ingrid gurine

Noen som vil gi blod for meg?

  • 09.09.2010 - 11:10
På tirsdag hadde jeg time hos blodbanken. Jeg har nemlig meldt meg opp via Røde Kors til å gi blod. GiBlod.no er nettsiden til blodprogrammet deres, og her kan du finne mye informasjon om det å være blodgiver og hva blodet ditt blir brukt til.
Blod kan ikke lages, og for at folk som har mangel på blod skal kunne få nok, må andre gi fra seg litt av sitt. For å si det enkelt; du kan redde liv ved å registrere deg som blodgiver. Det koster slettes ingenting, og du får god oppfølging av personalet på blodbanken.


© Giblod.no

Blodet du gir fra deg blir brukt til mye. Noe blir brukt til forskning, noe blir tilsatt eller "fratatt" innhold, mens andre igjen kan bli brukt i disse tilfellene:
  • Ulykker
  • Operasjoner
  • Kreftsykdommer
  • Blodsykdommer
  • Brannskader
  • Fødende og nyfødte

Så, hvorfor ikke melde seg opp for å gi blod, og redde noen liv i samme slengen?

Dessverre - og ganske naturlig - er det ikke alle som er kvalifiserte blodgivere. Ifølge GiBlod.no er hovedregelen at alle friske mennesler mellom 18 og 70 år kan gi blod. Derimot er det viktig at blodet du gir er friskt, og ikke kommer den som får det til skade. Hver gang du skal gi blod - selv om du har gitt blod i mange, mange år - må du fylle ut et skjema. Det er viktig å krysse ærlig av, hvis ikke kan blodet ditt som nevnt skade den som får det. Spørsmålene på skjemaet du skal fylle ut, er blant annet om du har hatt ulike sykdommer eller om noen i familien din har hatt disse sykdommene, om du har vært utenfor Vest-Europa det siste halve året, om du veier over femti kilo, og om du har eller har vært i kontakt med noen som er HIV-positive.Jeg er dessverre ikke kvalifisert til å gi blod. Derfor ønsker jeg at noen vil gi blod for meg. Jeg har gjort min plikt, jeg meldte meg opp til å gi blod, men jeg ble avvist. Nå er det på tide at du gjør din plikt :-)

Trykk her og meld deg opp som blodgiver i dag!

Maria Strand

09.09.2010 kl.12:57

Bra du viste interesse for å gi blod iallefall!!

Eg e blodgivar;)
Jeg skulle gjerne gitt blod, men jeg har max sprøyte skrekk, så jeg tørr ikke rett og slett. Det hadde endt med at jeg døde ca hver gang. haha.

Men bra du viste interesse for det! Selv om du ble avvist.

Mariel Alexandra

10.09.2010 kl.16:07

Har skjønt at det er ganske sære regler for det, men det er en grunn til det så da er det greit! :) Jeg vil gjerne gi blod, men venter til etter gravidteten er ferdig. Syns det blir litt mye på en gang! Men å gi blod er helt klart en VELDIG bra ting å gjøre!! :) Bra du skaper litt interesse om det!

Som takk for mange hyggelig kommentarer på bloggen,har jeg laget en topplisteover de som kommenterer mest.Den vil også stå i sidemenyen en måned, med link til de som er på den.Grunnen til at jeg informerer akkurat DEG om dette, er at du står på den for August!

Liker bloggen din veldig godt. Leser den ganske ofte, men kommenterer ikke alltid! Setter STOR pris på dine kommentarer på min blogg! :)

Guro

10.09.2010 kl.23:59

Så bra at du prøvde! Selv skulle jeg ønske jeg klarte å gi fra meg blod, men så har det seg sånn at jeg ikke akkurat har sprøyteskrekk, men jeg "tåler ikke blod". Jeg har besvimt litt for mange ganger til at jeg føler meg helt klar for noe slikt. Men jeg har veldig lyst til å være blodgiver, så kanskje jeg rett og slett skal sette opp det på lista over hva jeg skal gjøre før jeg dør, eller hva jeg skal gjøre før jeg blir hmm, kanskje 21? Siden jeg liker bloggen din og det at du skriver om viktige temaer har jeg gitt deg en award på bloggen min! Ellers så ønsker jeg deg en superfin helg :)

Ingrid Gurine

11.09.2010 kl.17:32

Guro: Det er mange som ikke tåler blod, og da er nok ikke blodgiving det første man bør prøve på. Man skal jo gi blod i en halv time.. men dersom du "vokser deg av det", så er det jo bare til å melde seg opp :-)

Jeg skal gå innpå og sjekke! Sliter litt med å huske bloddadressen din, for du har blogspot, har du ikke? Skal se om jeg husker riktig, du finner det ut om det ligger en kommentar der fra meg :-)

Ingrid Gurine

11.09.2010 kl.17:34

Mariel Alexandra: Så koselig! Jeg skal gå innpå og se :-)

Tror ikke det er lov til å gi blod når man er gravid heller, så du må nok vente litt! hehe. I tillegg luurer jeg på om det var seks måneders karantene etter graviditet, men jeg er ikke sikker. Dersom du er interessrt, er det jo bare til å gå innom linkene i dette innlegget og lese :-)

Sadaf

30.03.2011 kl.21:23

Jeg vil gi blod, men må nok vente en stund, er 15! Hvorfor ble du avvist? Hvordan foregår prosessen egentlig?

Ingrid Gurine

30.03.2011 kl.21:24

Sadaf: Så bra at du vil gi blod! Hold på tanken, og meld seg som blodgiver når du er litt eldre :-)

Det var to grunner til at jeg ble avvist: den ene var at det var under et år siden jeg hadde vært i Afrika, den andre var fordi jeg går på noen medisiner som visstnok lagrer seg i blodet. Så så lenge jeg går på disse medisinene (som jeg trenger), kan jeg ikke gi blod "/
hits