ingrid gurine

Oslo 12. mai - utstillingsåpning TRANSIT

  • 18.05.2011 - 17:54

Hei og hopp, it's been a while! Mye stress med skole, eksamen står for tur og russetiden er over. Bloggen har vært nedprioritert, men jeg skal prøve å skjerpe meg. 

Jeg skrev forrige uke at jeg hadde fått invitasjon til en utstillingsåpning ved Nobels Fredssenter. Utstillingen heter TRANSIT, og inneholder bilder av flyktninger  tatt av fotografen Espen Rasmussen. Bildene dokumenterer hvordan livet som flyktning er. Rasmussen har fokusert på det hverdagslige, og bildene er av sorten man ikke ser så mye av i media. 
Flyktningene som er avbildet kommer fra blant annet Afghanistan, DR Kongo, Columbia og Serbia. Hvert land har sitt område med bilder og litt fakta fra vedkommene land. Man får vite hvor mange flyktninger som befinner seg innad i landet (internt fordrevne), og hvor mange fra andre land som befinner seg i dette landet.

Bildene setter inntrykk, og er verdt å se. Det er vanskelig å beskrive dem. Ett av bildene viser tre barn som er blitt bunnet fast slik at de ikke kan komme seg vekk. Det er mora som har gjort dette for at ikke barna skal dette ut av vinduet/balkongen eller forsvinne på annet vis når hun er på jobb. Barnevakt har hun ikke råd til, og hun er nødt til å jobbe for å kunne skaffe mat, klær og hushold for barna sine.

Det finnes over 40 millioner flyktninger globalt sett. Tallet ser ikke ut til å synke. Mens enkelte områder på jord blir tryggere, blir andre mindre trygge. Global oppvarming fører til en stor andel såkalte klimaflyktninger, og disse vil komme til å stige i årene som kommer. Flyktninger er like aktuelt nå som det var for hundre år siden. Det er noe av dette TRANSIT viser, da bildene til Rasmussen blir sammenkoblet med Fritjof Nanson og hans arbeid for verdens flyktninger. I første del av utstillingen møter man nemlig bilder og fakta rundt Nansens arbeid.

I et eget rom blir en flyktning i Norge presentert. Han lever som såkalt papirløs - han har ikke fått innvilget asyl i Norge og kan ikke returnere til hjemlandet sitt. Derfor lever han i Norge, uten rettigheter, mulighet til jobb eller helsetjenester.


Foto: UNHCR


Utstillingen er virkelig verdt å få med seg. Den står frem til januar 2012, og er å finne på Nobels Fredssenter ved Rådhusplassen i Oslo. Kanskje har du allerede fått den med deg? 

Du kan lese mer om utstillingen her

20.05.2011 kl.20:16

Ja, dette kunne jeg godt tenkt meg å sett! :)

Delta i debatten på bloggen vår om klimaendringene er menneskeskapt eller ikke!!

URO

20.05.2011 kl.20:16

Bloggen vår heter Uroplannorge.blogg.no! :)

Guro

21.05.2011 kl.14:07

Dette kunne jeg tenke meg å se! Lykke til med eksamen og alt :)

Everest

23.05.2011 kl.06:39

Snill du er =)
hits