ingrid gurine

Husker dere Natascha Kampusch?

  • 17.02.2011 - 17:36

Den nå 22 år gamle østerriske jenta ble kidnappet og tatt til fange som tiåring på vei til skolen. Hun ble kastet inn i en hvit varebil, før hun noen timer senere befant seg i en mørk kjeller. I denne kjelleren ble hun værende i åtte år - eller 3096 dager - før hun klarte å rømme i 2006.

I løpet av årene i fangenskap hos den 35 år gamle Wolfgang Priklopil, ble hun fysisk og psykisk mishandlet. Priklopil barberte hodet hennes slik at det skulle bli vanskeligere å kjenne henne igjen når hun ved få anledninger fikk lov til å forlate huset, Kampusch hadde lite tilgang til mat, og skal ha veid under 40 kilo som sekstenåring. Natascha Kampusch skal ha prøvd å tatt livet av seg flere ganger mellom 1998 og 2006.

I høst kom hun ut med selvbiografien om de forferdelige årene i fangenskap. Boka heter 3096 dager etter hvor mange dager hun ble holdt i fangenskap. I boka forteller hun åpenhjertlig om årene som gikk mellom kidnappingen og flykten, om hvordan hun prøvde å leve så normalt som mulig. Hun forteller også om mishandlingen hun opplevde, og skriver blant annet at hun til tider ble slått så mye som 200 ganger i løpet av en uke.
Natascha Kamputsch rømte 23. august 2006 i et uoppmerksomt øyeblikk fra "fangevokteren" mens hun vasket bilen hans. Priklopil tok livet av seg så fort han fant ut at han var etterlyst.


Savnetplakat av jenta lagt ut i 1998 da hun forsvant.Her skal Kampusch ha blitt holdt fanget i åtte år, på 5 km2.
Foto: BBC


Natascha Kampusch etter at hun hadde flyktet.


 


Jeg hadde nesten glemt ut hele denne historien. Det dukket smått opp da en annen forferdelig kidnappingssak fra Østerrike kom i mediene for noen år siden, men noe om Kampusch liv har man hørt lite om. Før selvbiografien, vel å merke.
Boka er i Norge utgitt av Cappelen Damm, og er å finne i de fleste bokhandlere til prisen 299kr. Jeg har selv ikke lest den ettersom jeg først hørte om den i dag, men den høres fryktelig spennende ut - dette må være en bok som får deg til å verdsette det livet du har og ta ekstra godt vare på dem rundt deg. I tillegg er det et fairytale - det endte jo godt til slutt. Jenta sliter fremdeles med store ettervirkninger av årene i fangenskap, men med et nærmest umenneskelig mot og en enorm styrke klarer hun seg gjennom hverdagen i et samfunn som for henne var totalt ukjent for mindre enn fem år siden.

Kilder:
- Tantum Bestselgerklubben nr. 04/2011
- TV2

mythologein

17.02.2011 kl.19:18

Hun skal visstnok på Skavlan imorgen! Tenkte jeg skulle sjekke det ut, blir spesielt å se/høre henne i "virkeligheten"..

Ida

18.02.2011 kl.11:32

Sv: Hehe. Han hette "Philemon Arthur & The Dung" :)

Kaizers e generelt veldig random :p
hits