ingrid gurine

Eddi Eidsvåg - Pøbelboka

  • 22.09.2010 - 18:19

I går skrev jeg dette innlegget om et prosjekt kalt pøbelprosjektet. Jeg nevnte litt smått at bakgrunnen for dette var ei bok av Eddi Eidsvåg. Boka heter Pøbelboka med underteksten "ungdom som vil noe mer". Den ble nylig gitt ut på forlaget Cappelen Damm, og er å finne i de fleste bokhandler.

(ja, det er broren til Bjørn Eidsvåg)

Som nevnt i gårsdagens innlegg, handler prosjektet som boka beskriver om ungdom som har falt utenfor den vanlige skolen og hvordan disse kan komme tilbake igjen til systemet, slik at de unngår å leve resten av livet sitt uten en utdannelse. Det er nemlig et stort problem i Norge at ungdom dropper ut av den videregående skolen - for det er ikke få som gjør det. Ifølge Klassekampen er det 30% som ikke fullfører skolen til normal tid (to eller tre år, alt etter hvilken linje du går), og en god del dropper ut for så å aldri komme tilbake igjen. Eidsvåg mener at opptil 20% av dagens videregående elever egentlig aldri burde gått på den skolen de går på. Den passer ikke for dem. Det er dermed ikke sagt at det er de det er noe gale med, men heller skolen som er lagt opp til at alle norske elever skal gå ut med et høyt kunnskapsnivå om alt fra Rennessansen til algebra, og det er dessverre ikke alle som finner slik teori enkel (for mer, se gårsdagens innlegg + kommentar fra Ida).

Det er her pøbelprosjektet kommer inn i bilde. Ved bruk av utradisjonelle metoder jobber Eidsvåg og hans team for å få ungdommer på rett kjør. De samarbeider med 492 bedrifter i Stavangerregionen, og disse står klare til å ta imot ungdom som ønsker å lære seg et yrke via en annen metode.

På Cappelen Damms hjemmeside står følgende om boka:

"Pøbelideolog og tidligere baker Eddi Eidsvåg hjelper ungdom som ikke finner seg til rette i skolen, gjennom det toårige Pøbelprosjektet i Stavanger. Hva er det som får ungdommer som har droppet ut av skolen til å følge sine drømmer, til å komme seg tilbake til skolen eller i jobb? Hvordan jobber Eddi og resten av de ansatte i Pøbelprosjektet med ungdommene? Hva kan vi som foreldre gjøre hvis vi har ungdom vi er engstelige for?"

Til nå har 90 ungdommer kommet på rett kjør ved hjelp av Eidsvågs pøbelprosjekt, og dette kun siden det startet i 2007. Grunnleggeren av prosjektet håper det vil være tilgjengelig på landsbasis innen 2016, og da vil dette supre tilbudet nå enda flere ungdommer som ikke får vanlig skolegang helt til å stemme.

 


 

Hva synes du om Eddi Eidsvågs pøbelprosjekt?


Kilder:
Cappelen Damm
Klassekampen nr. 214, 16. og 17. september, s 12

hits