ingrid gurine

En liten mann med store ord.

  • 13.03.2011 - 19:21
  • "Verden har nok til alles behov, men ikke til alles grådighet"
  • "Lev som om du skulle dø i morgen. Lær som om du skulle leve for alltid"
  • "Lykke er når det du tenker, sier og gjør er i harmoni med hverandre"
  • "Frihet er ikke noe verdt dersom den ikke innbefatter friheten til å gjøre feil"
  • "Å tro på noe og ikke leve etter det, er uærlig"
- Mahatma Gandhi (1869-1948)

I morgen er jeg voksen.

  • 15.07.2010 - 16:42
Dette er den siste dagen jeg er barn. I morgen er jeg voksen. I så fall sier myndighetene det, ettersom jeg da blir atten og myndig. Jeg kan bestemme alt selv, og foreldrene mine får ikke lenger penger for meg. I morgen er jeg voksen.
Det er slik det er i Norge, og det er slik det er i de fleste vestlige land. Den dagen man blir atten er den dagen man kan begynne å bestemme fullt ut over sitt eget liv. Man er ikke lengre mindreårig og blir tatt hensyn til i visse sammenhenger, heller ikke blir man tilgitt om man sier noe dumt på feil plass til feil tid. Når man er atten er man voksen, og skal oppføre oss deretter.Hvordan kan jeg bli voksen i løpet av natten? I dag er jeg barn, i morgen er jeg voksen. Hva kommer til å skje med meg i natt? Kommer noe til å skje i det hele tatt? Kanskje er det bare psyken som får meg til å reagere annerledes fra i morgen av, se ting fra et voksnere perspektiv? Kommer jeg virkelig til å være voksen i morgen?

At myndighetene har satt myndighetsalderen til atten år, har nok mange logiske forklaringer. Én gang må man jo bli voksen og kunne stå for sine egne handlinger, og da passer vel atten år best. I andre land derimot, hvor ulike stammer holder til, finnes det ikke en bestemt alder som avgjør om et menneske er barn eller voksen. Der spiller andre roller inn, slik som første menstruasjon for jenter og første falne dyr for gutter. Her kan personer bli voksne helt nede i ti års alderen. Spesielt utsatt er jenter som får tidlig menstruasjon; uansett hvor gammel man er når den kommer - ti eller atten - er man voksen og gifteklar.De tre bildene viser et bryllup i den østafrikanske stammen Masai. Bruden her er fjorten år gammel. Inngåelse av ekteskap er en stor fest for Masaifolket, og hele landsbyen tar del.  Denne jenta er voksen.

Q: Mener du at du er voksen? Husk å skriv alder og grunn.

Hvor mange leketøy trenger et barn for å være lykkelig?

  • 14.07.2010 - 19:05
I dag var jeg på besøk hos min mormor, hvor familiens minste befant seg. Det er kun meg og hun som er jentene i familien, så hvem må da være med på å sminke seg og leke med barbiedukker? Oh yeah, meg! I dag skulle hun vise frem alle petshop'ene sine, og jeg ble grønn av misunnelse; for noen herlige leketøy! Slike hadde ikke jeg da jeg var liten... Tullehøna hadde mellom 15-20 stykker!
PetShop er ikke de eneste leketøyene hun har, langt i fra. Hele rommet hennes er fullt! Jenta skal ikke klage på mangel på leker i alle fall : )

Jeg klarte ikke å la være å dra paralleller fra dagen min til Mathareslummen i Kenya. Der så vi nemlig to gutter som lekte med et leketøy. Ikke ett som var kjøpt i butikk, men et de hadde laget selv. Av plastikkflasker. Det var en bil som de dro etter seg med et tau, og vi måtte så klart fange dette på et foto;

Foreldre i Mathareslummen har viktigere ting å bruke de små slantene med penger de har på, så noe kjøp av leketøy kan ikke ungene forvente seg. Da må man lære å lage dem selv, og selvlagte leketøy kan vel være minst like god som kjøpte?
Selv har jeg en bror som også har ett tonn med leker. Da for det meste kjøretøy i merket Bruder, ingenting er bedre enn Bruder og han kan ikke ha noe annet. Han har et helt område utenfor huset som han bruker som jobbeplass, og der har han lagt vei (en liten del asfaltert til og med), satt opp strømledninger, kummelokk, bygd hus og satt opp skilter som viser vei til Vassbakk og Stol og hvor besøkende kan finne stein. I tillegg har han en bondegård i enden, hvor han har sådd gress på egenhånd og har plastikkdyr som beiter.

Anleggsområde


Enda mer anleggsområde


Jorde og beitende "kuer"


Støypt hus han har lagt helt selv


Vei og strømledning


Høyballer og gressamlere


Garasje til én av hans mange Brudere.


Guttungen er åtte år!

Jeg lurer på hvordan en fattig, liten gutt i Kenya eller et annet land ville reagert om han kom på besøk til broren min og fikk se hans lekeområde, som den fattige gutten bare kan drømme om?

Finnes det en fasit på hvordan vi mennesker skal leve?

  • 18.03.2010 - 21:34

Før i tiden, mer enn tusen år tilbake i tid, var det ikke uvanlig at mennesker levde som nomader. De flyttet på seg flere ganger i året, og det eneste de hadde med seg var telt og husdyr.
Nå er dette blitt mer og mer sjeldent ettersom vi mennesker er blitt en god del mer siviliserte og teknologiske med årene. Nå bor vi i hus hvor vi så å si har alt; ikke trenger vi gå utenfor for å gjøre vårt daglige behov, ikke må vi ut på jakt for å skaffe oss mat, og ikke behøver vi å fryse ettersom husene våre har innlagt varme og mange har investert i dyner og pledd.

...men fremdeles finnes det mennesker her i verden som lever som nomader; denne jenta er et eksempel. Hun lever i Rajasthan, India, og faren hennes er gjeter. De sover ute under den åpne himmelen, da dette gjør at de er nærmere husdyrene sine. Om det regner eller er storm, sover disse folkene ute. Hadde du vært tøff nok til det?

Jeg fulgte med på en NRK-serie som gikk for et par år tilbake, jeg husker ikke helt sikkert. Den het noe slik som "Min eventyrlige reise" (kan det stemme?). I alle fall; i dette programmet var det tre norske familier som skulle bo hos ulike stammer ulike steder i verden. Én familie havnet i Nigeria, en annen i Ecuador, mens den siste havnet i Indonesia. Jeg husker spesielt godt en skikk fra den indonesiske stammen: Det var vanlig å file tennene slik at de ble spisse. Dette syntes de var rett og slett nydelig! Hadde vi sitt en person med sånne tenner gående på gata her i Norge, hadde vi mistenkt personen for å drive med litt av hvert, og vi hadde tatt en ekstra stor sving for ikke å være nærme den personen...

Jeg synes alle har godt av å få høre hvordan mennesker i andre deler av verden lever. Jeg er konservativ, og synes at folk fikk leve livet mer før i tiden. Nå trenger vi jo ikke gjøre noe! Vi kan få mat servert på døra, og vi kjører bosset kun ut av gårdsplassen.
Vi er bortsjemt...Sjekk disse lykketrollene!


Så; hva er egentlig best?
Finnes det en fasit på hvordan vi mennesker egentlig skal leve?
hits