ingrid gurine

Jeg vil reise til...

 • 05.11.2010 - 18:28

...INDONESIA!Hvor: Sør-øst Asia
Hvem: 242.9 millioner indonesere
Hva: 86.1% muslimer, en god del kristne, noen naturreligioner

På denne listen fordi: Inonesia er et land som man trygt kan si ikke har vært så heldig når det kommer til plassering på jordkloden. Mens vi i Norge oppleversmå  jordskjelv en sjelden gang som følge av at landet vårt hever seg, ikke trenger frykte for orkan-, tyfon- eller tornadosesong og bor på en plass hvor en tsunami aldri vil oppstå, må indoneserne beskytte seg mot alt fra flom og tørke, for ikke å snakke om tsunamier, jordskjelv og vulkanutbrudd. I fare for å virke kynisk, vil jeg si at det må jo være greit så lenge disse naturkatastrofene inntreffer sjeldent og separat. Det er jo tross alt en del av livet her på jord. Derimot har Indonesia opplevd en rekke naturkatastrofer - jordskjelv, tsunami og vulkanutbrudd - over en liten periode. Senest i dag morges opplevde indoneserne på øye Java et vulkanutbrudd - under ett døgn etter forrige utbrudd. Dette utbruddet tok livet av minst 60 mennesker, hvorav mange var barn. Vulkanen som nå er aktiv på Java har vært aktiv siden 26. oktober, og tatt livet av over 100 mennesker i løpet av disse dagene.


Mount Merapi, vulkanfjellet som har tatt livet av
over 100 mennesker siden 26. oktober.

Ifølge Aftenposten.no har Indonesia opplevd følgende naturkatastrofer siden slutten av 2004:

 • 26. desember 2004: Et undersjøisk jordskjelv utenfor Sumatra utløste en tsunami som tok livet av (...) 168.000 i Indonesia.
 • 21. februar 2005: Et jordskjelv på Jakarta tok livet av mer enn140.
 • 28. mars 2005: Et jordskjelv på øya Nias tok livet av minst 900.
 • 27. mai 2006: Et jordskjelv i Yogyakarta-regionen tok livet av 5800.
 • 20.-24. juni 2006: Flom på Sulawesi etterlot 350 døde og savnede.
 • 17. juli 2006: Et undersjøisk jordskjelv utenfor Java utløste en tsunami som tok livet av 650.
 • 24.-29. desember 2006: Mer enn 300 døde og savnede etter flom på Sumatra.
 • Juli 2007: Flom og jordskred på Sulawesi tok livet av over 130.
 • 26. desember 2007: Flom og jordskred på Java tok livet av over 130.
 • 2. september 2009: Minst 100 omkom i et jordskjelv på Java.
 • 30. september 2009: Minst 1100 omkom i et jordskjelv nær byen Padang på Sumatra.
 • 4. oktober 2010: En flom tok livet av minst 148 i Indonesias østligste provinst Vest-Papua.
 • 25. og 26. oktober 2010: Et jordskjelv utenfor Vest-Sumatra utløste en tsunami som tok livet av minst 343. Kort tid etter dette kom det første utbruddet fra Merapi-vulkanen.

 

Dersom du ser på kartet helt øverst i dette innlegget, er Sumatra den øya helt til venstre (den tykkeste av de to lange), Java er den lange tynne. Sulawesi er den øya som er ca. midt i det fargede på bildet (det fargede er forøvrig det som er Indonesia), den øya med den lange halen på toppen, mens Nias er ei lita øy vest for Sumatra.


Bildet viser en del av Indonesia før og etter tsunamien
annen juledag 2004.

Indonesia havnet på denne lista fordi dette er et land som opplever ufattelig mye vondt fra naturens side. At ett land skal være offer for så mange naturkatastrofer så ofte, er... ja, jeg finner ikke ord. Urettferdig? Unødvendig?
Alt i alt er jo Indonesia et vakkert øysamfunn i fantastiske naturomgivelser som kunne kjent seg rikt på turisme. Dessverre skremmer de nevnte naturkatastrofene bort de fleste. Heldigvis finnes det nå moderne apparater som kan varsle et jordskjelv/tsunami på forhånd, og geologer overvåker aktive vulkaner 24/7. Befolkningen på Indonesia, og da særlig Java og Sumatra, lever et liv på pinebenken. Vi er jammen meg heldige her i Norge som kun trenger å bekymre oss for om vinterdekka er gode nok på glatta.

Som en avslutning, vil jeg dele noen flotte naturbilder av Indonesia med dere:
Ville du ha reist til Indonesia til tross for alle naturkatastrofene?

Jeg vil reise til...

 • 08.10.2010 - 17:31

...NEPAL!I Nepal bor det ca. 28.5 millioner mennesker som kommer fra mange forskjellige etniske grupper, men som alle går under navnet nepalesere. De har til sammen 147 181 km2 å fordele seg på, men ettersom Nepal er et fjelland i jordas største fjellkjede, Himalaya, er dette tallet en smule redusert kan man trygt si. Landet er dominert av hinduismen som religion, men har også innslag av buddhismen og islam.

Nepaleserne bor spredt - kun like over 17% av dem lever i tettbygde områder (eller urbant, om du vil). Dette har ført til et problem når det gjelder helsetilbud, fordi mange bor så langt borte fra nærmeste sykehus. Dette merker spesielt mødre - kun 19% av alle fødsler skjer med en kvalifisert pleier til stede. I Norge er tallet så å si 100%...
Befolkningen i Nepal er heller ikke så lesekyndige - kun 48.6% av dem kan lese og skrive. Når man ser på de kjønnsbaserte tallene, kommer det tydelig frem at kvinner er langt i fra likestilte med menn; mens godt over 62% av mennene i Nepal kan lese og skrive, kan knapt 40% av kvinnene det samme! Gjennomsnittlig går også kvinnene to år mindre på skole enn mennene.

Som sagt så er Nepal et fjelland, men dette er først og fremst i nord. I sør renner elva Ganges, hinduenes hellige elv. Her er somrene varme og vintrene milde. Ellers så har avskoging blitt et stort problem i landet ettersom det har blitt brukt for mye ved til brensel på grunn av mangel på andre ting.

Jeg ble interessert i å skrive om landet etter å ha lest en artikkel om det i Klassekampen. Her stod det om situasjonen til landets kvinner, og at Nepal var ett av de landene i verden hvor mor/barn-helse har hatt størst forbedring siden 1990, noe som slettes ikke er verst.

Jeg vil reise til...

 • 24.09.2010 - 13:00

MONGOLIA OG GOBIØRKENEN!Hvor: Øst i Sentralasia, mellom Kina og Russland
Hvem:
Like over 3 millioner (hele Mongolia, vel å merke)
Hva:
94.9% mongoler, 5% tyrkere, og 0.1% andre (mest kinesere og russere)
Hvilken:
50% buddhister, 6% kristne og sjamanister, 4% muslimer og 40% tilhører ingen verdensreligion

På denne lista fordi: Har du sett NRK-programmet Den Store Reisen? Hvis ikke, skru på tv'en 21.25 på lørdag og SE. Fantastisk serie! Dette er sesong to, og jeg er like oppslukt nå som jeg var under den første sesongen. Hvert å se!
I alle fall; én av familiene i denne serien har reist til Gobiørkenen i Mongolia, og det var her jeg fikk det for meg å skrive dette innlegget. Mongolia er et land som er tre ganger større enn Frankrike, og som består av verdens nest største ørken; Gobiørkenen. Den ligger langt fra moderne sivilisasjon, og er spredt befolket. Familien i Den Store Reisen besøkter en nomadefamilie, noe som får meg til å tro at de "innbyggerne" som finnes i Gobiørkenen så å si er nomader. Dersom du ikke vet det, så er nomader folk som "flytter på seg". De bor i telt eller sover under åpen himmel, har stor tilknytning til dyrene sine, og bor på forskjellige steder til forskjellige årstider. (Har faktisk skrevet et innlegg om nomader i India, kanskje du vil lese det? Trykk her i så fall, du vil ikke komme bort fra denne siden.) Totalt i Mongolia skal ca. 30% være nomader.

Ifølge Aftenposten.no's reiseside skal mongoler spise "gammelt sauekjøtt like ofte som vi spiser prøv og surnet hestemelk er nasjonaldrikken."  Mange av landets innbyggere bort i såkalte ger - en type telt. Dette er en viktig del i å bevare Mongolias nasjonale identitet. Ger blir forøvrig også kalt jurt.

Mongolia ligger tett opp mot Russland, og var en av mange land i Asia (og Europa) som ble preget av kommunisme etter andre verdenskrig. Det kommunistiske styret i Mongolia hadde utdanning som ett av sine største saker, og dermed ble analfabetismen i landet praktisk talt utryddet. Ferske tall viser at 97.8% av landets innbyggere kan lese og skrive. Det er obligatorisk med en tiårig skolegang for alle barn mellom 6 og 16 år, men denne skal vistnok være utvidet nå med to ekstra år (i tidlig stadie). Mongolia har i tillegg syv universiteter.

Sånt ellers, så kan mongolere som blir født i dag forvente å leve 67.65 år, kvinnene får i gjennomsnitt  2.22 barn hver og befolkningen øker med nærmere 1.5% hvert år.

Til slutt kan man vel si at et liv i Mongolia, nærmere bestemt Gobiørkenen, er spennende. Ingen dag er lik, hver dag er en utfordring og familieforhold er viktige. Dersom du enda ikke er overbevist, ta en titt på disse bildene:

Mongolia er så vakkert!

Ser ikke dette spennende ut, eller!?


George W. Bush har også vært i Mongolia...


 

Kommer du til å ta turen innen Mongolia om du skulle være på rundtur i Asia en eller annen gang?


Andre steder "jeg vil reise til" finner du her. : )

Jeg vil reise til...

 • 30.08.2010 - 11:08
-STANLANDENE!

© Aftenposten/Monica Strømdahl

Geografi fant jeg interesse for da jeg var elleve-tolv år. Jeg kunne sitte i timesvis dag etter dag og lese i et atlas - studere forskjellige land, navnene deres, de små faktaene som sto på sidene samt hvor landet befinner seg i verden. Jeg plasserte post-it-lapper i atlaset for hvor jeg kunne finne de ulike kontinentene - og de er der fremdeles. Med grønn tusj har jeg skrevet Europa, Nord-Amerika, Asia etc på post-it-lappene for å lett kunne finne frem til dem igjen.
Jeg fant Asia mest interessant - tett etterfulgt av Afrika. Grunnen var at mange av landene hadde så merkelige navn, og mange navn var også like. Jeg la spesielt godt merke til alle de landene som sluttet på -stan, for det var jammen ikke få av dem!
- Pakistan, Afghanistan, Kasakhstan, Usbekistan, Turkmenistan, Kirgisistan og Tadsjikistan.
I følge Aftenposten er arealet i -stanlandene større enn arealet i EU, og folketallet er dobbelt så stort som Russlands.

Pakistan

Folketall: 174.6 millioner
Areal: 796 095 km2

Afghanistan

Folketall: 28.4 millioner
Areal: 652 230 km2

Kasakstan

Folketall: 15.4 millioner
Areal: 2 724 900 km2

Usbekistan

Folketall: 27.6 millioner
Areal: 447 400 km2

Turkmenistan

Folketall: 4.8 millioner
Areal: 488 100 km2

Kirgisistan

Folketall: 5.4 millioner
Areal: 199 951 km2

Tadsjikistan

Folketall: 7.3 millioner
Areal: 143 100 km2

Hvor mektige er egentlig disse -stanlandene, og hva er deres historie?
Elva Indus, som nå har flommet over og skapt elendighet i Pakistan, var en gang et viktig knytepunkt for en sivilisasjon som levde i -stanlandene for over 5000 år siden. Denne sivilisasjonen var en av verdens første, og førte til at området ble et viktig sentrum for resten av Eurasia. Den viktige silkeveien gikk innom Afghanistan på sin ferd over kontinentet. Området ble "påtvingt" å konvertere til buddhismen noen århundrer før Kristus, men 700 e.kr. nådde religionen islam områdene, og siden har den vært dominerende.

Landskapet i -stanlandene er variert; i samme artikkel som nevnt ovenfor blir det skrevet dette om landskapet:

"-stan?ene begynner med enorme ørkener og mer fruktbare sletter som i vest og nord skjuler store mengder olje og gass, før de knoter seg inn i trange daler mellom enorme fjellmassiver i øst, toppet av Pakistans himmelstormende Himalaya-topper. Tadsjikistan består av 93 prosent fjell."

I dagens samfunn er naturen i -stanlandene ikke særlig egnet; de mange fjellene med bratte partier gjør samferdsel og infrastruktur vanskelig, en ørken er lite dyrkbar og de fruktbare områdene kan stå i fare for å bli ødelagte om det blir formidlet penger til å hente opp de skjulte reservarene av olje og gass.
-stanlandene er også sterkt preget av naturkrefter som jordskjelv og flom - bare se på situasjonen i Pakistan for øyeblikket. I tillegg var landene en del av det kommunistiske Sovjetunionen, og fremdeles finnes det kommunister i området. Terrorister, narkotikasmuglere og religiøse grupper herjer i området, og det er mange forskjellige folkeslag som bor der. Dette skaper naturlig nok konflikter.Disse landene som engang var verdens navle er i dag fattige - National Geographic ser ikke noen annen utgang enn utenlandsk hjelp for Tadsjikistan, Afghanistan og Kirgisistan. Førstnevnte var forsåvidt den fattigste staten i Sovjetunionen, og har enda ikke kommet seg opp på økonomisiden. Noe av grunnen er at landet ble preget av en borgerkrig som krevde 50.000 liv like etter selvstendigheter. Turkmenistan skal derimot ligge på store naturressurser, men landet har problemer med å nytte seg av disse fordi det var preget av enevelde frem til 2006. Kasakhstan er det "beste" -stanlandet å bo i, etterfulgt av Turkmenistan. De to landene ligger på henholdsvis rundt hundrede og 127. plass på lista over verdens beste land å bo i med vekt på brutto nasjonalprodukt.

Kilder:
Statistikk er tatt fra CIA The World Factbook
Generell informasjon om -stanlandene, er tatt fra aftenposten.no

Jeg vil reise til...

 • 13.08.2010 - 15:04
GEORGIA!
Generell landinfo (tall for Norge i parantes):
Hovedstad: T'bilisi
Religion: 83,9% kristne
Folketall: 4.6 millioner (4.8 millioner)
Areal: 69 700 km2 (323 802 km2)
Befolkningstetthet: 64,2 innbyggere/km2 (12,04 innb./km2)
Forventet levealder: 76,9 år (80,08 år)
Antall barn pr. kvinne (SFT): 1.44 (1,98)
Befolkningsvekst: -0,3% (0,3%)
Georgia. Hvordan havnet dette landet på denne lista? Folk flest har vel hørt om det? Er det noe de ikke har hørt?
Dette tidligere kommunistiske landet som var en del av Sovjetunionen behandler ikke sine 4.6 millioner innbyggere med den største respekt og toleranse. Landet har anslagsvis 246 000 georgere er internt fordrevet grunnet en konflikt på tidlig 90-tall. Disse 246 000 menneskene, kvinner og barn, unge og voksne, ble tvunget til å forlate sine hjem, men ikke før i 2007 ble det gjort noe for at disse personene skulle få vende hjem igjen. Frem til da hadde regjeringen ignorert problemet.
En ny bølge med internt fordrevne oppsto under krigen mellom Georgia og Russland for to år siden. Krigen førte med seg flere tusen dødsfall over over 100 000 internt fordrevne. Flesteparten av disse har heldigvis fått returnert til sitt hjemsted, men ca. 26 000 mennesker er fremdeles hjemløse som følge av denne krigen.

Som nevnt sluttet den georgianske regjeringen å ignorere landets internt fordrevne i 2007. Da vedtok landet å følge en strategi for å føre internt fordrevne tilbake til sine hjem. Dessverre, i følge Amnesty International, tar dette for lang tid og regjeringen prioriterer feil. De behandler ikke sakene til dem som trenger det mest først, men dem som har vært internt fordrevet i minst tid. Amnesty hevder videre at regjeringen handler uten en skikkelig plan, koordinering og konsultasjon. Dette vil igjen føre til mindre effektivitet og brudd på menneskerettighetene.
Dersom du vil vite mer, kan du laste ned den nylig publiserte Amnestyrapporten In The Waiting Room - Internally Displaced People In Georgia her.

Dersom du har problemer med å forstå omfanget kan jeg si følgende: Norge har INGEN internt fordrevne. Internt fordrevne er det samme som flyktninger, bare de befinner seg innenfor sine egne landegrenser. Hvordan kan et land som Georgia, med en stabil økonomi og gode ressurser, ikke gjøre noe med et slikt problem? Jeg håper lyset som Amnestyrapporten nå setter på Georgia vil få effektivitet i behandlingen av landets altfor mange internt fordrevne.
Andre spennende steder å reise til:
Tuvalu
Tierra Del Fuego
Burma
Papua Ny-Guinea
Gaza

Look, there's Mafia!

 • 30.07.2010 - 20:45
JEG VIL REISE TIL... MAFIA ISLAND!Hvor: Indiahavet, utenfor kysten av Tanzania
Hvem: mellom 40-50 000
Hva: for det meste afrikanere
Hvilke: muslimer

Jeg ble først oppmerksom på denne øye på grunn av dens noe spesielle navn. Jeg studerte et kart over Øst-Afrika for å finne tegn etter Riftdalen, og endte opp med å bli fascinert over den lille øya som tilhører Tanzania. Tenk å bo på ei øy som her Mafia, liksom? Dødskult..

Mafia Island har vært bosatt i over 2000 år, av alt fra filosoferende grekere til sjøfarende spanjoler. I dag er det derimot lite igjen av disse, og stammefolk fra fastlandet dominerer innbyggertallet. Tanzania er ikke et av verdens beste land å bo i. Den forventede levealderen ligger på 52 år, befolkningen er ung og fattig. Mafia Island er dessverre ikke så heldig å være et veldstående ferieparadis for ferieglade tanzaniere; tvert imot.

Mafia Island blir ansett for å være det fattigste området i Tanzania. Det er ikke mange jobbmuligheter på øya, og de fleste jobber innenfor jordbruk og fiske. Innbyggerne håper på å utvikle økonomien i de kommende årene; kanskje ved å få økt turisme og ved å utvinne olje.


Helseproblemene på Mafia er mange ettersom levekårene er dårlige. Noen av dem er:
 • Malaria
 • Mangel på viktig utstyr på øyas sykehus og landsbyklinikker.
 • Forurenset drikkevann.
 • HIV/AIDS

Mange NGO-er (ikke-statlige organisasjoner) er på plass for å gjøre livene bedre for innbyggerne på Mafia. Blant annet jobber UNICEF med å forbedre barnehelsen, og CARE støtter mange av de lokale NGO-ene.
I tillegg er det veldig viktig for en rekke organisasjoner å bevare den unike naturen på øya.
Hva ville du gjort om du kunne vært en mafianer for én dag?

"Ett skudd, to drept"

 • 23.07.2010 - 18:24
JEG VIL REISE TIL..... GAZASTRIPEN!
Hvor: Midtøsten, mot Middelhavet
Hvem: omtrent 1.6 millioner
Hva: for det meste palestinske flyktninger
Hvilke: muslimer

Historie: Gaza, Gazastripen, Gaza By, okkupert Palestina. Kjært barn har mange navn. Siden staten Israel ble opprettet i 1948 på de palestinske landområdene, har konfliktene mellom palestinerne og israelerne vært mange og voldsomme. Ikke rart, med tanke på at sistnevnte tok over landområdene til førstnevnte. Israel har utvidet sine landområdet gjennom disse kampene/krigene/konfliktene, og ført 1.6 millioner palestinere tettere og tettere. Mange har også flyktet til nabolandene, hvor de havnet og fremdeles er i flyktningsleirer. Gazastripen er omtrent dobbelt så stor som Washington DC (USA), men til forskjell bor det mange flere mennesker samt et helt folkeslag på Gazastripen.
Vinteren 2008/2009 var det svært urolig i Gaza. Israelerne og palestinerne fikk et verre og verre forhold til hverandre, og i slutten av 2008 brøt det sammen til en blodig krig som tok med seg over 300 barn og etterlot seg minst 1300 skadde barn. Krigen varte i 90 dager, før internasjonalt press førte til våpenhvile.

Nå: Israel styrer Gaza med jernhånd, og har streng kontroll ved grenseovergangene - som er seks til sammen. Til tider kan grensene være stengt, og innbyggerne får mangel på nødvendige varer som mat og brensel. Fremdeles er det vanskelig for palestinerne i Gaza By, men ting ser ut til å bli bedre. Tidligere denne uken kunne de feire at de hadde fått seg et helt nytt kjøpesenter.


Foto lånt fra Aftenposten.


Sånn ellers er palestinerne på Gazastripen mange og engasjerte, unge og dyktige. Ettersom nesten alle er muslimer, er det litt bedre å være mann enn å være kvinne. Blant annet så kan nesten alle menn lese og skrive, mens under 90 % av kvinnene kan det samme.

Både FN og EU står for at palestinerne skal ha mer frihet, og ber til stadighet Israel om å lette på jerngrepet. Dersom Israel gjør dette, vil livet på Gazastripen bli bedre og mer normalisert. Alle fortjener vi frihet, og palestinerne er intet unntak.

Vil du vite enda mer?
CIA World Factbook
- statistikk
Globalis
- fakta og statistikk (Palestina)

Jeg avslutter denne belysningen over situasjonen i Gaza med noen bilder. Bilder som viser glede og sorg, godhet og vondhet.
NB! Noen bilder kan være sterke!Detaljert bilde. Merk deg at det er fra 2003, og at området kanskje ikke er likt i dag.Engasjerte kvinner.Tilstanden er bedre, og innbyggerne nyter noen fredelige dager i sola.Ødeleggelse etter et av mange israelske bombeangrep.Barn på Gazastripen på jakt etter mat på en søppelplass. Konflikten med Israel fører flere og flere av innbyggerne inn i fattigdom.Barn lærer av voksne.Konflikten på Gazastripen blir også kalt en massakre, og det av god grunn..Krig tar med seg mange ofre. Altfor mange.Under slike konflikter - hvor målene ofte kan være områder hvor sivile befinner seg - er det mange barn som blir ofre.Endring i holdninger til!

Jeg vil reise til...

 • 17.07.2010 - 15:02


Papua New Guinea!

Papua New Guinea ligger på verdens nest største øy - Ny-Guinea - og "okkuperer" den østlige delen, Indonesia holder til på den vestlige delen. En rekke mindre øyer kommer også innenfor Papua New Guineas landegrenser. Til sammen har disse øyene like over 6 millioner mennesker, og de bor omtrent like tett som vi gjør her i Norge.  Da landet først ble oppdaget av vesten fikk det et navn som betyr Øyene til de med krøllete hår. Som bildene i dette innlegget viser, stemmer  det navnet ypperligt!
Befolkningen på Papua New Guinea består for det meste av folk med sørøstasiatisk etnisitet, slik som micronesere og polynesere.  På Papua New Guinea er det også en del stammevirksomhet, og det er dette jeg vil konsentrere meg om videre i innlegget. Planen var å skrive om én bestemt stamme, men jeg ante ikke hvilken jeg skulle velge, så det får bli litt om alle. De stammene jeg har lykkes å finne navn på, heter og ser ut slik;
 • Kuman


 • Patpatar


 • Mengen


 • Siawi


 • Biem


 • Uriay


 • Dinangat


 • Hamtai


 • North Waghi


 • Bena Bena


 • Simbari


 • SiarFatter problemet? Det er sikkert minst like mange som jeg ikke har nevnt...

Ut i fra bildene fant jeg stammen Hamtai mest interessant og lettest å finne informasjon om. Ettersom antallet stammer er så høyt, er ikke hver og en av stammene store.
Hamtaistammen holder til på sørøstspissen av øya, som vist på bildet nedenfor.
Navnet uttales Hahm-day. Stammen ble dannet i Steinalderen, og har siden den gangen levd i isolerte fjellområder på Guineaøya. De levde som nomader i små hytter hvor de lagde seg hager og samlet nøtter fra jungelen.

Mange misjonærer fra forskjellige steder i den vestlige verden reiser rundt i Papua New Guinea for å kristne stammene. Århundrer med unik kultur og levesett går til spille til fordel for kristendommen. Ja, levekårene kan bli bedre, men disse menneskene har levd isolert og godt i mange mange år. Hvorfor skal vi komme og trenge oss på, kun for å ødelegge det de har bygd opp?
Alle kildene jeg har brukt for å lage dette innlegget, er sider laget av misjonærer. De får ut informasjon om disse stammene, men forlater dem annerledes enn de var før de kom. Er dette rett?

Generell fakta om Papua New Guinea:
Befolkningstall:
6 millioner
SFT: 3.8 (dvs. at hver kvinner får i gjennomsnitt nesten fire barn hver)
Forventet levealder: 61 - tjue år yngre enn i Norge
BNP/innbygger: ca. 3000 PPP Dollar - 40 000 mindre på hver person enn i Norge!
Næringsliv: Jordbruk (over 70 % driver med dette), kaffe-, kakao- og bomullseksport. Landet er avhengig av internasjonal bistand.Velkommen til Papua New Guinea:


Èn av mange stammekulturer som kanskje ikke finnes om noen år grunnet vestlig misjonering...


Landsby i skogkanten.. Jeg ville gitt mye for å kunne bo og levd der!


Feiring av festivalen Mount Hagen, her menn fra enda en stamme; huliwig.


Enda mer festivalfeirin, her barn som sender en hilsen til omverdenen..


Kvinner i Papua New Guinea's form for bunad...


Idyll!


En vakker, liten fjellandsby.


Unger på jakt etter perleøsters som de kan selge...


Vart du skremt no!?


Warriors of Papua New Guinea.

Jeg vil reise til...

 • 07.07.2010 - 18:34
BURMA (MYANMAR)!


Hvor: Sør-øst-Asia
Hvem: 53.4 millioner burmesere
Hva: over halvparten er burmesere, noen få kinesere, indere og mongoler, samt en rekke andre minoriteter
Hvilke: 84 % buddhister, 4 % kristne, 4 % muslimer, pluss en rekke mindre religoner

Burma havnet på lista over land/steder jeg vil reise til samme dagen som jeg jobbet med ei dame fra nettopp Burma. Hun kunne verken engelsk eller norsk når hun kom til Norge, men har vist en utrolig pågangsvilje og kan nå snakke norsk ganske bra. Jeg blir veldig imponert over slike mennesker! Utrolig bra gjort...

Burma er kjent for å være et lukket land. En brutal militærjunta har styrt landet med jernhånd siden 1988. Under tsunamien som rammet sørøst-asia for over fem år siden, nektet regjeringen å la utenlandske hjelpemannskap å komme inn i landet. Hvorfor? De ønsker ikke at innbyggerne skal få noen form for vestlig påvirkning. Det er derfor uvisst hvor mange burmesere som mistet livet under den fatale naturkatastrofen.

Burma ble en del av Britisk India på attenhundretallet, og ble først selvstendig like etter annen verdenskrig (1948). Etter ti år med demokrati, ble det utført et militærkupp. Demonstrasjoner og protester ble slått hardt ned på, og landet ble omdøpt til Den Sosiale Republikken Burma. Denne selvsatte regjeringa styrte frem til et nytt militærkupp, i 1988, og det er da de som sto bak dette militærkuppet som styrer Burma i dag.

Som nordmann kan du si hva du vil når du vil og hvor du vil. Synes du kvinner har for få rettigheter, kan du uttale deg offentlig med navn og bilde i riksdekkende avis uten å bli satt i fengsel for det og uten å måtte frykte for ditt eget liv.
Slik er det ikke i Burma. Militærjuntaen styrer alt. Mange samvittighetsfanger (personer som er fengslet eller på noen annen måte blir hindret fra å uttrykke seg på grunn av rase, religion, hudfarge, språk, seksuell legning, eller politiske eller filosofiske overbevisninger) sitter fengslet enten i ett av landets fengsler eller hjemme i sitt eget hus. En kjent burmesisk oposisjonsleder, Aung San Suu Kyi, sitter på sitt fjortende år i husarrest. Hun har fremdeles fem år igjen. Hva har hun gjort? Uttalt seg om sine meninger og hva hun mener er rett og galt. Hun ønsket å få slutt på militærregimet. Slikt liker ikke den burmesiske regjeringen, og sørget for å få henne unna veien.Aung San Suu Kyi vant for øvrig fredsprisen i 1991, men turte ikke å dra til Oslo for å motta den i frykt for å ikke slippe inn i sitt eget land etterpå...

Vil du lese mer?
CIA - The world factbook
Globalis
VG Nett
Landets fire største byer.


Regjeringsvirksomhet...


Munker demonstrerer fredelig i Burma...


Burmesiske flyktninger. Landet har 500 000 internt fordrevne...


Hverdagsliv...


Sultne barn venter på mat...


BEFRI BURMA!

Sjekk ut Democratic Voice Of Burma - en burmesisk radiostasjon sendt fra Oslo.

Jeg vil reise til...

 • 25.06.2010 - 17:09
TIERRA DEL FUEGO!Tierra del Fuego (Flammelandet) er "halen" på det søramerikanske kontinentet, og er en del av landet Argentina. Det består av en rekke øyer, deriblant Cape Horn. Som dere kan se på kartet ligger Tierra del Fuego temmelig langt sør. For tiden er det rundt 0 grader der nede, men strålende sol.
Jeg ble først obs på stedet da jeg leste en del om Argentina, ettersom jeg hadde store planer om å ta andre året på videregående der. Ting ville det dessverre annerledes, men Tierra del Fuego husker jeg fremdeles.

Stedet ble oppdaget av den spanske oppdageren Magellan i 1520, men ble først bosatt på 1800-tallet. Folket livnærer seg blant annet på sauedrift, petroleum og turisme.

Temmelig kaldt er det der i alle fall, til tross for navnet. Om sommeren ligger gjennomsnittstemperaturen på 9 grader, mens om vinteren ligger den på 0. Ettersom nedbør - oftest i form av snø - ikke er noe mangelvare, er det foreløpig ingen fare for isbreene i Tierra del Fuego.


Flere enn meg som kommer til å ha krabbemareritt i natt?


Argentinas svar på Svalbard?


Velkommen til Argentina!


Nasjonalpark


Yamanaindianere


Mer detaljert bilde


Tierra del Fuego kan by på vakker natur..


Stasjonen "Verdens ende". Velkommen?Charles Darwin var en tur innom Tierra del Fuego på sin ekspedisjon i begynnelsen av 1834. Han likte seg ikke, været var visst dårlig . Han skrev i sin dagbok;
"this is not found a good place"
Vel, Darwin, jeg er ikke enig med deg! Tierra del Fuego virker som en fantastisk plass, som er verdt å oppleve!

Jeg vil reise til...

 • 22.06.2010 - 23:38

Det er mange spennende steder der ute i den store vide verden - kjente steder, og ikke fullt så kjente steder. Her vil jeg presentere de ikke fullt så kjente stedene. Navnet på plassen/landet er en link til innlegget hvor jeg har skrevet hva jeg synes det er viktig å ta med når man snakker om plassen/landet. I tillegg til fakta tar jeg også med egne refleksjoner, og så klart mange bilder. Må bare poengtere at dette ikke nødvendigvis er områder jeg ønsker å dra til. Jeg vil reise til... var bare en tittel som jeg syntes var god.
Håper dette faller i smak!

Tuvalu


Tierra del Fuego


BurmaPapua New-GuineaGazastripenGeorgia-StanlandeneMongolia og Gobiørkenen:


Nepal


Indonesia

Har du tips? Kom gjerne med dem!

Jeg vil reise til...

 • 17.06.2010 - 10:08
TUVALU!Tuvalu er et lite øysamfunn bestående av ni øyer. Landet ligger i Stillehavet, et stykke øst for Australia og et enda lengre stykke vest for USA. Landet er unikt, og det er derfor jeg har valgt å presentere nettopp dette landet til dere.


Her ligger Tuvalu.


Jeg ble først obs på landet under et prosjektarbeid på skolen hvor vi skulle ha om et område som skilte seg ut geologisk. Dette var i faget geofag, og en gutt med navn Terje hadde valgt å ta for seg Tuvalu. Jeg satt på fremste rad og var nærmest oppslukt; aldri hadde jeg hørt om dette landet før!
Tuvalu består som sagt av ni små øyer, som ligger ganske spredt fra hverandre. Det tar ca. en dagstur med båt for å komme fra en øy til en annen! Landet har like over 10.000 innbyggere, fordelt på 26 kvadratkilometer. Ja, Tuvalu er faktisk det fjerde minste landet i verden!Ettersom landet er lite, er også naturressursene få. Jorda på øyene er så utsatt for oversvømmelse, at jordbruk ikke er lønnsomt. Skal man kunne tjene penger på Tuvalu, bør man satse på fisking. Landet er med andre ord totalt avhengig av import når det kommer til mat og energiressurser.

Likestilling viser seg å være et lite problem, om et problem i det hele tatt, på Tuvalu. Gutter og jenter får gå like lenge på skolen, og det er så å si like mange kvinner i militæret som det er menn!Ettersom landet har liten eksport og høy import, sliter landet økonomisk. Ikke nok med det; landet har ikke noen naturlige vannressurser, kun tilgjengelig arbeid i forbindelse med sjøen, og liten innflytelse fra omverdenen. Tuvalu har kun én flyplass, og er ikke noen stor turistattraksjon. Årlig besøker ca. 1000 mennesker øysamfunnet i Stillehavet, og da mest i regjeringssammenheng.

Det er ingen hemmelighet lenger at verden står ovenfor en global krise, som kan føre til økt havnivå og villere værforhold. Ettersom Tuvalu's høyeste punkt ligger knappe 5 moh, er landet ekstremt utsatt! Allerede har det begynt å strømme såkalte klimaflyktninger fra Tuvalu til Australia, og dette vil nok fortsette (og muligens øke) med årene som kommer.

Tuvalu's innbyggere er veldig engasjert i kampen mot klimakrisen, og det er ikke så løye ettersom de står i fare for å miste sine hjem og sitt land.


Her under klimaforhandlingene i desember i fjor i København.

Hadde du vært like engasjert dersom du var tuvalensk?
hits