ingrid gurine

Troy Davis - internasjonal bloggaksjon 16.09.2011

 • 16.09.2011 - 16:20

I 1989, nærmere bestemt den 18. august, skal Troy Davis ha skutt og drept en politimann. Tre år senere, i 1991, ble han plassert på den såkalte death row - cellen hvor dødsdømte sitter frem til de blir henrettet. Nå, etter tyve år, skal Davis bli henrettet. Dette skal etter planen skje 21. september, altså om knappe fem dager. (Dette er forøvrig den fjerde henrettelsesdatoen han har fått.) 
Amnesty har derimot engasjert seg kraftig i saken og henrettelsen av Davis, som de mener bør stanses. Jeg skal nå prøve å forklare dere hvorfor.

Troy Davis kommer fra delstaten Georgia i det sørlige USA. Han er svart, og politimannen han skal ha skutt er hvit. Det finnes ingen fysiske bevis på at Davis skal ha utført ugjerningen. Dommen er basert på vitneutsagn fra ni vitner, hvorav syv har trukket seg fra saken og sagt at de ble presset av politiet til å vitne mot Davis. Ett av de resterende vitnene skal visstnok være en som selv har vært mistenkt i saken. Davis selv har hele tiden hevdet at han er uskyldig, men har til nå ikke blitt hørt av rettsvesenet i Georgia.
Det er ikke bare Amnesty som har engasjert seg i Troy Davis' sak - mennesker over hele kloden samt FN (som har sendt bekymringsmelding)har også vist sin interesse. 


Foto: www.yourblackworld.com

Det er derfor nå på tide å få stanset henrettelsen til Davis en gang for alle. Vis din sympati ved å signere kampanjen på Amnesty sine nettsider. Link her. 

Dersom du har egen blogg kan du skrive et lignende innlegg (eller bare linke til Amnesty sine sider) og være med på bloggaksjonen selv. Dersom du ikke har blogg, er det bare til å linke til dette blogginnlegget via Facebook. 

Håper på ditt engasjement! (Noe Troy Davis garantert også gjør)

Kilder:
Wikipedia 

Ingen mennesker er ulovlige - Amnesty.

 • 30.08.2011 - 17:29

Amnesty har ført en stund en aksjon for å skaffe underskrifter til kampanjen "Ingen mennesker er ulovlige". Kampanjen går ut på å endre regjeringens håndtering av såkalte papirløse mennesker - mennesker som har søkt asyl i Norge, fått avslag, men fremdeles befinner seg i landet. Disse menneskene blir sett på som ulovlige, de lever ulovlig i landet vårt. På grunn av dette nektes de tilgang til forskjellige helsetjenester, de må oftest jobbe svar fordi de ikke får lov til å jobbe på lovlig vis, og barn får ikke gå på skole på lik linje med andre norske barn. 

Papirløse mennesker er et problem ikke bare i Norge, men også ellers i Europa. Det er derimot bedre å være papirløs i en rekke andre land enn i Norge, f.eks. i Storbritannia får papirløse tilgang på helsetjenester. 


Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Amnesty krever at den norske regjeringen:
- setter en grense for hvor mange år mennesker i Norge kan være ulovlige, uansett alder, i samsvar med UDIs forslag fra 2003
- gir barn som har levd lenge i Norge (for eksempel i fire år) og fått en sterk tilknytning til landet gjennom barnehage, skole og eget sosialt nettverk oppholdstillatelse sammen med medfølgende familie
- utarbeider bestemmelser som tydeliggjør at barns beste har forrang foran innvandringspolitiske hensyn
- ivaretar sine internasjonale forpliktelser i henhold til Flyktningkonvensjonen og Barnekonvensjonen.

Jeg har skrevet et innlegg tidligere om papirløse, så om du ønsker å vite mer kan du lese det her
For å signere kampanjen og få mer informasjon om den, trykk her

6 måter å forandre verden på via sosiale medier

 • 30.06.2011 - 17:46

Amnestypraktikant Benedicte Westre Skog presenterte i går seks måter å forandre verden på via sosiale medier på Amnesty Norge's blogg. Jeg fant dem veldig gode, og ønsker derfor å dele dem med dere:

 1. Gjør noe nyttig mens du surfer på nettet: Signer appeller, les artikler og spre aksjoner til kjente fra www.amnesty.no via blogg, Facebook, Twitter eller lignende. Dette tar liten tid, men kommer mange til gode.
 2. Tweet med mening: Benedicte skriver at folk har arrangert pengeinnsamlinger til nytt klasserom i en skolebygning i Tanzania via Twitter med god effekt, og også kampanjer for å ende malaria. Du kan twitre om hva som helst som engasjerer deg.
 3. Finn din sak: Via Facebook kan du bli oppdatert på ulike organisasjoner's arbeid via å "like" dem. Du kan for eksempel like Amnesty International på Facebook, og Benedicte anbefaler å kopiere organisasjonens statuser inn i din egen status for å spre budskapet til flere folk.
 4. Gjør din smarttelefon enda smartere: Amnesty International har sin egen app - AiCandle. Last den ned for enkelt å kunne støtte organisasjonens arbeid samt bli oppdatert på hva den engasjerer  seg i.
 5. Bring verden sammen via video: Du kan finne massevis av lærerike og interessante videoklipp på blant annet You-Tube. Amnesty har sin egen kanal med videoer som gjør folk oppmerksomme på saker som omhandler menneskerettigheter. Kanskje har du selv noen videoklipp resten av verden kan ha godt av å se?
 6. Reis ut i verden og blogg om det: Benedicte skriver: "opplev nye steder i verden samtidig som du hjelper deres økonomi. Vis respekt når du reiser og støtt lokale restauranter, arbeidere og overnattingssteder. Snakk med lokalbefolkningen, lær dem å kjenne og blogg om det." - just what I did etter å ha vært i Kenya.

Nå er du klar til å surfe rundt på nettet med mening :-) Kanskje har du flere tips? Kom gjerne med dem.
For å komme til Amnesty's blogg, trykk her.

Amnesty's sommeraksjon 2011 - Nicaragua:

 • 28.06.2011 - 10:56


Min sommerfugl - her finner du også informasjon om aksjonenMythologein's sommerfuglIne fra Amnesty Region Sør's sommerfugl
Lag en sommerfugl her og send meg linken til den - og jeg setter den inn i dette innlegget : )

Send a butterfly!

 • 23.06.2011 - 18:17

Jeg mottok en mail i dag fra Amnesty hvor det stod om organisasjonens sommerkampanje. I år vil denne være en solidaritetsaksjon for kvinner i Nigaragua sin rett til liv og helse. I 2008 ble det innført totalforbud mot abort i Nicaragua - det vil si at selv etter incest eller voldekt, eller når graviditeten står i fare for å true både mors og barns liv, er det ikke lov å utføre abort.
Amnesty ønsker å avskaffe alle lover som forbyr abort, og i sommer kan du hjelpe dem. Amnesty i Norge og resten av verden skal i sommer nemlig samle inn dekorerte sommerfugler som skal sendes ned til Nicaragua som en støtteerklæring for kvinners rett til trygg medisinsk behandling.

I mailen ble det ytret ønske om ikke jeg kunne lage meg en slik sommerfugl, dele den med dere og spre ordet videre om kampanjen. Dette gjør jeg med glede :-) Nedenfor ser dere min sommerfugl, som jeg laget på denne nettsida:


Nå ønsker jeg at dere gjør det samme. Skriv et innlegg på bloggen deres om kampanjen (eller link til dette innlegget via facebooksiden deres), lag deres egen dekorert sommerfugl og gi meg beskjed om det. Så lager jeg et innlegg med alle de dekorerte sommerfuglene dere laget i solidaritet til kvinnene i Nicaragua hvor jeg eventuelt linker til innlegget hvor dere skriver om kampanjen - forutsatt at dere faktisk sender dem inn til meg ;)

JOIN OUR FIGHT! Stopp bulldoserne i Nairobi!

 • 30.03.2011 - 20:01

Vis gjerne din støtte for slumbeboerne i Nairobi du også! Send meg et bilde av deg med en plakat med samme påskrift ("Join our fight"), og du viser din støtte til aktivister i Kenya. Bildene er en del av en Amnestykampanje. Dersom du ikke har fått med deg hva den dreier seg om, anbefaler jeg deg å lese om den her.
Bildene kan dere sende til meg på mail: i_g_nilsen92@hotmail.com

Kossen ska detta hjelpa di der nere då?

 • 30.03.2011 - 18:50

Huff! Det skal ikke være bare bare å ta et enkelt bilde av en snart ti år gammel gutt sammen med en plakat hvor det står "Join our fight" i anledning en Amnestykampanje! Spørsmål på spørsmål flagret, ikke kul om han skulle bli tatt bilde av før han visste nøyaktiv hva bildet skulle brukes til og hvem og hvordan det gjorde nytte for seg.

- Kossen ska detta hjelpa di der nere då? sa han.
- Jo, for når di ser et bilde av ein søt, liten norsk gutt som holde ein plakat og vise at han støtte kampen di drive, då får di mær lyst til å gjør ting, var svaret han fikk (måtte ta det enkelt).
- EG E' KJE SØT! Men koffer trenge di at me gjør sånt då?
- Fordi myndighetene rive husene deiras uten at di får mulighet til å bu ein aen plass.
- Rive di husene deiras? Kossen hus e det di har da?
(Viste dette bildet:)


- Så komme di med store bulldosere og rive di om natto, når folkene ofta fremdeles e inne der, sa jeg.
- BULLDOSERE? SÅ KULT!!! (lager krasjelyder) (...) Vettu ka me kan gjør, me kan senda tanks fra Norge ned til di og sprenga di i fillebitar.

Oh yeah. Bildet kommer senere i kveld, sammen med noen andre lignende bilder :-) I mellomtiden kan dere lese litt her.

Death to the death penalty.

 • 29.03.2011 - 10:27

Lyst på en lekker luksusbolig i vakre Nairobi?

 • 21.03.2011 - 18:58

Ta en titt på denne finn-annonsa da vel! Lekkert? Vel, kjøper du et slikt hus får du tap av menneskeliv og økt fattigdom på kjøpet.


Bildet er fra annonsen.

På fredag ble jeg tipset om en noe oppsiktsvekkende finn-annonse. Kanskje har du blitt tipset om den du også? Etter at jeg postet linken til den på min facebookside, har jeg fått en rekke kommentarer fra frustrerte og forvirrede venner: Er dette sant? Kaller de slumbeboerne faktisk for et problem? Annonsen skapte reaksjoner. Jeg ble selv ganske overveldet, spesielt over beskrivelsen. "I dag er området preget av slum og provisoriske skur/boenheter, men disse problemene skal jevnes med jorden i nær framtid og de fattige menneskene som bor der nå vil bli fjernet". Det høres jo nærmest uvirkelig ut! Jeg ønsker så gjerne at jeg kunne fortelle dere at det som står skrevet ikke skjer, men det ville være å lyve.


"Problembygninger" i Mathareslummen, Nairobi, Kenya. Foto: Irene S.

Siden 2008 har kenyanske myndigheter fjernet "problemene" og jevnet deres hjem med jorden for å bygge boliger som er.. vel, ja... penere å se på. Disse boligene er også større og dyrere enn "problemene" sine boliger, så sjansen for at dem som blir kastet vekk kan kjøpe de nye boligene er minimal.

Bulldoserne kommer om natta for å ødelegge hjemmene til "problemene", ofte uten forvarsel. Er man heldig, kommer man seg ut i tide før huset er borte for godt under bulldosernes klør. Alt man eier og har samlet seg opp gjennom et liv - klær, fotografier, noen møbler, mat - forsvinner. Man har ikke tid til å "flytte ut" før man blir tvangsutkastet.

Nå er Amnesty International på saken. På lørdag er det lansering av vårens kampanjehøydepunkt. Den handler om nettopp dette, tvangsutkastelser, og finn-annonsen er en "oppvarming" til lanseringen. Denne våren skal det nemlig være fokus på å stoppe tvangsutkastelsene i slummen i Nairobi. Disse menneskene er ikke problemer. Jeg har møtt mange av dem selv, og bedre mennesker skal du lete lenge etter.


Foto: Irene S.


Du kan lese mer om tanken bak finn-annonsen ved å trykke her.

Signér aksjonen du også!

 • 02.03.2011 - 21:53

Land: Kina
Person:
Mao Hengfeng
Grunn:
Kvinnerettighetsaktivist
Straff:
Fengsel - etter én dag i frihet
Utsatt for
: Tortur og mishandling, samt nektet medisinsk behandling. Fengslingen strider også i mot menneskerettighetene - Hengfeng har jo egentlig ikke gjort noe galt.

Signér her!Alle foto: Amnesty

Bli med å gå i tog på kvinnedagen, 8. mars!

 • 25.02.2011 - 16:51

Jeg føler meg litt heldig i år. For første gang er jeg i en stor by på en "viktig" dag, og har muligheten til faktisk å bli med på en markering. Ja, de har markering i Haugesund også, men den er heller liten og i regi av "feil" part.
I år på kvinnedagen skal jeg derimot være i Bergen på noe som heter Elevtinget, og jeg håper på at jeg får muligheten til å bli med på Amnesty Vest sin markering for kvinnedagen i byen. Amnesty Norge har i år valgt å fokusere på totalabortforbudet i Nicaragua for kvinnedagen, og ønsker med dagen å få økt oppmerksomhet på omfanget og konsekvensene av seksuell vold i landet.

Dette er saken:
I juni 2008 innførte det mellomamerikanske landet Nicaragua totalforbud mot abort.  Det vil si at kvinner blir nektet rett til å ta abort i alle tilfeller - om de er ofre for voldtekt, incest, om det er fare for mors liv, fosterets liv eller i verste fall begge. Abort er ikke lov.
Dette mener Amnesty strider imot menneskerettighetene, og krever avskaffelse av loven umiddelbart. Ettersom Amnesty vet at internasjonalt press nytter, fikk de i høst samlet inn mange titalls tusen underskrifter mot denne saken. Kanskje signerte du den, du også?


FOTO: Amnesty

Kvinnedagen i Bergen:
Markeringen starter ved Torgalmenningen klokken 17.00. Det vil derfra gå et et samlet tog under parolen: "Opphev totalforbud mot abort i Nicaragua!".

Møt opp om du er i byen, da vel :-)

Du kan lese mer på Amnesty sine sider her.

Stopp tortur med SMS.

 • 18.02.2011 - 18:27

Signér aksjonen du også!

 • 10.02.2011 - 20:24

STANS OVERGREPENE I EGYPT!

Demonstranter har demonstrert i ukessvis i Egypt. De demonstrerer på fredelig vis, men allikevel ble det ble satt inn militære styrker og motdemonstranter (mest sannsynlig av regjeringen) som skapte opptøyer og bråk. Da føyk tallene på døde og skadde i været. Amnesty mener detter er urettferdig; demonstrantene, som gjennomfører fredelige protester, blir møtt med voldelige angrep og tilfeldige arrestasjoner.

Amnesty starter derfor en aksjon hvor de ønsker at myndighetene i Egypt skal stanse overgrepene mot demonstrantene. De krever at samvittighetsfanger blir løslatt, offentliggjøring av hvor fengslede befinner seg og at de blir behandlet humant, og de ønsker en etterforskning på menneskerettighetsbruddene gjort under demonstrasjonene.

Demonstrantene i Egypt (og andre land som Tunisia og Jemen) ønsker politiske og menneskelige reformer, slutt på korrupsjon og fattigdom, og en regjeringen som styrer landet etter innbyggernes beste.

Hva kan du gjøre?
- signere aksjonen (trykk her)
- spre dette innlegget på facebook eller din egen blogg, slik at flest mulig får vite om det
- gi aksjonen oppmerksomhet på skolen din, nabolaget, lokalavisa, bloggen din, facebook-sida di etc.


Foto: Sarah Carr / Amnesty International

Jeg har signert aksjonen, har du?

Artikkel 17: Enhver har rett til å eie eiendom (..)

 • 31.01.2011 - 15:21

Lørdagens aksjon gikk ut på å bli medlem av noe. Jeg skrev om de organisasjonene jeg var medlem av, og hvorfor jeg var medlem i akkurat disse. Jeg sa at jeg hadde kommet frem til at menneskerettigheter var det jeg så på som viktigst, og det var dette jeg ville engasjere meg mest i. Jeg fikk da en kommentar over noen som var skuffet over meg; vedkommende mente at retten til privat eiendom var noe jeg burde se på som det aller viktigste.

Kjære deg, jeg bryr meg om at folk skal ha egen eiendom. Menneskerettighetene omtaler ikke bare områder som rettssikkerhet og ulike friheter, men også rettigheter når det kommer til eiendom. Artikkel 17 i FNs menneskerettighetserklæring (som er den jeg tenker på når jeg sier at jeg vil engasjere meg i menneskerettigheter) sier nemlig at enhver har rett til å eie eiendom, alene eller sammen med andre. Videre sier den også at ingen har rett til å vilkårlig fratas sin eiendom. Andre artikler i erklæringen sier også at alle har rett på statsborgerskap og til fritt å både entre og forlate landet de kommer fra. Med andre ord; retten til privat eiendom og tilhørighet i et land står sentral i mitt engasjement for en bedre verden.

Det var et godt tidspunkt vedkommende tok opp dette på, ettersom Amnesty International Norge (som er en organisasjon som kjemper for menneskerettigheter, les mer her) driver en kampanje for tiden for å hindre at mennesker - uskyldige mennesker - i slummen i Nairobi mister hjemmene sine på urettferdig (eller vilkårlig) vis. Menneskene i slummen (spesielt Nairobi's største, Kibera) lever med konstant frykt for å miste eiendommene sine. Dette er imot menneskerettighetene (som vist ovenfor), og Amnesty kjemper derfor hardt for at myndighetene i Kenya skal stanse tvangsutkastelsene umiddelbart. Bulldosere står klare til å ruinere eiendommene til disse uskyldige menneskene, derfor må vi handle straks. Aller helst .


//Foto: Amnesty International Norge

Dersom du som skrev den kommentaren til meg virkelig bryr deg om at folk skal få ha private eiendommer, ber jeg deg om å spre ordet om hva som skjer med slumbeboerne i hovedstaden i Kenya. Det er dessverre kun ett eksempel på slike hendelser, men får man til å stoppe én - kan man kanskje få til å stoppe flere. Det gjelder for så vidt dere andre også. Medmennesker trenger vår hjelp - vi må vise at vi er der og bryr oss. Trykk deg inn på denne linken for å lese mer om situasjonen og for informasjon om hva du kan gjøre mer.


// Foto: Irene S.

Krev trygghet for slumbeboerne i Kenya! - Amnesty

 • 28.11.2010 - 12:24

"Kloakken renner i gatene, folk mangler rent vann og elektrisitet, og må, i mangel av noe annet, benytte altfor få og elendige fellestoaletter og -dusjer. Livet deres er preget av konstant frykt. Krev trygghet for slumbeboere i Kenya!"

Amnesty har en rekke gode aksjoner, men aksjonen som omhandler bedring av boforholdene i Nairobi (Kenya's hovedstad) sine mange (tror det er tre-fire?) slummer stiger engasjementet mitt enda litt høyere. Grunnen er at jeg selv har vært i én av disse slummene, Mathare, og sett hvordan tilstandene er der. Hvor enn vi gikk var det små barn som flokket seg rundt oss, glade og livlige, men i bakgrunnen sto skeptiske kvinner og viste tydelige tegn til bekymring. Et liv i slummen kan ikke sammenlignes med det livet du og jeg lever; ting vi tar for gitt, som et eget RENT toalett, opplever slumbeboerne at er en mangelvare. Som Amnesty's artikkel til aksjonen sier, opplever slumbeboerne stor frykt for å bli utsatt for vold dersom de må gjøre sitt daglige nødvendige etter at nattens mørke har falt. Og nattens mørke faller ikke langt ut på kvelden; da jeg var i Kenya (april) ble det mørk klokken åtte. Da forvandles slummen vi hadde gått i tidligere på dagen til et mareritt uten like. Innbrudd gjort av desperate naboer, rusa menn klare for å voldta en kvinne bak et hvilket som helst hushjørne, og gatene som engang var fylt med smilende og livlige unger blir nå fylt med et heldekkende mørke. Elektrisitet er også en mangelvare, gatelykter finnes ikke.

Amnesty krever blant annet at kenyanske myndigheter gir de vel to millioner slumbeboerne beskyttelse mot vold og overgrep. De politibilene vi så patruljere gatene i slummen om dagen, dukker aldri opp etter nattens oppstand.Innenfor kategorien "Kenya" kan du lese flere innlegg om mitt hjerteland.
For å lese mer om aksjonen samt signere den, kan du trykke her.

Har du signert?

Signér aksjonen du også!

 • 29.09.2010 - 12:19

Jeg er med i Amnestys aksjonsnettverk, og får mail i innboksen når en ny aksjon dukker opp. I går fikk jeg følgende mail;

"I april 2008 ble menneskerettighetsaktivisten Hu Jia dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha "hisset opp til samfunnsfiendtlig virksomhet". Han har blant annet kritisert Kinas brudd på løftene om bedring av menneskerettighetssituasjonen i forbindelse med OL i Beijing.
Hu Jia har fått påvist svulst på leveren, men får ikke den medisinske hjelpen han trenger i fengselet. I mars 2010 fikk familien til Hu Jia telefon fra fengselet om at det er oppdaget en godartet svulst i leveren hans. Fengselsledelsen mente imidlertid at det var ikke nødvendig å holde ham på sykehuset. Han er nå tilbake på cella
Amnesty krever at Hu Jia blir løslatt umiddelbart og betingelsesløst og at han får nødvendig medisinsk tilsyn i påvente av løslatelsen."


© Amnesty International

Jeg har signert aksjonen, og vil at du skal gjøre det samme. Vis at du bryr deg om at alle land skal sørge for at dets innbyggere får leve og oppføre seg slik de har rett til i følge menneskerettighetene.

Du kan signere aksjonen her. Les også artikkelen og kravene, slik at du vet hva du underskriver.

Har du signert?

Vet du ikke hva Amnesty er? Les om organisasjonen her.
Vet du ikke hva menneskerettigheter er? Les dem her.Amnesty International - en introduksjon

 • 16.08.2010 - 15:35
Amnesty er en organisasjon, uavhengig av noen stat, religion og politisk syn. Organisasjonen har denne beskrivelsen av seg selv:

"Amnesty International drømmer om en verden der de grunnleggende menneskerettighetene oppfylles for alle. Vi eksisterer for mennesker som på grunn av maktbisbruk lever i ekstrem fattigdom, som blir fratatt sin rett til et helsetilbud, skole eller tak over hodet, som blir undertrykt, fengslet eller forfulgt."

Amnesty er en verdensorganisasjon med 80 nasjonale avdelinger. Amnesty Norge er den nasjonale avdelingen i Norge. Andre land som har nasjonale avdelinger kan sees på kartet nedenfor.
Hovedkontoret, det internasjonale sekretariatet, til Amnesty International ligger i London, England.
Menneskerettighetsorganisasjonen ble opprettet i 1961 av en britisk advokat, og har siden den gang forsvart mer enn 44 600 fanger i over 100 land.
Amnesty er som nevnt uavhegig av noen stat, og får derfor ikke statlige midler til å drive sitt arbeid. Pengene kommer derimot fra organisasjonens ansatte og frivillige som driver med innsamlingsaksjoner og lignende. I tillegg har organisasjonen, som de fleste andre ikke-statlige organisasjonene i verden, mange engasjerende sjeler rundt om i verden som donerer penger månedlig eller årlig. I tillegg koster det penger å være medlem i Amnesty, slik at organisasjonen får inn penger der også.

Jeg er medlem i Amnesty, og vil anbefale deg til å melde deg inn. Slik kan du enkelt følge med og få vite det når menneskerettighetene blir brudt. Det hender så altfor ofte, og det må det bli en slutt på!
Vis derfor din interesse, trykk her og bli medlem i dag! Det hjelper så mangen, og gjør så godt.

FNs Verdenserklæring for menneskeretter kan du lese her.FNs Verdenserklæring om menneskerettigheter

 • 09.08.2010 - 19:24
Vedtatt av FNs tredje generalforsamling 10. desember 1948. 48 land stemte for erklæringen, ingen stemte imot. Derimot var det åtte land som ikke avla sin stemme; Tjekkoslovakia (nå Tjekkia og Slovakia), Sovjetunionen (Russland m.m.), Hviterussland, Ukraina, Polen, Jugoslavia (nå Bosnia og Hercegovina, Kroatia, Makedonia, Montenegro, Serbia, Slovenia og Kosovo), Sør-Afrika og Saudi-Arabia. Jemen og Honduras var ikke tilstede.

Fns Verdenserklæring om menneskerettigheter sier følgende (forenklet):
 1. Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter.
 2. Enhver har krav på de rettigheter som er nevnt i denne erklæringen, uten forskjell av noen art.
 3. Enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet.
 4. Ingen må holdes i slaveri eller trelldom.
 5. Ingen må utsettes for tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.
 6. Ethvert menneske har krav på å bli anerkjent som rettssubjekt.
 7. Alle er like for loven.
 8. Enhver har rett til effektiv hjelp av de kompetente nasjonale domstoler mot handlinger som krenker de grunnleggelde rettigheter han er gitt i forfatning eller lov.
 9. Ingen må utsettes for vilkårlig arrest, fengsling eller landsforvisning.
 10. Enhver har krav på å få sin sak rettferdig og offentlig behandlet av en uavhengig og upartisk domstolnår hans rettigheter og plikter skal fastsettes, og når en straffeanklage mot ham skal avgjøres.
 11. a) Enhver som er anklaget for en straffbar handling har rett til å bli ansett som uskyldig til det motsatte er bevist. b) Ingen må dømmes for en forbrytelse eller handling som ikke var straffbar i den tid den ble begått.
 12. Ingen må utsettes for vilkårlig innblanding i privatliv, familie, hjem og korrespondanse, eller for angrep på ære og anseelse.
 13. a) Enhver har rett til å bevege seg fritt og til fritt å velge oppholdssted innenfor en stats grenser. b) Enhver har rett til å forlate et hvilket som helst land - inkludert sitt eget - og til å vende tilbake til sitt land.
 14. a) Enhver har rett til i andre land å søke og ta imot asyl mot forfølgelse.
 15. Enhver har rett til et statsborgerskap.
 16. a) Voksne menn og kvinner har rett til å gifte seg og stifte familie uten noen begrensning som skyldes f.eks. rase, nasjonalitet eller religion. b) Ekteskap må inngås etter fritt og fullt samtykke fra de vordende ektefeller.
 17. Enhver har rett til å eie eiendom.
 18. Enhver har rett til tanke-, samvittighets-, og religionsfrihet.
 19. Enhver har rett til menings- og ytringsfrihet.
 20. Enhver har rett til å delta i fredelige møter og organisasjoner, og ingen må tvinges til å tilhøre en organisasjon.
 21. Enhver har rett til å ta del i dets lands styre, og rett til lik adgang til offentlig tjeneste i sitt land.
 22. Enhver har som medlem av samfunnet rett på sosial trygghet og har krav på at de økonomiske, sosiale og kulturelle goder blir skaffet til veie.
 23. a) Enhver har rett til arbeid, til fritt valg av yrke, til rettferdige og gode arbeidsforhold og til beskyttelse mot arbeidsløshet. b) Enhver har rett til lik betaling for likt arbeid. c) Enhver som arbeider har rett til en rettferdig og god betaling som sikrer hans familie og ham selv en menneskeverdig tilværelse. d) Enhver har rett til å danne og å gå inn i fagforeninger for å beskytte sine interesser.
 24. Enhver har rett til hvile og fritid.
 25. Enhver har rett til en levestandard som er tilstrekkelig for hans og hans families helse og velvære, og som omfatter mat, klær, bolig og helseomsorg og nødvendige sosiale ytelser, og rett til trygghet i tilfelle arbeidsløshet, sykdom, arbeidsuførhet, enkestand, alderdom eller annen mangel på eksistensmuligheter som skyldes forhold han ikke er herre over. Mødre og barn har rett til spesiell omsorg og hjelp, og barn skal bli behandlet likt om de er født i eller utenfor ekteskap.
 26. Enhver har rett til undervisning.
 27. a) Enhver har rett til fritt å delta i samfunnets kulturelle liv, til å nyte kunst og og til å få del i den vitenskapelige fremgang og dens goder. b) Enhver har rett til beskyttelse av de åndelige og materielle interesser som er et resultat av ethvert vitenskapelig, litterært eller kunstnerisk verk som han har skapt.
 28. Enhver har rett på sosial og internasjonal orden som fullt ut kan virkeliggjøre de rettigheter og friheter som er nevnt i denne erklæringen.
 29. Enhver har plikter overfor samfunnet som alene gjør den frie og og fulle utvikling av hans personliget mulig. 
 30. Intet i denne erklæringen skal tolkes slik at det gir noen stat, gruppe eller person rett til å ta del i noen virksomhet eller foreta noen handling som har til hensikt å ødelegge noen av de rettigheter og friheter som er nevnt i denne erklæringen.

Ville du som enkeltperson ha skrevet under for dette, og dermed si at du ville bidra best mulig for at alle får tilfredsstilt sine menneskerettigheter?
hits