ingrid gurine

Visste du at mobilen din mest sannsynlig inneholder mineraler som finansierer væpnede grupper i Kongo? Vel, nå vet du det...

 • 03.03.2012 - 18:51

En rund modell er ikke nødvendigvis en rund kvinne.

 • 05.12.2011 - 18:57

Jeg er egentlig ingen fan av å problematisere ting som ikke nødvendigvis trenger å problematiseres, det finnes mange nok problemer fra før. Men denne saken vil jeg gjerne problematisere, fordi jeg mener det i dette tilfellet faktisk er nødvendig. 

I går leste jeg (i mangel på noe annet å lese) på seher.no. Kjendisnytt er alltid helt OK lesestoff. En av sakene som stod langt oppe på siden var denne, om en rund supermodell som sto modell for undertøy. Bilde var med såklart, og det som slo meg var at supermodellen ikke var rund i det hele tatt. Selv om det i teksten blir slått fast at modellen er uimotståelig vakker og sexy og at ingen kunne gjort det bedre, blir det allikevel påstått at modellen er rund. Og ja, modellen er rund - for en modell å være. Jeg synes ikke dette kommer tydelig frem, noe som kan være ganske leit dersom noen skulle henge seg altfor mye opp i det at hun blir betraktet som rund. For tenåringsjenter flest assosierer ordet rundt med noe negativt, noe man helst ikke vil være. Så når en dame som tydelig er slank og med former blir kategorisert som rund, kan plutselig den så sårt trengte selvtilliten til norske jenter få enda et hakk som den ikke behøver fordi de kanskje også har lår og mage. Man er ikke rund bare man har former! 


Foto: Stella Pictures, seher.no

Jeg vet i alle fall at dersom jeg som tretten-fjortenåring hadde lest dette, ville jeg spist en mindre skive til kvelds den dagen.

Lesing som setter i gang tankeboksen.

 • 22.09.2011 - 19:40

 

Tidligere denne uken ble jeg tipset om en artikkel skrevet av Gert Nygårshaug for dagbladet. Artikkelen er skrevet få dager etter angrepet mot World Trade Center i USA, men til forskjell for andre artikler skrevet på samme tid om samme sak (jeg har ikke lest alle altså, men sånn generelt sett) har den et litt annet perspektiv. Jeg skal ikke si at jeg er enig i alt Nygårshaug skriver i sin artikkel, men at den setter i gang tankeboksen skal jeg ikke nekte for. Det er også derfor jeg ønsker å dele den videre til dere.

I artikkelen dukker det opp spørsmål om hvorvidt det er rett å tenne lys og ha 3 minutters stillhet for å hedre 3000 døde amerikanere, når man ikke gjør det samme for å hedre for eksempel langt flere sivilesom dør i krigene amerikanerne fører. Er det slik at amerikanere, som bebor én av verdens mektigste stater, fortjener mer oppmerksomhet enn innbyggere i land i den tredje verden? Ja, årsaken til dødsfallene er forskjellig - angrepet mot World Trade Center var terror, mens den andre er krigføring - men er terror verre enn krig? Er ikke begge deler like fæle? Ser man på antall og dødsfall, viser det seg at krig er langt verre og farligere enn terror - om det så skjer innenfor et lands egne grenser eller på tvers av landegrenser. Ser man på naturkatastrofer som altfor ofte tar altfor mange menneskeliv, er det også forskjell i hvor mye oppmerksomhet de får utifra hvor i verden katastrofen skjer. Verden var i sjokk etter at en tsunami og flere jordskjelv rammet Japan tidligere i år, men verden er ikke i sjokk etter å ha fått vite (eller kanskje ikke fått vite i det hele tatt) at Pakistan nå opplever en forferdelig flom som krever mange mennesker for andre året på rad. Og hva med hungersnøden på Afrikas Horn? Hvor mange flere midler hadde man fått inn hadde det vært sørstatene i USA som ble rammet? (Noe utenkelig, men bare for å sette opp et perspektiv) Som sagt, jeg er ikke nødvendigvis enig i alt som Nygårshaug skriver, men den artikkelen fikk jammen meg tankeboksen til å surre i dagesvis hos meg. Kanskje den også vil gjøre det hos deg. Du kan lese artikkelen her

 


Troy Davis ble dessverre henrettet i natt/dag, like over klokken 5 i dagmorges norsk tid. Amnesty og andre motstandere av dødsstraff gir seg derimot ikke, og kjemper videre for kampen mot dødsstraff. 

Bortskjemt ungdom?

 • 05.05.2011 - 13:03

At norsk ungdom er blant de mest bortskjemte av alle ungdommer på jord, er ingen ny ting. Vi har vel egentlig vært det helt siden nasjonen vår ble rik på olje. Det har derimot bare blitt værre og værre. Vi som er ungdommer nå nyter godt av det våre foreldre og besteforeldre jobbet hardt for. Vi har ørten velferdsgoder, gratis skole, billig kollektivtransport, uendelige rabatter som studenter og mye mye mer. Allikevel klager vi!

De eldre generasjoner (les: våre foreldre og besteforeldre, lærere og kollegaer samt andre voksne vi omgir oss med) rister på hodet av oss. Når de tror vi har nådd toppen, sjokkerer vi dem med å dra streken enda lengre. Vi rydder ikke opp etter oss, klager om vi må hjelpe til rundt huset, klager må hvor liten tid vi har og hvor mye lekser vi har, vi klager når folk klager på oss.

Mange av oss utnytter privilegiene vi har. På skolen forsøpler vi ekstra mye, det er jo ikke vi som skal rydde opp allikevel. Dette frustrerer nærmest alle renholdere rundt om på norske ungdoms- og videregående skoler. Kantinestoler og -bord fulle i snus og tyggisklyser, brus på gulvet, halvt oppspist niste, epleskront på bordet, og det som værre er. En av renholderne på min skole fant en osteskive "krydret" med tre posesnus i kantina, tilgriserne var langt borte og forventet tydeligvis at vaskedama skulle rydde opp etter dem.


Her fra Hønefoss VGS.


Hvor går egentlig grensa for hvor bortskjemte vi kan være?

Osama bin Laden er død - men er verden trygg?

 • 02.05.2011 - 18:07

Halv seks i dag morges norsk tid, kunne den amerikanske presidenten bekrefte ryktene som hadde florert på Internett ei lita stund: Osama bin Laden var blitt drept. Dette skjedde under en skuddveksling ved oppholdsstedet til bin Laden utenfor byen Islamabad i Pakistan, og ble gjennomført av amerikanske styrker i landet. Barack Obama sa i sin tale at oppholdsstedet til bin Laden har vært kjent siden august 2010, og at de amerikanske styrkene og myndighetene kun har ventet på det rette øyeblikket. Søndags kveld skal presidenten ha gitt sitt klarisgnal, og amerikanske styrker gikk til angrep mot bin Ladens palass. Ingen sivile liv gikk tapt, Osama bin Laden ble drept og amerikanske styrker har liket hans. I talen sin påpekte derimot Obama at selv om den fremste terroristen og en av verdens mest etterlyste menn er død, er det ingen grunn til å slappe av. Al-Queda eksisterer fremdeles.

Tankene som kretser rundt i mitt hode er hvordan islamistene i Al-Quaeda kommer til å reagere på at amerikanerne nå har tatt livet av "deres fremste leder". Blir det en økning i andelen terror? Ble verden egentlig litt farligere nå når bin Laden er vekk?
Det er vel kun tid som kan svare på disse spørsmålene. Så vidt jeg har fått med meg har det ikke dukket opp noe enda, og det er vel forsåvidt et godt tegn?

Her er et opptak av talen som Obama holdt hvor han bekreftet at bin Laden var blitt drept:

 

Tror du verden blir tryggere uten Osama bin Laden?

Afrikansk og albino.

 • 17.04.2011 - 17:02

De fleste man betegner som afrikanske er mørkhudet. En albino er hvit. Helt hvit. Personlig synes jeg kombinasjonen blir noe merkelig, en hvit person med afrikanske trekk. Jeg så nemlig en afrikansk albino da jeg var i Kenya. Lite visste jeg dengang om hvilke fordommer han stod ovenfor og hvor utsatt han var for vold fordi han var albino.
Er man afrikansk og albino sør for Sahara blir man sosialt stigmatisert. Oppførselen mot albinoer varierer fra land til land - i Zimbabwe tror folk at man kan bli kurert for aids ved å ha sex med en albino (noe som fører til at albinoer lett kan bli ofre for voldtekt og dermed bli smittet av HIV) og i Tanzania går det rundt historier om mennesker som spiser lemmene til albinoer for å kurere sykdom.

Albinisme er ikke vedkommendes feil, ei heller dens foreldre. Sykdommen kommer fra en genfeil som er blitt arvet fra foreldrene, men som ikke har vært "aktiv" hos en av dem/dem. Albinoer mangler pigment i øyne, hud og hår, noe som resulterer i røde øyne og kritthvit hud og hår.

Vi fant den afrikanske albinoen vi så i Kenya skummel. Det var bred enighet om at vedkommende hadde passet inn i en skrekkfilm. Vi måtte konsentrere oss hardt for ikke å stirre. Lite visste vi om hvor hardt livet hans måtte være.

I månedens Aftenposten Innsikt kan man lese et lite intervju med en afrikansk albino bosatt i Mosambik. Til tross for afrikanske trekk og hvit hud, ser denne personen temmelig normal ut. Det slo meg at albinoen vi så i Kenya må ha vært "offer" for mer enn "bare" albinisme, for man kan trygt være afrikansk og albino uten å se ut som et monster. Det viser bildene i artikkelen i Aftenposten Innsikt april. Det er derimot et klart faktum at det er et utrolig tøft liv - man blir utstøtt av familie, samfunn og kultur.

"I Tanzania har man i lengre tid sett på albinoer som forbannede. Og nå har 25 albinoer blitt drept og lemlestet siden mars. Ene og alene fordi de ulike kroppsdelene - som ingredienser i magisk brygg - ifølge heksedoktorer kan bringe hell og lykke" - www.albinisme.no

Stemplet.

 • 14.04.2011 - 19:58

Her i Haugesund har russetiden begynt for fullt. Forrige onsdag var det på med buksene, det ble camping utenfor skolen og plutselig farlig å være førsteklassing. Det er derimot litt farlig å være russ også, i alle fall om du er en pingle som meg (haha). Jeg føler meg fryktelig utsatt når jeg går i byen med russebuksa på meg, føler at folk sender stygge blikk og går to skritt lengre vekk i frykt for at jeg skal finne på noe bullshit. Å gå langs veien er heller ikke så kult - alltid noen som skal tute, og hva viss du møter på en "slem" rødruss (jeg er blå)?

I går var jeg med ei venninne i byen. Hun skulle kjøpe kjeledress til lillejenta si på åtte måneder. Jeg kom direkte fra skolen og hadde derfor på meg russebukse. God venninne som jeg er (hehe) trillet jeg velvillig rundt på korga hvor lillejenta satt. GJETT OM MANGE SÅG STYGT PÅ MEG! Russ MED barn - fy fy. Nå var jo ikke dette mitt barn, men tenk på hvor stemplet dem som faktisk ønsker å feire at skolegangen snart er slutt og i tillegg har et lite barn?

Ikke alle russ er slemme. På ræva mi står det "snill russ", men jeg blir stemplet som slem fordi flesteparten av russen oppfører seg tossent. Jeg håper dette kan endre seg, at man faktisk kan bli sett på som positive "forbilder" eller noe slikt når man går i russebukse, i steden for pøbler folk vil ha langt unna seg.


Retard.


Rev som kjæledyr?

 • 03.04.2011 - 19:16

Har du noen gang fundert over hvorfor noen dyrearter er tamme og trygge på oss mennesker, mens andre så å si er det stikk motsatte? Hvorfor hesten er tam, mens dens nære slektning zebraen ikke er det?
Vel, det har egentlig ikke jeg heller, men i månedens utgave av National Geographic Magasinet tar de opp disse spørsmålene. Forskere har visst i årevis fundert over dette for oss, og kommet frem til at det et spesielt gen som gjør at enkelte dyrearter er villig til å temmes (og deretter føde tamme unger), mens andre ikke er det.

Et forskerteam i Russland har brukt rever for å komme frem til dette. De har tatt over for naturen, og valgt ut de mest menneskefortrolige revene siden femtitallet, og på denne måten avlet frem rever som oppfører seg som hunder. Disse revene har også blitt solgt til familier som kjæledyr.


Foto: Vincent J. Musi / National Geographic


Joda, vel og bra det, men for å kunne forske på det de gjør, måtte de også avle frem den rake motsetningen - nemlig aggressive rever. Rever som etter en rekke generasjoner er mer aggressive og fiendtlige innstilt en vanlige ville rever er.

Hva synes dere om dette? Er det verdt det?
Vil også nevne at det er brukt andre dyr i forskningen også, som rotter, men jeg valgte å fokusere på revene.

Dere kan lese artikkelen på nettet her (NB: engelsk versjon)

Gamle navn på vei tilbake.

 • 30.03.2011 - 14:09

Når jeg presenterer meg, føler jeg meg ofte som ei gammel kjerring. Navnet mitt er steingammelt. Ingrid er fremdeles i bruk og var ganske populært for bare ti år siden, men Gurine er så å si utdødd (om jeg skal ta litt hardt i, vel å merke). Navnet er så lite i bruk at det ikke engang har sine egen dag (navnedag), og kun et fåtalls hundre mennesker i Norge heter det - hvorav de fleste sikkert er over femti år. Men jeg liker det! Det er et godt, gammel "oldemornavn" - som Aftenposten.no kalte det så fint! Navnet har jeg faktisk fra en av mine oldemødre, så det passer da fint.

I artikkelen fra Aftenposten.no stod det en rekke fakta rundt om dette med navn, valg av navn og "oldemornavn". Tenke å dele dem med dere, kanskje de faller i smak hos dere også?

 • Det er en sammenheng mellom hvilke navn man velger og hvilket parti man stemmer - folk som stemmer FrP foretrekker navn som har vært populære i noen år, SVere foretrekker navn som er "up and coming", mens dem som stemmer KRF og SP heller velger navn som var populære for noen tiår siden.
 • Det er forskjell på hvilke navn mødre over 35 og mødre under 25 velger - førstnevnte foretrekker navn som har vært populære i flere tiår (fra deres ungdomstid) mens sistnevnte velger mer nypopulære navn.
 • Mange navn som var populære i Middelalderen i Norge, har forsvunnet helt og ikke vært i bruk på mange hundre år. Blant disse finner man Kopphild, Hav, Ragnbjørn, og Brand.


Disse såkalte oldemornavna er altså på vei tilbake igjen - nybakte mødre velger gamle, unike navn for at ungene skal skille seg ut, skriver Aftenposten.no.
Selv bestemte jeg meg som tolvåring at barna mine skulle få "oldemornavn". På den tida var jeg veldig opptatt av slektgranskning, og mens jeg satt der og så på navnene til mine forgjengere satte jeg sammen navnene til mine etterkommere. Ettersom jeg var tolv år skulle jeg bare ha jenter, gutter var bare trøbbel, så "oldefarnavn" lar heller vente på seg.
Navna jeg kom frem til var Lily Malene (etter farmor og tip-tipoldemor) og Tomine Andrea (etter ste-tip-tip-oldemor). Førstnevnte står jeg fremdeles på, mens sistnevnte står i fare for å bli erstattet av Jensine - som også er et "oldemornavn".
Hvilket navn er ditt favoritt "oldemornavn"?

Røyking dreper.

 • 28.03.2011 - 20:49

En gang for lenge lenge siden (eller egentlig ikke) hadde jeg og noen kompiser en slags konkurranse, eller hva man nå skal kalle det. Hvem av oss - som alle var under atten - fikk kjøpt røyk/snus? Man kan også kalle den "hvor dumme er folka bak kassen", for vi gikk tross alt inn en gjeng på fem-seks stykker og skulle ha det samme. De solgte til fire-fem av oss - den femte-sjette fikk ikke. (Jeg handlet forøvrig ikke til meg selv, bare så det er sagt.)

Vi kjenner alle en som har fått handlet produkter med attenårsgrense, eller så har man kanskje "klart det" selv. Er man voksen nok, kan man enkelt - ja, enkelt - klare å bortforklare hvorfor man ikke har leg.

I bunn og grunn er det best "å prøve lykken selv" om man først har klart å blitt avhengig av slike produkter i en så ung alder. For hva er egentlig alternativet? Ikke alle har eldre venner (eller i verste fall søsken) som er villig til å kjøpe for en. I dag så jeg tre jenter som sikkert ikke var eldre enn tretten år (de så i alle fall ikke eldre ut) ty til det mest drastiske for å få tak i en pakke røyk: de spurte nemlig to shabby, tydelig berusede narkomane om ikke de kunne gå på ICA like bortenfor og kjøpe en pakke røyk til dem.

Dette fikk tankeboksen min til å spinne - hva om det ene fører til det andre? Jentene var jo "dumme" nok til å spørre narkomane om å handle noe for dem, og da kan de lett komme i kontakt med narkotika. Er det slik det skal begynne? Disse jentene vet nok ikke hvilke konsekvenser som i verste fall kan oppstå som følge av at de tok kontakt med narkomane for å få tak i røyk. De tenke vel som så at hvem er "dumme" nok til å handle inn røyk til oss? Jo, de narkomane.


Fyfy.

Et lite intervju om vegetarianisme.

 • 16.03.2011 - 21:25

Spørsmålene er stilt av ei jente på skolen (i faget Kommunikasjon og Kultur), og er besvart av meg:

1) Når ble du vegetarianer?
- Jeg ble vegetarianer for litt over to år siden, da jeg var 16 år.

2) Hva fikk deg til og bli vegetarianer?
- Bevisstheten om at mennesker på jorda sulter fordi vi i vesten spiser for mye kjøtt, og det faktum at kjøttproduksjon tærer mer på matjorda enn produksjon av korn og grønnsaker.

3) Spise du rå mat eller varmebehandler du maten din?
- Jeg varmebehandler, men er fullt klar over at rå mat inneholder flere sunne stoffer ettersom mye går tapt når man varmebehandler maten. Som vegetarianer er det jo viktig å passe på at man får i seg alt kroppen trenger, og da er det jo så klart en fordel å bevare mest mulig av stoffene i maten man inntar.

4) Er du veganer, laktovegetarianer eller laktovo-vegetarianer?
- Jeg er lakto-ovo-vegetarianer, noe som vil si at jeg spiser både melkeprodukter og egg. Sistnevnte begrenser jeg derimot.

5) Hvorfor har du valgt akkurat denne?
- Fordi jeg kan spise melkeprodukter og egg med tanke på hvorfor jeg er vegetarianer, men jeg synes også det er viktig å få i seg alt man trenger. Via egg og melkeprodukter får man rikelig med proteiner og kalsium.

6) Hva var den største utfordringen med å være vegetarianer?
- Den største utfordringen er vel egentlig å få i seg det man trenger i løpet av en dag, samt å informere folk om det slik at man faktisk får noe å spise i f.eks. selskaper.

7) Har du planer om å være vegetarianer resten av livet? Hvorfor/hvorfor ikke?
- Både og. Jeg kommer nok aldri til å ha et høyt forbruk av kjøtt, men med tanke på årsaken til at jeg er vegetariner, kan jeg alltids spise litt.

8) Hvordan ser du på andre mennesker som ikke er vegetarianere?
- Det gjør meg ingenting, men jeg prøver å fortelle dem følgende av at de spiser så mye kjøtt. Jeg prøver derimot ikke å gjøre dem om til vegetarianere, bare få dem til å spise litt mindre kjøtt i hverdagen, som f.eks. kutte ut kjøttpålegg på skiven.

9) Hva tror du skiller vegetarianere fra andre mennesker som er gla i dyr men spiser kjøtt?
- Holdningen. Mange mennesker går rundt og tror at vi er "skapt" for å spise kjøtt, men så lenge man er bevisst på hva man spiser kan man fint klare å leve som vegetarianer/veganer uten å mangle noen viktige stoffer.

10) Ser du på kjøtt som noe ureint?
- Ja. Man vet aldri hva man får i seg via kjøtt. Det meste av kjøttet man spiser nå til dags (det være svin, kalkun eller fisk) har reist langt for å komme til matbordet ditt, det kan ha blitt foret med mat som er sprøytet med kjemikalier etc. etc. I tillegg er det ikke så lett å se på kjøtt som noe reint når man vet hvor mye elendighet stort forbruk av det fører til.

11) Har du noen venner/beskjente som også er vegetarianer?
- Sånn egentlig ikke, så føler meg temmelig alene.

12) Er det noen ulemper med å være vegetarianer? Så fall hva?
- Jeg føler lett at jeg er "vanskelig" - at folk ikke alltid vet hva de skal tilby meg siden jeg ikke spiser kjøtt. I tillegg er det jo dette jeg har pekt på tidligere; at man må være bevisst på hva man spiser fordi det er så viktig å få i seg alle stoffene som kroppen trenger hver dag. Kort og greit så må man ikke være kresen om man skal være vegetarianer.

13) Hva er det mest positive med å være vegetarianer?
- Man kan fort bli litt sunnere. I tillegg så (føler jeg i alle fall) bidrar man til å gjøre verden til et bedre sted å bo.

14) Hva er favoritt vegetarmiddagen din?
- Paella :D:D En spansk rett med ris, gurkemeie og grønnsaker blantet i en wok. Kjempegodt.

15) Er det noe mer du vil tilføye om å være vegetarianer som jeg ikke har tatt med, men som du mener er viktig? - Føler du har fått med det meste. Eneste er kanskje tilgangen til "alternativt kjøtt". Det finner man i store matvarebutikker som ICA Maxi, Meny og COOP Obs og i helsekostbutikker : )
Drøm nummer 2.

 • 15.03.2011 - 09:57
"Har en drøm om å komme hjem
Dit ei framtid ennå bor
Har en drøm om å finne frem
Over ei mørklagt jord
Snart stiger sol et sted i øst
og i natt har ingen gitt deg svar
Men det finnes ei fattig trøst
Drømmen du alltid bar

Har en drøm om å høre tel
I en hverdag taus og grå
Har en drøm om at alt æ vil
finne en vei å gå
Snart stiger sol et sted i øst
alt vil være som det en gang va
Men det finnes ei fattig trøst
Drømmen du alltid bar

Et døgn går forbi
Du lever på lånt og kostbar tid
Mens et hjerte slår
og dagan går og går

Har en drøm om et ainna land
og en lengsel øm og stor
Har en drøm som e skrift i sand
Skreven med store ord
Snart stiger sol et sted i øst
Og en verden venter kald og klar
Men det finnes ei fattig trøst
Drømmen du alltid bar

Lalalananana osv......

Snart stiger sol et sted i øst
og i natt har ingen gitt deg svar
Men det finnes ei fattig trøst
Drømmen du alltid bar"Drøm nummer 1.

 • 15.03.2011 - 09:50

"I natt jag drömde något som 
jag aldrig drömt förut.
Jag drömde det var fred på jord
och alla krig var slut

Jag drömde om en jättesal
där statsmän satt i rad.
Så skrev dom på ett konvolut
och reste sig och sa:

Det finns inga soldater mer,
det finns inga gevär,
och ingen känner längre till
det ordet militär.

På gatorna drog folk omkring,
och drog från krog till krog,
och alla drack varandra till
och dansade och log.

I natt jag drömde något som
jag aldrig drömt förut.
Jag drömde det var fred på jord
och alla krig var slut "
Til Ungdommen.

 • 09.03.2011 - 23:10

Vil du høre en grunn til at hvorfor norsk litteratur er viktig å lære seg?
Opp igjennom tidene er det dukket opp mange gode, umistelige tekster som man rett og slett må bevare. Selv om de er skrevet i en annen tid, er mange av dem fremdeles høyst aktuelle den dag i dag.
Jeg vil her dele én av dem med dere - et diklt/en sang jeg ikke hadde hørt om hadde det ikke vært for fokuset på norsk litteratur i norskfaget på skolen :-)

Globalisering?

 • 01.03.2011 - 09:36

En god sang (Anti-Flag - The WTO Kills Farmers) og en video med mange gode bilder til :

 

WTO er forøvrig en forkortelse for Verdens Handelsorganisasjon (World Trade Organization) som har 153 medlemmer (2008). Den skal blant annet fremme handel mellom stater, utforme regler for handel på verdensbasis, samt løse konflikter som oppstår mellom stater i forbindelse med handel.
Avgjørelsene innad i organisasjonen tas ved enstemmighet.
WTO arbeider for friere verdenshandel med nedbygging av tollmurer, og dette har til tider vært sterkt omdiskutert. Sangen og bildene i videoen er en reaksjon på dette. I tillegg har organisasjonen møtt demonstrasjoner som følge av dette synspunktet....og bildet viser en annen grunn til kritikk mot WTO: store rike stater og flernasjonale selskaper skal visstnok ha mye mer å si enn fattige og mindre innflytelsesrike stater og bedrifter.

Janteloven?

 • 26.02.2011 - 15:13

Oh, de velkjente ord!

"Du skal ikke tro at du er noe" -neinei, for all del ikke. Du skal heller ikke tro at du kan noe som helst, at du har noe å bidra med her i verden. Du er såvisst ikke klokere enn noen andre!


FOTO: Glabladet.no.

Disse ord ble først gjort kjent for offentligheten i ei bok av Aksel Sandemose i 1933. Hvordan kan det ha seg at de har fått en så stor plass i det norske samfunnet, selv snart åtti år etter publiseringen?
Jeg hørte om Janteloven første gang da jeg var seks-syv år gammel, da vel å merke i form av anti-janteloven. Jeg trodde jante var en annen måte å skrive jente på, så jeg tok "loven" for å være en "jentelov".
Det tok noen år før jeg fant ut hva som var grunnen til at "loven" heter akkurat Janteloven. Faktisk så var det kun noen måneder siden jeg fant det ut. Må si da, at jeg ikke gikk rundt og trodde det var en "jentelov" helt frem til da ;-)

Som jeg nevnte innledningsvis, ble Janteloven først presentert i ei bok av den norsk/danske forfatteren Aksel Sandemose i 1933. Boka heter "En flyktning krysser sitt spor", og handler om karakteren Espen Arnakke som bor i byen Jante. Det er gjennom denne karakteren at vi blir kjent med Janteloven, som altså er byens uformelle lov. Utdraget nedenfor forklarer kort og greit hva boka går ut på:

"En flyktning krysser sitt spor er en roman av Aksel Sandemose utgitt i 1933. Den handler om Espen Arnakke, som har drept en mann, John Wakefield. Ettersom Espen er oppdratt til å fortrenge seksualitet og følelser takler han ikke forhold med kvinner. Han blir uansett håpløst forelsket tre ganger, men tåler det ikke. John Wakefield kaprer en av forelskelsene hans, Eva. En beruset og sint Espen dreper sin gode venn som følge av dette. Han bruker resten av livet på å finne ut hvorfor. Han ble oppdratt til angst for seksualitet og følelser, og han fortrengte disse følelsene. Her formulerer Sandemose Janteloven, de uformelle, men allikevel svært gjeldende lovene i samfunnet og da særlig i småbyene. Mordet det snakkes om ble begått av Espen Arnakke i en tidligere roman En sjømann går i land (1931). En flyktning krysser sitt spor" - Fra Wikipedia.Boka er en såkalt psykologisk roman, noe Sandemose skrev mye av. Jeg fikk veldig lyst til å lese denne boka, få vite litt om opphavet til den så mye omtalte Janteloven. Noen som har lest den?

Vixen Blog Awards.

 • 13.02.2011 - 19:44

Oh noes, jeg skal ikke hedre noen av vinnerne, ei heller folka bak arrangementet. Det var sikkert flott og greier det, men blog awards? Neppe.

Aldri før har jeg lest en artikkel og følt meg så dårlig, for ikke å snakke om så lite feminin som over hodet mulig. Er jeg virkelig så utradisjonell?
Ja, jeg vet at blogger som denne er i mindretall, men vi er da en del av bloggverden allikevel? Det er vel ikke for noen grunn at jeg har lest en kommentar i Dagbladet som sa at Norge's neste Gro Harlem Brundtland er en som sitter foran pc-skjermen og blogger? Det er ikke for ingenting at samfunns- og politikkengasjerte tyr til blogging for å få ut sine ord. Ord er makt. Noe som blir postet på en blogg blir sendt ut i det store nettet, foreviget og tingjengelig for alle (sett at du kan norsk, vel og merke). Vi blogger fordi det funker, så hvorfor blir vi tilsidesatt?

Misforstå meg rett, jeg kunne aldri tenkt meg å delta på en slik "awards". Som Ida Wulff så treffende skrev på bloggen sin: "Mine 60+ kg tar seg dårlig ut blant spiseforstyrrelser, treningsnarkomaner og andre velkledde stankelbein. (...). Sier ikke at det er noe galt i å veie 60 kilo, men jentesyndromet med å føle seg som appelsinen på fruktfatet går vel igjen hos mange av oss når finstasen skal på og kameraene blinker."


FOTO: Monica Strømdahl / Oslopuls

Nei, jeg vil ikke frem til at jeg føler meg for feit til å gå på slike arrangementer, men at de er forbeholdt stereotypien av norske "rosa-bloggere".
Før dere tenker at "dette er jo bare Wulff sine ord", skal jeg dele utsagnet som fikk meg til å reagere. Det kommer fra en av folka bak Vixen Blog Awards, og det er tydelig at vi "ikke-rosa bloggere" blir tilsidesatt og nedprioritert blant norske media:

"For meg er mote og trendblogger det beste verktøyet til å ta tempen på hva norske jenter bryr seg om akkurat nå."

Hvor blir det av jenter som meg? Jeg vet godt at jeg ikke er alene! Det finnes mange mange mange norske jenter som gir blaffen i mote- og trendbloggene, og som heller vier livene sine til viktigere ting som skolegang og venner, samfunns- og miljødebatt. Ja, vi er i mindretall, men vi finnes! Vi akter derfor å bli sett på lik linje med de som blogger om "hva norske jenter bryr seg om akkurat nå".

Ahh, det er jammen meg godt å få tømt seg iblant!


Jeg er norsk jente og kunne ikke brydd meg mindre
om hva som er på mote for tiden. Jeg er heller ikke
alene om dette synspunktet.


Ved å trykke på linken nedenfor kommer du til artikkelen hvor utsagnet stod.

LINK

Liker du det du leser?

 • 11.02.2011 - 20:45

Dersom svaret på følgende spørsmål er ja, kan jeg kort konkludere med at du er en person som bryr deg om en verden utenfor ditt eget nabolag. Du bryr deg om hvor det er krig i verden, hvor man finner de fattigste folka, hvordan man tar vare på medmennesker og en masse andre saker som ikke bare dreier seg om deg selv - men alle andre i tillegg.

Jeg nevnte i forrige innlegg at jeg skulle tipse om et magasin som virkelig gjør at du tilegner deg kunnskap. Bladet kommer ut månedlig "slik at du skal få anledning til å lese det dypere". Bladet ønsker å gi deg innsikt - innsikt i verden rundt deg, både sett fra et økonomisk-, samfunns-, miljø- og teknologisk perspektiv. Det heter Aftenposten Innsikt, og er et månedsblad utgitt av (selvsagt) Aftenposten (som er ei dagsavis, for dem som måtte lure).

Jeg trodde aldri jeg skulle finne et magasin som skrev om alt det jeg interesserte meg for, men jammen meg gjorde jeg det! Jada, National Geographic Magasinet scorer høyt det også, men dyre- og planteliv interesserer meg ikke så veldig. Det blir derfor ikke toppscore til NG.
Jeg tenker hver måned "ahh, denne måneden skal jeg ikke kjøpe Aftenposten Innsikt". Hvorfor, tenker du sikkert, siden det er et blad som er meg lik til blodet? Vel, jeg har abonnement på NG som kommer en gang i måneden, skolepensum jeg må igjennom, og bøker jeg leser. Jeg blir nedgravd i lesestoff!
Dessverre - eller egentlig ikke - frister fremsiden av Innsikt hver eneste måned. Denne måneden var det liksom "Ååå, livet på et fat. Nei, jo. Nei. Jo, dette MÅ jeg bare ha". Innviklet.Så, om du liker det du leser på denne bloggen, kan jeg virkelig anbefale deg å kjøpe månedens eller neste måneds utgave av Aftenposten Innsikt :-) Du finner det i de fleste dagligvarebutikker. Det er virkelig et magasin man tilegner seg kunnskap av å lese! Det kan jeg garantere.

26. januar 2001

 • 26.01.2011 - 19:27

Denne dagen, som var for nøyaktig ti år siden, hendte det noe som skulle vise seg å engasjere mange titusener. Denne dagen for ti år siden ble nemlig en femten år gammel, uskyldig gutt drept i Holmlia utenfor Oslo fordi han var mørkhudet. Han het Benjamin Hermansen, og navnet får det til å grøsse langt inn i margen på de fleste som vet historien.

Femten år gamle Benjamin skal ha vært en aktiv og sosial gutt. Han hadde mange venner, og mange som var glade i ham. Ettersom faren hans var afrikansk hadde Benjamin en mørkere hudfarge enn nordmenn flest. Det var dette som skulle bli årsaken til at han ble knivstukket i hjertet denne dagen for ti år siden.

To gutter og én jente skal ha vært medvirkende i drapet. De var alle engasjert i den nynazistiske gruppa BootBoys, og drepte Benjamin fordi han var brun i huden. Drapet var med andre ord rasistisk motivert, og dette viste seg å engasjere folk. Spontant ble det stelt i stand fakkeltog noen dager senere i Oslo, hvor rundt 40.000 mennesker deltok. Fakkeltoget og ruten ble gjenskapt tidligere i kveld til minne om Benjamin - noen som var der?

I tillegg til å engasjere nordmenn, ble også en internasjonal, nå avdød, artist opprykt over ugjerningen Benjamin ble utsatt for. Michael Jackson hadde en felles venn med Benjamin, og artisten dedikerte albumet "Invicible" til ære for den uskyldige gutten som ble brutalt drept i Norge, av nynazister, femti år etter andre verdenskrig.

" Michael Jackson gives "special thanks": «This album is dedicated to Benjamin ?Benny? Hermansen. May we continue to remember not to judge man by the color of his skin, but the content of his Character. Benjamin ? we love you ? may you rest in peace.»"


home.gethome.no

...det som gjør meg ekstra trist er tanken på hva Benjamin må ha følt i minuttene før drapet. Han skal ha sprunget for livet, før han ble tatt igjen av gjerningsmennene. Hvilken avslutning er det på et liv? Off, nå ble jeg trist her...

For en vakker sang til minne om Benjamin, trykk her

Hvorfor si nei til pels?

 • 24.01.2011 - 13:49

Dyrevern.no gir deg 5 gode grunner til å si nei til pels på sine nettsider:

"1. Pelsdyroppdrett er dyreplageri

Rev og mink har ikke vært husdyr i årtusener slik som vanlige landbruksdyr. De er fortsatt født ville, og naturlig redde for mennesker. Det er et stort praktisk problem å skulle temme alle valpene på pelsdyrfarmer, og ofte blir dette forsømt. I små bur reagerer noen med å bite på seg selv eller drepe egne valper. Andre hopper hvileløst frem og tilbake i buret, og noen blir apatiske.

2. Null forbedringsmuligheter

Avl kan gjøre pelsdyrene tammere, men ikke fjerne behovet for å løpe, klatre, grave og jakte. Næringen sier selv at dyrene må være i bur for at driften skal lønne seg.

3. Norge trenger ikke pelsnæringen

Pelsnæringen gir færre arbeidsplasser enn en middels bedrift. Det er bare ca. 300 pelsfarmer igjen i Norge, og de fleste av dem gir bare en deltids arbeidsplass.

4. Skattepengene våre bør brukes til noe bedre

Pelsnæringen får ca. 50 millioner kroner i subsidier hvert år. Norske skattepenger bør heller brukes på landbruk som tar hensyn til miljø og dyrevelferd, som produksjon av grønnsaker, eller egg fra frittgående høner.

5. Stopp norsk eksport av pels

Over 90% av pelsene eksporteres til Asia, der skandinavisk pelsbransje jobber intenst for å bygge opp et marked. Avvikling av norsk pelsnæring vil stoppe denne eksporten av dyreplageri."


// Dyrsfrihet.no


// Nationen.no

Visste du at... - om Afghanistan og kvinner

 • 11.01.2011 - 16:53

...hvert år prøver ca. 2300 kvinner eller jenter (i Aghanistan) å begå selvmord? Mange setter fyr på seg selv i et forsøk på å flykte fra volden.

...i 8 av 10 tilfeller står det et familiemedlem bak de voldelige angrepene på kvinner?

...det ble utstedt 180 sertifikater til kvinner i Kabul over en periode fra april 2007 til oktober 2009? I samme periode ble det utstedt 27 985 sertifikat til menn i Kabul.

...bare 18% av kvinnene i Afghanistan kan lese og skrive, mens 36% av mennene kan det? Dette skyldes som regel av kvinner går i gjennomsnitt 4 år på skolen, mens en mann går flere.

(Teksten er satt sammen fra artikkelen "Afghanistans kvinner reiser seg" i National Geographic Norge utg. 12 - desember 2010)For bilder, trykk her. Noen er sterke!

Lysmarkering i Oslo til minne om overfallet på Gaza.

 • 29.12.2010 - 00:01

Jeg prøver meg igjen. Forrige gang jeg skrev om Israel/Palestinakonflikten fikk jeg mange motsiende kommentarer fra "israelvenner". Anyhow, jeg leste på bloggen blikk.wordpress.com at det i morgen skal være en lysmarkering i Oslo til minne om starten av Israels krig mot Gaza, "operasjon støpt bly", for to år siden (27. desember 2008). Siden jeg ikke har noen mulighet på å komme meg til Oslo, tenkte jeg å dele informasjonen med dere, slik at du som leser dette kanskje har muligheten til å gå.

Lysmarkeringen skjer ved Israels ambassade i Oslo kl. 17.30. Følgende er parolene for markeringen:
- Vi skal aldri glemme ofrene for "operasjon støpt bly"!
- Opphev blokaden av Gaza straks!
- Stans all våpenhandel med Israel!

Markeringen blir arrangert av Palestinakomiteen i Oslo, Fellesutvalget for Palestina, Norsk Folkehjelp, Fredsinitiativet, KFUK-KFUM Global, Changemaker, Blitz, SV, SU, Rødt og Rød Ungdom.


Foto: rettvenstre.no

For å lese mer om "operasjon støpt bly", trykk her
For å lese mer om norsk våpenhandel med Israel, trykk her
For å lese hva annet bloggen blikk har skrevet om Israel/Palestina, trykk her

Skal du vise din støtte for palestinerne i morgen?

Er det gavene eller samværet du verdsetter mest?

 • 25.12.2010 - 12:55

Dersom det er sistnevnte bør du lese dette innlegget. Egentlig bør du lese det uansett, for det er mange nordmenn som burde forstå at det faktisk ikke er gavene jula handler om, men samvær med folk du har nær.

Involve Yourself

 • 07.12.2010 - 18:59


"The Golden Disk ble skutt opp ut i verdensrommet med Voyager i 1977. Gulldisken viser frem et glansbilde av jorda; et ideal som kommer til å forbli ugyldig frem til vi mennesker blir bedre til å ta vare på jorda og menneskerettighetene.

Derfor sendte Involve Yourself vårt motsvar."Som filmen viser, er det ikke bare fryd og glede på jorda. Involve Yourself sendte derfor ut sin egen gulldisk for å motsi NASAs disk. Disken til Involve Yourself inneholdt videoer, bilder og lydklipp sendt inn av vanlige mennesker som fortalte hvordan livet på jorda virkelig er.

Har du hørt on NASAs gulldisk og/eller Involve Yourselfs?

 

Ungdom, rus og trafikk

 • 30.11.2010 - 20:26

I dag har hele dagen gått med til elevrådsarbeid. Ettersom jeg både er klassens representant og nestleder i elevrådet, er jeg pliktig i å delta på saker utenom de ordinære elevrådsmøtene. Derfor var jeg i dag på et kurs som handlet om ungdom, rus og trafikk - både hver for seg og sammen. Her tok jeg flittig notater for å kunne videreføre det jeg lærte til elevrådet og skolen min - og så klart til dere!

Til å begynne med, fikk vi et en times langt foredrag av distriktslederen i Hordaland Trygg Trafikk, Arne Aase, hvor han tok for seg påstanden "hvorfor er ungdom ofte utsatt for så mange trafikkulykker?". Etter hans foredrag kan jeg trygt skrive under på at det spørsmålet snarere er en faktasetning enn en påstand.
Ungdom mellom 15 og 24 år utgjør ca. 12% av befolkningen i Norge. Allikevel utgjør de omtrent 30% av de skadde i bilulykker! Interesse for å tøye grenser, "leke med livet", og tøffe seg er faktorer som spiller inn i disse tallene.
90% av bilulykkene her til lands skjer ved følgende årsaker:

 • høy hastighet
 • manglende erfaring
 • trøtthet
 • mobilbruk
 • rusmidler

Ungdom flest liker å kjøre i høy hastighet, de har manglende erfaring ettersom de ikke har hatt sertifikatet så lenge (de eldste unge, på 24 år, har hatt lappen i maks. seks år), de kjører ofte på nattestid, ser ikke den store faren ved bruk av mobil mens man kjører, samt at de ofte eksperimenterer med rusmidler. Ifølge Trygg Trafikk skjer 30% av de alvorligste ulykkene fordi føreren er trøtt og sovner bak rattet.

Visste du at dersom man har vært våken i 24 timer og setter seg bak rattet på en bil, tilsvarer det 1 i promille?

66% av de mellom 15 og 24 år som har vært involvert i en ulykke har hatt en fart på over 160 km/t, 52% har hatt samme fart uten at det har resultert i ulykker. Det er bevist og temmelig logisk at redusert fart gir et redusert antall ulykker. Dersom man skulle være uoppmerksom og kjøre på en fotgjenger, trenger man ikke ha en så høy fart. Allerede ved 30 km/t er sjansen for dødsulykke stor, og ved 70 km/t er sjansen for dødsulykker nesten 100 prosent. Kanskje ikke så merkelig at byggefeltet ditt har fartsgrense på 30 km/t eller mindre?


Foto: Aftenposten.no

Videre på kurset fikk vi et foredrag om russebiler og sikker russebil fra en representant fra Statens Vegvesen. Deretter kom det som for meg var dagens høydepunkt, nemlig et foredrag fra en representant fra politiet om rusmidler, faresignaler og forebygging. Her noterte Ingrid flittig.

Visste du at de fleste som får narkotikaproblemer, falt innenfor normalgruppen som yngre?

Dette foredraget handlet mye om bruk av rusmidler, og forståelse for at det faktisk er en grunn til at de er ulovlige. Det ble en diskusjon rundt dette med hasj, hvorfor det er ulovlig, og her hadde politibetjenten et klart svar; det begynner med hasj, og så, i søken på mer rus og mer spenning, tar hasjrøykerne steget videre og prøver f.eks. kokain. Dette var én av grunnene for at hasj skal være ulovlig. Videre fører bruk av hasj til alvorlige senskader, og rusmiddelet blir i kroppen din i åtte dager eller uker (husker dessverre ikke helt), og røyker du hasj jevnlig vil kroppen da stadig få et påfyll av rusmiddelet. Hasj virker ikke skadelig der og da, men i ettertid kan man få alvorlige konsekvenser for bruk av dette rusmiddelet.


Hvordan hasj påvirker kroppen.

Omfanget av narkomane og narkotika er enormt i Norge. Det finnes narkomane over hele landet, i alle typer og fasonger, og der det er narkomane er det også narkotika. Det vil si at alle som vil ha narkotika, kan få det.
En som brukes narkotika ødelegger ikke bare for seg selv. Foreldre, søsken, barn, besteforeldre blir også påvirket. Det er derfor mange her i landet som er berørte av narkotika. På en noe indirekte måte kan jeg si at jeg er ganske berørt av det selv.
Narkomane finnes i alle typer og fasonger skrev jeg, og med dette mener jeg at det er ikke bare den skoleleie, pøblete barnevernsgutten som kan begynne med rus. De mest oppadgående som forretningsmenn og -kvinner, mødre, skoleflinke og arbeidssomme kan begynne med rusmidler. Havner man i feil miljø og ikke kommer seg ut, kan løpet være kjørt for de fleste.

Visste du at alkohol og røyk blir sett på som rusmidler i denne situasjonen?

Dersom en du kjenner har begynt med rusmidler er det ikke tysting å si i fra til en voksen. Du skal si i fra.

En som bruker stoff er innblandet i 55% flere bilulykker enn en som ikke bruker stoff. En stoffmisbruker er også utsatt for 85% flere arbeidsulykker, og de har et snitt på 78% høyere fravær fra jobb/skole enn ikke-brukere. Er dette noe du vil ta del i?

Dagens siste foredrag kom fra en helsesøster, og hun snakket om hvordan ungdom kan ta vare på helsen sin i ungdomstiden (og da spesielt russetiden). Hun snakket om drikkevett, og la frem følgende:

 • Ved 0.5 promille: lett påvirket
 • Mellom 0.5 og 1 i promille: mer kritikkløs og risikovillig
 • Mellom 1 og 1.5 i promille: dårligere balanse, snøvlete tale, mindre kontroll med bevegelser
 • Mellom 1.5 og 3 i promille: problemer med hukommelse
 • Over 3 i promille: kan være dødelig

En populær russeknute sier at man skal drikke en kasse 0.33l øl på 24 timer. En gutt som gjennomfører denne knuten vil få en promille på mellom 1.9 og 4. Ei jente derimot, vil få en promille på mellom 4.4 og 7.0. Med andre ord en dødelig promille.

Dette var et lærerikt, men langvarende kurs. Jeg anbefaler de fleste som har muligheten til å delta på et slikt kurs til å gripe den; jeg lærte utrolig mye, og er enda sikrere på at mitt valg som nesten helt avholds er et riktig valg.

Hvordan er ditt forhold til ungdom, rus og trafikk?

Enkelte ting skal man ikke spøke med

 • 26.11.2010 - 10:02

I går var det jo Rødnesedagen, en dag hvor man skal ha det gøy til inntekt for Redd Barna. Jeg vet ikke helt hva jeg synes om konseptet, men det funker jo, så bra må det jo nesten være?
Under gårsdagens TV-sending på TV3 var det et innslag med Eyvind Hellstrøm. De hadde tatt en vri av programmet hans Hellstrøm rydder opp og lagt det til Afrika. Jeg så ikke hele fordi jeg fant det så utrolig provoserende.

Innslaget begynte med en introduksjon hvor det var temmelig tydelig at Hellstrøm ikke var en del av bakgrunnsbildet. Etterpå gikk han inn i en resturant i et fattig området av Afrika. Han begynte å kritisere (på norsk vel å merke) med én gang. Rødnesedagen har jo humor som nøkkelord, så jeg antar at dette da skulle være morsomt. At Hellstrøm kommer inn i et fattig afrikansk kjøkken, kritiserer inngangspartiet som består av ei fillerye, og interiøret. Enkelte ting skal man ikke spøke med, fattigdom er en av dem! Du kan trygt si at tv'en ble skrudd av, og at jeg ikke vurderte et øyeblikk å støtte rødnesedagen. Jeg støtter heller Redd Barna på andre måter.


www.seher.no

Såg du innslaget med Eyvind Hellstrøm i går på TV3?

Jeg vet at kjøkkenet ikke var ekte (les mer om det her), men provoserende og smakløst er det uansett!

Utdannelse og taushetsplikt kontra uerfaren og skrivegalen.

 • 15.11.2010 - 20:15

Dersom du hadde et problem, et relativt stort problem du ikke ønsket å leve med. Sett at det var en spiseforstyrrelse, angst, uønsket graviditet eller bare "a fashion crisis". Hvem ville du spurt om hjelp?
Hos meg er svaret enkelt; en spesialist eller en rådgiver! Jeg ville ha spurt en som jeg vet kan noe som fagområdet problemet mitt gjelder, og jeg ville spurt en som jeg visste ikke ville gått ut med det. Med andre ord; en med utdannelse og taushetsplikt.

De fleste på min alder - og noen yngre og noen eldre - tyr derimot til andre midler når de ønsker råd og veiledning i en vanskelig situasjon. Mange stiller nemlig nesa mot de mange bloggerne i Norge, og da spesielt toppbloggerne. En rekke toppbloggere har nemlig fått spørsmål fra engasjerte lesere som ønsker å vite hvordan de kan bli så tynne som de er og lignende. Ikke at det er noe gale å spørre om det, hadde noen spurt meg om det hadde jeg tatt det som et kompliment, men problemet er det at den toppbloggeren (eller helt alminnelige bloggeren) som får dette spørsmålet vet kanskje ikke hvordan han/hun skal håndtere det? Mange fnyser det bare bort, svarer kanskje ikke vedkommende og sender hendelsen aldri en tanke i ettertid. Det disse bloggerne ikke vet, er om vedkommende som sendte dette brevet sliter. Om vedkommende har det vanskelig. En avvisning kan da føre til at vedkommende ender opp i en forverret situasjon.

Toppbloggeren skal ikke klandres for dette. Det er jo tross alt vedkommende selv som har tatt kontakt, og ikke omvendt. Derimot må man tenke litt på hvorfor vedkommende har tatt kontakt. Det sier seg jo selv at en blogger som ikke legger ut om sitt kosthold på bloggen, publiserer bilder med mye hud og tynne lår for ikke å snakke om plettfritt ansikt, og skriver åpent om sitt forhold til trening får meldinger tilbake ala "hvordan kan jeg bli sånn?".
I dag har det nemlig vært snakk om at toppbloggere ikke må blogge om slike ting. Hvorfor? Unge jenter helt ned til fjortenårsalderen finner inspirasjon til å slanke seg i det!
Dette bør bloggerne ta til seg. Hvem vil vel påvirke noen - om noe indirekte - til en usunn livsstil?Du kan lese mer her.

Så, hvem velger du? En med utdannelse og taushetsplikt, eller en uerfaren og skrivegalen blogger?

Hvordan kan Norge forsvare hjemsendelse av barn til konfliktrammede land?

 • 11.11.2010 - 10:04

Følgende spørsmål stiller menneskerettighetsorganisasjonen Involve Yourself på deres hjemmeside. Siden uke 42 har de stilt utfordrende spørsmål til sine lesere og medlemmer, om alt fra klimatiltak til asylrettigheter for barn. Denne uken er det altså spørsmål om hvordan hjemsendelse av barn til konfliktrammede land kan forsvares. Jeg måtte stoppe litt opp da jeg leste spørsmålet. Jeg hadde problemer med å se logikken i det, for er det i det hele tatt mulig å forsvare en slik hjemsendelse?

På siden hvor man kan svare på spørsmålet, står det litt fakta rundt situasjonen. Jeg siterer;

"Siden 1990 har mer enn to millioner barn dødd i væpnede konflikter - et tydelig tegn på at land i krig ikke klarer å innfri tryggheten barn har krav på. Barnekonvensjonen sier at det skal iverksettes tiltak for å hindre at barn som ikke er fylt 15 år tar direkte del i krigføring, og FN kritiserer Norge for overfladiske vurderinger når det gjelder hjemsendelse av asylbarn som risikerer å rammes av væpnet konflikt."
Involve Yourself sier videre at svarene det norske folk kommer med, skal gå til utviklings- og miljøvernminister Erik Solheim. Dette skjer den 2. desember.
Så, kjære lesere; hvordan kan Norge forsvare hjemsendelse av barn til konfliktrammede land?

Skriv ditt bidrag i kommentarfeltet OG på denne linken.


Illustrasjonsfoto, Mathareslummen, Nairobi, Kenya (foto: Kristin S)

Link:;
Involve Yourself's hjemmeside

Mitt svar på spm:
"Forsvares? Eneste grunn til å sende hjem barn til konfliktrammede land er dersom de vil få det bedre der med familie og venner, enn her i Norge."

Bokmål eller nynorsk?

 • 08.11.2010 - 17:29

Helgen er over, og et klart bevis på det er at hyggelesing og tv-titting et byttet ut med lekselesing og notatskriving. Kveldens date i Fiolveien er norskboka, temaet er språkdebatt og språkpolitikk mellom 1900 og 2007. Forberedt på søvndyssende lesing satte jeg i gang, men stoppet opp kun etter første del; dette må jeg jo bare blogge om! Jessda, så her sitter jeg og skal dele litt språkdebatt og -politikk med dere. Ready?

Saken handler om nordmenns syn på bokmål og nynorsk, og hvordan dette henger sammen med skolen. Hvorvidt denne saken henger sammen med politikk trengs vel ikke å gå nærmere innpå ettersom både FrP og Høyre hadde store saker som "Ut med nynorsken!" før valget i fjor. Det ble derimot ikke et av disse borgerlige partiene som vant valget, så nynorsk er fremdeles en sentral del av landets skulestruktur - til noens glede og til andres sorg, slik det for det meste er i alle saker.

Jeg er én av de mellom 15 og 17 prosentene av grunnskoleelevene som har hatt nynorsk som såkalt opplæringsmål. Det vil si at frem til jeg gikk ut av ungdomsskolen lærte jeg, leste jeg og skrev jeg på nynorsk i alle fagene på skolen. Jeg hatet det, og da jeg kom på videregående (hvor jeg visste at jeg kunne velge selv), ble det fort bokmål som ble mitt opplæringsmål. I norskboka mi står det derimot at jeg faktisk hadde kunnet velge hvilken skriveform jeg ville ha som opplæringsmål allerede fra ungdomsskolen av. Tre pinfulle år til ingen nytte, eller?
Nå går jeg siste året på videregående, og savner faktisk nynorsk. Jeg savner det "så mye" at jeg valgte å skrive særoppgaven min på nynorsk. Hvordan kan noe som jeg har mislikt så intenst, bli noe som jeg vil ha som en stor del av livet mitt?

Etter at jeg begynte på videregående ble jeg engasjert i politikk. Partiet som falt meg nærmest var SV, og de ønsker å beholde nynorsken. Etter å ha lest deres grunner, samt Høyres grunner til hvorfor de vil fjerne nynorsk fra skolen og samfunnet ellers, har jeg kommet frem til at nynorsk er en viktig og stor del av den norske kulturen. Gir vi slipp på nynorsken, gir vi slipp på en del av vår identitet. Vi var engang et folk under et annet folk's styre, og vi snakket et annet land's språk. Derfor kjempet vi iherdig for å få vårt eget språk, vår egen skriveform, og vi fikk det i nynorsken. Så om du synes det er gammelt og utdatert, så tenk deg litt om; skal alt strevet for å skape et eget norsk språk være forgjeves?

Fram til andre verdenskrig var folk flest klar over hvor viktig det var å bevare den norske identiteten man fant i nynorsk. Da var det nemlig fifty-fifty når det kom til hvor mange skoler som hadde nynorsk som opplæringsmål og hvor mange som hadde bokmål. 34% av grunnskoleelevene hadde da nynorsk som sitt hovedmål. Etter krigens slutt tok derimot utviklingen en annen retning, og andelen grunnskoleelever som har nynorsk som opplæringsmål er nå nede i 15-17%, som nevnt. Heldigvis (for dem som vil beholde nynorsken, vel å merke) har nedgangen stabilisert seg på denne andelen. Dersom vi får en borgerlig regjering ved neste valg, kan andelen synke til 0. Er det det vi vil?

Norskboka mi hadde tatt med en artig reklame som illustrasjon. Den falt i smak, så jeg søkte den opp for å dele den med dere. Reklamen er fra 2007 for Sæthre's Bokstavkjeks:


Bildet ble skikkelig utydelig, men trykk her for å se det i full str.

Så, kjære leser: bokmål eller nynorsk?

Signér oppropet mot pelsdyroppdrett du også!

 • 02.11.2010 - 20:48

Jeg skrev dette innlegget etter å ha sitt den forferdelige videoen fra Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk For Dyrs Frihet som kom ut for noen dager siden. Den er fremdeles fæl, jeg kommer ikke til å linke til noen side hvor videoen kan bli sett. De som virkelig vil se den, får søke det opp selv. Jeg vil ikke la andre se den - så fæl var den!

På nettstedet til Nettverk For Dyrs Frihet, www.dyrsfrihet.no, kan man signere et opprom mot pelsdyroppdrett. Jeg har gjort dette, og ønsker nå at du skal gjøre det samme. Alt du trenger å gjøre er å klikke her, and fill in the blanks nederst på siden.

Dersom dyrene kunne tenke som oss mennesker, hadde de nok sendt deg mange varme tanker dersom du signerte dette. Jeg vil derimot ikke at du skal signere den dersom du bruker pels. Det blir bare umoralsk, ikke sant? Signér oppropet dersom du, som jeg, mener at dyr har like stor rett på frihet som oss mennesker.

På vegne av alle revene og minkene her i landet; tusen takk.


www.dyrsfrihet.no


Har du signert?

Grusomt.

 • 01.11.2010 - 19:26

Jeg har sitt en video så fæl at jeg ikke vil dele den med dere. Den fikk magen min til å kroke seg, og jeg kjente kvalmen stige oppover halsen. Jeg pleier ikke å reagere sånn som dette, men denne filmen tok virkelig kaka.

Å påstå at jeg har sitt filmen blir vel igrunnen litt feil. Jeg trykket på stopp allerede før den var kommet halvveis. Da klarte jeg ikke mer. Filmen viste så mye lidelse og skade at jeg holdt på å begynne å grine. Jeg pleier ikke å reagere sånn som dette, men denne filmen fikk det til å grøsse langt nedover ryggen på meg.

Denne filmen fikk meg til å bli overlykkelig, også. Selv om den ikke inneholdt et eneste positivt bilde, fikk den meg til å bli glad. Glad over at jeg ikke støtter dette. Overlykkelig over at jeg faktisk har tatt avstand fra slikt.

Filmen fikk meg også til å begynne å tenke. Er folk klar over at det faktisk er slik det er? Tenker folk seg om før de ikler seg disse produktene som er lagt på grunnlag av andres lidelse? Tenker folk i det hele tatt før de går i butikken og kjøper slikt? Tenker du deg om?

Jeg kan med hånda på hjertet si at jeg ikke har noe som inneholder ekte pels hjemme hos meg. Siden jeg ble bevisst på saken, har jeg heller ikke handlet noe som inneholder skinn og lær. Det ville vært som å ikle seg et annet menneske sitt ansikt - jeg ville følt meg som er forræder.

Jeg er ikke veganer, men jeg kunne allikevel aldri brukt noe som har vært en del av et dyr. Videoen jeg så er så definitivt én av grunnene til det.


Bildet er en link til saken på Dyrebeskyttelsen Norge sine nettsider.


Bruker du pels, og kan du stå opp for den lidelsen du påfører dyrene ved å bruke pels?

Finnes det noen gode grunner til å skulke?

 • 26.10.2010 - 12:18

I formiddag hørte jeg på P3-programmet Bestevenn. Der diskuterte de om det fantes noen gode grunner for at ungdom skulker noen timer eller en dag eller to fra skolen. Bakgrunnen var en påstand som sa at dagens norske ungdom skulker mer enn noen gang tidligere. Spesielt mitt trinn - tredje klasse på videregående - er verst. En av årsakene skal visst være at ungdom finner skolen kjedelig, og de vil heller bruke tiden sin på kjekkere ting. At skulking kan få store konsekvenser for vedkommende resten av livet, er det ikke mange som enser en tanke.

I følge en undersøkelse fra 2009 gjort av Bergensklinikkene, Utekontakten i Bergen kommune og Universitetet i Bergen, viser at følgende er årsakene til at folk skulker fra skolen:

 • De ruser seg oftere eller mer enn ikke-skulkere
 • De røyker og snuser mer enn andre
 • De har tre ganger større problemer for å utvikle alkoholmisbruk enn andre
 • De har betydelige psykiske vansker, konsentrasjonsproblemer, lese- og skrivevansker og gjør ikke leksene
 • De deltar mindre i organiserte fritidsaktiviteter enn ikke-skulkere
 • De fleste bor med kun én av foreldrene
 • De er mer trøtte og har større søvnproblemer enn andre ungdommerSjokkerende nok viser samme undersøkelse at 2 av 3 skulkere trives på skolen! Hvorfor skulker de da?
Personlig tror jeg ikke konsekvensene er store nok. Du får fravær, ja, men du går ikke glipp av så altfor mye undervisning. Det er utrolig mye dødtid på dagens videregående skole (i alle fall min), og jeg er nærmere 100% sikker på at en skoledag hjemme ville vært mye mer effektiv enn en skoledag på skolen.

Jeg spør deg; finnes det noen gode grunner til at elever i den videregående skolen skal skulke? Kom gjerne med dine synspunkt i kommentarfeltet nedenfor.

For å lese mer fra undersøkelsen, trykk her.

Relevante innlegg finner du her.

Et bilde sier mer enn tusen ord.

 • 21.10.2010 - 18:56


http://www.kjellingolf.no/2009/06/en-skole-med-rom-for-ulike-former.html

(NB: Jeg er ikke medlem i KRFU, men bildet var en utrolig god illustrasjon)

Les bakgrunn her

 

Takk til Ida (www.thehappysong.blogg.no) for tips om bildet.

Euro-orphans

 • 17.10.2010 - 17:34

Bare ordet høres fælt ut, men selve situasjonen rundt dem som blir betegnet med dette ordet er enda verre. Euro-orphans er en betegnelse på de mange hundretusener av barn og unge i Europa som vokser opp uten mor eller far, noen ganger begge, fordi vedkommende jobber som vaskehjelp/snekker i Vest-Europa, slik at de skal klare å få nok penger til å forsørge familien.

Om det skyldes finanskrisen, feilberegninger, for høye lån eller noe annet; situasjonen i mange land i Øst-Europa er laber. Arbeidsledigheten er høy, det finnes ikke arbeid. Den statlige økonomien er i mange land så dårlig at de har måttet si opp mange ansatte. De som blir sagt opp er dem som jobber i offentlig sektor, men færre arbeidsplasser innenfor offentlig sektor fører til færre arbeidsplasser i privat sektor også. Når folk mister arbeidsplassen sin, og flytter for å finne en ny, er det færre som handler på de lokale butikkene. Det er en ond sirkel. Det er forøvrig ikke bare i Øst-Europa dette skjer, men også i Storbritannia er dette et stort problem for tiden. Unntakene er de skandinaviske landene.

Noen av de landene hvor man finner flest euro-orphans er Latvia, Romania og Polen. Foreldrene deres, i hovedsak mødrene, har reist avsted til Sverige for å jobbe. Lønningene som vaskehjelper her kan være opptil tre ganger så høy som en jobb som bibliotekar i f.eks. Latvia.

I Polen og Latvia er det minst 100 000 euro-orphans i hvert av landene.
I Romania skal det være minst 350 000 euro-orphans.
Dessverre er mørketallene høye, og det er enda lite vi vet om disse nye, foreldreløse barna.

Filmen nedenfor viser hvordan barna lider når deres foreldre reiser bort for å tjene penger i et fremmed land.

Er du kjent med begrepet euro-orphans?

Dersom du vil se mer, trykk her. Du kommer da til NRK Nett-TV, og får se en episode av Brennpunkt som omhandler dette problemet.

Et bilde sier mer enn tusen ord.

 • 05.10.2010 - 10:49
Globalization anyone?

Spis norsk!

 • 28.09.2010 - 18:44

I går handlet jeg inn gode, norske epler. De smakte mye bedre enn de man kan få kjøpt fra utlandet. De jeg kjøpte var heller ikke små, slik som man ofte forbinder med de norske eplene, men de var stooooooooore. Digg : )

Dersom du ønsker å ha en litt mer miljøvennlig hverdag, men ikke helt har råd til å kjøpe økologisk, anbefaler jeg deg å kjøpe norsk. Hvorfor? Jo, norske bønder bruker i hovedsak mindre kunstige plantemidler enn utenlandske bønder og varene har blitt fraktet over en mye mindre avstand.
Rester etter plantemidler følger med varen til butikken, videre hjem til deg for så å følge med mater inn i kroppen din. Husk derfor alltid - uansett om eplet du skal til å hugge i deg er fra Norge, Spania og Chile - å vaske frukt og grønnsaker grundig! De norske husdyra som til syvende og sist skal ende opp på ditt matfat, får også i seg mindre kunstige stoffer når bøndene bruker lite av dette. Igjen; mindre når kroppen din.
Når det gjelder frakt, så blir det frakter varer i alle slag på tvers av kloden både til lands, havs og i lufta. Derfor er det bare bra å spise norsk - MEN vær obs på at fabrikerte varer kan ha vært på en langtur rundt jorda de også: Norsk laks f.eks., blir fraktet helt til Kina (!) for å bli foredlet, før den blir enda mer tuklet med i Baltikum før den blir kjørt halvveis gjennom Sverige, til en butikkjedes hovedlager, deretter til lokalbutikken din for så å ende på ditt matfat. KOMPLISERT!

Så, derfor: Spis norsk, og kutt ned forbruk av fabrikerte varer selv om basisproduktet er norsk.

Vil du karakterisere ditt kosthold som miljøvennlig?

Hvordan er ditt forhold til alkohol?

 • 27.09.2010 - 11:15

Helga er over, men siden fredag har det hendt mye. To dager med skolefri fører med seg en god del ungdommer som drar ut på byen for å feste (og drikke seg hensynsløse). Her i Haugesund var det konsert med Karpe Diem på fredag, og denne konserten var en del av ei russekro slik at mange unge var på denne konserten. Greit nok det, men hvor mange husker så mye fra den? Jeg så altfor mange på denne konserten som hadde tatt seg et par flasker for mye å drikke..Det finnes derimot noen ungdommer som har bestemt seg for at drikking ikke er noe for dem. Enten står de for sitt synspunkt alene, i en gjeng eller i en organisasjon. Det finnes mange avholdsmiljøer - selv om man ikke skulle trodd det med tanke på dagens ungdommer sitt forbruk. Jeg vil her skrive smått om to av disse - én organisasjon og ett miljø.

JUVENTE (fra latin: ungdomstid):
En ungdomsorganisasjon som passer for både jenter og gutter i alderen 13-26 år. Dette sier de om seg selv på deres hjemmeside www.juvente.no:

"Juvente er en ungdomsorganisasjon som jobber for rusgiftfri utvikling, fred, toleranse og like rettigheter for alle. Juvente er engasjert i ruspolitikk og forebygging, med prosjektene Fristil, Kolon og Skjenkekontrollen, utviklingshjelp via bistandsorganisasjonen FORUT, og skaper gode ungdomsmiljø i hele landet, med lokallag, kurs/samlinger og andre arrangementer. Vi jobber også for antirasisme og integrering.

Juvente er en partipolitisk uavhengig og religiøst nøytral organisasjon."

Organisasjonen ble dannet i 1992 via en sammenslåing av to avholdsorganisasjoner for ungdom (Norges Godtemplar Ungdomsforbund og Det Norske Totalavholdsselskaps Ungdomsforbund).
Juvente har sitt eget medlemsløfte: "Jeg ønsker en verden basert på menneskeverd og avstår fra alkohol og andre rusmidler så lenge jeg er medlem av Juvente".
STRAIGHT EDGE (sXe):
Straight Edge er en ungdomsbevegelse med røtter i punk- og hardcoremusikk fra 1970-tallet. Avhold fra narkotika, alkohol, tobakk og promiskuøs seksuell avferd er hovedelementene. Mange av bevegelsens tilhengere finner det også spesielt viktig å fremme en positiv livsholdning, og engasjerer seg i miljøvern og er vegetarianere/veganere.

En X tegnet på håndflatene til tilhengerne er et symbol som stammer fra et band - The Teen Idles - som brukte dette for å vise bartenderne at de ikke skulle servere dem alkohol.  Nå brukes det vanligvis under konserter hvor straight edge-band spiller. Å bruke en X foran og etter navnet sitt eller bandnavnet er også en vanlig praksis.
Ett av mine favorittband er et straight edge-band (Rise Against) og kjæresten min er straight edge. Selv er jeg verken straight edge eller medlem av Juvente. Dette var kun en belysning på at det finnes alternative livsstiler som faktisk har mange tilhengere - man trenger ikke å feste og drikke seg hensynsløs for å være "en del av gjengen".

For "straight edge-musikk" se på følgende linker:

 

Hvordan er ditt forhold til alkohol?

 

"Ha-ha-ha, nå må jeg le, det er så mye rart å se!"

 • 02.09.2010 - 10:55
Det finnes mange butikker her i landet, og noen må jo styre disse butikkene. En standard ekspeditør er en atten år gammel skoleelev som vil tjene noen ekstra slanter på fritida si. Han har ingen utdannelse innenfor ekspeditrise, og har bare fått et kort kurs i hvordan han skal oppføre seg ovenfor kundene. Noen klarer jobben supert, og gjør mer enn det som er forventet av dem. Dessverre er det mange som ikke viser den samme interessen for å hjelpe folk i butikken, og er mer opptatt av å tjene penger enn å faktisk gjøre seg fortjent til dem.I går ble jeg fortalt om en hendelse som hadde hendt på en butikk her i Haugesund. Hvilken kan være det samme. Saken er den at en slik oppførsel ikke skal være akseptabel! Det som hendte var at en kunde ble nærmest ledd rett i trynet da han spurte en ekspeditør om hjelp til å finne passende leggbeskyttere. Hvorfor? Kunden var høy og hadde tykke legger. Ekspeditøren gadda ikke å lete engang etter leggbeskyttere, men sa rett ut at kunden ikke kunne forvente å finne noen med de leggene der. Medfølgeren til kunden, som fortalte meg om dette, ble mildt sagt forbannet fordi vedkommende oppfattet kunden som uhøflig og lite hjelpsom.  Ja, leggene til kunden var tykke, men det finnes leggbeskyttere i alle mulige størrelser (og farger for den saks skyld), og kunden har faktisk hatt leggbeskyttere som passer før slik at så store leggbeskyttere faktisk finnes!
At en ekspeditør påpeker størrelsen i stedet for å lete, er nedtalende. Tenk deg en ekspeditør i en klesbutikk som ikke hjelper en kunde å finne klær fordi vedkommende er kraftig! Det er så uhøflig. Hvor har den gode og vennlige innstillingen til kunden tatt veien?Skal man være ekspeditør, må man virkelig gjøre som det blir forventet. Kommer det en 2 meter høy, kraftig mann inn og ønsker å kjøpe et skateboard, skal du ikke le og si du kan ikke skate, du er altfor svær for det! Hjelp kunden i stedet. Hva kunden vil gjøre og ikke gjøre har du ingenting med.

Russepress?

 • 26.08.2010 - 12:36
Som tenåring opplever du ofte å føle deg presset. Alt fra drikkepress til motepress, via liggepress og skulkepress. Du blir ikke godtatt av å kun være deg selv; du må nemlig være som alle andre for å passe inn. Du blir jo advart om dette allerede på barneskolen, men ingen kan gjøre deg klar for det presset du faktisk møter på når barneskolen er forbi og resten av livet står foran deg.Det første som står for døra når du trapper opp på skolen første skoledag i åttende klasse, er vennepress. Er du god nok for å være venn med henne? Kan du henge med ham og samtidig bli godtatt av andre? Det skal jammen meg ikke være lett... Du blir mer og mer forvirret for hver dag som går, helt til du finner tilhørighet i en vennegjeng og lærer deg å ikke bry deg om hva de andre gjengene synes om deg og dine. Du må bare finne deg i å ikke henge med andre, for da kan du risikere å bli utstøtt fra den gruppa du har funnet deg.
Dagene går, og første prøve er overstått og rettet. Læreren deler ut, og snart sitter diskusjonen løst om hvem som fikk best karakter og hvem som fikk dårligst. Vinneren blir hyllet, taperen forbli taper for resten av uka, kanskje året. Får vinneren best på de neste prøvene også, blir hun eller han ikke lenger hyllet. Da blir personen stemplet som nerd. Vinneren blir dermed taperen, alt på grunn av et unødvendig karakterpress.
Tida går, og presset forblir. I løpet av ungdomsskolen vil du møte på både røykepress og drikkepress. I verstefall blir du også utsatt for narkotikapress. Mange får livene sine ødelagt i disse årene som skal gjøre deg klar for flere, gode år.

Etter endt ungdomsskole står videregående for døra. Du er fra deg av glede; endelig skal du få slippe å bli presset til å gjøre ting du ikke vil. Her blir ungdommen nemlig delt, og du kommer på skole og i klasse med folk som vil det samme som deg her i livet. Lite vet du om at ungdommen nå til dags er helt annerledes enn den ungdommen foreldrene dine har fortalt deg om. Ungdommen i dag driter nemlig i deg. De bryr seg kun om seg selv, og om du sitter for deg selv i timen er det kun din feil. I tillegg er det bare dumt å konsentrere seg om skolen. På skolen skal du jo sitte på facebook, og snakke med klassevenninnene dine om hva du leser der. Drikkepresset blir større, og det blir forventet at du er ute og fester hver helg. Hvis du ikke gjør det, kan de tro at du er kirkegjenger og amish.I tredje klasse på videregående er du stor, og skal bli russ. Hvem skulle tro at det skulle være noe problem? Jeg ble nemlig ganske sjokkert over å finne ut hvor stort press det er og være russ. Du være russ, ellers gidder ikke folk å være med deg. Du blir utstøtt fordi du velger å gjøre som du vil.
Jeg skal være russ, ikke misforstå, men dilemmaet ligger i at jeg ikke vil delta på Landstreffet i Kongeparken. Jeg har fått høre litt av hvert om hvor feil det er av meg å ikke ville det, og russetida har ikke begynt engang! Russepresset er minst like fælt som andre typer press, og dette presset kommer fra voksne mennesker.

Hva skjer med verden?
 Hvorfor kan man ikke lenger få lov til å være som man vil?"Der ser du hvor alle skattepengene våre går."

 • 25.08.2010 - 11:26
Jeg har ei venninne som er 100% norsk. Hun ble født i Norge, døpt i Norge, konfirmert i Norge, fikk barn i Norge og har hele tiden bodd i Norge. Mora hennes ble også både døpt og konfirmert i Norge, i tillegg til å bli gift og få barn i Norge. Mora hennes ble derimot født i Vietnam for senere å bli adoptert til Norge, og venninna mi har derfor et asiatisk utseende. Ingenting gale i det, men nordmenn later ikke til å forstå forskjellen på ikke-etniske nordmenn og innvandrere!
I dagens Norge finnes det et stort antall innbyggere som ser forskjellig ut fra det som blir ansett som etnisk norsk. Her finnes både romenere, grekere og spanjoler, kinesere, afghanere og russere, afrikanere, latinamerikanere og karibiske. Disse kom engang til landet vårt som innvadrere, men de fleste som lever nå er etterkommere av de som innvandret. De er derfor ikke lenger innvandrere. Dersom de skal være det, vil hele USAs befolkning være innvandrere.
Ser du på amerikanere som innvandrere?
Tenkte meg det.

Fremdeles er det mange som innvandrer til Norge. Norge er jo et bra land å bo i, med gode helsetjenester og statlig støtte. Nordmenn, derimot, er ikke like gode som landet sitt. Vi er arrogante og selvopptatte, og gidder sjeldent å ta oss tid til å hilse på kjentfolk som vi møter på gata. Når det kommer til "disse fremmede som kommer inn i landet vårt og stjeler arbeid og eiendommer fra oss" er vi enda mindre mottakelige. Vi ser på dem med forrakt, "hva gjør de her?". Vi er nasjonalister, Norge er vårt land. Ingen skal ta landet vårt fra oss.
"Der ser du hvor skattepengene våre går", er en typisk kommentar vi kommer med når vi ser såkalte innvandrere med en splitter ny Audi. Ikke kan vi vite om vedkommende faktisk er født i Norge, er medlem av Statskirken og har aldri snakket et annet språk like godt som hun snakker norsk og har skatter minst like mye som du.
Vi driter oss ut. En endring i holdningen må til. Ikke merkelig at de ikke-etnisk norske holder seg for seg selv. Vi er noen merkelige skapninger som ikke tenker før vi snakker, og som kun forstår oss på oss selv. Hva tenker egentlig omverdenen om oss?

P-pillen femti år.

 • 18.08.2010 - 09:50
I dag er det femti år siden p-pillen kom for salg for første gang. Den gang var den beregnet for gifte kvinner som ønsket å kontrollere når og hvor ofte de skulle bli gravide. I dag er det for det meste tenåringspiker som bruker dette prevensjonsmiddelet. Hvorfor?

Aftenposten.no publiserte i går kveld en artikkel om p-pillen og dens utvikling. Der kan man lese at tjuetusen til trettitusen kvinner totalt gikk på p-pillen på sekstitallet. Da var det i hovedsak godt gifte kvinner, da pillen var beregnet for dem og ingen andre. I 2008 - nesten femti år etter at pillen kom på markedet - var trenden snudd. Dette året fikk nemlig minst 70 000 kvinner under tjue år resept på p-pillen. Totalt går 240 000 norske kvinner på pillen.

Én av grunnene til hvorfor p-pillen har blitt et så populært prevensjonsmiddel blant unge jenter er nok fordi pillen er så å si gratis for dem mellom 16 og 19 år. Mens andre metoder for sikker sex koster penger, er pillen gratis. I tillegg er den en av de sikreste på markedet, med opp i mot 99% sikkerhet mot uønsket graviditet. Pillen skal også dempe menstruasjonssmerter, og det var nettopp dette den var ment som helt i starten.Det florerer en rekke myter om p-pillen og dens bivirkninger. Det er stor uenighet om hva som stemmer og ikke stemmer, samt i hvilken grad. I tillegg varierer bivirkningene fra pille til pille. Det er nemlig ikke bare én type p-pille, men tre hovedtyper som alle har et visst antall forskjellige typer innenfor seg.
Noen av bivirkningene går igjen i de fleste typene, og det er både fordeler og ulemper ved disse bivirkningene. Helsedoktoren.no nevner disse på sin side om p-piller:
 • Plettblødninger som kan vare i 3-6 måneder
 • Hodepine
 • Kvalme
 • Brystspenning
 • Vektøkning
Videre skriver helsedoktoren.no om p-pillens virkninger, både dem som gir fordeler og dem som gir ulemper:

Fordeler:
 • God beskyttelse mot graviditet
 • Nedsatt risiko for kfreft i eggstokk og livmor
 • Regelmessige menstruasjoner
 • Mindre menstruasjonssmereter
Ulemper:
 • Økt risiko for blodpropp (spesielt om du røyker)
 • Økt risiko for brystkreft
 • Ikke egnet til kvinner over 35 år

Alt i alt kan det virke som om det enkle og billige vinner over bivirkningene når det kommer til p-pillen. Den har fått et godt rykte på seg i Norge, og blir ofte anbefalt av helsesøstre. Den en gang så uskyldige menstruasjonssmertereduksjonspillen (!) for godt gifte kvinner gir i dag unge jenter helt ned i trettenårsalderen fri tilgang til sex. Er dette OK?"We are not happy. We do not want anymore afghan civilian casualties" - Hamid Karzai

 • 29.07.2010 - 19:03
Jeg regner med at du har hørt om det, for det har så å si vært overalt siden det ble kjent. 25. juli ble det nemlig lekket ut noen hemmeligholdte dokumenter om krigen i Afghanistan. Dokumentene skal ha lekket ut fra Pentagon i USA, og inneholde (hittil) ukjente fakta om krigen. For det meste er det de amerikanske styrkene som blir beskrevet, men også andre styrker har blitt nevnt i ett eller flere av de 92.000 dokumentene. De norske styrkene har ikke blitt spart de heller, ettersom et av dokumentene handler om hvordan norske soldater skal ha drept en afghaner. Selv nekter de norske styrkene i Afghanistan for å kjenne til saken, men hvem skal man tro på?

NATO har heller ikke fått slippe unna. I følge Amnesty bekrefter de lekkete dokumentene det organisasjonen lenge har fryktet; nemlig at NATO har mangel på kontroll over de skadde og drepte sivile i Afghanistan, og mangel på rapportering og etterforskning over de døde sivile.

Altfor mange sivile har blitt rammet under USA's krigføring i Afghanistan. Til nå har flere tusen sivile blitt drept i løpet av de ni årene krigen har foregått. Hvor mange flere må dø før USA endrer sin krigføring?

"Afghanske liv er ikke uverdige, og skal heller ikke bli behandlet som det."
- Afghanistans president Hamid Karzai
Jeg gjentar; hvor mange flere sivile i Afghanistan må bli drept før USA endrer sin krigføring?

Videosnutten nedenfor er en av mange som omhandler drap av sivile i Afghanistan. Bare søk på det, og du vil fort forstå omfanget...

Bonde får ikke lov til å ha bjeller på sauene sine.

 • 29.07.2010 - 17:35
Jepp, bonden risikerer nå både bot og fenselsstraff fordi kommunelegen ser på det som et helseproblem! Bjellelyden fra sauene skal visstnok være søvnforstyrrende og svært irriterende...
Både jeg og kjæresten min ble utrolig sjokkerte da vi leste dette i dagens lokalavis (ja, bonden er bosatt i Sveio). Jeg tror kjæresten min følte seg mest provosert, for han kom opp med mange sammenligninger;
- skal ikke elektrikerne få lov til å ta strømmen når de skal skifte ledninger?
- skal ikke rørleggerne få lov til å stenge vannet når de skal fikse rørene?

Så sant, så sant.

En bonde tar bjeller på sauen sin for å ha kontroll over dem og for å vite hvor de er. Det ville vært et helseproblem for bonden om han måtte springe over hele jordene sine dag etter dag for å lete etter sauene sine?

Get real!

Les mer her og her og her og her.

BÆÆÆÆÆÆ!

Øyne i Gaza

 • 25.07.2010 - 15:49
"På en båre lå en liten gutt i femårsalderen med skade i beinet. På en annen båre lå to små jenter, begge med splintskader i hodet. Den yngste jenta var bare åtte måneder gammel, den andre var to-tre år. Moren var sammen med dem. Hun gråt og var tydelig forvirret, men var likevel fattet og lavmælt. Jeg spurte henne hva som hadde hendt.
- Helikoptrene skjøt en rakett på et av husene i nabolaget. Barna gikk ut for å se hva som hadde skjedd. Da sendte de en rakett til. Tre av barna mine er hardt skadet, svarte hun.
Alle de 13 barna som hadde lekt i denne gaten, ble skadet. Det var forklaringen på at så mange barn kom inn på én gang. De tre barna som kom sammen med moren sin, ble alle sendt til operasjonsavdelingen."


- Fra Øyne I Gaza av Mads Gilbert og Erik Fosse.Gjør noe bitte lite for noe stort!

 • 22.07.2010 - 22:32
...pant alt. Alltid!

Kontrast.

 • 05.07.2010 - 19:25Kommer noen til å tilby meg jobb?
Kommer noen til å høre meg når jeg roper om hjelp?
Kommer noen til å svare meg når jeg stiller spørsmål?
Kommer noen til å være der for meg når jeg har det vondt?
Kommer noen til å savne meg når jeg blir borte?
Kommer noen til å vise omtanke for meg?
Kommer noen til å huske meg når jeg er død?

Jeg er sikret en utdanning og jobbmulighetene er mange.
Jeg får hjelp når jeg trenger det.
Jeg får svar på alle mine spørsmål.
Jeg har mange som stiller opp for meg når jeg har det vondt.
Jeg blir savnet av mange når jeg ikke er tilstede.
Jeg har mange som viser omtanke for meg.
Jeg vil bli husket etter min død.

A tiny thing can make a great change, or?

 • 19.06.2010 - 15:50
Chnattus:

Det er noe som virkelig irriterer meg, og det er de fæle tingene i verden jeg ikke får gjort noe med. Man får det slengt på seg hele tiden "hjelp til med å få en stopp på det!", hvorfor får jeg beskjed om det, jeg får jo ikke gjort noe?

Kjenner dere dere igjen? La oss ta noen store temaer, pelsindustrien, dyremisshandlig, menneskehandel og sultne barn i afrika, også må vi ikke glemme krig. Hva får jeg gjort for å stoppe disse tingene? I bunn og grunn går det ikke, de som driver med tingene ovenfor vil alltid drive med det, de har et annet syn på det og de er syke spørr du meg. Men JEG får ikke gjort noe med det!

Faen heller, jeg er jo ikke supermann akkurat. 

Flere som irriterer seg over at folk ber deg gjøre ting som du ikke kan gjøre noe med?

Ingrid Gurine: Kjære deg, du har misforstått! : )

Det er utrolig mye du kan gjøre for å gjelde nettopp pelsindustrien,dyremishandling, menneskehandel og sultne barn i Afrika. Ofte er det de små tinga som hjelper mest.

Bare ved å gi noen få hundre kroner i måneden, kan du hjelpe et stort antall sultne barn i Afrika.

Ved å ikke gi penger til tiggere, og ved å ikke kjøpe produkter som inneholder materialer/ingredienser fra områder preget av menneskehandel, hjelper du å forebygge menneskehandel.

Ved å si i fra om du legger merke til dyr som blir dårlig behandlet i hjemmet, og selv behandle dyra dine med respekt, hjelper du å bekjempe dyremishandling.

Og sist, men ikke minst; ved å unngå å kjøpe pels, bidrar du ikke til å øke pelsindustrien.

Det er ikke så vanskelig, ser du : )

Chnattus: da har nok du missforstått meg, jeg er helt for å hjelpe, det jeg mener er at noen mener de kan fikse ALT. at om jeg gir 100kr til en hjelpeorganisasjon så vil det redde alle sultne barn i verden.

Jeg gir penger til organisasjoner, og jeg skal få meg fadderbarn når jeg får en fast lønn, jeg kjøper ikke pels og jeg skriver under på sånne greier for å få stengt pelsfarger så jeg gjør jo min del for å hjelpe til. Men saken er at jeg tror det aldri blir borte, og mange får det til å virke som at om jeg deltar så blir det garantert borte, skjønner?

Ingrid Gurine: Skjønner hva du mener! Er mange som får det til å virke som om hundre kroner er løsningen på all fattigdom i verden, men det er ikke så enkelt. Man må rett og slett tenke at litt hjelper bedre enn ingenting!

Folk tror faktisk at menneskehandel er et problem man aldri vil bli kvitt så lenge det finnes forskjeller her i verden. Religion og økonomi har utrolig mye å si. Det er altfor drastisk å påstå at man kan skape den perfekte verden; den har nemlig aldri eksistert og kommer mest sannsynlig aldri til å gjøre det heller.

Arevya: Det er trist, men noen ting greier jo man faktisk og endre. Som foreksempel det at homofile får nå lov til å gifte seg i noen kirker :)

Det er trist at man ikke kan få slutt på alt, men verden er sånn... Men små ting går jo ann og endre på, men slikt som krig/sult/misshandling, det vil ALTID være det og har altid vært det. Det er ting hver person må gjøre noe med for å endre, og det går ikke for vi er ikke alle enige=/ Man kan hjele en og annen, men ikke alle...

Hvor står DU?

Skomotens bakside.

 • 16.06.2010 - 16:58
Jeg skal nå skrive et innlegg om mote. Skomote for å være helt nøyaktig. Om skyhøye hæler, spisse tåender og flate sandaler. Suuupert. Just check it out:Hva synes dere? Flotte?
Vel, det synes ikke føttene deres! Slike sko er pest, kreft og lungebetennelse for føttene dine. Alle som har hatt på seg slike sko, vet om den skrikende følelsen man får i beina når man tar av seg skoa etter en lang dag. Plutselig var det godt å gå igjen!

Så hva fører egentlig bruk av slike sko til?
 • Knyster: Når stortåa trykkes sammen med de andre tærne og får en innovervinkel, kan knyster oppstå. Trykket får leddet til å hovne opp og bli betent og ømt. Årsak: smale, spisse sko.

 • Nedsunken forfot (forfotsplattfot): buen i forfoten har sunket sammen som følge av et altfor stort trykk på tåputene. Årsak: høye hæler/stiletter (dobler kroppsvekten som belaster foten din!)

 • Hammertå: en krum tå som ikke kan rettes ut ettersom leddet er blitt stivt (vanligvis nr. to-tåa). Årsak: for korte og spisse sko.

Vart du skremt no?
For mer, trykk her

Min 8 år gamle bror tar bilder som han skal legge ut på Facebook!

 • 06.06.2010 - 22:14
Facebook er det mest populære nettsamfunnet for tiden med hele 400 millioner brukere, hvorav 2.5 er nordmenn. De fleste brukerne er i alderen 18-25 år, men andelen yngre øker. Man må være fjorten år for å bli medlem, men mange lyger om alderen for å kunne bli en del av nettsamfunnet selv om de er under minimumsalderen.

Selv ble jeg medlem av Facebook da jeg var fjorten, men jeg begynte ikke å bruke det aktivt før jeg nærmet meg sekstenårsalderen. Begge foreldrene mine og de to eldste av brødrene mine har Facebook, men yngstemann på åtte er ganske engasjert han også. Bilder som venner av foreldrene mine har lagt ut, er noe av det han liker å se på. Spesielt kattebilder og bilder fra NMK Vikedal (ettersom ene broren min kjører bilcross der, noe som så klart er døøøødskult). I løpet av helgen hadde broren min sitt  et bilde av en katt som var helt lik hans katt, Findus, og har brukt en god del tid etter dette på å ta et så søtt bilde som mulig av katten sin. Hvorfor? Han skal legge det ut på Facebook, så klart!
Unger blir påvirket av de voksne, og nettopp dette er et klart bevis på det. Internett er ikke forbeholdt voksne med egen data og som aktivt bruker den, men også de små menneskene rundt dem som plukker opp alt de ser og hører.


Mennesker er merkelige...

 • 10.05.2010 - 18:07
...på veldig månge områder! Bare sjekk ut detta bilde;

Altså.. koffer!? For det førsta så gjør det nok kjempevondt, og for det andra så e det dritstygt.
Tatoveringar i seg sjøl har eg ingenting i mot, syns det e kult, men det finnes områder på kroppen kor en rett og slett skal la vær sånn som di e. Auga e ett av di.
Det e jo kje nåke poeng i å ha tatovering på auga, vel?
Og knallblå farge?
Skal en først ha, så må en jo nesten ta samme farge som augene har, syns nå eg ; )
...men så komme eg nok aldri - ALDRI - til å tatovera auga mitt heller! Du har mitt ord på det.

Sko eg tatt ein tatovering, måtte det ha vært på ein nøytral plass, og eg må kunne væra stolt øve an så lenge eg leve.
Bare tenk når vedkommende på bilde komme gåande med stokk og kroka rygg, og ser opp til deg med DET auga der! Eg hadde blitt livredd, og trodd vedkommende hadde ein eller aen form for sjukdom og garantert var blind...
Men nei da, it's a tattoo!!

!#/&?!&#!!@&/"?!%!

 • 28.04.2010 - 21:34
Skoleåret går mot slutten, og et klart og tydelig bevis på det er de forbanna heldagsprøvene! Jeg burde ikke klage, jeg har to heldagsprøver mindre enn de fleste, men når jeg nå sitter her og øver til den siste og desidert VERSTE klarer jeg ikke å la være å ynke meg.
JEG HATER MATTE!Altså... jeg forstår meg rett og slett ikke på det. Hva f*** er 10 i det heksadesimale tallsystemet i titallssystemet? Hørt om å vise eksempler i boka!? Argh!
Ørten tallsystemer er ikke det eneste som plager meg... Siden jeg første gang arbeidet med sannsynlighetsregning, har jeg vært dødsforvirret. Kan man regne ut sannsynligheten for hvilket øye terningen viser? Ja, ok da, men jeg bryr meg ikke!

Nå skal jeg drite meg  selv litt ut her... Jeg fatter nemlig ikke deling! Og da er det ikke snakk om innviklede delestykker med både algebra og brøk, men enkle, ordinære delestykker. Jeg aner ikke hvordan jeg skal regne ut 86:4 uten å bruke kalkulator!

Jeg tror jeg dør! Tirsdag er det heldagsprøve, og jeg får ikke til basis matematikk engang. Er det merkelig jeg har den letteste matten?


Dette kan jeg bare drømme om!

Kristen av fødsel, ikke av tro

 • 26.03.2010 - 00:18
Beklager, mamma.
Dette kommer kanskje som et sjokk for deg.
Du må ikke ta det personlig. Det har ikke noe med deg å gjøre.
Sånn som det er nå, føler jeg at det er feil.
Helt feil.
Jeg vil gå min egen vei, ikke alle andres.
Jeg beklarer. Det er ikke meningen å trosse deg, flertallet av befolkningen og staten.

Når jeg leser statistikken over det, kjenner jeg et søkk falle over meg;
"Jeg er innad i det tallet, men bare på papiret".

Beklager.

Nå har det seg slik at jeg ikke vet hvordan jeg skal gjøre dette her. Hvordan jeg kan komme meg ut av knipen jeg er i. Jeg føler det er en nødvendighet for at jeg som person kan vokse videre - jeg trenger friheten utmeldelsen vil gi meg.
Hvor, er spørsmålet. Hvor kan jeg melde meg ut?

Jeg snakker om Statskirken, og jeg er nok ikke alene om å være i denne situasjonen. Det hadde vært artig å sitt statistikk for hvor mange av medlemmene i Statskirken som så på seg selv som kristne; ikke bare av fødsel, men også av tro.
I hjemkommunen min er vi 5000 innbyggere - hvorav over 4000 er medlemmer av Statskirken.

Hvorfor, spør jeg. Hvorfor er så mange av befolkningen medlem i Statskirken?
Er det fordi vi er kristne?

Jeg beklager, men jeg tviler på at det er hovedgrunnen for de fleste. Greit nok, du tror vel sikkert på Gud og Himmelen, men du er medlem av Statskirken fordi det er en del av det å være norsk. Er du ikke?
Nordmenn blir døpt, konfirmert, gift og gravlagt i kirken. Det er slik tradisjonen er.
Jeg synes det er på tide å bryte med denne tradisjonen. Jeg sier ikke at alle skal slutte å være kristne, men at kirken må få seg et løft. Sånn som den er nå, føler jeg den er for fri. Vi blir ikke straffet for å trosse de ti bud, for eksempel. Det er Grunnloven som gjelder, ikke det religionen sier.

Lever du etter din religions prinsipp? Eller lever du etter ditt eget prinsipp?

Noen må betale fordi jeg er en sjokoladeelsker...

 • 17.03.2010 - 12:25
Jeg trodde norsk sjokolade i utgangspunktet var et ganske bra produkt. Kakaoen er trygg, ingen har lidd under høstingen, videre produksjon er så god som mulig å bli, og når jeg kjøper sjokoladen tjener alle på det.
Den gang ei...
Nesten all kakao som blir brukt i sjokoladeproduksjon, kommer fra landene Elfenbenskysten og Ghana i Vest-Afrika. I disse landene er barnearbeid et stort problem. Ikke bare barnearbeid i den måte at barn arbeider sammen med foreldrene sine, men mange barn blir også STJÅLET fra foreldrene sine og satt til å jobbe på kakaoplantasjer! Det er rett og slett snakk om menneskehandel.

Jeg kjente et lite søkk i magen da jeg leste artikkelen (som du kan finne på: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3566783.ece). Jeg er selv en veldig VELDIG stor sjokoladeelsker, og jeg må innrømme at forbruket mitt i løpet av et år er nok ganske høyt...
Dessverre.


Og det er egentlig ikke så merkelig
. Sjokolade er super-duper-übergodt!

...men jeg må tilføre: at jeg skal spise sjokolade fordi jeg synes det er så godt, virker ikke fullt så rett når barn lider på grunn av det.
Barna har ikke bare blitt utsatt for menneskehandel ved at de er blitt stjålet fra foreldrene sine, de blir også utsatt for daglig utnytting og mishandling; barna får sjelden lønn, de får mat en gang til dagen og de bruker verktøy som gjør at de får sårskader.
Husk at dette er snakk om barn helt ned i ti-tolv års alderen!


Kan jeg kose meg med sjokolade til helgen nå, etter å ha lest dette? Jeg vet faktisk ikke... Jeg kommer til å tenke meg om èn ekstra gang før jeg kjøper vanlig sjokolade fra Freia eller Nidar.

Klarer du ikke å holde deg unna den gode sjokoladen, kan jeg trøste deg med at den beste sjokoladen jeg noen gang har smakt, er en organisk sjokolade som man kan få kjøpt på helsekostforretninger. Jeg gjentar; ORGANISK SJOKOLADE!
Bra for deg, og bra for verden : )
Denne sjokoladen er litt dyrere enn vanlig sjokolade man får kjøpt i dagligvarebutikken, men alt i alt er det verdt pengene; du gjør noe bra for verden når du velger å kjøpe denne sjokoladen fremfor de fra Freia og Nidar, samtidig som du får den samme herlige smaken.
To flyer i en smekk!

ENJOY

hits