevn økning, mens sukker har hatt en drastisk økning. Det har også ulike oljer og korntyper, mens melkeprodukter kun har hatt en liten oppgang.


FOTO: FAO

FNs Tusenårsmål nummer 1 er å utrydde ekstrem fattigdom. Hvordan vil det gå med dette målet dersom prisene på mat fortsetter å stige?


FOTO: trust.org

Kilde: Fn-sambandet sine hjemmesider. LINK

Følg med for et innlegg fullt av fakta og statistikk rundt sult!

Sett & Hørt

 • 07.02.2011 - 14:56

"Høye matpriser er en stor bekymring spesielt for fattige land med lite egen matproduksjon, som kan komme til å få problemer med å finansiere matimport; og også for fattige hushold, som bruker store deler av sin inntekt på mat." - Abdolreza Abbassian, økonom i FNs mat- og jordbruksprogram, i en pressemelding.Kilde og bilde: FN-sambandet sine nettsider - FN.no

Mer om de skyhøye matvareprisene senere!

Aksjon #45:

 • 07.02.2011 - 09:59

- Gi nummeret ditt til fem personer i nabolaget ditt!

Da jeg først leste denne aksjonen, ble jeg litt forundret; hva skal dette være godt for? Hva om man ikke kjenner naboene sine, da er det vel litt risky å gi bort nummeret sitt?
Derimot er det jo nettopp derfor du skal gi bort nummeret ditt - mange, altfor mange, kjenner ikke naboene sine. Vi vinker høflig når vi kjører forbi nabodama som er ute og triller barnevogn, men det blir sjelden noe mer.

WeaAreWhatWeDo mener det derfor er på tide å gripe tak i situasjonen; ta initiativ til en sammenkomst, kanskje grillfest (om sommeren vel å merke) eller "leke-date" med alle ungene i nabolaget. En flott vei å starte på, er å gi bort nummeret ditt. På den måten har dere mulighet til å kontakte hverandre når som helst, og trenger ikke vente med å planlegge noe til dere tilfeldigvis slumper borti hverandre en gang (noe som kan ta år og dager).
Personlig vet jeg om én god, men ikke anbefalt, måte å bli kjent med naboen på; da bilen min hadde kjørt nedover på ville veier, måtte jeg banke på til naboene for å få hjelp. Heheeee. Ente med at jeg fant ut hvem naboen var ;-)

Kjenner du naboene dine, eller trenger du å utføre denne aksjonen i nærmeste fremtid?

 

Drømmer, drømmer, drømmer...

 • 06.02.2011 - 21:07

Ahh, tenk å kunne boltre seg på en 100 kvadratmeters leilighet, med lyse, fine vegger. Med stort speil i gangen, god sofakrok i stua og 50'' flatskjerm med alle de beste kanaler (les: National Geographic). Tenk å kunne ha et kjøkken med rikelig skapplass, det fineste serviset og oppvaskmaskin. Et soverom med en stor, deilig dobbelseng med det mykeste sengesett og drømmesengeteppet fra Kremmerhuset <3 . Fliselagt bad med et stort badekar, etet vaskerom til både vaskemaskin og tørketrommel. Tenk å ha en vakker, liten balkong med et fantstisk utsikt mot en storby eller en eksotisk øy. Ahh, tenk om bare drømmer kunne bli sanne!

Oppsummering over aksjoner denne uken.

 • 06.02.2011 - 18:07

Hei, og god søndag! :-)

Jeg er ikke verdens "beste" blogger om helgene, da er det FRI - ja, med store bokstaver. Det krever en god del tid å sette seg inn i emnene jeg blogger om. Jeg vil jo ha det så riktig og bra som mulig!
Jeg tenkte at jeg hver søndag fremover skal prøve å ha en liten oppsummering over aksjonene jeg presenterer på bloggen ca. hver dag. I tillegg tenkte jeg å nevne hvilke aksjoner jeg selv har gjennomført i uken som har gått, både som en slags inspirasjon til dere og et spark i ræva til meg selv.

Uken aksjoner har vært å gi en klem til noen, resirkulere/gi bort de gamle brillene dine, plante noe i hagen sammen med et barn og å si i fra om et område er besøplet. Om man har gjort alle disse aksjonene har man bidratt til å skape et godt sosialt fellesskap, hjelpe dem som trenger det, og gjøre nytte ut av ting som ikke gjør store nytten ut av seg nå.
Aksjonene jeg har gjennomført denne uken (kremt), er følgende: gi en klem til noen, ikke koke opp mer vann enn nødvendig, la biler komme til på veien, ikke la vann renne unødig, bruk krus i stedet for plastikkopp, skru av lys i rom jeg ikke oppholder meg i, gi vekslepenger til veldedighet, og skru helt av apparater som ikke er i bruk. Det viste seg visst å være flere enn jeg trodde!Ta en titt over oversikten over alle presenterte aksjoner her, og skriv hvilke aksjoner du har gjennomført denne uken :-)
Noen som har forslag til aksjoner?

Man In Black

 • 05.02.2011 - 22:55

Well, you wonder why I always dress in black,
Why you never see bright colors on my back,
And why does my appearance seem to have a somber tone.
Well, there's a reason for the things that I have on.

I wear the black for the poor and the beaten down,
Livin' in the hopeless, hungry side of town,
I wear it for the prisoner who has long paid for his crime,
But is there because he's a victim of the times.

I wear the black for those who never read,
Or listened to the words that Jesus said,
About the road to happiness through love and charity,
Why, you'd think He's talking straight to you and me.

Well, we're doin' mighty fine, I do suppose,
In our streak of lightnin' cars and fancy clothes,
But just so we're reminded of the ones who are held back,
Up front there ought 'a be a Man In Black.

I wear it for the sick and lonely old,
For the reckless ones whose bad trip left them cold,
I wear the black in mournin' for the lives that could have been,
Each week we lose a hundred fine young men.

And, I wear it for the thousands who have died,
Believen' that the Lord was on their side,
I wear it for another hundred thousand who have died,
Believen' that we all were on their side.

Well, there's things that never will be right I know,
And things need changin' everywhere you go,
But 'til we start to make a move to make a few things right,
You'll never see me wear a suit of white.

Ah, I'd love to wear a rainbow every day,
And tell the world that everything's OK,
But I'll try to carry off a little darkness on my back,
Till things are brighter, I'm the Man In Black.

...med andre ord ville Johnny Cash fremdeles iført seg svart om han var i live i dag.


Et lite utdrag fra boka jeg leser.

 • 05.02.2011 - 16:49

"Han (ISAFs leder general Stanley McChrystal) argumenterte for en annen tilnærming til krigføringen. ISAF manglet ikke bare nødvendige ressurser. McChrystal la avgjørende vekt på manglende forståelse for det afghanske samfunnet og dets kultur. En forutsetning for å bekjempte opprørsbevegelsen var at man kom det afghanske folk nærmere. (...) I stedet for å oppfattes som en okkupant måtte man legge vekt på å være folkets og regjeringens gjester. Når ISAF-styrker kjører selv gjennom de tryggeste områdene dypt inne i sine pansrede kjøretøyer, med full kroppsbeskyttelse og med våpentårnene bemannet, da formidler de et inntrykk av høyrisiko og frykt for befolkningen. ISAF kan ikke forvente at ubevæpnede afghanere skal føle seg trygge før tungt bevæpnede ISAF-styrker gjør det, mente han."


Foto: norvetnet.no

Fra "Høyt spill om Afghanistan" av Kai Eide, Cappelen Damm, 2010.
Du kan lese mer om boka her.

Aksjon #44:

 • 05.02.2011 - 14:39

- Si i fra om et område er fullt av søppel!

Dersom jeg skal peke på én ting med naturen i dagens samfunn som ikke er pent, må det være alt søppelet som ligger rundt omkring. Under busker, i grøftekanten, på fortauet, rundt lekeplasser og hudområder, og så videre. Jeg er nesten sikker på at om du skal ta deg en tjue minutters gåtur - er du garantert til å se minst to artikler som ikke hører hjemme i naturen. Gjengangere er flasker/bokser og sjokoladepapir, for ikke å snakke om alle tyggisklysene som finnes på de mange mil med fortau man har i Norge!
Jeg finner det faktisk utrolig provoserende at enkelte mennesker kan være så late at de ikke gidder å gå de få meterene til nærmeste bosspann eller putte bosset i lomma til de er kommet hjem! Det aller aller aller verste er når man ser folk kaste søppel fra seg rett ved siden av bosskorga! Går det an!?Jeg kaster aldri søppel ute i naturen - det kan jeg trygt skrive under på. I tillegg blir jeg sur - ja, sur - når folk jeg er med kaster søppel der de ikke skal kaste det. For å komme med et eksempel; forrige lørdag var jeg med noen kompiser, vi hadde vært og handlet på McDonalds (fy fy). Jeg kjørte, og han som satt framme med meg spurte om jeg ikke kunne åpne vinduet. Jeg tenkte som så at han sikkert ville ha litt frisk luft, så jeg åpnet vinduet - og han kastet ut papiret som hadde vært rundt burgeren. Ahh, da ble jeg sur, Kjell!

Søppel er lite fint i naturen, enkelt og greit fordi det ikke hører hjemme der. Om nærområdet ditt er "beriket" med søppel, si i fra til kommunen! I tillegg er det også en mulighet å arrangere dugnad - samle alle til søppelplukking. Når søppelkasterne vet at de er nødt til å plukke søppelet opp selv senere, kan det kanskje hende at de slutter å kaste søppel der det ikke skal være? ;-)Kaster du søppel i naturen?

Noe til ettertanke.

 • 04.02.2011 - 22:42

Det foregår opprør i Egypt. Det er dette som preger nyhetsbildet på alle norges mediakanaler; både tv og radio, aviser og internett. I går var det om hvorvidt det er regjeringen som har satt i gang motdemonstrasjonene som har ført til økt utgjøring av vold og flere drap. Journalister og frihetskjempere blir tatt til fange, både nasjonale og internasjonale. I dag var det om Mubarak går av eller ei som var/er den store saken. Folk snakker om det er muligheter for en revolusjon i Midtøsten. Land som Jemen og Jordan fører tiltak for å hindre at opptøyene skal nå deres land.

I mellomtiden står landet hvor det hele startet i skyggen av hendelsene i Egypt. Hvor blir det av nyhetene om tilstandene i Tunisia? Det siste vi hørte var at presidenten gikk av, men en slik hendelse stopper ikke opptøyene med en gang. Et kjapt overblikk på fremsidene til Norges største aviser viser flere artikler om Egypt (og én om Iran om samme sak) - men ingen, ikke en eneste, om Tunisia.


article.wn.com

I Tunisia er det fremdeles unntakstilstand, selv om demonstrasjonene er trappet kraftig ned etter at en overgangsregjering overtok makten da presidenten flyktet. Selv om dette har skjedd, er livene til folket i Tunisia fremdeles preget av det som har skjedd. De fikk noen dagers oppmerksomhet, før den internasjonale presse fløy videre østover til Egypt. Nå er det borte i nyhetsbildet. Det hevdes at demonstrasjonene i Egypt er større og vanskeligere å gjennomføre enn de i Tunisia, men en demonstrasjon er en demonstrasjon. Er det tunisiske folket garantert at den flyktede presidenten ikke kommer tilbake, og gjør livene deres surt igjen? Vil de bli fornøyd med den nye regjeringen på lengre sikt?


storyful.com

Mennesker demonstrerer for en grunn, og det tar mer enn noen uker å endre opp i årsakene til demonstrasjonene. Tunisia bør fremdeles få oppmerksomhet, om enn litt mindre enn Egypt. Det må ikke bli glemt i skyggen av andre opptøyer.

Verdens kreftdag - vis din støtte.

 • 04.02.2011 - 20:03

Verdens kreftdag arrangeres landet rundt av Verdens Helseorganisasjon (WHO) og den internasjonale kreftorganisasjonen UICC. I norge er det lite overraskende Kreftforeningen som står bak markeringen av verdensk kreftdag. De velger hvert år å fokusere på én spesiell type kreft eller noe som fører til kreft - i år er det lungekreft som står på dagsordenen. Hvorfor? Jo, på verdensbasis er det lungekreft som rammer flest.

Ifølge Kreftforeningen sine hjemmesider (link her) får årlig 2500 mennesker i Norge lungekreft, og av disse skyldes 85% røyking. På tide å slutte? Samtidig er det 2100 som dør av denne typen kreft hvert år i landet vårt.

Når det gjelder alle typer kreft på landsbasis, rammes 12 millioner mennesker, og hvert år dør 7.6 millioner mennesker av sykdommen.

For å vise din støtte til Verdens kreftdag kan du signere en erklæring med ønske om en kreftfri verden her. Det har jeg gjort.

Ekte kjærlighet?

 • 03.02.2011 - 16:39

Det er noe jeg har gått rundt og tenkt på de siste ukene. Hva er det egentlig som definerer hva som er ekte kjærlighet? Er det hva man er villig til å gjøre for hverandre? Er det at man ikke kjeder seg i hverandres nærvær? Er det hvorvidt man har felles interesser eller om det pirrer i magen hver gang man kysser? Er det noe annet?

Poenget er at en rekke mennesker opp igjennom årene har gang på gang prøvd å definere kjærlighet. Ikke bare hvilken som helst kjærlighet, men den ekte kjærligheten. Dessverre finner hver person ut noe forskjellig, så noen fasit som kan gjelde alle har man vel ikke kommet frem til. Jeg har heller ikke tenkt å gi dere en fasit (som om jeg er klok nok til det), men jeg vil få dere til å tenke.
For å få dere til å tenke, skal jeg vise dere to sanger som begge handler om ekte kjærlighet (på en eller annen måte). Husk at ekte kjærlighet ikke trenger å være gjengjeldt kjærlighet - man kan elske noen så inderlig uten at de elsker en tilbake (dessverre).

Sang nummer 1: Denne sangen handler om ulykkelig, men allikevel så ekte, kjærlighet i følge tekstforfatteren. Vedkommende er nemlig villig til å gjøre alt - absolutt alt - for den personen han elsker, men føler at han ikke får noe tilbake. At man er litt "kravstor" i et forhold kan fort resultere i at man føler at man bare gir og gir og gir - og aldri får. For disse "kravstore" folka er nok ekte kjærlighet det å gjøre alt sammen, ofre alt og ingenting for den andre og på en måte tilbe "sin andre halvdel". (Husk at alle har sin egen måte å tolke sanger på, det er ikke sikkert du tolket denne sangen slik.)

 

Sang nummer 2: I motsetning til forrige sang tror jeg ikke denne kan misforstås. Her er det klinkende klart at tekstforfatteren mener at ekte kjærlighet; der er når én person er hele verden for deg. Når du plutselig finner noen viktigere enn mora di, bestevennen du har hatt i alle år og/eller livet for den saks skyld. Ja, når livet kun handler om denne ene personen - og den ene personen så klart har viet livet sitt til deg og ditt - ja, da er det visst ekte kjærlighet i følge denne sangen.

 

Jeg ble ikke overbevist av noen av sangene, ble du? Hva er ekte kjærlighet for deg?

Aksjon #43:

 • 03.02.2011 - 11:48

- Plant noe i hagen sammen med et barn!

Egner seg ikke så godt på denne årstiden, men det er noe man kan notere seg i bakhodet til våren kommer. Å plante noe sammen med et barn skaper godt samhold dere i mellom - i tillegg til at de fleste barn synes det er kjempemoro. De vil vente i spenning uke etter uke på at veksten skal vokse opp, og når den har vokst opp vil de følge med på når den blir større og større før den til slutt bærer en vakker blomst eller noen søte bær.

Om du ikke har noen småsøsken eller barn selv du kan gjøre dette med, finnes et alltid søskenbarn, nabounger, tanteunger, venner's unger og så videre. Barn finner man uansett. Sørg for at det bare er et barn du har god tone med og omgås jevnlig, ellers vil ikke opplevelsen bli like stor :-)Har du gjort dette noen gang?

Hvor er de nå?

 • 02.02.2011 - 13:26

Til tross for at jeg ikke blogger om hverdagen min, festing og sminke, er det to bloggere jeg leser som blogger om dette. Den ene er Ida Wulff, hehe. Uansett; i går (tror jeg) postet hun en musikkvideo av bandet KeSera. Jeg syntes den ene i bandet, han blonde, var utrolig kjent, men klarte ikke å plassere ham. Eneste som kom opp i hodet mitt var "Back in Black" - men om det var bandet eller en sang visste jeg ikke. Et kjapt søk på google førte bare til funn av AC/DC sin sang "Back In Black". Nysgjerrig som jeg er, måtte jeg bare skrive i kommentarfeltet til Ida Wulff og spørre hvor det var han blonde var kjent fra. Jeg fikk svar fra ei Pernille (igjen: tror jeg); han sang i bandet L8R. Ahaaaa. Googlesøk igjen - lite funn. Noen bilder, et blogginnlegg med slettede bilder. YouTube neste. Her fant jeg en sang av dem, kalt "World In Pain". Jeg kan derimot ikke huske sangen (det er ikke min musikksmak, og har heller aldri vært det), men han blonde gutten - jo, han husker jeg at var utroooliiig fin. haha.


Foto: mic.no

Som forslag i høyremargen stod det derimot navnet på et band og ei låt som jeg husker utrolig godt. Denne sangen mildt sagt elsket jeg - jeg kjente meg vel litt igjen. På denne tida (da den sangen kom ut) drev jeg med musikk selv, skrev sanger og sang for full hals. Jeg fikk inspirasjon til å skrive en sang utifra denne sangen. Det var derimot ikke mye som var likt, men ett ord hadde sangen min og den andre sangen til felles; weird. Jeg snakker om Daisy, og sangen Weird. Noen som husker den?

 

Jeg var så misunnelig. Drømte og drømte om at det var jeg som skulle få en slik sjanse neste gang. Nå derimot, når jeg vet at bandet så å si er forduftet fra musikkverdenen og bare hadde denne ene "hiten" (one hit wonder), tenker jeg at det kanskje bare var like greit at det ikke var meg ;-)

Derimot begynner jeg å tenke; hvor er disse jentene nå? Hva gjør de på? Er de fremdeles aktive innenfor musikkverdenen? Hva med gutta i L8R - hva gjør de på? Jeg har jo funnet ut hva "han blonde" (Raymond) gjør - han rapper, hoho, men hva med de andre?

Daisy og L8R er ikke alene om å ha "forduftet" - hva med Miss3? De første Olsenbanden Jr.-gutta? Lilyjets? Sistnevte var faktisk ganske gode - i bandet jeg spilte i da de var aktive covret vi den ene sangen deres, "Perfect Picture". Vi sang tre stemt, slik de gjorde. Ahh, gode gamle tider.... men hvor er de nå?


Foto: groruddalen.no                                                    Foto: mic.musikkonline.no

(Picture Perfect-sangen sitt innbygg var blitt deaktivert, slik at jeg ikke fikk postet den på bloggen. Om dere allikevel vil høre den kan dere trykk her)


Foto: nettavisen.no

Noen "gamle" norske artister/band du husker fra "tidligere tider"?

 

Aksjon #42:

 • 02.02.2011 - 11:25

- Resirkulér brillene dine!

Oh yeah, enda mer resirkulering! Husk at det ikke bare dreier seg om å sortere plast fra glass og hive det i søppelet, men at det også omhandler å gi bort fullt brukbare ting man ikke lengre har bruk for, som for eksempel et par gamle briller.

Det er estimert at rundt 200 millioner mennesker på jorda trenger briller, men ikke har råd til å kjøpe dem. Voksne som har dårlig syn kan ikke gjøre jobben sin, mens barn som har dårlig syn har problemer med å lære på skolen. Til gjengjeld er det mange rundt om i verden (som f.eks. i Norge) som har minst to par briller. WeAreWhatWeDo ønsker at du skal sende disse brillene til noen som trenger dem mer, ettersom å ha på seg to briller på en gang ikke fører til at man ser dobbelt så godt. So, ship them away :-)

Noe du kunne tenkt deg å gjøre?

Dessverre har jeg kun ett par briller som jeg trenger selv, men den dagen jeg investerer i et nytt par skal de gamle (sett at de er fullt brukbare) sendes til noen som trenger det.

Litt mindre. Hver dag.

 • 01.02.2011 - 18:41

Statnett i samarbeid med Enova har startet en kampanje for å hindre at vannivået i kraftmagasinene synker fortere enn de blir fylt opp. Vannivået er nå nede på et alt for lavt nivå, men det er svært små justeringen som skal til for å hindre at nivået synker enda mer drastisk.

Det handler om å spare strøm. På den måten bidrar man til at vannivået i kraftmagasinene holder seg stabilt, mens man samtidig får en lavere strømregning. I pose og sekk, med andre ord.

// Statnett / Enova

Som en del av denne kampanjen nevner Statnett og Enova en rekke justeringer du kan gjøre for å hjelpe til. Dette er enkle justeringer som ikke vil påvirke din livskvalitet eller noe, men faktisk heller bidra til en mer positiv hverdag.
Her er noen av justeringene du kan gjøre for å bidra til stabilt vannivå og en lavere strømregning:

 • Ikke bruk tørketrommelen - den sluker strøm og er slettes ikke nødvendig. Tørk heller klærne (og håndklærne) på stativ eller andre energivennlige tørkemetoder.
 • Ikke la elektriske apparater stå i stand-by - det betyr bruk av strøm, ikke mye, men med mange som gjør dette blir det litt
 • Ikke skru på vaske- og oppvaskmaskin før de er helt fulle
 • Senk temperaturen i huset med én grad - du sparer opptil 5% på det
 • Senk temperaturen når du sover eller ikke er hjemme - ikke nødvendige å ha det like varmt og lunt da
 • Dusj kortere og bruk litt kaldere vann
 • Bruk sparedusj - eldre dusjer bruker opptil 24 liter i minuttet i følge Enova, mens nye sparedusjer bruker mindre enn 10! Her er det altså en god del å spare
 • Ikke la vannet stå å renne når det ikke er i bruk (f.eks. når du pusser tennene eller såper deg inn i dusjen)
 • Skru av lyset i rom du ikke oppholder deg i
 • Skift til sparepærer
 • Monter bevegelsessensor

 

For mer, sjekk ut littmindre.enova.no. Enkelte av justeringene er også en del av WeAreWhatWeDo sine aksjoner som jeg presenterer her på bloggen. Trykk her for å finne ut mer :-)

Du kan også bli med i en konkurranse i forbindelse med kampanjen. Trykk her for å komme til den. Jeg vet ikke helt hva jeg syntes om den ettersom man kun kunne velge ett alternativ og jeg gjør flere, fikk liksom ikke gitt uttrykk for hva jeg faktisk gjør. Det var om å gjøre å finne ut hva jeg gjør mest og hva som bidrar til lavere strømforbruk mest.

Noen justeringer du allerede har innført i hverdagen, eller noen du kunne tenkt deg å innføre?

Sett & Hørt

 • 01.02.2011 - 16:58

"Intet ville gledet meg mer enn om jobben som utviklingsminister en dag ble overflødig som følge av at fattigdommen i verden ble borte"
- Erik Solheim (SV), miljø- og utviklingsminister


// Foto: Trond Viken / UD / SV

KILDE: Fokus Politikk og Menneskerettigheter, Aschehoug (læreboka mi i politikk og menneskerettigheter)

Aksjon #41:

 • 01.02.2011 - 09:07

- Gi en klem til noen!

Kjenner du noen som er i "I need a hug"-humøret i dag? Noen som har hatt det litt tøft eller som snart skal oppleve noe tøft?
Lite virker mer oppløftende enn en klem. Det bidrar til å løfte både humør og energi, ikke bare for den som får en klem, men også for den som gir.Er du raus med klemmene dine?

hits