ingrid gurine

Ötzi

  • 19.09.2011 - 22:40

I dag er det 20 år siden den eldste levningen etter mennesker i Europa ble funnet. Funnet fant sted i Alpene på grensen mellom Italia og Østerrike, og levningene tilhørte en mann i 40-årsalderen som levde for 5000 år siden - i den såkalte bronsealderen. Takket være dette funnet vet vi mer om hvordan menneskene i Europa levde på denne tida. Mannen var nemlig blitt mumifisert og dermed godt bevart, slik at både siste måltid, klær og kroppen generelt var i relativt god stand. 

Helt siden jeg var lita jente har jeg interessert meg for historie, da spesielt eldre historie (i mitt tilfelle før middelalderen). Jeg har hørt om Otzi (som mannen ble kalt, etter stedet han ble funnet) før, og alltid hatt lyst til å "se" ham. Otzi er og blir på samme sted så lenge som mulig, i et lukket rom med seks minusgrader og 98% fuktighet. Det er ikke bare bare å bevare en 5000 år gammel kropp! 
I anledning "tjueårsdagen" til Ötzi stiller derimot kulturhistorisk museum i Oslo ut en utstilling bestående av nøyaktige kopier av bronsealdermannen, samt foto og film fra funn og forskning. Kanskje noe som er verdt å få med seg viss ikke en vil reise til Nord-Italia for å se Ötzi med egne øyne?
Visste du at...

  • 25.08.2011 - 22:37

...det i Japan mellom 1590 og 1871 var mer enn 3000 tilfeller av bondeopprør? 
Ikke rart, med tanke på at japanske jordeiere sa at bøndene deres var som sesamfrø: jo mer du presset dem, desto mer fikk du.
Kilde: Robert B. Marks, den moderne verdens opprinnelse 

Wineville Chicken Murders

  • 01.08.2010 - 21:21
Trykt opp i et sofahjørne godt krøpet sammen, med ei stor og god pute å holde rundt. Nytraktet te på bordet, og lys i Buddhaen. Changeling på dataen, og ei oppslukt jente foran den.

Changeling er en film fra 2008 med Angelina Jolie i hovedrollen. Historien filmen forteller er basert på en sann historie. Jeg mildt sagt elsker filmer som er basert på faktiske hendelser, og nysgjerrig som jeg er ender jeg alltid opp med å søke etter den virkelige historien på nettet.

Hendelsen man blir kjent med i Changeling, er en grusom kidnappings- og drapssak fra Los Angeles i 1928. Saken har i senere tid blitt kjent som Wineville Chicken Murders - Wineville var plassen drapene fant sted, og ofrene ble holdt i et bur for kyllinger. Alle ofrene (det skal ha værttre stykker) var unge gutter som var blitt plukket opp langs gatene i byen. Den som organiserte det hele var en ung mann med navn Gordon, og som (ufrivillig) medhjelper hadde han sin 13 år gamle nevø. Gordon skal ha truet nevøen sin - Sanford - på livet om han ikke gjorde som han ble fortalt. Lille Sanford var livredd, og turde ikke nekte da han ble bedt om å drepe guttene... Gordons mor skal også ha vært involvert i drapene. Hun blir forøvrig ikke nevnt i filmen.
Etter at guttene var blitt drept ble likene gravd ned i jorda utenfor ranchen. Da Gordon fant ut at han var i politiets søkelys, tok han derimot og gravde opp likene igjen for så å dumpe dem i ørkenen. Noen rester ble igjen i den opprinnelige graven og ble funnet av politiet ved hjelp av Sanford, mens det som ble ført ut i ørkenen aldri har blitt funnet.

Gordon ble dømt til dødsstraff ved henging, og ble hengt i 1930. I Changeling blir vi kjent med en noe forvirret mann som ikke helt er ved sine fulle fem. Gordon skal ha blitt seksuelt misbrukt av sine foreldre under hele oppveksten, og dette kan da gjenspeile hans vonde handlinger senere i livet. Mora til Gordon ble dømt til tolv års fengsel, men slapp ut lenge før. I filmen blir det nevnt at Sanford måtte i fengsel for det han hadde vært med på å gjort, men på internett fant jeg ut at han aldri ble dømt for drap, men returnerte til hjemlandet Canada og døde der som en gammel mann i 1991. Før det rakk han å gifte seg og få to barn. En mann som klarte å leve livet til tross for hva han hadde på samvittigheten...

Som nevnt spiller Angelina Jolie hovedrollen. Hun spiller rollen som Christine Collins, mora til ett av Gordon's ofre -  Walter Collins.
Walter Collins ble meldt savnet fra Los Angelen 10. mars 1928 av sin mor. Ettersom hans far var dømt for x antall tyverier og satt innelåst i fengsel, ble det først trodd at noen fiender av han sto bak bortføringen. Changeling nevner derimot ikke noe av dette. Derimot har filmen fokus på hvor korrupt politiet i Los Angeles var på denne tida.
Christine Collins fikk beskjed om at sønnen hennes var blitt funnet, fem måneder etter at hun meldte ham savnet. Da hun ble gjenforent med det som skulle være sønnen, viste det seg at det var en totalt fremmed gutt som sto framfor henne. Christine fortalte gjentatte ganger til politiet at dette ikke var hennes sønn, men hun ble ikke hørt. Derimot ble hun satt inn på psykiatrisk avdeling - av politiet fordi de ville ha henne av veien.
Da saken om Wineville Chicken Murders ble kjent, kom også sannheten om det korrupte politiet frem. Betjenten som hadde hatt saken om Walter Collins fikk aldri mer jobbe i politiet. Vel fortjent.

Når det skal bli lagt en film ut fra en faktisk hendelse, er det vanlig at regissøren pynter litt på historien. Tar med noe, utelater noe, forenkler noe. Changeling er intet unntak.
Mot slutten av filmen blir det funnet en gutt som hevder at han var en av tjue gutter som ble holdt fanget i kylllingburet. Han sier at han og to andre - deriblant Walter Collins - skal ha klart å rømme. Han visste ikke hva som hadde hendt med Walter etter flykten...
I virkeligheten skal det ikke ha blitt funnet levninger til mer enn tre gutter på ranchen i Wineville, og historien til denne gutten skal aldri ha blitt bekreftet. Derimot; hva skal man tro? Hendelsen er grusom uansett hvor mange ofre det var. Walter Collins ble definitivt drept selv om levningene hans aldri har blitt funnet.
Gordon's mor ble dømt for drapet på ni år gamle Walter, selv om det i filmen er Gordon som blir dømt for drapet på ham.Benrester funnet på Ranchen.Christine Collins (virkelighet)Christine Collins (filmen)Walter Collins (virkeligheten)GordonHer skal de forferdelig hendelsene ha funnet sted.Her inne skal guttungene ha blitt holdt fanget.På jakt etter levninger.

Vil du se flere bilder fra den virkelige hendelsen? Trykk her.Jeg fant denne historen spennende, og valgte derfor å dele den med dere. Håper jeg ikke har avslørt så mye at dere ikke har lyst til å se filmen, for denne filmen anbefaler jeg virkelig at dere ser!

Har du sitt Changeling?
Kommer du til å se den nå?

Myten om Grand Duchess Anastasia av Russland

  • 19.07.2010 - 20:44
Dette innlegget skulle ka kommet ut på bursdagen min (16.juli), men den dagen gikk til familie og kjæreste så noe blogginnlegg fikk jeg ikke tid til å skrive. Helga gikk til jobb og besøk hos familien til kjæresten, så det er egentlig først nå jeg har fått tid til å skrive dette innlegget. I går måtte jo Nelson Mandela prioriteres!

Grunnen til at jeg ville poste dette innlegget nettopp den 16. er fordi hendelsen som inspirerte meg til å skrive dette hendte natta til 17. juli 1918. Denne natta er en av Russlands histories mest fryktelige. Hvorfor skal du få vite nå...

Det var vanskelige tider for den russiske tsarfamilien. Landet var preget av revolusjon, og det var et sterkt ønske om å få avsatt den regjerende familien.
Revolusjonen ble til borgerkrig, og tsarfamilien flyktet i eksil til en avsidesliggende festning. Her ble de voktet over av soldater.
Den 16. juli mente derimot motstandspartiets (Boshevik) leder (Vladimir Lenin) at tsarfamilien var blitt en for stor trussel, og de måtte ryddes av veien. Spesielt viktig var å kvitte seg med tronarvingen, lille Alexei på tretten år. Resten av familien kunne heller ikke bli spart; den russiske tsarfamilien skulle utryddes.
Natt til 17. juli 1918 ble de stilt på rekke, sammen med sine tjenere, inne i et mørkt rom. Foran dem sto soldater med gevær. Én etter én ble de skutt.

Ryktene om den grufulle hendelsen spredde seg raskt, samt et rykte om at den yngste av tsarens fire døtre skulle ha overlevd. Sytten år gamle Anastasia skal ha klart å komt seg bort fra skyteepisoden ved hjelp fra en av soldatene. Russlands befolkning og tsarfamiliens slektninger i Europa og USA klamret seg til tanken om at vakre Anastasia fremdeles var i live.
I 1922 dukket det opp ei dame i Tyskland som hevdet at hun var Grand Duchess Anastasia av Russland. Hun fikk sine tilhengere, men også sine motstandere. Dama, som ble kalt Anna Andersson, gikk rettens vei for å få fastslått at hun var den virkelige Anastasia. Derimot kunne ikke dette bevises med sikkerhet, så Andersson levde sitt liv uten å bli trodd for sitt ord.

Årsaken til at spekulasjonene var store, var blant annet fordi likene til tsarfamilien ikke var blitt funnet. Hvordan kunne man vite med sikkerhet at de hadde blitt drept? Den nysatte russiske regjeringen avslørte så klart ikke hva de hadde gjort, og uten fysiske bevis var det mange som nektet å tro at hele tsarfamilien hadde blitt utslettet.

Sannheten kom først frem i dagslys da det kommunistiske styret i Russland gikk under, og Sovjetunionen ble oppløst. Da mente mennene som hadde funnet likene (minus likene av de to yngste  barna) at Russland var klar for å få vite sannheten. Det var nå et faktum at tsarfamilien hadde blitt grådig henrettet.
I 2007 sant forskere også likene til de to yngste familiemedlemmene, og sannheten om Anna Andersson ble klar. Hun var ikke Anastasia. Anastasia hadde blitt myrdet natt til 17. juli 1918 sammen med resten av familien sin.


Tsarfamilien måtte lide en fryktelig skjebne grunnet en revolusjon og borgerkrig. At Olga på nesten 23, Tatiana på 21 år, Maria på 19, Anastasia på 17 og Alexei på 13 måtte bøte med livet er uforklarlig og tragisk. Historien traff meg djupt i hjertet, og jeg kan knapt innbille meg hvordan det må ha vært for sytten år gamle Anastasia å se inn i et gevær og vite at nå var det slutt. Slik skulle hennes liv ende. Ett liv som kunne vært fylt med spenning, kjærlighet, sorg og glede. I stedet endte hun i en uverdig grav som syttenåring.
Anastasia var et unikt vakkert pikebarn, som nok hadde fått mange beundrere om hun hadde levd opp.


Norge sa: Befri ham!

  • 18.07.2010 - 23:03
I dag fyller en av verdens mest innflytelsesrike personer året. Igjennom et langt liv har denne personen kjempet og tapt, kjempet og vunnet. Vedkommende har blitt hedret for sitt pågangsmot, men også straffet. I dag blir Nelson Mandela 92 år.
Hva har han klart å oppnå på sine mange leveår? Å nevne alt blir for risikabelt, ikke fordi det er krenkende, men jeg (og internett for den saks skyld) kan ikke vite hva Nelson Mandela har gjort for alle menneskene i verden. Mange har sine personlige hendelser, hendelser som har fylt deres liv med mening. Jeg vil derfor nevne de forandringene Mandela har ført til/frem mot internasjonalt.

Mandela ble født i 1918 av foreldre som tilhørte stammen Thembu. Hans far var høvding, men Mandela var ikke tronarving. Engelske kolonimyndigheter fikk derimot stammehøvdinger avsatt, så noen høving hadde nok Mandela aldri blitt uansett. Meningen var at han skulle bli en rådgiver for den fremtidige stammekongen, men som nittenåring fikk han et vitnemål tilsvarende det norske etter å ha fullført et europeisk studium. Videre studerte han ved det gjeveste universitetet i Sør-Afrika - for de svarte så klart, ettersom Apharteid skilte rasene fra hverandre. Her fikk Mandela derimot bare gå ett år, ettersom han engasjerte seg i en studentboikott og ble kastet ut. Like etter rømte han til Johannesburg, for å slippe unna tvangsekteskap. Det var først da han kom til Johannesburg at engasjemanget for politikk viste seg, og han ble medlem av ANC (African National Congress), ansatt i et advokatfirma, fullførte bachelorgraden som korrespondansestudent og begynte som jusstudent. Alt dette i løpet av '42-'43.

Mandela arbeidet med politikken via et ungdomsforbund til ANC, hvor de drev med masseaksjoner, streiker og boikotter. En annen viktig endring i den politiske strategien var at de ikke bare ønsket bedre rettigheter for svarte sørafrikanere, men like rettigheter til hvite og svarte. Som inspirasjonskilde hadde partiet Mahatma Ghandi.
I løpet av '50-tallet vedtok ANC Freedom-Charter som markerte en klar ikke-rasistisk linje og et politisk alternativ til Apharteid (innført 1948). Dette førte til at hele partiet, Mandela og 105 medlemmer med, ble arrestert for høyforræderi. Saken - som ble avvist - skulle derimot vise seg å ha positiv innvirkning på partiet som fikk høyere oppslutning etter anklagene.

I '61 ble Mandela leder for ANC's væpnede fløy - MK - som organiserte sabotasjeaksjoner mot regjeringen og geriljakrig. Mandela visste hvilke konsekvenser hans nye lederskap kunne føre til, og brukte derfor mye tid på å forberede seg og resten av partiet på en undergrunnstilværelse. Han ble fengslet i '62 for å reise ulovlig til utlandet og å oppfordre til streik. Straffen var fem år bak lås og slå.
To år etter ble hovedkvarteret til MK avslørt, og detaljer om motstandskampen med. Hele ledelsen i ANC ble arrestert, og Mandela var sikker på å få dødsstraff. Han valgte derfor å si seg skyldig for å kunne si sin versjon av historien. Som kjent fikk Mandela - og resten av de fengslede ANC-lederne - livstid.

Jeg skal ikke gå så mye innpå Mandelas liv i fengsel i frykt for at innlegget skal bli for langt. Han tilbrakte 27 år bak stengte murer, hvor han som svart ble dårligere behandlet enn de fengslede hvite.
I 1990 ble forbudet mot Apharteidpartier - partier som kjempet mot regimet - opphevet, og det ble annonsert at Mandela skulle løslatt. Nøyaktig skjedde dette 11. februar 1990. Han var da verdens mest berømte fange og en fremragende politiker.

Mandela fikk nobels fredspris sammen med presidenten som opphevet forbudet mot Apharteidpartier i 1993. Året etterpå ble Sør-Afrikas første demokratiske valg holdt. Det vil si at alle landets innbyggere - uansett rase - kunne stemme. ANC vant med 61 % av stemmende, og Mandela ble valgt til president ettersom han var partiets leder. Han regjerte landet i fem år, fikk en slutt på Apharteid, innførte demokrati og fikk stor internasjonal anerkjennelse. I løpet av de første ti årene av det nye århundret har Sør-Afrika vokst seg til å bli ett av de beste landene i Afrika, og en bekreftelse på dette var den vellykkede gjennomføringen av fotball-VM nå i sommer.

Mandela er definitivt en mann som kommer  til å bli husket lenge etter sin død.
Hva synes DU om Nelson Mandelas innsats for null rasisme her i verden?

Sankt Hans VS San Juan

  • 23.06.2010 - 19:13
SANKT HANS:

Sankthansfeiringen er knyttet til gamle, før-kristne midtsommerstradisjoner, men er mer en folkelig fest enn en kristen høytid.  Vi bruker denne dagen til å prise sommeren, og tenner store bål, griller og har sosialt samvær.
Enkelte steder er det en skikk å brenne heksefigurer på bålet. Dette stammer tilbake til 1860-tallet, da tyske håndverkere så på det  som et symbol for å holde hekser og onde ånder borte.Feirer du sankt hans?SAN JUAN:

San Juan - eller La Noche De San Juan / Festividad de San Juan - er den spanske "sankthansaften". I fjor var jeg på språkreise til Malaga, og var så heldig å få oppleve San Juan på ekte spansk vis.
Som i Norge brenner man bål, men materialet er ting man vil kvitte seg med. Man kan brenne årets skolebøker for å kvitte seg med skoleåret som har vært, og man kan brenne klær som er for store dersom man har gått ned i vekt. I stedet for store bål, har hver familie/vennegjeng sitt eget personlige bål. Disse bålene har ofte artige kreasjoner, slik bildet nedenfor viser. San Juan blir feirt på stranda, og når klokka slår midnatt springer alle ut for å vaske av seg syndene og det gamle. Skikken er gammel, og var i utgangspunkte kun en feiring av sommersolvern.Har du noen gang feirt San Juan?KONKLUSJON:

Den spanske atmosfæren er en helt annen enn den norske. Mens santhansfeiring her i landet går mest ut på å grille og lage det største bålet, er San Juan en mer koselig kveld hvor hele familien er ute til langt på natt. Man drikker, griller, møter nye mennesker og bader. San Juan er definitivt en kjekkere feiring enn Sankt Hans, etter mine erfaringer.


Fransesca (USA), Maja & Fanny (Sverige)

Kan du med handa på hjertet si at du aldri har kalt noen for homofil (eller lignende ord) som en form for skjellsord?

  • 02.04.2010 - 21:27På 1100-1200-tallet i Norge, da kristendommen var kommet til landet og sto veldig sentralt, var noe av det verste en kunne gjøre nettopp å kalle en mann for homofil. Jeg siterer direkte fra Historien om Norge, bind 1, av Karsten Alnæs:

"...å beskylde en mann for det (å være homofil), var å gjøre ham skjeggløs, og dermed krenke hans ære mer enn noe annet. Etter gammel lov skulle en mann lyses fredløs dersom han brukte slike ord om en annen uten han kunne føre vitner for det. Ja, den som ble krenket, kunne drepe spottegjøken sakesløs."

Historien har mange sjokkerende lover, lover man har vanskelig for å tro på at man kan ha levd etter her i Norge.
I Vikingtiden var det vanlig å ha treller (slaver). Disse ble ikke behandlet så godt hele tiden. Jeg siterer igjen direkte fra Historien om Norge:

"Ifølge lovene er trellen en levende ting som tilhører herren omtrent på samme linje som en sau eller en ku. Herren kan ustraffet drepe eller lemleste trellen sin, selv om han må kunngjøre at han har drept vedkommende. Trellen kan selges, brukes som betalingsmiddel eller leies ut, også til å utføre seksuelle tjenester."

Det var også vanlig at trellene sov sammen med dyrene på gården hvor de holdt til.


Det er jammen meg bra at verden ikke er slik lengre. Sant nok, så finnes det fremdeles slaver som blir behandlet dårlig, men ingen lover sier i dag at slavene skal bli dårlig behandlet. I dag sier lovene heller det motsatte, noe som er BARE POSITIVT! : )
hits